Zoeken in deze blog

vrijdag 23 december 2022

De laatste dagen ..... en de beste wensen!


 Maandag, De laatste week voor Kerst....... het werd tijd om weer wat kerstkaarten te bezorgen.... het was de 19de en dan moet ik ook een verjaardagskaart wegbrengen voor iemand die de volgende dag jarig is, dus die wijk doe ik altijd op de 19de. 
De adressen zijn steeds meer verspreid..... er zijn wijken waar ik niemand meer heb of maar eentje. Daarom doe ik het wat vaker op de fiets, want als alles ver uit elkaar ligt gaat dat veel vlugger. Vroeger had ik er niet alleen meer, maar Edwin en  ik brachten ook die van mijn moeder weg en nog voor een kennis. Dat betekende soms ook meerdere kaarten op 1 adres, dat schiet lekker op. Er waren toen ook wel wat minder wijken, dat scheelde ook natuurlijk. 
De wijk van de jarige is gunstig, daar heb ik er 5 waarvan 3 in 1 straat...... van die 3 zitten 2 brievenbussen zelfs naast elkaar, dat zijn opschieters....... behalve als je een kaart kwijt bent. Ik ben er één verloren of ik heb hem bij een ander in de bus gedaan, zou zomaar kunnen. Geen idee.... ik weet zeker dat ik hem geschreven heb en thuis lag hij ook niet. Ik schreef er iets over op facebook, maar geen reactie dat iemand hem gevonden had in de bus.... wel een reactie dat ik bij iemand mijn naam vergeten was op de kaart te zetten. Maar ik werd later ook gebeld door iemand waarbij ik het vergeten was. ...... lekker bezig. Maar goed, ik bezorgde in 3 wijken.... waar ik er maar 1 had had ik toevallig ook nog iets anders voor iemand dat door de brievenbus paste, dus dat ook maar gelijk..... dus lekker opgeschoten al moest ik voor 1 een nieuwe kaart schrijven die bij de volgende ronde mee zou gaan. Als ik er een paar niet zo ver bij elkaar vandaan had liet ik mijn fiets even staan..... en ging lopend verder. 

Dinsdag kwam vriendin gezellig op de thee en 's avonds ging ik naar de muziek.....  onderweg had ik tot 2 keer toe te laat in de gaten dat er iemand wilde oversteken over het zebrapad.... sorry mensen, het is niet mijn gewoonte, ik stop normaal altijd, maar ik zag het gewoon niet... of het drong niet door. Het was wel donker, maar goed verlicht.... geen beslagen ramen, geen mist..... ik denk dat mijn focus teveel op de weg lag.....ik zou het anders ook niet weten.  Ik vond het wel vervelend!
Lekker gespeeld die avond, maar op het eind was ik wel blij dat we stopten.... pfffff..... mijn kaak weigerde steeds sneller medewerking. 

Terug extra opgelet, maar er wilde echt niemand oversteken!!!! 

Woensdag de rest van de kaarten.... met uitzondering van die in mijn straat, dat komt later wel en is zo klaar. 
Ik had niet veel meer.... de vervanger voor de verdwenen kaart eerst..... daar liet ik mijn fiets staan en liep het centrum in voor nog 2 kaarten.... niet dicht bij elkaar. Er fietsten bekenden voorbij.... hahaha, de buren van één van de adressen waar ik naartoe moest..... zal ik roepen en vragen of ze hem meenemen? Nou... nee maar, lopen is goed voor mij! En het was heel redelijk weer.... wel weer wat mistig en donker en somber.... de dag was ook mistig begonnen, maar later heeft de zon nog lekker geschenen.... tot het weer een beetje mistig werd. Onderweg nog lang met iemand staan praten, we hadden elkaar lang niet gezien. Weer terug gewandeld naar mijn fiets en fietsend naar huis. 








Donderdag werd een thuisdag..... ik had eigenlijk andere plannen, maar ik had thuis ook nog het één en ander te doen en bovendien was ik wel weer aan een wat rustiger dagje toe. De dag begon weer flink mistig en net als woensdag kwam later de zon goed door en daarna werd het weer somber.
De groene kaart kwam binnen, hij is nu wit 😂 en mijn nieuwe ov-chipkaart ..... dat is snel, de oude is nog ruim een maand geldig. Meteen maar gekoppeld aan mijn ov-account. Als het goed is staat alles er nu op.... abonnement met de nog geldige keuzedagen. Nog geen saldo, maar dat doet hij automatisch zodra ik incheck, het saldo van de oude kaart krijg ik op mijn rekening zodra de kaart verlopen is. 
Als de nieuwe kaart om de één of andere reden niet goed werkt kan ik de oude dus nog gebruiken en het bijtijds in orde maken. 
In de namiddag telefoon....."ben je thuis, kan ik even langskomen?"  dat was natuurlijk prima en even later stond ze voor de deur met wat lekkers ......  de chocola is bijna zonde om op te eten! 



Als kind leerde ik dat het zonde is om die mooie dingen meteen op te eten..... en het ging ook nooit op vóór de feestdag waarvoor het bedoeld was,  altijd pas daarna, maar soms was het zo mooi dat ik er gewoon niet aan kon beginnen....... en één keer bewaarde ik het wel heel lang. Dat was een jongetje dat op de po zat... nou ja, eigenlijk net opstond, broek op zijn knieën...... van chocola! Ik had het in de etalage gezien en was er helemaal weg van....en toen kreeg ik hem. Zoiets eet je niet meteen op, want dan kunnen ze beter een reep geven ..... maar ook na de feesten kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om hem stuk te maken. Toen ik eindelijk zover was bleken er spinnenwebben in te zitten..... tsja, spinnen letten niet op mooi! Dat gebeurt mij niet meer..... ik eet hem (in delen, anders is het teveel suiker) wel op, maar hij mag eerst een paar weken mooi staan te wezen! 

Vrijdag zwemmen, ik was de week ervoor niet geweest, het was mij te glad buiten!
Ik was net thuis toen de telefoon ging.... gezellig even gekletst en de telefoon ging meteen weer nadat ik ophing..... weer even gekletst en ondertussen kwam er een berichtje binnen waar ik echt op reageren moest en iets voor moest invullen.... alles tegelijk dus! 
Daarna de laatste bakken uit de buurschuur gehaald, ik wist niet eens meer wat er allemaal inzat, maar wel dat het van de zomer nog geen haast had. Er bleken bakken met mutsen en sjaals e.d. te zijn en een bak met kerstspullen....  mooi, die laatste kan ik gelijk gebruiken! Ook een bak met handdoeken en bakken met van alles wat. Veel kleine bakken, een paar wat grote en één echt grote. Zo gebeurd! Het regende wel, maar ik had dat in mijn hoofd en dan moet dat ook. En ach, het wordt er in die schuren niet schoner op, dus een doekje erover was toch al de bedoeling.... nu spoelde het gelijk schoon. Ik zette ze eerst voor mijn deur, dat werkte sneller. 
Iemand zag mij uit die schuur komen en groette mij.... maar op een manier alsof hij dacht: "Die schuur is niet van haar, wat doet ze daar?" 

De kapel had vorige week al vakantie..... ook wel lekker! Ik zou niet willen stoppen, maar een keertje vrij vind ik heerlijk. In januari ben ik 50 jaar bij de kapel.... bij de fanfare is het ergens in 2023 al 53 jaar.  Daarin ben ik nog lang geen kampioen hoor..... muzikanten houden het lang vol! 

Vanavond de laatste kaarten wegbrengen..... alleen nog in mijn eigen straat! 

En dan is het morgen.......

Zaterdag, de dag voor Kerst.... dat voelt al een beetje als Kerst. Dan doe ik rustig aan! 
Kerst..... een mooie tijd. Het liefst vier ik Kerst een beetje 'sjiek'. Mooie kleding met liefst veel glitter en glans.... feestelijk de tafel dekken en het eten ook extra feestelijk opdienen. Het eten hoeft niet iets duurs te zijn, maar het moet er wel speciaal uitzien. Ik vind bijvoorbeeld zuurkool prima met Kerst (ik ben er gek op!), maar dan zou ik het niet in een pan of schaal op tafel zetten, ik zou proberen of ik het met een tulbandvorm in model kan krijgen en dan op een schaal. Garneren met spekjes en gebakken uitjes en voor de vrolijkheid wat rode tomaatjes en partjes mandarijn...... zoiets. Net even anders. In het midden van de 'tulband' kan dan ook nog wat leuks. Ik hou ervan!!!
En de winkels hoeven van mij niet open te zijn..... het idee al dat mensen gewoon naar de winkel gaan met Kerst staat mij eigenlijk een beetje tegen (overdreven misschien, maar ik denk er echt zo over.... het past niet bij de kerstsfeer). Ik geef toe dat als ik de kalkoen heb laten aanbranden dat ik dan blij ben als ik nog een paar tartaartjes kan vinden in de winkel..... voor mij is het dus alleen voor noodgevallen! Ik zou nooit plannen om met Kerst nog boodschappen te halen. Tsja, iedereen is anders. Ik kan ook geen genoeg krijgen van kerstmuziek...... heerlijk.... als het Kerst is wil ik die sfeer ook helemaal. 
Helaas is niet iedereen het met mij eens..... er is altijd wel iemand die de kerstmuziek zat is .... "Toch niet nog meer kerstmuziek, kan dat niet uit?" vroeg mijn schoonvader jaren geleden al op een toon die duidelijk maakte dat hij het helemaal zat was (we waren net getrouwd, dus in 1978)...... en tegen mijn zin ging de kerstmuziek uit. Ik zou dat nooit vragen als ik bij iemand uitgenodigd ben, dan pas ik mij zoveel mogelijk aan. Ik heb bij een ander ook wel eens dingen die ik minder geslaagd vind, maar ja..... iedereen is anders!

Er breekt een rustig weekje aan..... een paar gezellige kerstdagen en verder alleen dingen doen waar ik zin in heb...... zo ga ik uitgerust en ontspannen het nieuwe jaar in! 





Ik wens iedereen heel gezellige en vrolijke kerstdagen!
Als wereldvrede niet lukt probeer dan zelf in eigen omgeving de vrede te bewaren. Maak je niet overal kwaad om en slik nare opmerkingen in, dan ben je pas een held, niet als je gaat schelden schreeuwen of nog erger.... vechten. En maak zeker geen problemen tijdens het feestje van een ander, al zit je naast je grootste vijand.... je verpest anders niet alleen je eigen feest, maar ook dat van anderen! (geldt niet alleen voor Kerst)
 




En ook voor het nieuwe jaar wens ik iedereen tevredenheid en verdraagzaamheid!
Maar ook vrolijkheid en gezelligheid, vermengd met goede ideeën en plannen. Maak er wat van..... het zal  vast niet altijd meezitten, maar probeer er dan het beste van te maken. 
Zorg dat je goed de jaarwisseling doorkomt en met al je vingers het nieuwe jaar ingaat. 


Proost!!!!

Een heel goed 2023!







2 opmerkingen: