Zoeken in deze blog

zondag 11 december 2022

In het nieuws...

 


Zo vaak verbaas ik mij als ik het laatste nieuws lees of kijk...... zo vaak zijn er dingen waarvan ik niet begrijp dat het ging zoals het gegaan is...... ik snap niet waarom mensen een ander iets aandoen, ik begrijp relschoppers niet, ik begrijp niet waarom mensen een ander altijd van alles kwalijk nemen en ik snap veel keuzes niet die mensen maken. Soms valt mijn mond open van verbazing..... echt..... ik kan mij vrij goed in een ander verplaatsen, maar er gebeuren soms dingen die ik echt niet snap. 

Het excuus over het slavernijverleden bijvoorbeeld...... ik vind excuus al niet echt nodig als het om iets gaat dat zo lang geleden gebeurd is.... waar de mensen van nu niet bij betrokken zijn geweest en er ook helemaal niks aan kunnen doen..... maar oké, het is triest dat het ooit gebeurd is en als ze het graag willen.... waarom dan niet? Maar....... het gaat steeds verder!
Èr is een eisenpakket voor het aanbieden van excuses voor het slavernijverleden. 
Het eisenpakket is zo uitgebreid dat mijn idee is..... laat maar, bied maar geen excuses aan!
Begrijp mij goed, slavernij is fout..... maar in die tijd werd er wel anders tegenaan gekeken. Daarmee wil ik het niet goedpraten, maar ik vind dat omdat we er nu anders tegenaan kijken het niet wil zeggen dat wij (die er zelf niks mee te maken hadden)  nu excuses moeten aanbieden. Prima als het gebeurt, ik heb er niks tegen....maar eisen vind ik te ver gaan en het eisenpakket dat nu op tafel ligt ..... sorry, maar hier zou ik nooit aan meewerken. Het is een soort Rupsje Nooitgenoeg heb ik het idee..... als hier mee ingestemd wordt liggen er een week later weer nieuwe eisen klaar. Ik denk dat ze het hiermee verpesten voor zichzelf. Ik heb hier geen goed gevoel bij. 
Wat is zo hoor hier en lees hier en daar ben ik niet de enige die er zo over denkt.
Ik vraag mij ook wel eens af....... hoeveel mensen in het vroegere Nederland hadden een slaaf en hoeveel Nederlanders handelden in slaven? Ik heb het niet over het aantal slaven, maar over het aantal mensen dat (met de ogen van nu) fout zat. 1 persoon kan heel veel kwaad doen, maar kan je dat dan anderen aanrekenen die toevallig in hetzelfde land woonden? Kan je het de mensen aanrekenen die zelf geen geld hadden en voor weinig geld bijna dag en nacht moesten klaarstaan voor hun baas? Die geen ontslag durfden te nemen omdat ze dan die paar centen die ze verdienden ook nog kwijt waren en het zo moeilijk was om weer nieuw werk te vinden. Het werk was vaak zwaar en uitputtend..... kan je het die  mensen en hun nazaten kwalijk nemen dat er landgenoten waren die dingen deden die niet goed waren? Dingen waarvan velen misschien niet eens het bestaan van wisten?

Ik dacht eens terug aan de geschiedenis van mijn familie..... mijn ouders hebben veel meegemaakt in de tweede wereldoorlog en dat heeft hun leven duidelijk beïnvloed en daardoor had het ook invloed op mij! Dus eerst zouden de Duitsers excuus aan moeten bieden aan mij en ik kies de datum uit..... ik wil ook een schadevergoeding, want door die oorlog kon mijn vader niet meer aan het werk als chemisch analist... daar was hij voor opgeleid en dat was voor de oorlog zijn werk. De oorlog zorgde ervoor dat hij er te lang uit was geweest en hij kon nergens meer terecht.... hij heeft uiteindelijk ander werk gevonden, maar hoewel hij het er nooit over had heeft hij nooit meer werk gehad waar hij blij van werd.
Ook na de oorlog had hij er dus direct nog last van en er gebeurden toen ook andere nare dingen die voortvloeiden uit de oorlog. Ik weet wie daar de schuld van waren en ik vind dat die kleinkinderen ook maar eens excuses moeten aanbieden en daar kan ook vast nog wel een schadevergoeding vanaf. 
Het heeft allemaal invloed gehad op mij..... dus ik verdien wel een schadevergoeding! Als de oorlog er niet geweest was had  mijn vader naar alle waarschijnlijkheid een betere baan gehad, we hadden meer geld gehad...... echt, een schadevergoeding eis ik!

Natuurlijk is het niet hetzelfde als het slavernijverleden..... maar als we maar ver genoeg terug gaan komen er veel nare dingen naar boven.... en ik hoef niet eens zo ver terug te gaan.... de tweede wereldoorlog, er zijn nog zat mensen die het meegemaakt hebben, die er nog gevolgen van ondervinden.... mensen die een slechte start gehad hebben. 
Ik heb altijd geleerd dat een kind niet verantwoordelijk is voor de daden van zijn ouders...... kinderen van NSB-ers die goed fout zaten in de oorlog mochten wij er niet op aankijken, tenzij ze natuurlijk zelf ook fout waren en oud genoeg om te beseffen wat ze deden. Ik ken veel verhalen uit die tijd.... ik ken namen, ik ken familie van mensen die fout waren..... maar die kan het het toch niet kwalijk nemen? Eigenlijk is het nooit eerder in mij opgekomen, maar door het eisenpakker wat ik las wil ik ineens ook van alles (nee hoor, niet echt, maar die gedachte eraan is er nu wel!)

In de geschiedenis van velen zijn nare dingen gebeurd....  we kunnen alles bovenhalen, maar wat schieten er er mee op? 

Ja, slavenhandel is fout! Ja, we moeten weten wat er gebeurde, het moet in al onze geschiedenisboeken komen. Excuses aanbieden.... oké, als ze dat graag willen, maar na al die eisen zeg ik NEE! 



Ander nieuws is dat het energie-prijsplafond gaat lukken per 1 januari. Voor mij was die 190 euro per maand gunstiger, maar ja.... ik ben een kleingebruiker en nu extra zuinig, dus met 190 euro hoef ik vrijwel niets te betalen.... op dit moment natuurlijk, het kan zijn dat de prijzen nog zoveel verder stijgen dat het prijsplafond misschien gunstiger wordt voor mij..... geen idee. In elk geval is het plafond eerlijker, want het zou niet logisch zijn als ik minder zou moeten betalen dan ik gewend was. Het termijnbedrag is nu flink hoger dan ik gewend was, het is al een paar keer verhoogd...... en of dat voldoende is is afwachten. Normaal stond mijn verwarming zelden hoger dan 18, dat vond ik een prima temperatuur...... als ik bezig was was het nog te warm zelfs, als ik ging zitten voelde het na een tijdje wat kil, maar daar heb ik dekentjes voor...... heerlijk juist, lekker onder een deken! En warme truien..... mijn 'woontrui' is zo warm dat ik hem meestal maar 10 minuten kan dragen...... maar is wel heerlijk. Nu staat de cv dus lager, meestal 15 of 16 graden en als er visite komt of als ik het echt te koud heb mag hij even hoger.... zo hoop ik de kosten binnen de perken te houden. Soms zet ik hem een uurtje wat hoger, gewoon omdat ik denk dat dat beter is voor het huis.
Stroom besparen is wat lastiger...... ik denk dat een nieuwe koel/vriescombinatie wel zou helpen, want die van mij is 24 jaar oud! Toen was het een zuinig apparaat, maar de eisen zijn nu strenger om een A-label te krijgen en bovendien zijn bij zo'n oud apparaat de rubbers natuurlijk niet optimaal meer. Dus dat zou een besparing zijn, maar ja.... nu even niet. 
Verder..... tsja...... ik kook toch af en toe water voor een potje thee en er is wel eens een lamp aan, ik gebruik de laptop, de tv staat vaak aan (maar die is heel zuinig), ik stofzuig, warm wat op in de magnetron etc..  Er zijn niet veel dingen die nodeloos aanstaan en ik wil natuurlijk nog wel een leven hebben. Ik kan wel de hele dag in bed blijven en alleen rauwkost eten of groente uit blik zonder op te warmen, maar dat gaat erg ver. Ik kan ook elke dag op visite gaan of in de supermarkt rondhangen.... dan kan de verwarming nog lager en hoeven er geen lampen e.d. aan, maar ook dat vind ik geen goede oplossing. Ik wil wel zuinig zijn, maar niet ten koste van een ander.  Gewoon zuinig zijn waar het kan! Het mag best een beetje koud zijn..... vaak went dat ook en het is helemaal niet slecht ons (voor de meeste mensen, er zijn altijd uitzonderingen, het kan bijvoorbeeld door ziekte nodig zijn dat het echt warmer is). De één heeft het sneller koud dan de ander, de grens van wat haalbaar is is ook voor iedereen anders. Iemand die gewend is aan 23 graden kan je niet ineens in 16 graden zetten..... dat verschil is te groot! Ik was al gewend aan 18 graden en kan 16 graden wel aan meestal en 17 lukt zeker. Wat voor de één prima is is voor de ander niet te doen. Een tochtig huis maakt het ook moeilijker, tocht voelt altijd kouder dan het in werkelijkheid is.....een slecht geïsoleerd huis maakt een groot verschil. Bij een groot gezin gaat de buitendeur vaker open en laat vaker iemand een deur openstaan of het licht branden.......bezuinigen op energie is niet voor iedereen even simpel, maar een beetje opletten en proberen of een graadje lager aanvaardbaar is kan wel.... en alle beetjes helpen. 
Bedenk wel.... als de verwarming een stuk lager staat is de koffie of thee ook sneller afgekoeld, dus..... snel opdrinken.





7 opmerkingen:

  1. Yolanda Vis
    Je hebt helemaal gelijk. Die excuses zijn mij en doorn in het oog. Excuses komen vanuit je gevoel en je hart, maar als er voorwaarden aan worden verbonden gaat de oprechtheid er af. Een andere datum nee tuurlijk niet, zelfde verhaal. En dat het toppunt: het moet een 'wit' persoon zijn die het zegt. Nou amme hoela!

    Ans Dekker-Martis
    Het zijn teveel eisen en eisen die erg ver gaan. Als de datum slecht uitkomt om wat voor reden dan ook kan je verzoeken het te verplaatsen, maar er wordt gelijk een probleem van gemaakt.
    Ik vind ook dat op deze manier een excuus nooit meer vanuit het hart kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elenarsa Sweers
    Van het woord " eisen" ben ik allergisch. Ik denk maar zo, laten we leren van het verleden. niet wegpoetsen en vergeten. Helaas doen we dat blijkbaar nog steeds niet en is geld het drukmiddel. Maar nog beter is elkaar de handen reiken en elkaar te vergeven. 🙏

    Ans Dekker-Martis
    Nou, moeten en eisen heb ik ook moeite mee.
    Het verleden moeten we zeker van leren, dat is heel belangrijk..... maar excuus eisen en dan nog allerlei voorwaarden erbij over iets dat zo lang geleden gebeurd is en bovendien toen niet strafbaar was..... waar de meeste mensen toen niet of nauwelijks weet van hadden.........ik vind het te ver gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Susanne Bout
    Er zijn mensen die hun oma goed gekend hebben. Hun oma's oma was slaaf. De kinderen en kleinkinderen van die slaven hebben net zo goed een trauma opgelopen. (Net zoals er nu nog kleinkinderen rondlopen die hun grootouders verloren hebben in de oorlog en daar nog trauma's van hebben. Ik was een paar jaar geledenbij een bruiloft waar 3 lege stoelen op de eerste rij stonden voor 3 mensen die niet terug waren gekomen uit een concentratiekamp. Mensen jonger dan ik voelden het gemis...)
    Dus als jij nu een oma hebt wiens oma slaaf was en jouw oma met trauma's van haar grootouders en ouders is opgegroeid, dan is het helemaal nog niet zo lang geleden.
    Zo is mij dat ooit uitgelegd en het opende mijn ogen.
    Maar die eisen? Zijn ze nu helemaal gek geworden?! Dat ze de datum onhandig vinden, snap ik. 1 juli is echt veel logischer. Maar de huidige schulden van Suriname aflossen snap ik echt niet.

    Ans Dekker-Martis
    De ellende begrijp ik.... excuus snap ik ook nog hoewel ik dat zelf de noodzaak niet echt van zie, maar de eisen...... het gaat te ver. De datum had beter gekund, maar er werd meteen moeilijk over gedaan...... dat kan ook anders.
    Blijven hangen in het verleden vind ik ook niet goed..... het verhaal mag verteld worden, maar teveel in het verleden hangen kweekt alleen maar nieuwe trauma's voor volgende generaties.

    Susanne Bout
    Ans Dekker-Martis ook mee eens

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wat een waar stukje heb je geschreven, helemaal mee eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Excuses zijn 'in'. Prima maar het draait uiteindelijk om geld.

    BeantwoordenVerwijderen