Zoeken in deze blog

dinsdag 6 december 2022

Pietje Precies?

 


Dat ik niet een Pietje Precies ben is wel duidelijk, maar toch...... er zijn dingen waar ik echt precies in ben. 

Zo zal ik in een blik waar suiker opstaat echt geen koffie doen....... want dat klopt niet. Glazen staan met het merkje/plaatje naar voren... ook zoiets vreemds. 

Ik ben altijd op tijd, of eigenlijk veel te vroeg!




Namen......ik vind het belangrijk om de juiste naam voor iemand te gebruiken en niet iets wat er op lijkt.
Ik vind het ongeïnteresseerd staan als je meneer Dijkman steevast meneer van Dijk noemt, of Monique tegen Monica zegt. Natuurlijk is een vergissing menselijk, maar ik probeer altijd mijn best te doen om de juiste naam te onthouden en op moeilijke namen blijf ik oefenen tot ik het onthouden kan. Weet ik het niet zeker dat probeer ik de naam te ontwijken en dat lukt meestal wel.
Ik moet nu denken aan het kennismakingsgesprek op Edwin zijn eerste middelbare school.... wij bleken als eerste aan de beurt te zijn van een lange rij nieuwkomers. Ik zei: "Nou, dat zal niet meevallen, zoveel namen en gezichten om te onthouden!" Het antwoord was: "Valt mee hoor, ik ben goed in namen onthouden. Tot ziens mevrouw Bakker!" Proest, ik heb maar niet gezegd dat het Dekker was. Nog geen week later kwam ik hem tegen op een smalle brug..... hij herkende mij niet. 




Maar ook vier ik mijn verjaardag als ik jarig ben..... ik wil het best nog een paar keer vieren als mensen om wat voor reden dan ook op een andere dag willen komen, maar ik ben jarig op 9 oktober en dan vier ik het ook...... maakt niet uit op wat voor dag het valt. 
Ik kan tegenwoordig ook slecht verjaardagen onthouden. De 'oude' verjaardagen weet ik allemaal uit mijn hoofd, de verjaardagen die er later bij kwamen kan ik niet onthouden omdat ze elk jaar op een andere dag gevierd worden. Soms is het best lastig ... al die verjaardagen die op zaterdag gevierd worden! Ik snap best dat het voor veel mensen handiger is, maar als alles in het weekend gevierd moet worden heb ik vaak meerdere dingen tegelijk en dat is dan weer niet handig. Ik heb veel verjaardagen per jaar..... en omdat ze steeds vaker naar het weekend verschoven worden heb ik er soms meer tegelijk.... en als dan ook nog een verjaardag niet de hele dag gevierd wordt is het nog ingewikkelder. Veel georganiseerde activiteiten zijn ook in het weekend.... het zit elkaar regelmatig in de weg. Ik heb een paar maanden geleden al beloofd te helpen in ons clubgebouw (kan niet uitgesteld worden)..... later werd ik gevraagd om te EHBO-en die dag .....(ik ben gestopt, maar diploma is nog geldig, dus zo nodig doe ik het nog en dit was voor een 'club' waar ik het vaker voor gedaan heb en ik zou het nu zeker weer gedaan hebben als ik niet al wat anders had!). Nog later hoorde ik dat ik ook een verjaardag heb die dag. Nou is dat laatste in dit geval geen probleem.... het is iemand die het de hele dag viert en het is dichtbij, dus er komt geen reistijd bij (dat is te verwaarlozen.... ik denk 1 minuut reistijd)......  maar dat zijn dus drie dingen tegelijk! Het eerste had ik al toegezegd dus dat gaat door! Het tweede kan gewoon niet, dat is zo ongeveer op dezelfde tijd als het eerste en de verjaardag kan er gewoon bij! Maar dit soort dingen gebeuren dus vaker. Maar doordat verjaardagen steeds vaker verzet worden kan ik ze niet meer onthouden...want het is geen vaste dag. Vroeger wist ik gewoon... 19 januari is mijn moeder jarig, dus als iemand vroeg of ik die datum kon komen zei ik nee. Nu hoef ik een verjaardagsdatum niet meer te onthouden want het wordt toch op een andere dag gevierd. Wanneer... dat weet ik vaak pas kort van tevoren en zolang ik het niet weet hou ik er ook geen rekening mee..... ik kan moeilijk het hele weekend ervoor en erna vrijhouden (en dan wordt het soms 2 weken later pas gevierd). Toch weet ik veel 'oude' en enkele 'nieuwe' verjaardagen nog uit mijn hoofd, maar nu heb ik vaak niet door dat het die dag al is, ik heb niet zo veel meer met de datum te maken als vroeger. Ik heb een keer een kaart precies een maand te vroeg bij iemand in de bus gegooid.... ik had toen veel dingen tegelijk te doen en dacht... o, het is bijna de 20ste, even snel een kaart schrijven......tsja..... verkeerde maand en ik wist echt wel in welke maand ze jarig was! Ouderdom? Maar zeker de laatste 2 jaar ben ik mensen vergeten.... denk ik (in elk geval was ik een paar keer te laat!)
Bij meerdere verjaardagen op één dag gaat degene die echt jarig is die dag voor..... en daarna gaat het op volgorde waarop het bekend werd. Ik wist een keer al een paar weken voor mijn verjaardag dat ik twee weken later in het weekend nog verjaardagsvisite zou krijgen, ik wist zelfs hoe laat ze ongeveer zouden komen. Later kwam er een verjaardag bij.... kort van tevoren.... en met een vanaf tijd.... jawel, dezelfde tijd.... dat ging dus niet door! Dat krijg je als het pas laat bekend is, dan ga ik mijn eigen visite niet afzeggen. 
.Een enkel keertje is iets echt belangrijker waardoor het voor gaat, maar dat komt niet vaak voor. 
Maar daar ben ik dus nogal precies mee.... ik ben jarig als ik jarig ben (bij een speciale verjaardag waarbij een zaaltje gehuurd wordt of zoiets ligt het anders, dat is logisch dat het in het weekend is maar dan nog zou ik zelf op mijn echte verjaardag ook iets doen) en dat geldt voor meer festiviteiten 
Sinterklaasavond is op 5 december...... ook als het op maandag valt. Ik snap dat de zondag handiger is..... maar 5 december zal ik altijd 'Sinterklaasdingen' doen! Mijn moeder vierde het toen wij allemaal ons eigen gezin kregen altijd op een zondag ervoor, maar dat was omdat ze vond dat we allemaal ons eigen leven hadden, met schoonfamilie en vrienden met wie we het misschien op 5 december wilden vieren.... of misschien juist graag met het eigen gezin, ze wilde iedereen daar de ruimte voor geven. Ze maakte er altijd veel werk van, dus dan was het wel leuk als we er allemaal waren, maar ze vond dat ze niet kon eisen dat we altijd bij haar moesten zijn op 5 december ..... dus zij vierde het op een andere dag met ons allemaal en wie op 5 december toch wilde komen was welkom! Edwin en ik vierden het dan meestal samen met haar nog een keertje op de dag zelf. 
Oudejaarsavond is op 31 december en dat vier ik dan ook niet op 2 januari! Dat is iets wat volgens mij echt wel door iedereen op dezelfde dag gevierd wordt 😂... er zullen mensen zijn die er niets aan doen en gewoon naar bed gaan, maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand dat op een andere dag viert.
Alles heeft zijn eigen datum en ik hou mij daar zoveel mogelijk aan! Daar ben ik dus best precies mee...... noem het maar een afwijking 😂. 




Dus ook slordige mensen kunnen precies zijn en precieze mensen kunnen slordig zijn (want ook dat komt voor). De meeste mensen hebben wel iets waar ze slordig mee zijn.... bijvoorbeeld rommelladen....  veel mensen hebben die, ook nette mensen. Mensen die netjes lijken zijn dat lang niet altijd.... ik kende ooit iemand die het er altijd maar over had hoe netjes ze was..... maar ik ontdekte dat er zat plekjes in huis waren die allesbehalve netjes waren (niet erg, maar als iemand steeds opschept over haar netheid valt dat juist op) en ik kwam er ook achter hoe ze het zo netjes kon houden (op het oog..... op de plekken waar ook andere mensen kwamen)..... als er iemand kwam gooide ze gewoon alles in de vuilnisbak wat haar in de weg lag. Ja, zo kan ik het ook! En andersom kunnen slordige mensen best netjes zijn..... niet altijd alles is wat het lijkt!  
Als ik nu eens om mij heen kijk..... er ligt kleding in de kamer..... de Sinterklaasversiering is nog niet allemaal weggehaald...... er liggen kerstkaarten... een deel al geschreven, een deel niet......er staat een tas met oud papier, in de keuken een grote tas met lege flessen..... nee, ik ben niet netjes, maar ik leef in mijn huis. Er zijn genoeg belangrijker dingen te doen in huis..... dan hou ik mij niet bezig met dingen opruimen die ik morgen weer nodig heb. Ik ben dus geen Pietje Precies, maar met sommige dingen wel! En netjes..... de één is netjes wat kleding e.d. betreft, altijd make-up, haar perfect, de ander is netjes in huis, weer een ander is heel precies met namen en zo zijn er nog veel meer dingen, maar weinig mensen zijn op alle punten perfect. 





3 opmerkingen:

  1. Zoals gewoonlijk, je maakt niet vaak mee dat iemand van een bepaalde eigenschap maar één richting heeft, hij/zij maakt meestal uitzonderingen in situaties. Best een interessant onderwerp, er zijn erg veel voorbeelden. Je noemt ze zelf al.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het is soms echt opvallend hoe tegenstrijdig het kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen