Zoeken in deze blog

zondag 3 december 2023

Oud en stijf

 


Over 60,70 en 80 zullen we het maar niet hebben.

Nou nou, ik begin nu echt oud te worden.... op het ogenblik ben ik regelmatig slecht ter been. Het begon vorige week...... op een ochtend werd ik zo stram wakker dat ik moeite had om overeind te komen..... op dat moment had ik het overal, mijn benen, mijn rug.... ik liep eerst dan ook krom.  Nou ja, misschien in een rare houding gelegen. Ik weet dat ik ook vaak verkeerd zit, dat komt omdat stoelen en banken nooit op mijn maat zijn.... daardoor trek ik mijn benen vaak onder mij. 
 De volgende dag waren het alleen mijn benen.... en dat is nu elke dag zo. De ene dag wat erger dan de andere dag..... maar mijn knieën willen niet 's morgens of als ik een tijd gezeten heb. Alsof er geen kracht in zit...... en pijnlijk bij het lopen. Het bewegen op zich valt wel mee, maar het lopen is pijnlijk. Niet zo erg dat de tranen in mijn ogen springen, maar erg genoeg om te aarzelen een volgende stap te zetten. Opstaan en weer zitten is erg moeilijk, traplopen ook. En na een tijdje is het vrijwel over. Omdat het zo plotseling begon ga ik er vanuit dat het iets tijdelijks is...... net als griep of een muggenbult. 
Als de bel gaat strompel ik naar de voordeur.... de laatste stappen gaan dan meestal wel weer. 
Ik voel mij ineens 20 jaar ouder, maar vind het ook lachwekkend zoals ik mij soms beweeg. 





Er zijn groter rampen, maar vervelend is het wel. Verder ben ik ook nog niet fit, zondag voelde ik mij weer echt ziek.... ik slaap veel, heb hoofdpijn, hoest nog wat..... het zal allemaal wel over gaan, maar ik wil eigenlijk dat het NU stopt, het heeft lang genoeg geduurd! Gelukkig komen er rustige dagen aan, er moet niet veel. Winkelen kan ik wel even vergeten.... ik beperk mij tot gewoon boodschappen doen. En hoewel ik er totaal geen zin in heb wil ik wel wandelen.... spieren soepel houden... en buitenlucht. Desnoods kleine stukjes, als ik maar wat doe. En ook regelmatig opstaan en een rondje door de kamer lopen. Liever vaak iets bewegen dan 1 keer heel veel (wat mij nu niet eens gaat lukken).
Dat mijn eetlust niet geweldig is is geen ramp, hoewel ik wel moet zorgen dat er genoeg gezonde dingen binnenkomen. Net als drinken.... het is geen dorstig weer, maar ik moet wel voldoende drinken en doordat mijn dagen nu een beetje anders zijn vergeet ik het wel eens.....normaal drink ik veel water, maar koud drinken vind ik nu niet lekker.... en thee laat ik vaak per ongeluk koud worden.  Uiteindelijk komt dat ook wel goed, maar ik moet er echt om denken .... ik ben even helemaal uit mijn ritme. 





Ik ben dus duidelijk weer eens ouderwets aan het kwakkelen..... jammer. 
Daar gaan al mijn plannen! 

En verder...... ik volg het nieuws een beetje, kijk tv, doe alleen noodzakelijke dingen. 

Verbaas mij over Madonna die veel te laat kwam. Ze komt altijd te laat.... maar iets te laat is niet zo erg, maar dit is niet normaal meer en mijn idee is dat je dan geen respect hebt voor je fans, die ook nog eens de hoofdprijs moesten betalen voor een kaartje. Het schijnt dat op het kaartje niet stond hoe laat het begon, alleen dat de deur om 19.00 open ging...... maar al stond er geen begintijd op...... het is niet logisch dat ze dan om half 11 begint! 

De formatie zal voorlopig ook niet lukken alles iedereen zich terugtrekt. Ik ben het daar niet mee eens. 
Ik ben tegen Wilders en heb dan ook niet op hem gestemd, maar als hij zoveel stemmen heeft gekregen moet hij een kans krijgen en dat krijgt hij nu niet. Misschien doet hij het beter dan verwacht..... dat zou mooi zijn. Doet hij het slecht dan zullen er snel nieuwe verkiezingen zijn maar dan heeft hij zijn kans gehad. Ik vind dat je niet kan negeren dat hij gewoon veruit de meeste stemmen had. Doe in elk geval een poging..... ga het gesprek aan en kijk of er mogelijkheden zijn! 

Het is koud buiten en het kan glad zijn...... maar overdag schijnt al dagen regelmatig de zon.... dat is beter dan al die regen. Het gaat weer veranderen schijnt het.... we zien wel.

Sleutel nog niet gevonden, ik ben even niet aan het zoeken. 

Verder geen nieuws 







2 opmerkingen:

  1. Ik schoot in de lach bij het laatste plaatje. :-) Hoewel ik nog geen 70 ben herken ik wel het een en ander van je lichamelijke gesteldheid. Het wordt minder, Ans! Jij hebt het met je benen, ik meer met mijn rug (veters strikken tijdens een wandeling, krijg die rug maar eens gebogen genoeg!). Maar jij bent positief ingesteld en ik gelukkig ook, als we nog steeds denken (tegen beter weten in natuurlijk) dat het tijdelijk is of althans niet levensgeluksbepalend. Ik was afgelopen weekend bij vrienden die helemaal niet zo oud zijn (70 en 71) maar die doen alsof het eigenlijk allemaal al afgelopen is. Ze kunnen niks meer en zijn altijd moe, en, denk ik soms, misschien wel levensmoe. Ze eten idioot weinig! Teveel eten is niet goed, maar te weinig ook niet. Bijna geen groente, vrijwel geen vlees, en dat is geen probleem als je dan maar genoeg andere eiwitten tot je neemt, maar dat moet je dan met tien kilo soja ofzo compenseren en een trog peulvruchten. En dat doen ze al helemaal niet. Hoe dan ook, eten moet je en drinken ook, en bewegen ook, want ben ik wel overtuigd van de oude wijsheid: Met regelmaat in de benen, doet de begravenisondernemer wenen. (Zie oma hierboven. :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel mensen eten geen vlees maar hebben niet door dat ze dan wel voor vervanging moeten zorgen. Plantaardige eiwitten worden slechter opgenomen, dus heb je er meer van nodig, maar ook moet er extra B12 worden ingenomen, want dat zit alleen in dierlijk voedsel. Een tekort kan veel klachten geven, waarvan vermoeidheid het meest voorkomt.
    Groente e.d. is ook gewoon nodig en anders toch aanvullen met multivitamine.... liever met eten, maar het is een mogelijkheid.
    Ik ben altijd snel moe geweest, maar door dingen te doseren kan er nog best veel.
    Bewegen is zeker belangrijk..... ik gebruik bijna nooit de auto.... doe het meeste op de fiets of lopend, ik wandel graag (normaal vrijwel dagelijks) en ik zwem (eigenlijk watergym met nog even zwemmen na afloop).... ik doe dus mijn best..... meer kan ik niet.
    Ik ben ook nog geen 70, maar over een maand of 10 wel.
    Dat onderste plaatje vond ik te leuk om niet te plaatsen!

    BeantwoordenVerwijderen