Zoeken in deze blog

zondag 17 december 2023

What a beautiful day...... the sun is shining.....

 


Ja, donderdag was een mooie dag in alle opzichten, daardoor had ik steeds dat liedje in mijn hoofd. 
Behoorlijk opgeknapt fietste ik eerst naar AH (in de zon!!!)..... woensdagavond had ik met de post nog 2 bonnen voor huisjes gekregen, maar....... de actie was t/m de zondag ervoor. Ze waren er nog..... de bonnen werkten nog, helemaal top! De huisjes thuis gebracht, bij de scholen fietste ik langs een paar jongens waarvan één mij groette...."Dag mevrouw" ...... natuurlijk groette ik terug en een ander, die waarschijnlijk net uit een Franse les kwam riep: " Bonjour" ..en ook dat beantwoordde ik natuurlijk en zelfs in mijn beste frans!  

Thuis nog wat drinken en even later vertrok ik naar de diabetesverpleegkundige. 
Die had helemaal niks te mopperen, want alles was goed/sterk verbeterd! Nou moppert ze niet snel hoor, ze is daar veel te aardig voor. 
Heel tevreden over mijn HbA1c (gemiddelde  'suiker' van de afgelopen 2 a 3 maanden) want dat was fors gedaald (van iets te hoog naar perfect/ruim onder de bovengrens) , als het de volgende keer weer een stuk lager is moet ik minderen met medicijnen..... mijn gewicht was ze zeer tevreden en verbaasd over....... mijn bloeddruk was top...... gewoon alles goed! Ze moest lachen toen ik mijn winterjas aantrok, ik had er alleen een shirtje onder en daardoor viel het wel erg op dat hij te groot is geworden.... maar, als het koud wordt kan ik er een lekker dikke trui onder aantrekken, dus deze winter mag hij blijven! Ja, als je klein bent dan valt elke kilo te zwaar snel op, maar als er wat af is is dat ook snel merkbaar. Ik had er al wat af en toen heeft de griep voor een versnelling gezorgd, waardoor het nu 7 kilo is. Ik ben er nu verder niet mee bezig, eerst maar voldoende opknappen, dan zien we wel verder.... als ik dit weet vast te houden ben ik al DIK tevreden! Het kan altijd beter, maar het moet geen strijd worden en het moet ook niet te snel gaan, want dat is ook niet gezond. En daarom moet het op een manier die bij mij past, dan gaat het goed en kan het goed blijven en eindelijk lijk ik zo'n manier te hebben gevonden..... maar nu even niet..... ik let wel op, maar meer niet. Ik verwacht dat ik in het nieuwe jaar weer 'normaal' ben en verder kan gaan. Even een rustige periode tussen de feestdagen.... dat kan wonderen doen. Mijn eetlust is sinds de griep niet zo goed, dus wel extra belangrijk om gezond te eten!   





Wel vergeten te vragen naar mijn fundusfoto (ogen), maar daar bel ik nog wel over, de doktersassistente kan mij de uitslag ook geven. 
Ik hoef pas over 5 maanden terug te komen..... dus hopelijk is het tegen die tijd allemaal nog beter!
Zo goed had ik het nu ook nog niet verwacht..... tijdens de griep had ik totaal geen eetlust, maar omdat ik veel keelpijn had at ik wel veel drop (en weinig suikervrije drop, want dan krijg ik weer andere problemen)....en omdat ik toch eten moest en elke stap mij er één teveel was, werd het vaak een zak soep of een diepvriespizza (ik vond het al vermoeiend genoeg om dat op te warmen 🤣😂🤣)..... iets wat ik normaal maar zo nu en dan eet, meestal als het wat druk is! Handig om in huis te hebben omdat het lang houdbaar en snel klaar is, maar zeker niet voor dagelijks gebruik! Ik heb de afgelopen 2 maanden weinig beweging gehad, gewoon omdat het niet ging! Dus ik had mij totaal niet aan de regels gehouden en toch zo'n goede uitslag! 
Daar vlakbij staat een visboer met heerlijke kibbeling en ik vond dat ik dat wel verdiend had als lunch. Ik liep het kleine stukje met de fiets aan mijn hand..... toen ik er bijna was fietste iemand mij voorbij, we zetten onze fietsen neer en hij was net iets eerder..... we stonden in de rij..... toen we vooraan stonden: "Wie is de volgende? " wezen we naar elkaar..... ja, hij was toch zeker een seconde eerder, misschien wel 2..... maar hij vond dat ik eerder was....leuk! 
Nou, mijn dag kon al niet meer stuk na zo'n ochtend..... alleen maar positieve dingen! 




Ook al ben ik flink opgeknapt, ik merk wel dat ik nog niet alles kan, dus rustig aan daarna..... lekker even lezen of tv kijken..... daarna zie ik wel weer, niet alles achter elkaar. In etappes kom ik er ook... het duurt alleen wat langer, maar....... het is nog altijd sneller dan alles achter elkaar willen doen en vervolgens weer instorten! Gelukkig ben ik het gewend, ik kan er gewoonlijk goed mee omgaan, maar soms valt er niet aan te ontkomen dat ik toch even meer moet doen dan op dat moment goed voor mij is. Maar goed, er zijn erger dingen, als ik maar wel mijn rust pak waar het kan. 

Later was de zon verdwenen, maar nog wel droog..... dat is al heel wat.....of het nog geregend heeft weet ik niet, ik viel toch weer in slaap en om half 8 dacht ik dat het al ochtend was hahaha...... ik moest op de computer kijken om er achter te komen dat het nog steeds donderdag was. 

En vrijdag weer lekker zwemmen..... de laatste maanden heb ik dat vaak overgeslagen.....het ging even niet, maar het is zo heerlijk. Eerst watergym en dan nog even zwemmen en/of 'bubbelen'..... heerlijk. Wel een stevige les!  Nog even wat boodschappen halen.... en toen merkte ik dat ik last van wat spieren begon te krijgen, snel naar huis om te lunchen en mijn spieren rust te geven (en dat hielp). 

Natuurlijk viel ik na de lunch in slaap.... na het zwemmen ben ik altijd slaperig en nu zeker. Gelukkig maakte de telefoon mij  wakker, anders zou ik weer veel te lang geslapen hebben. 
Maar ....... bij de tv viel ik s avonds weer in slaap..... nou ja, dan begin ik uitgerust aan een druk maar leuk weekend! En 's nachts sliep ik gewoon weer..... soms als ik overdag veel slaap lig ik 's nachts wat langer wakker, maar nu niet. 
Het was geen zonnige dag geweest, maar prima weer....niet koud, maar wel droog!  Ik wil graag een winter met sneeuw en ijs, maar als het niet kan dan graag een beetje zon, droog en een lekkere temperatuur! Regen heb ik nu wel genoeg gezien en in de winter is de regen kouder..... dan is doorweekt worden echt niet leuk. Maar sneeuw vind ik prachtig en heerlijk om in te lopen, ijs vind ik gezellig als de schaatsers voorbij komen...... bij sterk ijs de ijsschuiten op het ijs, altijd een prachtig gezicht..... ja, ik hou van de winter! Maar  niet van druilerige kwakkelwinters! 
Storm heb ik ook wel genoeg gezien.... laat maar!
De astronomische winter begint dit jaar op vrijdag 22 december om 4.27, dan staat de zon loodrecht boven de steenbokskeerkring! (heb ik even opgezocht.... dat wist ik niet uit mijn hoofd)
Ook dit kwam ik tegen: 

Ook al is het begin van de winter de kortste dag van het jaar, dat betekent nog niet dat de zon dan het laatst opkomt en het vroegst ondergaat. Al vanaf 13 december gaat de zon later onder en pas op 30 december blijft het 's ochtends het langst donker. Dat komt o.a. doordat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is. Hierdoor beweegt de zon in de winter schijnbaar iets sneller dan in de zomer. Ook is de daglengte (het verschil in tijdstip van opkomst en ondergang van de zon) afhankelijk van de geografische breedte.

Bron: https://www.beleven.org/feest/winter 

De vallende sterren heb ik deze week niet gezien...... maar van de zomer zag ik ze wel, voor het eerst in mijn leven..... die avond zag ik er zelfs 5 ..... nou, dan moeten al mijn wensen toch gaan uitkomen lijkt mij! 

Zaterdag weer een drukke dag..... ik had een verjaardag en een kerstconcert (achteraf had ik mij beter niet op kunnen geven hiervoor.... het is niet met de hele club, het is het opleidingsorkest plus wie er verder van de anderen mee wil doen, dus het was niet nodig, maar kerstmuziek is zo leuk.... en ik had ook niet verwacht dat de griep zo lang bleef doorzeuren.... maar als ik mij opgeef wil ik wel mijn afspraken nakomen als dat maar enigszins kan..... dus.... gaan met die banaan. Na het concert gingen ze samen met het koor naar het clubgebouw om met z'n allen lekker te eten en wat te drinken, heel gezellig altijd, maar daar had ik mij niet voor opgegeven. Dat werd teveel van het goede... het was al een beetje passen en meten om alles te kunnen doen. 
Ik was zaterdag wel wat vroeg wakker.... 7 uur is voor mij vroeg, maar lekker rustig aan een kop koffie, teletekst lezen voor het laatste nieuws (ja, ik gebruik nog steeds teletekst en vind het heel jammer dat het op veel zenders niet meer beschikbaar is.... vaak alleen voor ondertiteling (ook belangrijk). 
Ik las dat het lerarentekort voorlopig nog blijft bestaan...... hm..... misschien dan overal maar een 4-daagse schoolweek? En dan op de basisschool huiswerk mee in de vorm van lezen?


Een boekverslag maken.... zonder al te ingewikkelde regels want met teveel regels is lezen minder leuk, het hoeft ook niet lang te zijn (ook minder werk voor de leraren).... maar gewoon een verslag waaruit blijkt dat het (waarschijnlijk) gelezen is. Of iets knutselen wat met het boek te maken heeft. Geen cijfer, alleen een beoordeling. Goede oefening toch? Er wordt steeds gezegd dat ze meer moeten lezen, dan is dit een manier om dat te voor elkaar te krijgen denk ik..... hoop ik! Ze moeten ook wel even tijd voor dat verslag krijgen, want zeker als het geen dun boekje is zal niet iedereen dat even snel kunnen uitlezen, maar goed.... als ze maar lezen. Er moeten dan leuke boeken beschikbaar zijn voor elk niveau, voor elk wat wils...... boeken die niet leuk zijn verpesten het plezier in lezen.... dus 2 of 3 boeken mee naar huis  zodat ze kunnen switchen als het tegenvalt. Voordeel is dat ze met lezen hun eigen tijd kunnen indelen, dat is ook anders dan 'we gaan NU lezen'..... maar gewoon lekker zelf indelen!


Misschien helpt dat. Niet goed kunnen lezen werkt in elk ander vak door, in het hele leven, dus het is een basisvaardigheid die heel belangrijk is.
Natuurlijk zal er altijd dyslexie blijven bestaan, maar er zijn mogelijkheden om daar beter mee om te kunnen gaan waardoor het probleem kleiner wordt, dat is voor iedereen weer anders, maar probeer het beste er uit te halen. Er is zoveel meer over bekend dan vroeger..... toen bestond het woord volgens mij niet eens, toen heette dat dom (wat het natuurlijk NIET is!). 




Ik besloot 's morgens naar de verjaardag te gaan, ik zou eerst na het concert gaan, maar dan heb ik waarschijnlijk ook geen fut meer...... en ik was toch vroeg wakker, dus dan 's morgens op de thee. 
Het is om de hoek, dus geen reistijd, kan best even.... en ik ben daar toch de hele dag welkom.... daar geen verjaardagen van 2 tot 4 of zo waardoor je je soms in bochten moet wringen om er te kunnen zijn.

 Het was weer gezellig, mijn cadeau viel in de smaak en een deel ervan bleek weer een idee te zijn om ook aan iemand anders te geven, dus gezegd waar ik het gekocht had.... dan krijgt binnenkort iemand anders dat waarschijnlijk ook.  Er was weinig van winkelen gekomen, dus het werd wat moeilijk om een cadeau te vinden, hier is gewoon niet zoveel keus..... vrijdag het laatste gehaald (een deel had ik al, o.a. uit een webwinkel, maar ik wilde er nog iets bij en dat is dus goed gelukt). 
Alles in een shopper gedaan..... een Jan van Haasterentas, dat vond ik leuk voor iemand die van legpuzzels houdt!




En dan kan ik na het concert bijkomen, slapen, wat dan ook! 



Ik ging er op de fiets naartoe.... er is daar op zaterdag markt, dus dan kan ik toch niet met de auto dichtbij komen (en normaal is het al moeilijk om een goede parkeerplek dichtbij te vinden), als ik ver weg sta sleep ik mij rot met al die spullen, dus dan maar op de fiets. 
Volgens mij ging het concert wel goed, ik heb geen al te gekke dingen gedaan.... o, er was wel eens een verkeerde noot, maar daar schrik ik niet van.... als het maar niet te erg wordt. 
Lekker (zachtjes) meegezongen met het koor, heerlijk! Volgens mij vond iedereen het wel geslaagd. Met z'n allen ook nog even lang zal ze leven gezongen voor een jarige in ons orkest..... die daar helemaal niet op gerekend had. 😊.
Na afloop kwam iemand vragen of ik het oudste lid was..... hartelijk dank hahahaha, nee, ik ben niet de oudste! Maar...... er zijn er meer (veel) jonger dan ouder, dus ik snap het wel 😉. Broer deed ook mee en is 5 1/2 jaar ouder en een ander is weer iets ouder dan hij is.... dus ik zit bij de 'bejaardenafdeling' 
Hoe gezellig ook, ik was blij dat het afgelopen was..... tijd om naar huis te gaan en in mijn joggingpak op de bank onder een dekentje te gaan liggen! Even niks.... helemaal niks! Maar blij dat het allemaal weer gelukt is.... teken dat ik toch opknap! 
Natuurlijk viel ik thuis weer snel in slaap, dat wordt een vervelende gewoonte..... maar dat zal ook wel weer over gaan. 
Maar ik hoor van veel mensen dat de griep dit jaar erg hardnekkig is!

Toen ik 's nachts wakker werd had ik er al zo'n 8 uur slaap op zitten..... ik besloot een beetje te gaan opruimen e.d. .... en een kop thee te zetten, want doordat ik zoveel slaap schieten eten en drinken er soms bij in.  De ochtend was ik nog 'vrij'.... dus even rustig aan, want de zondag zou weer druk zijn .... tsja, het was al lang geleden afgesproken, maar een beetje veel achter elkaar. Ook als ik fit ben is zoveel achter elkaar niet ideaal, maar ja...... soms kan het even niet anders. 
Deze keer weer een concert van pianoleerlingen...... eerst de stoelen klaarzetten, koffie en thee zetten...etc. 
In de pauze altijd spitsuur omdat iedereen tegelijk wil drinken...... gelukkig krijg ik soms hulp... het is maar kort nodig, maar als iedereen tegelijk komt is het wel handig als er iemand is...... maar dat is afwachten, niets is verplicht!
Na afloop stoelen stapelen (maar ik krijg dan gewoonlijk veel hulp.... het is het eerste wat ik doe als het afgelopen is en als mensen dat zien gaan ze helpen... zo klaar en het is ook wel leuk zo met z'n allen!),  dan verder opruimen en afwassen...... en dan RUST. 

Maar eerst nog even douchen, lunchen en dan ben ik klaar om naar het clubgebouw te gaan!
Ik vind het wel altijd leuk om naar die leerlingen te luisteren. 



Maandag helemaal geen afspraken gelukkig..... het wordt dan een 'niks moet, alles mag-dag'. Er is genoeg te doen, maar eerst ik en dan mijn huis! 

En wat is het heerlijk om weer normaal en zonder pijn te kunnen lopen....... het duurde gelukkig niet heel lang, maar het was wel plotseling en heftig. Nu kan ik weer normaal opstaan en normaal de trap op..... wat ooit normaal leek is het nu voor mij even niet omdat ik heb ervaren hoe het ook kan zijn! 

4 opmerkingen:

  1. Lekker hé, (dat streepje op de e hoort de andere kant op maar dat heb ik nie top mijn toestsenbord :-) ) een zonnetje erbij. De hele wereld wordt er helderder en vrolijker van. Goed te lezen dat je weer helemaal opgeknapt bent (behalve dat je nog veel slaapt) én (nu staat het streepje wel goed) dat je wat betreft suiker, gewicht etc. op de goede weg bent. De les is natuurlijk: veel diepvriespizza's eten. :-) (En kibbeling. Ik knikte instemmend toen ik las dat je om het goede nieuws te vieren jezelf op wat lekkers trakteerde.) Berties berichtje over lezen heeft ook bij mij nog wel even nagesudderd. Ik las (!) eens dat Willem Elschot het proefwerk van en voor zijn kleinzoon maakte over een van Willems eigen verhalen. Vragen zoals: Wat heeft de auteur met dit-en-dat bedoeld, welke symboliek is er gebruikt, hoe verklaar je de naam van de hoofdpersoon in het verhaal, etc. De kleinzoon kreeg het proefwerk terug met een onvoldoende. :-) Begrijpend lezen heet dat tegenwoordig geloof ik. En dat is best nuttig, maar het moet het plezier in lezen niet hinderen. Het jaar spoedt ten einde. Ik weet nu dat pas vanaf 31 december de dagen weer gaan lengen. En een dag later is het alweer 2024. Als dat niet symbolisch is! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij zit dat streepje naast de 1
      Zo gezellig met een beetje zon.....heerlijk!
      Ja, de diepvriespizza's deden het goed hahaha.... maar ik ben blij met deze uitslag.
      Ja, dat lezen....... jouw verhaal over Willem Elschot doet mij denken aan een concours met onze muziekvereniging heel lang geleden.
      We speelden een stuk dat onze dirigent zelf gecomponeerd had en in het juryrapport stond dat de dirigent de bedoeling van de componist niet begrepen had! 🤣😂.
      Er worden bij het lezen soms vragen gesteld die te lastig zijn, dat werkt niet. Vragen waaruit blijkt dat het gelezen is is voldoende...... bij middelbaar onderwijs kan het iets verder gaan, maar niet te gek ..... want veel van die vragen zijn eigenlijk een opvatting die voor iedereen weer anders is.
      Zo stak Edwin tijdens een proefwerk Nederlands eens zijn vinger op..... (ze mochten dat niet tijdens het proefwerk, maar de leraar kwam toch naar hem toe). Edwin: "Hier staat een vraag die begint met 'wat vind je van?' .... maar die kan ik toch niet fout hebben? Je vraagt naar mijn mening en ik weet zelf wel wat mijn mening is!"
      De leraar gaf hem gelijk en riep: "Vraag 6 is altijd goed, want ik vraag jullie mening!" Typisch Edwin..... goed in taal en heel rustig (vaak denken mensen dat hij verlegen is, maar dat is schijn!)..... gaat gewoon zijn gang en reageert op alles wat niet klopt in de taal.
      Nou, de kortste dag is wel vrijdag, maar het verschuift in deze tijd van het jaar..... 's avonds wel iets langer licht, maar in de ochtend langer donker, dus kan het toch langer donker zijn en langzaam aan lichter worden, maar toch 's morgens langer donker etc. ...... en in het begin staat het vrijwel stil. Mijn moeder was 19 januari jarig en dat was voor ons de datum waarop het merkbaar langer licht was.

      Verwijderen
  2. Zoveel te lezen bij jou. 😄
    Goed dat je afvalt, dat de suiker een gunstige contrôle gaf, de zon weer scheen (hier ook even en vandaag weer)en van alles.
    Dat het misschien een echte winter wordt en je meedenkt over het leesniveau!
    Misschien komt dat laatste nog goed maar het zal voor de schoolverlaters te laat zijn.
    Groetjes, Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hihihi, maar jouw leesvaardigheid is goed!
    Ja, heerlijk dat het afvallen lukt en goede resultaten geeft..... ik heb eindelijk een manier gevonden die bij mij past en werkt.
    Een echte winter vind ik heerlijk!
    Ja, voor velen is het te laat...... zo jammer. Maar ze kunnen er zelf ook wel wat aan doen! Ik denk echt dat het vaak te ingewikkeld gemaakt wordt met vragen die wel erg ver gaan.... gewoon lekker lezen is veel belangrijker.

    Groeten, Ans

    BeantwoordenVerwijderen