Zoeken in deze blog

woensdag 2 augustus 2023

Winkelen


Ik hou van winkelen, lekker rondstruinen op zoek naar iets leuks en dingen tegenkomen waarvan ik niet wist dat ik ze nodig had. Het liefst natuurlijk dingen kopen in de aanbieding, want ik kan mijn geld maar één keer uitgeven dus wil ik er zoveel mogelijk waar voor krijgen! Het is ook een soort sport om wat leuks voor weinig geld te vinden. Ik schaam mij er niet voor om bij goedkope winkels gezien te worden (die mensen zijn er echt!) en ik ben er juist trots op als ik iets leuks of handigs gevonden heb voor maar heel weinig geld.  Ik koop echt niet alles wat ik zie, ik kon niet thuis met allerlei rommel.... ik let echt wel op. Soms zoek ik gericht iets, maar dan kijk ik ook bij andere dingen. Als ik cadeautjes zoek weet ik van tevoren meestal niet waar ik naar op zoek gaan. 
Ik ben gek op winkels als Flying Tiger, So Low, Action, Big Bazar etc. De één goedkoop, de ander wat duurder maar heeft juist weer heel aparte dingetjes, maar allemaal winkels waar je lekker kan rondstruinen en verrassingen vindt! En nee..... de goedkope winkels verkopen niet alleen maar troep die al stuk is voor je thuis bent..... de mensen die dat zeggen zijn er of nooit geweest of hebben een keer een miskoop gehad (wat overal kan gebeuren, vooral als je niet oplet!).  Zelf heb ik vrijwel nooit een miskoop, ik kan mij 2 miskopen herinneren van heel lang geleden en die twee dingen waren juist duur.... in elk geval veel duurder dan ik gewend was. Het één was een jurk, de duurste die ik ooit kocht (mijn trouwjurk niet meegeteld), binnen de kortste keren zaten er slijtplekjes op. Een andere keer kocht ik van cadeaubonnen een tas die ik erg leuk vond..... te duur, maar met die bonnen erbij kon dat wel. Na een paar maanden was hij onbruikbaar.... hij sloot met een beugel en die brak gewoon doormidden. Ik kreeg een nieuwe...... die had het ook al snel! Dus zeg nou niet dan alle waar naar z'n geld is..... want dat is echt niet altijd zo.



 
Lang geleden, ik denk in 1986 of 1987 was ik samen met mijn moeder op zoek naar een lange winterjas voor mij...... ik was toen nog heel mager waardoor ik een kindermaat had..... maat 32 en 34 waren nauwelijks te koop in die tijd. De kinderjassen waren te kinderlijk.... een kindermaat is prima voor een spijkerbroek of een shirt, maar die jassen.... nee! We liepen langs een winkel en zagen achterin jassen hangen, lange jassen en het leken kleine maten te zijn. Wij naar binnen..... ze zagen er leuk uit..... dichterbij gekomen vonden we de stof wat armoedig, vooral de voering die in de capuchon duidelijk zichtbaar was. Verder wel leuk, maar hij zag eruit alsof ik hem al 10 jaar had.  Toch eens kijken wat hij kost ..... niet te geloven..... hij koste 1050 gulden!  Ik draaide mij meteen om en liep de winkel uit.... mijn moeder mopperend achter mij aan: "Zo'n armoedige jas, voor zoveel geld, ze denken toch niet dat we gek zijn!" riep ze...... terwijl ik nog sneller naar buiten liep omdat ik niet wilde dat ze haar zouden horen. (Achteraf nog vaak om gelachen). Echt, duur is niet altijd mooier of beter! 




Ik hou het winkelen steeds minder lang vol en als ik ook nog allerlei andere dingen te doen heb komt het er wel eens niet van, maar dan hebben we de webwinkels nog. Ik vond dat altijd wel leuk, maar dat wordt steeds minder. Bij steeds meer webwinkels moet je zo precies aangeven waar je naar op zoek bent dat de lol er dan een beetje af is..... ik wil gewoon rondstruinen. Het lijkt handig als je iets nodig hebt, maar dan kan je dat ook gewoon invullen...... nu gaat het vaak zo dat ik eerst een categorie moet aangeven...... bijvoorbeeld huis en  tuin..... daarna kies ik voor huis....... vervolgens moet ik kiezen of het voor de slaapkamer is, de badkamer, huiskamer of keuken is. Kies ik voor huiskamer dan moet ik kiezen uit serviesgoed, tafeldecoratie, wanddecoratie, muurdecoratie, kaarsen, lampen, apparaten, vazen en soms nog veel meer. Ik wil gewoon rondstruinen! Als ik kaarsen wil vul ik dat meteen wel bij de zoekfunctie in! 




In de gewone winkel kijk ik wel vrijwel overal bij, maar sommige paden ben ik wat sneller doorheen. Als ik geen kaarsen nodig heb kijk ik daar wat vluchtig..... en soms zie ik dan ineens iets leuks wat ik toch meeneem. In een webwinkel ga ik echt geen vele pagina's met kaarsen bekijken als ik geen kaarsen nodig heb (maar wel altijd kan gebruiken) .... en dan zie ik die ene leuke kaars ook niet. 
Dan zijn er ook nog webwinkels waarbij het ene artikel alleen online te koop is en het andere juist alleen in de winkel. Het kan wel eens gebeuren, maar ik kom wel eens bij een webwinkel waar dat heel vaak zo is. Waar ik vaker iets zou bestellen als alles online stond.... of vaker naartoe zou gaan als alles in de winkel te koop is. Ik ga echt niet online bestellen en dan ook nog naar de winkel. Het zou handiger zijn als ze dat dan weer wel splitsten..... dingen die alleen online staan en dingen die alleen in de winkel zijn, als het door elkaar staat vind ik dat irritant, als het apart staat is dat anders. Soms hebben ze  leuke aanbiedingen en komt het mij niet uit om er even naartoe te gaan (in mijn eigen woonplaats is het winkelaanbod beperkt) en als ik dan niet alles online kan bestellen koop ik niks!
Dan is het gewone winkelen toch echt veel leuker..... ik loop langs de pannen, heb geen pan nodig, maar kijk toch even vluchtig en vind dan dat ene koekenpannetje, precies het goede formaat om 1 eitje te bakken..... die wil ik! Wat kost hij? Ooooo, nou voor die prijs neem ik hem mee! Zo winkel ik.... en voorheen ook bij webwinkels, maar nu veel minder...... als ik zo precies moet aangeven waar ik naar zoek zou ik nooit dat koekenpannetje gevonden hebben, want ik ga niet via huis en tuin naar huis en vervolgens naar keuken waar ik de keuze maak naar pannen en dan moet kiezen uit kookpannen, braadpannen, koekenpannen en snelkookpannen. Als ik niet op zoek ben naar pannen begin ik daar niet aan. En als ik wel op zoek ben naar zo'n pannetje vul ik gewoon in dat ik een koekenpan zoek..... klaar! 




Ook met andere dingen vind ik dat er soms keuzes gemaakt worden waardoor de lol eraf gaat. Ik keek online naar verf.... ik wilde het niet online kopen, maar alvast kijken welke kleuren ze hadden. 
Het is lang geleden dat ik verf kocht, ik schrok niet alleen van de prijzen, maar ook van de mogelijkheden...... ik snap dat er verf voor binnen of buiten is (hoewel binnen vast wel buitenverf gebruikt kan worden, andersom lijkt mij minder goed) ...... maar ik kon bijvoorbeeld kiezen uit keukenkastverf, badkamerverf voor hout en kasten, badkamerverf (zonder verdere vermelding waarop ik het gebruiken mag), tuinverf (mag ik daar ook mijn voordeur mee schilderen?), meubelverf, etc. 
Ik snap dat het handig is om te weten of het in een vochtige ruimte kan en of het sterk is omdat het veel te lijden heeft (op een trap bijvoorbeeld), maar ik vind het met al die benamingen niet niet handiger worden. Wat nou als ik dezelfde kleur wil hebben in de badkamer, de overloop en de trap? 
Ruim 50 jaar geleden werkte ik in een verfzaak..... het was ook een drogisterij, vreemde combinatie misschien, maar het waren gewoon 2 afdelingen samen 1 kassa. 
Ik heb daar heel veel geleerd, want van verf wist ik voor die tijd niet zoveel. Sinds die tijd weet ik bijvoorbeeld het verschil tussen een bokkenpoot en een radiatorkwast. Toen er ooit een schilder om een bokkenpoot vroeg bracht ik hem een bokkenpootje om de nagelriemen los te maken..... daar dacht ik het eerst aan! De man keek mij verbaasd aan..... logisch hahaha. 
We hadden daar 3 merken verf...... Histor, Flexa en Pieter Schoen (bestaat dat nog?). Mat en glanzend.... heel veel kleuren. En dan nog buitenbeits e.d. en bootlak. En toen heette het nog verf en geen lak.... als mensen om lak vroegen bedoelden ze meestal glanzende lak waar je doorheen kon kijken, waar je de houtnerf doorheen zag. 
Maar we hadden echt geen keukenkastverf e.d. 
Veel geleerd daar, maar de verf- en behangkant had niet echt mijn interesse. Behang vond ik vreselijk, want mensen wilden graag advies..... 'wat zou u nemen.... dit streepje of dat bloemetje?'  'Ik vind het streepje erg mooi' ' ja...ja.... nou, ik neem toch maar het bloemetje!' Vraag dan niks! Zo ging het vaak.... je was vaak lang met behangklanten bezig terwijl de winkel vol liep. Gelukkig waren er ook mensen die gewoon zelf keken en er pas iemand bij riepen als ze een keuze gemaakt hadden of echt advies nodig hadden. Toen moest er nog een randje van het behang afgeknipt worden...... wij hadden daar een machine voor en dan kostte dat (meen ik) een dubbeltje per rol. Veel mensen knipten het er zelf af..... een hele klus, maar ja.... elk dubbeltje is er één!




Nee, ik vond de drogisterij leuker en dan met name de medicijnen..... dat interesseerde mij het meest. En wij verkochten daar toen al homeopatische middelen van dokter Alfred Vogel. En we verkochten er vegetarische producten en volgens mij ook wat macrobiotisch..... in elk geval wisten wij daar wel w at van af. We hadden er een weegschaal waar je voor een klein bedrag op gewogen kon worden (met van die schuifjes, ik heb zelf zo'n weegschaal, werkt perfect!). We hadden er kaartjes bij waar we voor de klant het gewicht opschreven. 
 Verder alles wat elke drogist had..... maar veel was nog niet voorverpakt.... dat moesten we zelf afwegen of in flesjes gieten. De prijs opzoeken onder de Latijnse naam...... ja, ook daarvan leerde ik veel. Ik was daar graag gebleven, had drogist willen worden, maar mijn gezondheid gooide roet in het eten.... ik moest ander werk zoeken..... rustiger en minder uren. Gezondheid is veel waard! 
Maar ik had die periode in de drogisterij/verfzaak niet willen missen! 

En webwinkelen? Dit zijn mijn laatste ervaringen: 

Ooit was het best wel handig om dingen online te bestellen omdat ik niet voor elk dingetje in de auto wil springen. 
Vooral aanbiedingen zijn bij elke winkel weer op andere dagen en dan heeft het geen zin om steeds naar Purmerend, Amsterdam of  Volendam te rijden. Als die winkels hier waren stapte ik even op de fiets. 
Maar ik wordt steeds minder blij van het laten bezorgen. 
Vrijdag bestelde ik wat dingen en dat zou zaterdag al komen, blij mee. Wat ik niet had gezien was dat er maar 1 artikel in dat pakket zat. Dus afwachten wanneer de rest kwam. Dat bleek maandag te zijn. In het weekend bestelde ik ergens anders 4 artikelen in de hoop dat dat dezelfde dag zou komen en jawel, na diverse mails gelezen te hebben van zowel bezorger als verkoper zag het er naar uit dat alles maandag kwam. Alleen, de 4 artikelen hadden 4 aparte t&t-codes, dus 4 mails van zowel verkoper als bezorger..... en steeds als er weer wat nieuws bekend was (de tijd bijvoorbeeld) kwamen er weer 4 mails. Maar...... alles zou op dezelfde dag komen, dus hoe gek ik het ook vond dat alles apart kwam (ook dingen die bij elkaar hoorde), alles zou tegelijk komen. Tot er een nieuw mailtje kwam..... van 2 pakketjes is de bezorging verhinderd en met 1 a 2 dagen vertraagd. Na 3245329 mails (ruwe schatting 😂) over de bezorging moest ik dus nog steeds afwachten wanneer ik alles krijg. Dan zal je zien dat het belangrijkste het laatst komt.  Als het klaar ligt om met de bezorger mee te gaan, het is gesorteerd e.d. ...... wat zou er dan nog mis kunnen gaan? Zelf vermoed ik dat hij vond dat zijn wagen vol was en de rest wel achter kon laten, want tegelijk kwam er een nauwkeuriger tijdstip van de pakketjes die wel zouden komen. Maar het kan natuurlijk ook dat dat naar het verkeerde depot was gebracht en dat ze daar achter kwamen toen de chauffeur de pakjes in de wagen deed..... ik weet het niet, maar vervelend was het wel. 
In de tijd dat ik al die mailtjes gelezen heb had ik wel 3 keer naar Purmerend kunnen rijden. 
Het kwam keurig op tijd, dat wel..... en het was opvallend dat de 2 pakketten die achterbleven of spoorloos zijn of wat dan ook de onhandigste pakketten waren...... nu heb ik bijvoorbeeld wel de bezem, maar niet de bezemsteel. Dat schiet lekker op zo. Ik wilde zo graag een rondje vliegen op mijn nieuwe bezem, maar zonder steel is dat erg lastig.
En natuurlijk ook weer een mail voor elke doos die bezorgd is. 
En nog steeds wist ik niet wanneer de rest zou komen. 's Nachts om kwart voor 3 kwam er een mail dat het dinsdag zou komen...... en dat zag ik natuurlijk 's morgens pas. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten