Zoeken in deze blog

maandag 4 december 2023

Sinterkerst

 


Hoe gezellig ik de kerstversiering ook vind, ik versier het zo laat mogelijk, het liefst een dag voor Kerst! Ik red het niet in 1 dag, dus ik moet wel wat eerder beginnen, dus ik laat het heel geleidelijk aan Kerst worden...... maar de meeste lichtjes gaan pas met Kerst aan, niet eerder. Wel kaarsjes, want die branden wel vaker, het hele jaar door zelfs, maar de echte kerstverlichting gaat pas met Kerst aan, evt. op kerstavond. Het laatst is dan ook altijd de boom aan de beurt. Ik begin meestal met winterversiering en langzaam aan komen er echte kerstdingen bij.
Daardoor blijft het bijzonder..... dan is het ineens Kerst. Als het eerder begint is Kerst geen Kerst meer vind ik..... dan is het al gewoon. Ik ken ook veel mensen die vroeg versieren maar de kerstboom met Kerst eigenlijk al zat zijn, dan is Kerst dus niet bijzonder meer, dan is Kerst 1 van de vele dagen dat het versierd is en waarop de meeste mensen vrij zijn en vaak gezellig met elkaar eten. 
Voor mij is Kerst bijzonder...... het geeft een speciaal gevoel, de magie van Kerst en dat heb ik sterker als ik niet al weken een kersthuis heb.



Ooit ging ik naar de nachtmis in de R.K.-kerk (ik ben zelf Hervormd), ik vond dat heel mooi.... een katholieke kerk heeft toch meer sfeer vind ik en na afloop liep ik nog onder de indruk naar buiten..... het was ondertussen Kerst en het sneeuwde!


 


Toen voelde het echt Kerst, dat gaf zo'n goed gevoel. Voor mij heeft Kerst nog altijd een speciale betekenis, niet alleen een (vr)eetfeest. Ik ben niet diepgelovig, maar geloof wel.....ik zeg meestal 'ik ben niet ongelovig'.... want er zit nog wel iets... en met Kerst is dat er zeker, ik wil die sfeer van vroegere kerstfeesten vasthouden. Ik herinner mij de kerstvieringen van de zondagschool..... met de echte kaarsjes in de grote boom en er zaten mensen op te letten of dat goed ging.... kaarsen werden af en toe gedoofd met een natte spons aan een lange stok...... spannend! Het kerstverhaal werd verteld en na afloop kregen we een cadeautje.... een boek (heel vaak van W.G. van der Hulst) en een sinaasappel. Volgens mij zat er ook een kerstkrans bij, niet zo'n klein koekje, maar een grote. Ook van die viering was ik altijd diep onder de indruk. 




Ik herinner mij toen ik net getrouwd was dat we eerste kerstdag een kerstboom voorbij zagen komen.... ik kon zo snel niet zien of hij versierd was, maar ik dacht wel iets te zien. Ik woonde in een flat en blijkbaar gooide iemand boven ons hem van het balkon. Ruzie? Of waren ze hem zat? Geen idee! 
Met Kerst luister ik het liefst naar kerstmuziek..... zo mooi en sfeervol. Die eerste Kerst na mijn trouwen kwamen ouders en schoonouders..... ik draaide kerstmuziek.... ik had heel veel platen, dus het was niet steeds hetzelfde. Wat een domper toen schoonpa het zat was en geen kerstmuziek meer wilde horen. En het waren echt niet alleen de gebruikelijke liedjes, maar ook de mars van de tinnen soldaatjes en de notenkrakersuite e.d. 
Dat zal ik dus nooit doen.... als ik ergens ben dan zal ik niet snel zeggen dat het anders moet.... terwijl ik ook niet altijd alles even geslaagd vind overal. Ik vier dit jaar voor de 70ste keer Kerst (van die eerste jaren weet ik niets) en daar zijn echt wel jaren bij geweest dat ik bij iemand was waar het niet het kerstfeest was zoals ik het graag wilde...... dan heb ik mij maar aan te passen. Hooguit voorzichtig zeggen dat het niet helemaal mijn smaak is......... hangt er vanaf waar ik ben en hoe vervelend ik het vind, maar dan nog zal niet niet zeggen dat het anders moet ..... ieder doet het op zijn manier!

Ik weet dat niet iedereen het met mij eens is.... en dat is prima, we zijn allemaal anders, zolang ik er maar niet aan mee hoef te doen! Helemaal kan ik er natuurlijk niet aan ontkomen, dan zou ik mij moeten opsluiten in mijn huis. Ik vind het prima als er al kerstmuziek gedraaid wordt (al zal ik zelf nog geen cd opzetten) en dat er feestverlichting hangt in de straten..... buitenverlichting vind ik ook al leuk als het geen kerstfiguren zijn, dus een slinger lichtjes vind ik prima, dat is licht... geen Kerst. Natuurlijk draait de wereld niet om mij en ik accepteer echt wel dat anderen het anders doen.... het is meer verbazing dan ergernis als het bij iemand half november al volop kerst is. 

Daar komt nog bij dat ik gek op Sinterklaas ben, dus voor Sinterklaasavond zeker geen Kerst.
Oké, er staat nu wel iets in mijn kamer, maar dat kreeg ik voor mijn verjaardag en dat heb ik maar laten staan..... maar nog niet op een mooie plek. Sinterklaas vind ik het leukste en gekste feest van het jaar, het gezelligste ook. Vooral vroeger toen Edwin nog klein was, maar ook daarna hebben we altijd met veel plezier Sinterklaas gevierd. Zelfs nog in Arnhem heb ik het meerdere keren gevierd, ik denk een keer of acht hebben we het nog samen gevierd. Ook een paar jaar met het dobbelsteenspel..... wat hebben we toen gelachen...... elkaar plagen als er een cadeautje van een ander gepakt mocht worden en dan precies dat pakken wat de ander zo graag wilde houden. Iets aan een ander geven? Dan was het meestal iets waar de ander niets aan had, ook al vond je het zelf mooi, plagen was leuker! 
En dan aan het eind kwam het allemaal goed..... iedereen gaf of ruilde cadeautjes, zodat iedereen met wat leuks naar huis ging. Een keer had ik aan het eind niets...... toen iemand dat door had kreeg ik juist heel veel. Echt, dat waren geweldige avonden. 
In de gang heb ik nog een houten saxofoon hangen die ik ooit als surprise kreeg met een bon voor een leuk uitje achterop geplakt. Die was te mooi om weg te doen en hangt nu al minstens 10 jaar in mijn gang. 




Een heerlijke herinnering aan de leuke Sintfeesten. 

Als kind was het ook altijd geweldig..... mijn ouders maakten er echt wat van. De cadeaus waren toen verpakt in krantenpapier, maar dat vonden we heel gewoon. Meestal vooral kleine cadeaus, maar dat is ook prima..... ze maakten er wat van en daar gaat het om
De prachtige poppenwieg die ik kreeg, met een briefje dat ik ergens anders in huis moest kijken en daar stond hij........ echt een prachtige wieg. Dat was echt een groot cadeau!



En het poppenledikant..... ik zag er altijd eentje verderop in een winkel.... rood met een uitgesneden hartje.... erg mooi, maar in mijn ogen wel een heel gewone. Ik had het idee dat iedereen die een poppenledikant had er zo één had. Mijn moeder zag mij kijken en zei dat mijn vader er wel eentje zou maken. Stiekem hoopte ik dan dat hij dan een andere zou maken.... één die bijzonder was.
Het werd Sinterklaasavond en ik moest in de keuken kijken...... mijn mond viel open..... een poppenledikant met 2 nachtkastjes eraan, een tweepersoonsbed!....... er zat een mooie pop in, een dekentje met Ollie. B Bommel erop (dat was gordijnstof) ...... ik was zo blij dat ik riep: "Gelukkig maar dat jij er geen één gemaakt hebt pap, want zo mooi had jij het nooit gekund!" Pas jaren later begreep ik waarom iedereen zo lachte. Hij was er avonden mee bezig geweest en omdat ik nog wel eens naar beneden kwam voor een glas water of de wc moest er regelmatig een deken over gegooid worden. Mijn moeder naaide op de hand het dekentje en het laken..... zo mooi allemaal. 




Aan het eind van de avond dook ik altijd in de enorme stapel krantenpapier, rare gewoonte!

En later de plagerijen.... heerlijk. De gedichten, leuke surprises....... zulke goede herinneringen aan.
Later toen mijn ouders kleinkinderen kregen werden dat ook grote feesten, onvergetelijk! 
Daarom zal ik ook altijd Sinterklaas blijven vieren..... ook als ik alleen ben. Het blijft bijzonder voor mij en alle mooie herinneringen komen dan boven, ik kan die avond niet gewoon overslaan.
Kerst is mooi, maar een heel ander feest. Geen vervanging voor de Sint voor mij. En het mooiste vind ik een 'sjiek' kerstfeest..... iedereen in mooie kleren..... dat is bijzonder! Kleding die je de rest van het jaar bijna nooit kan dragen..... dat maakt Kerst extra bijzonder. Ik vind foute kersttruien e.d. ook leuk hoor, maar tijdens het echte kerstfeest vind ik mooie kleren passender.... mooier! Ik doe natuurlijk met alles mee als het anders gevierd wordt, ik pas mij aan uiteraard. En dat is ook goed, het kan nou eenmaal niet allemaal zoals ik wil en anders hoeft niet slecht te zijn. Ik wil ook altijd dat het vuurwerk pas om 12 uur losbarst..... dat lukt ook nooit 😀
En mijn ideale oudejaarsavond is met monopoly en sjoelen..... maar dat werkt alleen als anderen dat ook willen. En een oudejaarsconferentie en een jaaroverzicht op tv... wat je tijdens het sjoelen ook kan volgen.



Edwin was heilig overtuigd van het bestaan van de goede Sint, maar kreeg een leeftijd dat ik het hem toch moest vertellen. Natuurlijk niet vlak voor het feest, maar daarna besloot ik hem zelf alvast een beetje na te laten denken en zei: "Ach man, zo'n ouwe knar, dat kan toch helemaal niet?"  Hij ontplofte en schreeuwde: "O ja? En jij denkt dat ze ons op school een hele dag niks laten doen voor een verkleedde kerel? NATUURLIJK BESTAAT IE!!!!" Tsja..... toen heb ik maar een paar weken gewacht. Hij was heel verbaasd, beetje teleurgesteld dat hij niet echt bestond, maar ook trots dat hij oud genoeg was om het te weten. Hij dacht even na en toen kreeg ik een groot compliment: "Dus jij hebt altijd al die leuke dingen gedaan? Dat deed je goed!" 
Heerlijk! Ik hou van die tijd. 




Ooit kwam Edwin mij wakker maken met de mededeling dat er allemaal cadeautjes lagen voor andere kinderen. Ik was natuurlijk heel verbaasd en ging met hem mee naar beneden..... ja hoor, een spoor van cadeautjes met allemaal namen van kinderen die ik niet kende en Edwin ook niet (ik wist dat hij goed genoeg lezen kon om door te hebben dat het niet voor hem was en dat hij het dan niet open zou maken).
"Het lijkt wel of Piet een gat in zijn zak had, kijk maar, het lijkt een spoor van de voordeur naar de achterdeur" Daar was Edwin het mee eens..... we verzamelden de cadeaus en zetten de stapel die avond bij zijn klomp met een briefje voor Piet met de vraag of hij dat verloren was. De volgende ochtend werd ik weer wakker gemaakt..... enthousiast vertelde hij van het grote cadeau dat hij kreeg en de brief van de Sint waarin stond dat hij dat kreeg omdat hij zo eerlijk was! Geweldig!
Er gebeurde elk jaar wat raars in huis..... prachtige herinneringen. 

En Sinterklaas is NIET op 5 december jarig..... net zoals kersavond de avond voor Kerst is is Sinterklaasavond de avond voor zijn verjaardag. Het verbaast mij dat ik  nog steeds hoor dat hij 5 december jarig is in allerlei tv-programma's e.d. 
En eigenlijk is het niet eens zijn verjaardag, maar zijn sterfdag, maar dat kan je natuurlijk niet tegen kinderen zeggen, dus dan maar verjaardag. Van heiligen vier je nou eenmaal de sterfdag en de geboortedatum van de Sint is niet bekend. 

Voor mij zijn het dus 2 totaal verschillende feesten met verschillende sferen.... die zijn voor mij niet te combineren en ik wil gewoon Kerst bewaren tot het Kerst is..... hooguit wat kleine dingetjes, zoals gekke kerstoorbellen e.d. !
 

Een kleine selectie uit mijn grote voorraad kerstoorbellen:
groot, klein, sjiek, gek.... ik heb alles! 😀


Ik vind het niet raar als er al vroeg in het jaar Kerstspullen te koop zijn..... handig juist. Ik weet dat toen ik net in mijn flat in Purmerend woonde ik nog geen kerstversiering had en ik vond het leuk om dat voor mijn verjaardag te vragen...... het was toen in oktober nog nergens te vinden. 
Dus prima dat ze het steeds vroeger verkopen. Als ik kerstchocola of zoiets koop dan eet ik er voor die tijd niet van...... dat doe ik ook met sinterklaaslekkers (niet voordat hij aankomt) en paaseitjes...... niet van tevoren al opsnoepen! 
Dat vind ik gewoon niet leuk..... dan gaat de glans een beetje van die bijzondere dagen af.
Nou ligt het met Sinterklaas wat anders...... dat begint al als hij voet aan vaste wal zet..... dus niet op 5 december, maar vanaf half november..... de zaterdag die het dichtst bij 15 november ligt. Dan raak ik echt in de stemming, kan ik ineens goed rijmen, leuke surprises bedenken en was ik altijd heel goed in smoesjes verzinnen tegen Edwin. Heel gek, dan had ik overal een oplossing voor. Zag hij dat ik een leuke speelgoedauto kocht dan vroeg hij: "Ik die voor mij?" en antwoordde ik: "Dat weet ik niet.... Sint vroeg aan mij of ik iets voor een jongetje van jouw leeftijd wil kopen, want ik weet natuurlijk wat jongetjes van jouw leeftijd leuk vinden. Hij neemt het van mij over en ik weet niet aan wie hij het geeft. Het kwam naast de klomp van Edwin te liggen zodra Sint in het land was en de volgende dag was het weg, maar lag er wel een envelop met geld voor mij! Opgelost! Dat deed ik ook met cadeaupapier en de kleine cadeautjes die ik als prijsjes van Edwin zijn verjaardagspartijtje over had...... dat waren leuke schoencadeautjes, vooral omdat hij niet snoepte, maar hij wist wat ik had, dat viel teveel op ..... Sint nam ze over en vaak kwamen ze in zijn schoen terecht! 😂



Iedereen een fijne Sinterklaasavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten