Zoeken in deze blog

woensdag 17 juli 2024

Superrrrrrr


 Zondag in de namiddag een heerlijk stuk gewandeld...... het ging probleemloos. Nee, echt geen 10.000 stappen, maar dat is mij normaal meestal al teveel, maar gewoon een lekker stukje waarbij ik weer wat sneller liep en wat grotere stappen gaf dan ik de laatste tijd gewend was. Het was heerlijk weer, ik bleef een tijdje op een brug staan, beetje hangend over de leuning stond ik daar met mijn gezicht in de zon terwijl er een verkoelende wind was..... zo lekker, warmer hoeft van mij niet, deze combinatie was lekker.


De zon scheen in het water en bij elke windvlaag rimpelde het water en leek de lichtbol op het water uiteen te spatten en verschenen er zwermen twinkelende sterren..... zo mooi, ik stond daar echt te genieten!



Ik ben geen Guido Gezelle, mijn dichtsels vallen onder de categorie Sinterklaasrijm, maar Guido zou hier vast iets moois van weten te maken. Of Staring, die weet er vaak een gekke wending aan te geven...... ik stond daar gewoon weg te dromen! 



Nog even een klein ommetje, het werd etenstijd, dus niet te lang meer lopen. Toch zo'n 2500 stappen gezet..... niet echt slecht. Voor de operatie was ik een paar keer wel al aan 3500 gekomen, maar toen waren het kleinere stappen en lag het tempo lager. Daarna minder gelopen, vanwege de operatie natuurlijk en 9 dagen later de ERCP, dat betekende even een stapje terug..... al wel weer gewoon wat kleine stukjes lopen en boodschappen doen, naar het ziekenhuis waar ik binnen ook veel gelopen heb..... dus zeker niet niks gedaan, maar echt wandelen en liefst in tempo is toch anders..... dat is heerlijk! En dat lukte dus .... echt weer een beetje doorlopen en nu meer dan een paar honderd meter, want dat lukte al eerder! En dan op die brug lekker in de zon naar het water staren en een beetje wegdromen....... dat zijn blije momenten en heel ontspannend. Als ik een doel heb om ergens naartoe te lopen kan ook heel fijn zijn, maar zomaar wat lopen is ook lekker.......alles op z'n tijd! Toch heb ik eerder deze week ook best wel veel stappen gezet zonder dat ik er last van had, maar dat was anders..... dat was niet allemaal achter elkaar, hooguit een paar honderd in één keer en dan is het opgeteld wel een leuk aantal, maar dit, met dit tempo terwijl het heerlijk weer was is lekkerder, maar die andere stappen waren wel alvast goede oefeningen en als het goed gaat zijn ook die kleinere stukjes heerlijk om te doen. 
's Avonds een kleiner rondje. Uit ervaring weet ik dat dat bij mij het beste werkt......meerdere keren per dag. Liever meer keren een klein stukje dan één keer een heel eind, op die manier gaat opbouwen het beste. 




Maandagochtend ook weer wandelen..... als dat 's morgens lekker gaat is dat een goed teken...... ik heb een lekker stuk gelopen en ook nog lang gezellig met iemand staan praten en daarna nog boodschappen gedaan en dat ging allemaal prima! Heerlijk dat dat weer lukt en dat ik er ook weer meer tijd voor heb nu al die medische afspraken achter de rug zijn. 
Zondag had ik alvast een mailtje naar de tandarts gestuurd met de mededeling dat een afspraak weer mogelijk was..... geen haast, maar het wordt allemaal wat overzichtelijker en de kans dat er dus wat tussenkomt is nu heel klein. Ik kreeg meteen 3 mogelijkheden toegestuurd met de vraag of daar iets bijzat wat mij goed uitkwam.... prima geregeld dus. Niet al te snel, ik heb nog even de tijd, dat is wel prettig. Ik heb veel dingen niet kunnen doen de afgelopen maanden, dus de komende tijd gebruik ik ook om wat dingen 'in te halen'. Sommige dingen moeten echt, zoals de tandarts bijv., andere dingen zijn gewoon omdat ik dat leuk vind en erg graag weer eens wil. Niet alles kan nog, maar er kan steeds meer. Nog een week of 3 en dan mag ik weer autorijden, dat is ook heel prettig. Dan kan ik gewoon weer naar Purmerend rijden en daar naar een leuke winkel toe...... een dagje winkelen zit er nog niet in, maar zo dichtbij is het niet erg om maar voor 1 of 2 winkels naartoe te rijden....dat doe ik gewoonlijk niet, maar ga ik nu wel doen... ook dat is opbouwen!  Het zal vast niet lang meer duren voor ik weer een keer in de trein zal stappen. Even ergens anders naartoe, even wat anders zien. 



Ik wil ook niet teveel andere afspraken, ik wil even nergens rekening mee hoeven te houden...... alleen met mijn eigen conditie! Even genieten van alles wat wel kan en de rest komt wel weer. Geen volle agenda.... het is vakantie en ik kan weer wat meer. De pakketbezorgers zullen het merken, want ik kan weer vaker zelf op zoek naar de dingen die ik nodig heb, leuk vind en cadeautjes etc. Het is heerlijk dat het via internet te regelen is, maar zelf de dingen eerst bekijken voor ik ze koop is ook wel prettig. Dan wordt pakketpost weer een aanvulling, nu was het volledig in plaats van winkelen. We hebben in mijn eigen woonplaats nou eenmaal niet zoveel winkels, dus als ik wat van bijv. de Hema, Xenos of Wibra nodig heb was het de afgelopen tijd handiger om het te bestellen, vanaf dat ik weer mag rijden zal ik het weer vaker zelf halen en alleen dingen laten bezorgen die ik zelf lastig kan meenemen of van winkels waar ik niet in  de buurt kom. En uiteraard de pakketjes uit China.... dat zal ook wel minder worden, maar ik kom daar toch vaak dingen tegen die ik ergens anders niet kan vinden of tegen een veel hogere prijs. Ik kan toch mijn geld maar één keer uitgeven, dus er zal zo af en toe toch wel wat besteld worden. Niet alles is daar goedkoop overigens, maar heel veel wel. Van Picnic heb ik niet zoveel gebruik hoeven te maken, ik vind het heel handig, maar als ik zelf boodschappen kan doen haal ik het liever zelf. Maar als het niet lukt ben ik heel blij met Picnic. Alles gaat weer een beetje naar normaal toe...... heerlijk. Gewoon weer mijzelf kunnen zijn voelt goed!  Maar..... ik laat woensdag eten bezorgen en dan gelijk voor een paar dagen (minimum bestelling is 2 maaltijden). Het ziet er goed uit, is betaalbaar.... ik wil dat eens proberen, er is een ruime keuze en daar heb ik nou eens zin in. Dit is niet gebruikelijk voor mij en niet meer echt nodig, maar ik wil het eens proberen en voor de prijs die ik betaal (het is een probeerprijs) is het best te doen voor een keertje, bij de snackbar ben ik al snel meer kwijt! Normaal is het wat duurder, maar ook niet echt duur voor een complete maaltijd die thuisbezorgd wordt. Ik wilde het al eerder, maar door al die afspraken die er steeds weer tussendoor kwamen kwam het er niet van, daarom nu pas. Ik ben benieuwd of het zo lekker is als het lijkt! 




Dinsdagmiddag even naar een kinderverjaardag geweest, 1 jaar..... wat gaat de tijd toch snel. 
Heerlijk zo'n ukkepukkie en wat een leuke cadeaus kreeg ze. Voor het eerst weer gebak gegeten en ik had er geen last van!

En dan hopen op fatsoenlijk weer 's avonds...... het afsluitend concert van mijn muziekvereniging is gewoonlijk buiten en daar kunnen we geen regen bij gebruiken en al helemaal geen onweer. 



Ik wilde er wel naartoe en wilde eigenlijk met de rollator gaan. Die heb ik al een tijdje niet nodig gehad, maar nu is het handig.... want ik heb gelijk een zitplaats. Het is de bedoeling dat mensen zelf een stoel meenemen.... er zijn wel vaak een paar extra stoelen, maar daar ga ik niet op rekenen. Het stuk er naartoe kan ik zeker lopen..... als ik gezeten heb zal terug ook wel lukken, maar als het toch even teveel is kan ik zitten. Het is gelijk een goede training. Op de fiets kan het zeker, maar dan heb ik geen zitplaats bij mij! Dus dan de rollator maar, het loopt erg prettig met zo'n ding. Maar ja..... er dreigde regen, dan spelen ze binnen en zijn er stoelen genoeg.... dan is de fiets toch wel handig. 
Eerst maar even een tukkie doen, dat had ik even nodig en daarna besloot ik toch maar op de fiets te gaan. Blij toe, want ik was na afloop toch wel moe, hoewel ik een prima stoel had. Het was droog gebleven, dus het was gewoon buiten.... dat vind ik altijd gezelliger.


Wel lastiger om te spelen, want het geluid 'verwaait' ook, maar nu was ik publiek, dus daar had ik geen last van. Heerlijk om die muziek weer te horen en zachtjes zong ik mee. 



Ik twijfelde even of ik wat eerder zou teruggaan..... ik werd wel moe en kreeg het koud, maar het kon niet lang meer duren en ik vond het leuker om tot het eind te blijven. Veel leden weer gesproken, leuk! Mijn 'saxofoonmaatje' gaf mij gelijk een knuffel..... ik ben zo blij dat zij weer meespeelt..... zeker nu, anders was er helemaal geen altsax en zij is gewoon goed! En daarbij ook leuk en gezellig, dat is ook belangrijk..... en nu dus (tijdelijk) de enige altsaxofoniste. Leuk om weer veel mensen gezien en gesproken te hebben! 
Wel meteen naar huis na afloop, de fut was eruit, ik had het koud..... thuis meteen een warme pyjama aan en onder mijn dekbed tv kijken..... nou ja, even maar, want natuurlijk viel ik in slaap. 

Het was misschien wat veel op een dag, maar goed, voor een keertje kan ik wel iets te ver over mijn grenzen gaan..... de rest van de week is het rustig, dus dan kan ik mij beperken tot de gewone dingen. 
Heerlijk, er komt nu een veel rustiger tijd aan..... voorlopig even geen medische afspraken (tenzij er iets raars gebeurt, maar daar ga ik niet van uit)..... even helemaal zelf kunnen bepalen wat ik doe zonder rekening te hoeven houden met de dingen die moeten. Gewoon de dingen doen die ik doen moet en geen rekening hoeven te houden met afspraken die daarna nog komen. Het voelt als vakantie en vrijheid. 
Eigen baas en de touwtjes weer in eigen handen! 



Alleen nog even rekening houden met de pakjesbezorgers, er is nog wat onderweg, dat dan weer wel! Ik bestelde veel de laatste tijd....veel voor de tuin voor als die opgehoogd is zodat ik dan de boel wat kan opvrolijken, cadeautjes die ik nodig had, dingen die alleen online te koop zijn, handige dingetjes.... gewoon van alles wat. Ook kleding.... niet veel, maar veel broeken waren echt veel te groot en een paar goedpassende broeken is toch wel fijn en dan komt er af en toe nog wel eens iets anders bij. De 2 broeken die ik kocht passen perfect en zitten heerlijk, dus ik draag ze veel. Binnenkort een paar speciale emmers bestellen.... die heb/had ik, maar ze zijn spoorloos. De gewone emmers vond ik terug in de schuur en die heb ik toen meteen teruggezet in de badkamer, maar die andere emmers.... die gebruikte ik het meest, die zijn handiger, o.a. doordat ze goed in de wastafel passen en ik de volle emmer eruit kan halen zonder eerst de helft eruit te laten lopen (omdat de kraan erin hangt en ik de emmer er dus scheef onder vandaan moet halen). Als ik ze nog vind is het ook niet erg, ze zijn zo handig dat een paar meer geen probleem is. Ik was al op zoek gegaan op internet en weet ondertussen waar ze te koop zijn. 
Maar zo valt er dus steeds wat te bestellen. Binnenkort ook weer teststrips voor mijn suikermeter.... dat is zo nu en dan ook nodig.... maar..... ik zal steeds minder hoeven te bestellen als ik weer lekker winkelen kan. 

Binnenkort wil ik ook weer even kijken of saxofoon spelen lukt.... ik ben bang dat het moeilijk wordt, want ik merk dat mijn mondspieren slap zijn, weinig kracht.


Ik vermoed dat dat met de epileptische aanvallen te maken heeft, want ik heb (vooral als ik moe ben) soms moeite met articuleren, sleep soms woorden en struikel over woorden.... vaker dan normaal, dat had ik voor die aanvallen niet... alleen vlak daarvoor. Gaat wel weer over neem ik aan, maar ik denk zelf dat sax spelen nog een stap te ver is en dat die slappe mondspieren ook met de restverschijnselen te maken hebben. Maar gewoon proberen, ik merk het snel genoeg.... en oefenen is altijd goed, ook hiermee, al is het maar 5 minuten. Ik wil het in elk geval af en toe wel proberen. En met oefenen versterk ik juist die spieren weer, wat dan weer goed is voor mijn gammele kaak.... ooit zei een kaakchirurg mij dat mijn saxofoonspelen er waarschijnlijk voor gezorgd had  dat de spieren rond mijn kaak zo stevig waren dat die de boel beter op z'n plaats wisten te houden, waardoor het probleem met mijn kaak niet snel verergerde. Tsja..... bij mij 'loopt' niet alles even soepel, maar er zijn erger dingen! 
Ik ben in elk geval blij dat ik geweest ben naar zowel de verjaardag als het concert..... al was het toch wat veel, het maakte wel duidelijk  waar mijn grenzen liggen en ik verwachtte dat ik er niet lang last van zou hebben, dus niet zo ver over mijn grenzen dat ik er langer last van heb..... dat moet ik niet meerdere dagen achter elkaar doen, maar zo af en toe kan dat. 
En woensdag bleek dat ik gelijk had..... ik was weer net zo fit als de voorgaande dagen.... dus niet veel te ver over mijn grenzen gegaan. En woensdag heb ik verder een rustige dag..... dat is altijd goed na een wat drukkere dag. 

Verder gaat het alleen maar vooruit, geen slechte dagen meer gehad, niks meer gegeten waar ik nog niet tegen bleek te kunnen, gewoon alles goed.... alleen maar vooruit.... langzaam, maar wel de goede kant op. Ik ben dik tevreden!!! Het is voor mij niet belangrijk hoe lang het duurt..... nou ja, wel een beetje natuurlijk, maar het belangrijkste voor mij is dat het vooruitgaat, het tempo is bijzaak!


De energie die ik heb gebruik ik om mijn conditie verder op te bouwen en dat moet dan weer meer energie opleveren. Energie ga ik niet verspillen aan bijzaken of dingen waar ik toch niks aan veranderen kan! _
Deze woensdagmorgen was ik vroeg wakker en ik vond het heerlijk weer..... lekker fris en het was droog, dus om 6 uur stond mijn achterdeur al open. Juist 's morgens is dat lekker..... 's middags staat daar de zon en dan is het al snel te warm, zeker in warme periodes gaat hij dan dicht. 
Ik word de laatste tijd opvallend vaak gefeliciteerd en ik ben nog lang niet jarig. Het is natuurlijk vanwege de goede uitslagen van de laatste tijd. Heel lief en vooral de laatste uitslag was voor veel mensen reden voor een felicitatie..... de uitslag dat de cyste goedaardig is! Regelmatig kom ik mensen tegen die het gelezen hebben en dan dus even erop reageren met een felicitatie of met een andere reactie waaruit blijkt dat ze blij voor mij zijn, maar ook wel per mail of app. Dat doet mij goed!
 Bedankt allemaal!!!! 




En woensdagmiddag heb ik eindelijk weer onkruid weggehaald..... een winkeltas vol. Dat deed ik voor ik ziek werd vrijwel dagelijks (niet als het regende), maar nu begin ik weer. Het schijnt een warm weekend te worden, dan haak ik even af, maar ik wil dit wel weer vaker gaan doen.... het lukte, dus het kan weer! Ik wil als het niet regent wel elke dag iets weghalen, maar als het te warm is hoeft dat geen tas vol te zijn..... al is het maar 1 ding met wortel en al.... wat weg is is weg! 

2 opmerkingen:

  1. Kalm aan hè, je bent behoorlijk te pakken genomen. Het duurt even maar het komt goed, je ziet het zelf al aan je stevige wandeling.
    Wat de saxofoon betreft, daar heb ik geen idee van wanneer het weer lukt. Ik ken mondspieren maar heb geen notie van het gebruik met een muziekinstrument.
    Maar ik help je hopen op voorruitgang.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben blij met elke verbetering, al is het nog zo klein. En als ik mij goed voel dan ben ik sowieso al blij! Dat nog niet alles kan is geen probleem, de gewone dagelijkse dingen gaan prima, dus dat is al heel wat. En de sax..... tsja, ik hoop natuurlijk dat het weer gaat lukken, maar zo niet dan is dat pech. Ik heb gelukkig een sax van mijzelf, dus ook als ik zou stoppen bij de club dan kan ik thuis toch nog af en toe even proberen.... en dan is het gauw goed genoeg..... al is het maar een simpel kinderliedje.

      Verwijderen