Zoeken in deze blog

zondag 30 juni 2019

Zomaar iets over mijzelf


Altijd heb ik van alles wat willen weten, ik leerde graag iets bij, mijn middelbare school mislukte helaas door ziekte en de mammoetwet....... lang verhaal, maar in het kort: Ik moest van de derde klas terug naar de eerste, of van school af....... het eerste zag ik om verschillende redenen echt niet zitten, dus het laatste bleef over. Jammer, maar onder dezelfde omstandigheden zou ik nu dezelfde keuze gemaakt hebben.
Ik las altijd veel en zocht veel op. Toen zocht ik in boeken, nu in boeken en internet.

Zo  nu en dan volgde ik een cursus, vaak wel duur, maar dan heb je ook wat. De belangrijkste cursus voor mij was mijn cursus voedingsleer. Daar heb ik altijd veel aan gehad, ik leerde niet alleen veel over de voeding zelf en wat we nodig hadden e.d., maar ook dieetleer hoorde erbij en veel over ziektes en nog veel meer. Ik slaagde met 3 achten. Natuurlijk zijn er ondertussen wel andere inzichten, maar veel klopt nog wel en ik probeer via internet toch bij te blijven met de huidige inzichten.  Mijn EHBO-cursus was natuurlijk ook heel belangrijk..... ik voel mij vaak best nog wel onzeker hoor, de praktijk is altijd anders dan de theorie en ik weet niet of ik alles altijd goed zal herkennen en dus goed zal handelen. In de praktijk heb ik nog niet heel veel meegemaakt..... maar 1 keer was het echt heftig, dat was een reanimatie, maar ik hoefde niet zelf te reanimeren. Ik was er wel bij betrokken en ik heb daar natuurlijk wel van geleerd...... geen nieuwe dingen, maar gewoon doordat ik het in het echt meemaakte zit het allemaal stevig in mijn hoofd geprent. Op de tweede plaats staat een flinke hoofdwond, daar viel niet heel veel aan te doen omdat ze langs de eerste hulp moest voor hechtingen, maar we moesten wel proberen het bloeden wat te stelpen en verband aanleggen. Dat deed mijn zeer ervaren maatje, maar ik was erbij en ervoer hoe eigenwijs mensen kunnen zijn door in zo'n geval op een snikhete dag toch zelf naar het ziekenhuis te willen fietsen....en dan niet eens naar het dichtstbijzijnde. Er viel niet tegen te praten! Verder een bloedneus die niet echt wilde stoppen en er moet wel eens een lichaamsdeel gekoeld worden, maar dan hebben we het wel gehad..... af en toe komen ze een pleistertje halen dat ze vaak zelf willen plakken. En we hebben wel eens iemand moeten geruststellen die dacht iets heel ernstigs te hebben..... ook iets wat je niet uit de theorieboeken haalt. Er zijn zoveel dingen die je verkeerd kan beoordelen....en vooral als ik dat niet in het echt heb gezien kan ik mij voorstellen dat ik twijfel als ik het een keer tegenkom. Kans is groot dat het dan vanzelf gaat natuurlijk, maar toch.....

Vooral van dingen waar ik mee te maken krijg zoek ik alles op...... bij ziektes natuurlijk, maar ook toen Edwin logopedie kreeg wilde ik daar alles van weten. Van de logopediste kreeg ik daarom een boekje mee over het 'probleem' dat Edwin had. De oefeningen die Edwin mee kreeg deden we trouw en ik bedacht er nieuwe oefeningen bij om het voor mijn 4-jarig kind wat leuker te maken. De logopediste vond dat ik ook wel logopediste kon worden.
Mijn vorige huisarts legde mij altijd veel dingen uit, maar vroeg vaak dingen waarbij ik dacht dat hij mij overhoorde...... zo nodig gaf hij verdere uitleg.
Door gewoon veel te lezen leerde ik ook veel, heerlijk!

Ik hou er ook van als ik ergens over na kan denken...... vaak zie ik meerdere kanten van iets..... ook bij mensen die het niet met elkaar eens zijn zie ik bij beide kanten dingen waarin ze gelijk hebben of ik begrijp beiden. Dat laatste hoort wel een beetje bij mijn sterrenbeeld weegschaal. Geen idee of sterrenbeelden echt iets over de personen zeggen, maar toch lijkt dat vaak wel zo....ik sluit het dus zeker niet uit. Veel dingen sluit ik niet uit, dingen waar veel mensen soms een duidelijke mening over hebben. Buitenaards leven? Voorspellende gaven? Het kan..... ik denk dat er veel onzinverhalen zijn, maar ik sluit niet uit dat het bestaat. Dat zijn dingen die we niet kunnen weten...... tenzij we een ervaring hebben gehad waarbij het ons duidelijk wordt. Ik vind daarom dat we niet kunnen zeggen dat zoiets niet bestaat.... we weten het niet. Net als met geloof...... is het allemaal waar of niet? En welk geloof is dan waar? Of hebben ze allemaal gelijk? Geloven is mooi als je dat met volle overtuiging kan..... het kan veel mensen helpen om dingen te aanvaarden waar ze zonder hun geloof meer moeite mee zouden hebben, maar geloof is niet iets waar je zomaar voor kan kiezen..... soms krijg je het van huis uit mee en dan wordt er vaak niet verder over nagedacht, maar wie het niet meekreeg zal niet zomaar zeggen 'vanaf morgen ga ik geloven'. Ik denk dat het je overkomt...... door iets wat er gebeurd is en een kennismaking met een geloof..... het kan dan gaan groeien....of niet.



Als ik ooit dement wordt komt dat niet omdat mijn hersenen te weinig te doen kregen...... ik denk over de meest onbenullige dingen na. Ik zie veel, hoor veel, verbaas mij veel, begrijp veel.....en denk er het mijne van.
 Ik heb vaak moeite met mensen die een stellige overtuiging hebben over dingen die ze niet kunnen weten en vooral als ze willen dat een ander ook zo denkt. Dat hoeven niet alleen moeilijke dingen als geloof en andere buitenaardse dingen te zijn, maar ook roddels, of de vaste overtuiging van wat iemand gaat doen..... dat zijn dingen waarbij je hooguit een vermoeden uit kan spreken!



Ik ben een echte dagdromer..... ik denk wat af tijdens een kop thee, in de trein, voor ik in slaap val of wat dan ook...... ik dagdroom over dingen die gebeurd zijn, hoe het anders had gekund, wat ik fout deed of juist goed, wat ik leuk zou vinden maar nooit zal gebeuren, over vroeger, over hoe mijn droomhuis eruit ziet, over later..... over alles.



Ook denk ik steeds vaker na over dingen die ik vergeten ben....... 'hoe heet die ook alweer?' 'waar heb ik mijn sleutels neergelegd?' 'heb ik de voordeur wel dichtgedaan?'  Ja, opoe wordt een daggie ouder!

8 opmerkingen:

  1. Ja Ans,
    Balansen zijn 'nadenkers' . Ik ben er ook zo een... Men ziet dat vaak als 'twijfelen' omdat we niet meteen een definitieve opinie geven... want wij luisteren, wegen voor- en tegens àf, foefelen daar onze eigen ervaringen tussen en trekken dàn pas een konklusie. Maar laat ze maar praten of denken wat ze willen, ik blijf gewoon zo ik ben.
    Sta ook open voor allerlei religies, overtuigingen - zonder er zelf in mee te gaan meestal- en ervaringen van anderen, las en lees veel - geen romannetjes, daar heb ik het geduld niet voor, maar interessantere dingen en wetenschappelijke lektuur, van gezondheid, flora en fauna, astromie-sterrenkunde- (al leerde ik niet àlle namen en constellaties en zo van buiten ) tot astrologie en "paranormale" belevenissen ( wat ik van jongsaf intuïtief eigenlijk "normaal" vind !) toe.
    Ik geloof niet, ik heb van het Leven en ernà intuïtief zo mijn gedachten en -voor mij ook bewijzen die een ander ook niet hoeft te geloven als ze er niet aan toe zijn- want ik heb ook zelf ervàringen gehad die mijzelf ervan hebben overtuigd dat er " méér onder de zon " is... en dat 'de mens' erg arrogant is te denken het énigste begaafde schepsel in het hele Universum te zijn ...
    Door dat 'open venster' komen ook de meeste gedichten bij mij binnen, ik hoef ze maar op te schrijven ... Wel metéén, anders ben ik het kwijt, ik heb dan ook overal papier en pennen bij de hand liggen ;-) . En ook altijd op mijn niveau, waar ik het mee eens kan zijn, naar mijn aard en 'intelligentie' .
    Die mamouthwet is misschien wel je geluk geweest, want 'studies' formateren de mensen, soms zo dat de 'gestudeerden' niet zelf na denken, zo geleerd, zo IS het ... ook daar heb ik voorbeelden te over van .
    Nou Ans, blijf vooral zo je bent ! dat doe ik ook, ik leer nog steeds, dat houdt niet op, welke leeftijd je ook hebt ! Zou het daarom ook zijn dat het 'klikt' tussen ons en sommige anderen ..?..! Kennissen, vrienden, familie, voorbijgangers, komen niet zo maar op ons pad, alles heeft een reden , uitwisseling , ontwikkeling, en gaat soms weer voorbij, ieder leeft op zijn manier verder ... Leven is léren !


    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat het voor twijfelen of geen beslissing kunnen nemen aangezien wordt merk ik ook vaak Hanny.
    Religie is vaak een moeilijk onderwerp, mensen zijn erg stellig in hun overtuiging. Ik ben wel met het geloof opgegroeid (Nederlands Hervormd), maar wij waren er thuis niet heel erg mee bezig, vooral toen ik wat ouder werd niet. Toch zit er bij mij wel een basis in en ben ik zeker niet ongelovig, maar wat ik precies geloof weet ik vaak zelf niet en ik heb zeker twijfels op dat punt.
    Buitenaards leven..... het zou best kunnen, waarom niet? Ik plaag mensen wel eens door te zeggen dat ik zeker weet dat Marsmannen bestaan..... ik heb ze wel eens in mijn auto gehad. Sommigen halen hun schouders en denken dat ik gek geworden ben, anderen gaan er tegenin...... tot ik zeg dat ik toch echt zeker weet dat buurman en buurvrouw Marsman in mijn auto zaten.....dan dringt het door! :D
    Ik interesseer mij voor vrijwel alles, maar sommige onderwerpen heb ik extra aandacht voor...... medische onderwerpen, voedingsleer en alles wat met de natuur te maken heeft. Als kind verslond ik boeken over de natuur en wilde ik elk natuurprogramma zien op tv.....vooral als het dieren betrof.
    Gedichten schrijf ik niet echt..... ik schrijf wel eens wat, maar vind het zelf niet goed genoeg om gedicht te mogen heten....ik noem het geen gedichtjes...het zijn mijn gedachtjes.

    Nee, de mammoetwet ben ik niet dankbaar...... nog steeds vind ik het jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken, maar sta ook nog steeds achter mijn keuze.

    Ja, ik blijf altijd leren...... niet altijd cursussen, maar door veel te lezen, op te letten etc. ....het leven kan ons veel leren als we dat willen.

    Over het algemeen liggen mensen met interesses mij meer dan mensen die dat totaal niet hebben, dus het zal zeker zo zijn dat ik sneller bevriend raak met mensen die open staan voor dingen en veel weten. Leuk als ik wat van andere mensen kan leren. Edwin kan ook goed vertellen over dingen waar ik niks van weet, ik vind dat heerlijk.
    Leven is zeker leren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een logje om over na te denken.
    Ik de mijn best maar als leeuwen heb ik p dit moment andere prioriteiten.
    'Hoe winnen we de halve finale,' bijvoorbeeld.

    BeantwoordenVerwijderen

  4. De finale halen zou mooi zijn, dat wordt dan waarschijnlijk tegen Amerika.
    Tot nu toe gaat het goed......en jij als leeuwin voelt je er natuurlijk erg bij betrokken!


    BeantwoordenVerwijderen