Zoeken in deze blog

vrijdag 21 juni 2019

Gezond?

In de loop der jaren ben ik veel aan de weet gekomen over een vitamine B12 tekort.
Ooit had ik er al iets over geleerd bij mijn cursus voedingsleer, maar ondertussen is er veel meer bekend, ook over de oorzaken.

Een tekort kan heel vervelende klachten geven en de bekendste is wel vermoeidheid, maar ook tintelingen, verwardheid, geheugenproblemen, branderig gevoel in armen, benen en/of voeten, concentratiestoornis, zenuwpijn, verminderd pijngevoel, verminderde reuk en smaak, depressie, psychose, duizeligheid, haaruitval, hoofdpijn, oorsuizen, spierkrampen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een opvallende vond ik: Verminderde werking alvleesklier!

B12 tekort kan komen door een opnameprobleem.... het wordt opgenomen door de dunne darm en als dat niet gaat kan er na jaren een tekort ontstaan....pillen heeft dan weinig zin, want die worden dan ook niet of nauwelijks opgenomen. B12 kan alleen opgenomen worden met behulp van de intrinsic factor, een stofje dat in je maag (het maagslijmvlies) wordt aangemaakt. Een tekort daaraan levert dus ook een tekort aan B12 op, daarom krijgen bijv. mensen met een maagverkleining vaak een tekort als het niet goed in de gaten wordt gehouden.  Voeding: B12 zit in dierlijke producten, daarom hebben veganisten een grote kans op een tekort als ze niet op een andere manier voor aanvulling zorgen.
Allerlei ziektes kunnen een tekort veroorzaken en dan vooral ziektes aan maag of darmen.
Ouderen.....zo ongeveer vanaf 60 jaar hebben ook een grotere kans op een tekort.

Sommige medicijnen kunnen een tekort veroorzaken, zoals maagzuurremmers en Metformine (wordt gebruikt bij diabetes type 2).

Zelf gebruik ik al bijna 15 jaar Metformine en de laatste paar jaar steeds meer. Ondertussen is al jaren bekend dat Metformine kan zorgen voor een opnameprobleem van B12.  Ik heb al een paar keer gevraagd aan zowel huisarts als diabetesverpleegkundige of de B12 ook regelmatig getest wordt.....ik word op zoveel dingen getest, mij lijkt het logisch als dit er dan ook bij zit. Het hoeft niet eens elk jaar en in het begin is het ook niet echt nodig, want we hebben een voorraadje waar we uit kunnen putten, dus er is niet direct een tekort als Metformine de enige oorzaak daarvan is. Het blijkt dus niet getest te worden.....want het komt maar zelden voor! Ik denk dan toch "Dat weet je niet, want je test het niet!" Ook kreeg ik te horen dat er getest wordt als er klachten zijn. Veel klachten zijn zo algemeen en kunnen zoveel oorzaken hebben...... en sommige klachten passen ook bij diabetes (zoals vermoeidheid en zenuwpijn)..... alle kans dus dat ik als dergelijke klachten heb dat dan gezegd wordt dat dat door de diabetes komt. En als het de oorzaak is van een verminderde werking van de alvleesklier is de kans groot dat er weer een Metforminepil extra voorgeschreven wordt.
De vermoeidheid heb ik..... maar ik ben mijn leven lang al snel moe. Dat is wel erger geworden, maar ja, ik ben 64 en dan hebben wel meer mensen dat...... dergelijke kwaaltjes worden er over het algemeen met de jaren niet beter op.
De laatste tijd is het duidelijk verergerd...... het begon al kort voordat ik ziek werd in april...... daarna bleef ik lange tijd erg moe en futloos. Maar heel langzaam kwam er wat verbetering, maar ik ben nog niet op mijn normale niveau. Natuurlijk is dat niet abnormaal na ziekte (het was een stevige kou en die hakte er blijkbaar flink in bij mij), maar toch.....
Vermoeidheid is voor mij dus niet een duidelijk teken dat er meer aan de hand is, want dat is bij mij altijd al aanwezig en zelfs een gewone verkoudheid kan dat al flink verergeren (vooral van tevoren) of als ik het drukker heb dan normaal.
Andere klachten heb ik vaag...... niet duidelijk genoeg om al over te klagen.... wat vaker spierkrampen bijvoorbeeld...als kind had ik dat ook vaker, later ging dat weg en nu merk ik dat ik er toch weer wat vaker last van heb.

Ik blijf het wonderlijk vinden dat het bij Metforminegebruikers niet regelmatig getest wordt!
Ze willen wel dat ik preventief Statines slik.....ook al is mijn cholesterol prima! Ik vind dat een te zwaar middel om preventief te gebruiken, er zijn zoveel bijwerkingen van bekend en sommige daarvan komen zelfs vaak voor. Het kan zelfs diabetes veroorzaken, ook al wordt dat niet in de bijsluiter vermeld...... ontregeling van de suiker kan ook...... ja zeg, kom op, ik heb al moeite genoeg om het onder controle te houden! Die weiger ik dus...... ik ga niet zover dat ik anderen afraad het te gebruiken, dat moet ieder voor zich maar bepalen, er valt genoeg over te vinden op internet en ik raad aan om niet alleen te kijken op sites die tegen het gebruik ervan zijn..... dat is te eenzijdige informatie! Het middel doet meer dan alleen het cholesterol verlagen, dus dat moet ook meegewogen worden in een beslissing om het al dan niet te nemen!

Mensen die hun B12 binnenkort laten testen.......hou er rekening mee dat als je al extra B12 slikt of een multivitamine waar dat (gewoonlijk) inzit je een verkeerde uitslag kan krijgen!  Er lijkt dan geen tekort te zijn terwijl er misschien wel een tekort is!  Dat is niet zo gek...... B12 is in je hele lichaam nodig....maar bij een test is niet duidelijk of er overal een tekort is......simpel gezegd: .heb je B12 geslikt dan kan dat gevonden worden terwijl de rest van het lichaam nog een tekort heeft. Geeft de test een tekort aan dan is er in elk geval echt een tekort. Dus neem het een tijdje niet in voordat je je laat testen.
Ook over een B12 tekort valt heel veel te vinden!

Met gezond eten, regelmatig bewegen, niet roken en matig of geen alcoholgebruik valt veel te bereiken, maar zeker niet alles! Niet elk gezondheidsprobleem is 'eigen schuld dikke bult'.
Ongezond leven kunnen sommige mensen ongestraft doen, maar is een kwaal in aanleg al aanwezig is de kans heel groot dat er problemen komen. Erg ongezond leven veroorzaakt bijna altijd vroeg of laat problemen. Gezond leven is altijd beter, maar dat wil niet zeggen dat alles perfect moet zijn. Zondigen op zijn tijd is meestal geen probleem (er zijn grenzen natuurlijk.....iemand met een pinda-allergie kan beter niet zondigen door toch pinda's te eten..... het kan zijn/haar dood worden!!) en het leven moet natuurlijk ook leuk blijven! Af en toe iets extra's is wel erg lekker, doe dat dan gewoon, zonder te overdrijven.
Sporten betekent niet dat je jezelf moet afmatten, het is ook goed om regelmatig te fietsen, wandelen of zwemmen, dat hoeft niet heel fanatiek, maar het is wel goed om af en toe een beetje extra snelheid te maken, extra kracht te gebruiken..... hoeveel? Dat is voor iedereen verschillend, niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden. En zelfs langzaam wandelen is nog altijd beter dan op de bank hangen! En wie toch wil bankhangen...... zorg ervoor toch regelmatig in beweging te komen, bijvoorbeeld elk half uur even opstaan en even heen en weer lopen......zet desnoods een kookwekker.  Alles is beter dan niets..... maar de mogelijkheden zijn niet voor iedereen gelijk. Bij een goede sportschool kunnen ze advies op maat geven en je goed in de gaten houden...... maar dat kost weer geld natuurlijk, hoewel het soms ook vergoed wordt volgens mij. Informeren kost niks.
En mijn adviezen zijn helemaal gratis! Mijn adviezen opvolgen is uiteraard niet verplicht!

Zelf volg ik mijn eigen adviezen  gewoonlijk wel op.....ik eet meestal gezond, ik beweeg voldoende, ik drink geen alcohol, ik heb nooit gerookt....... niet slecht dus! Ik ben wel veel te dik, maar dat is ontstaan in de tijd dat mijn man Ed ziek was en hij (35) en mijn nichtje Christina  (13) stierven (ongeveer een half jaar na elkaar, het nichtje was zo vaak bij ons dat het meer onze dochter was). In die tijd was Edwin nog heel klein (bijna 17 maanden toen zijn vader stierf) en tot mijn eigen verbazing redde ik  het allemaal prima, alleen had ik vreetbuien..... onbeperkt kon ik doorgaan. Ik maakte mij er niet druk om....gaat vanzelf wel over!



Maar ja, dat duurde erg lang en nu ben ik tonnetje rond. Het gaat er maar heel langzaam af.......maar goed, er komt ook niet echt meer bij. Ik ben een tegenstander van crashdiëten, dus als het niet op de normale manier gaat dan maar niet! Ik ben nu toch 8 kilo lichter dan toen ik op z'n zwaarst was, dus ik mopper niet!



7 opmerkingen:

  1. Wat er ook aan de hand is, de adviezen van mijn huisarts vind ik echt het meest waardevol. Zij is van alles op de hoogte, nog jong genoeg om te weten wat er leeft op Internet.
    De artsen in opleiding zijn nog meer van deze tijd.
    Het is niet alleen zoeken naar informatie, vooral naar de interpretatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Over het algemeen ga ik er wel van uit dat huisartsen het beter weten, maar op het gebied van B12 gaan veel artsen er te vaak van uit dat onderzoek niet nodig is. Ik ken mensen bij wie het na lang aandringen pas nagekeken is en die toen een flink tekort bleken te hebben.....als ze dus niet aangedrongen hadden zouden de klachten alleen maar erger geworden zijn.
    Verder werken artsen vaak met protocollen, waarbij dan meer naar het protocol gekeken wordt dan naar de persoon. Protocollen zijn vaak wel nuttig, maar niet elk mens reageert hetzelfde op bepaalde medicijnen e.d., dus moet er ook wel eens afgeweken worden van de standaardbehandeling.
    Daarom probeer ik zelf ook nog een beetje op te letten en mee te denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je mag verwachten dat een huisarts de patiënten persoonlijker kent en benadert.
    Het zal niet altijd goed gaan, helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb net een nieuwe, ik heb hem nog naar 1 keer gezien....maar ik denk dat ik wel goed met hem kan opschieten.
    De vorige kon ik het ook goed mee vinden, maar we waren het niet altijd met elkaar eens....meestal wel hoor.
    Ik vind het goed dat ik mijn mening daar ook mag geven. Die vorige legde dan altijd heel veel uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tsja Ans, uitleg is goed, maar het is jouw lijf en jij voelt het beste of alles o.k. is.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi unknown Bob, meestal herken ik je schrijfstijl wel, maar dit was maar een korte reactie en dan is er twijfel.
    Maar goed......hou je vast......ik ben het met je eens!!!!! Ja, dat gebeurt niet vaak hahaha.
    De uitleg die ik vaak van mijn vorige huisarts kreeg was prima, hij probeerde er vaak achter te komen wat ik wist, een soort overhoren en vaak leerde hij mij dingen die nieuw voor mij waren en die ook niet zomaar op te zoeken zijn. Ik heb daar echt veel aan gehad.....vooral op het gebied van diabetes heeft hij mij veel duidelijk gemaakt. Maar......het is inderdaad mijn lijf en ik was het wel eens niet met hem eens...... zoals bijvoorbeeld de cholesterolverlagers terwijl mijn cholesterol prima was. Preventief een middel met zoveel bijwerkingen.....NEE!
    Hij heeft uitgelegd welke werking het nog meer heeft, maar nog steeds zag ik de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Ik zocht er veel over op, zodat ik hem wel antwoord kon geven en zocht ook steeds naar nieuwe inzichten.
    Het probleem is dat het standaard is bij diabetes, hij moet het mij geven..... hij moet invullen waarom hij het niet geeft, dus ik zei: "Schrijf maar op: 'Ze weigert' ".
    En als hij begon met "ja maar als je hier last van krijgt of daarvan"..... dan was mijn antwoord "Dan zien we dan wel en ik moet toch ergens aan dood gaan!" . Hoe ouder ik ben hoe meer ik het daarmee eens ben........ stel dat ik 5 jaar eerder dood ga doordat ik het niet gebruik, maar als ik het wel gebruik heb ik 10 jaar problemen door dat middel dan weet ik wel waar ik voor kies. Een veel voorkomende bijwerking is bijvoorbeeld spierpijn....die kan zelfs ernstig zijn....... ze zijn er wel achter dat het soms te voorkomen valt door weer iets anders in te nemen, maar ja, zo krijg je de halve apotheek mee naar huis en ik heb mijn twijfels over de voordelen daarvan. Zou ik daar spierpijn van krijgen dan beweeg ik minder en dat is ook niet goed. De kans op vallen wordt steeds groter.....breuken, nog minder bewegen, dat veroorzaakt weer andere problemen....... en dat alles alleen voor een middel dat ik preventief neem.....en dan heb ik het nog niet eens over de ernstiger bijwerkingen. Naarmate ik ouder wordt zie ik de mogelijke problemen steeds meer en vind ik de mogelijk langere levensduur steeds minder belangrijk.....de kans dat het mijn leven verlengd is kleiner dan de kans op bijwerkingen.
    De B12 is een ander verhaal, ik vind dat daar vaker op gecontroleerd moet worden, dan kan het veel problemen voorkomen.
    Lang antwoord, maar het maakt extra duidelijk hoe ik er over denk!

    BeantwoordenVerwijderen