Zoeken in deze blog

donderdag 16 februari 2023

Beledigend? Mijn week .....


Hoogtepunt deze week was een kraambezoek, dat is natuurlijk altijd leuk! Een kraambezoek incl. lunch,,,,, dat is weer eens wat anders! Heel gezellig, lekker gegeten...... en dit kleine wereldwondertje viel naar haar 'lunch' op mijn arm in slaap. 
Het was ook nog eens één van de schattigste baby's die ik ooit zag....... geweldig! Wat een kop met haar, zo mooi! Ik was helemaal 'fliefd' op dit babymeisje!  Ik had haar zaterdag al gezien en toen viel mij al op wat een knapperd dit was.... en lief.... ze lag heerlijk rond te kijken .... 6 weken oud ...... ze leek veel ouder zo wijs als ze uit haar ogen keek! Een beweeglijk kind ook, heel opvallend. 
Ik vind het zo leuk zo'n ukkie, echt genieten!!!

Natuurlijk combineerde ik het met even winkelen.... als ik toch in de buurt ben is  dat wel zo handig. En o ja,  mijn haar is weer geknipt..... heerlijk..... het was hard nodig! 
Donderdag was dus een blije dag. 

En ik kwam in Purmerend weer bij de rotonde waar ik de vorige keer (zaterdag) helemaal verkeerd ging in het donker. Ik kwam nu van dezelfde kant af en zag een gebouw dat er eerder nog niet stond!!! Dat kan een oorzaak zijn dat ik gedachteloos de verkeerde afslag nam..... het zag er dus anders uit! Ik heb vast wel eens gezien dat ze daar aan het bouwen waren, maar ze zijn in Purmerend op zo veel plaatsen aan het bouwen en afbreken..... dat weet ik zo uit  mijn hoofd niet allemaal. In elke geval was dit gebouw nu luid en duidelijk aanwezig en voor mij onbekend...... dan kan ik mij voorstellen als ik in het donker toch al niet veel herken dat het meehelpt om de fout in te gaan! Het blijft dom, maar toch begrijp ik het nu iets beter. En gelukkig ken ik iemand die dit soort dingen ook wel eens heeft, ik ben dus niet de enige!

En woensdag kon ik mijn medicijn ophalen..... het was er gewoon.... een wonder! Wel weer voor maar één maand 'we zijn er zuinig mee, want het is schaars' ....... maar ja, als je niet weet of  het een maand later ook leverbaar is dan voelt het toch niet prettig om maar voor 1 maand te krijgen..... 3 maanden (zoals ik gewend was) voelt dan toch comfortabeler.  En ik heb toch maar eens gezegd dat ik toch vind dat diabetici voorrang zouden moeten hebben! Mensen die het om  een andere reden gebruiken (om af te vallen) gun ik het van harte, maar het is een diabetesmedicijn en het lijkt mij toch dat dat belangrijker is. Als je diabeet bent moet je een regelmatig leven leiden....  dus ook medicijnen op tijd en niet steeds een medicijn dat niet leverbaar is en elke keer maar weer moet afwachten of het er weer is (vorig jaar was ook het andere medicijn dat ik gebruik lange tijd niet leverbaar) 
Ik was lopend gegaan.... het was prachtig weer en mijn jas (een tussendoorjas) was te warm! 
Het was net even te ver heen en weer (ook omdat ik tot mijn verbazing meteen aan de beurt was bij de apotheek, meestal zit ik daar wel even) ..... maar ik redde het. Daarna was ik wel gevloerd.

Verder gebeurt er niet veel bijzonders..... niet dat elke dag hetzelfde is, maar er zijn gekke dingen gebeurd deze week. Nog steeds veel en onregelmatig slapen, bezigheden in huis, boodschappen etc. 
De muziekrepetitie was deze week een select groepje muzikanten...... de helft was ziek, met vakantie of om een andere reden verhinderd..... als er weinig zijn zeg ik altijd dat de besten aanwezig zijn.... beetje opscheppen mag best! Toen we wilden beginnen waren we met 12 man (er kwamen er uiteindelijk nog 3 bij)..... de dirigent vond dat een leuk voetbalteam.... met één reservespeler. Hij vroeg of ik dan op de bank wilde.... ik antwoordde dat ik liever in het doel stond.... ik ben doelvullend breed, ze komen niet  langs mij! Hij ging daar meteen even op door..... en er volgde een korte discussie over kwetsende opmerkingen. Ik ben nauwelijks te beledigen als het niet kwetsend bedoeld is. Ik hou ook van zelfspot en als een ander daarop door gaat kan ik dat een ander echt niet kwalijk nemen (en dat doe ik ook zeker niet, sterker nog.... vaak is het leuk!!!!)
Kwetsen zit vaak niet eens in de woorden, maar in de manier waarop ze gezegd worden en waarom! 
Van mij mogen er grappen gemaakt worden over mij ...... als het niet de bedoeling is om mij te kwetsen. Een spontane gekke opmerking over dik of klein.... oud en grijs, ik vind het allemaal prima! Want ik ben dik, klein, oud en grijs. Over oud is dan vaak de discussie dat je zo oud bent als je je voelt..... het woord oud ligt heel gevoelig bij veel mensen. Ik ben 68 en dat is nog niet stokoud, maar in de ogen van de jeugd vaak wel, maar iemand van 80 vind mij nog jong. Toch voel ik mij wel eens 90.... en ook wel eens 7.  Van mij mag iedereen mij oud noemen.... ik ben in elk geval geen jonkie meer! En ik doe ook niet mijn best om te verdoezelen dat ik 68 ben. Ik vind dat ik er best als 68 uit mag zien.... misschien zie ik er wel eens ouder uit, misschien jonger, maar ik maak mij daar niet druk over ..... een rimpeltje hier of daar hoort bij mijn leeftijd! 
Dik zijn is ook zo iets..... dat woord willen veel mensen ook vermijden .... en eigenlijk vind ik dat meer beledigend dan dat er een grap over gemaakt wordt. Soms gaat een gesprek over de weegschaal, veel eten of iets wat daar mee te maken heeft en dan zeg ik vaak dat ik ook dik ben.... want dat is nou eenmaal zo.... of ik het leuk vind of niet, het is zo. Wat de oorzaak is en of ik er wat aan kan doen laat ik buiten beschouwing, ik ben gewoon dik! Maar zodra ik het woord dik noem schrikken mensen vaak.... en ze haasten zich dan om te zeggen dat het wel meevalt (sorry, maar ik heb ook een spiegel en die zegt dat het niet meevalt), soms word ik gecorrigeerd, want ik ben gezet of volslank. Nou..... het is wel wat meer.....ik ben niet een paar kilo te zwaar, maar minstens een kilo of 25. Ik val ongeveer een kilo per jaar af..... dus ik moet behoorlijk oud worden wil ik nog een fatsoenlijk gewicht bereiken 😂. 
Dan vind ik niet dat ik dus volslank of gezet ben ...... en als die termen gebruikt worden voelt het wel eens alsof dik zijn echt niet mag. Natuurlijk is het niet gezond, maar daar gaat het nu niet om. 
Wat ik wel leuk vond was toen iemand zei dat ik niet dik was maar compact gebouwd..... die vond ik goed gevonden! 
Grappen over dik of klein maak je mij dus niet kwaad of verdrietig mee...... zolang het geen pesten is of zoiets. Oud vind ik ook geen enkel probleem en grijs al helemaal niet, want ik ben best trots op mijn witte haar. Grijs en wit haar vind ik mooi! En vaak veel mooier dan eindeloos geverfd haar tot op hoge leeftijd als die kleur eigenlijk niet meer bij iemand past (bij sommige mensen staat het prima, maar dat hangt ook van de kleur af......  iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet, maar vaak komt er een tijd dat sommige kleuren haar naar mijn idee niet meer bij het gezicht passen.).
Natuurlijk ben ik wel te beledigen of te kwetsen, maar dat zit in andere dingen..... gemene opmerkingen.....  en opmerkingen van mensen die mij terechtwijzen op een manier die irritant is, die het beter denken te weten dan de dokter, die denken te weten hoe mijn lichaam werkt, want ik denk, wat ik moet doen en dat dan ook op een manier verkondigen alsof ze het echt weten en net op mij afgestudeerd zijn of zo. Daar kan ik kwaad om worden. Zoals iemand mij ooit eens zei dat het onzin was dat ik geen alcohol dronk.... ik kon best een glas wijn nemen.... en dat ik vroeger een paar keer leverproblemen had gehad had daar niks mee te maken, die lever zou ondertussen echt wel in orde zijn! Echt gebeurd! Dat vind ik dus schandalig, maar tegelijk zo verschrikkelijk dom..... eigenlijk kan ik iemand die zoiets zegt niet serieus nemen. 
Ooit ontmoette ik (samen met mijn moeder) iemand die ik jaren niet gezien had..... haar eerste reactie was: "Wat ben je dik geworden" waarna ze tegen mijn moeder verder ging met: "Nou ik was van de week in Purmerend en daar liepen ook allemaal van die vieze dikke mensen!"  Ik zag dat mijn moeder op ontploffen stond, maar ik gebaarde dat ze beter niks kon zeggen. Dit was niet beledigend meer, dit was gewoon te dom voor woorden. De vrouw had namelijk zelf niet door dat je dit toch echt niet kan zeggen. Dit was voor mij een mengeling tussen lachen om zoveel domheid en toch een beetje kwaad om de beledigende opmerking. Het lachen won het! 

Ons jaarlijkse voorjaarsconcert komt er aan, dit jaar weer een Maestroconcert. De vorige keer was het erg leuk en ik verwacht dat nu ook weer! De winnaar van de vorige keer zit nu in de jury! 
Ik heb er zin in...... ze hebben weer leuke kandidaten gevonden. 
Het is voor ons vaak ook moeilijk...... wij moeten de dirigent volgen, maar als die erg onlogisch slaat is dat niet te doen...... en sowieso.... als het erg afwijkt van wat we gewend zijn (veel langzamer of sneller bijvoorbeeld, steeds wisselend in tempo) dan is het lastig om het te spelen zoals die dirigent het aangeeft en helemaal lastig is het als hij een verkeerde maatsoort slaat. Ik ben geen topspeler, maar dan is het juist moeilijk om af te wijken van het gewone. Maar hoe dan ook, als een maestro het verkeerd doet spelen wij het ook anders, al zal niet iedereen even snel reageren. Ze dirigeren allemaal even lang, we hebben de verschillende nummers daarop aangepast en waar nodig wat ingekort. Het zal niet tot op de seconde even lang zijn en het hangt ook van de maestro af hoe lang het duurt...... hoe snel of langzaam slaat hij? (jawel... hij.... er zit geen zij bij!). 
 



Ik las dat de Bernhardlaan hier binnenkort afgesloten wordt..... er komen allerlei omleidingsroutes voor fietsers, wandelaars en gemotoriseerd verkeer. Als die fietsersomleiding net zo slecht wordt aangegeven als de omleiding nu hier vlakbij is het maar goed dat ik zelf de weg ken!
Omleiding
 en ondertussen las ik ergens anders dat het fietspad al een week eerder afgesloten wordt.

Hier is het afgesloten vanaf het zebrapad op de Lijnbaan bij 't Speet ...... daar staat een bord met een pijl naar de overkant en volg A. 
Aan de overkant vroeg ik mij af of ik over de weg moest fietsen (heel ongebruikelijk daar) of over het voetpad (ook niet logisch). Ik besloot lopend over het voetpad te gaan. Verderop een zijstraat rechts (Julianalaan)..... ik moest zelf toevallig die kant op, maar er stond geen bord..... als ik rechtdoor had gemoeten (zeker als ik daar onbekend was) zou ik dus of over het voetpad verder gegaan zijn of over de weg.... tot het punt waar ik weer zou kunnen oversteken naar het fietspad. Maar...... doordat ik dus naar recht ging zag ik een geel bord met fiets en pijl bij de tweede zijstraat links (Emmastraat) die aangaf dat ik daar doorheen moest. Als ik van plan was geweest om te rijden zou ik dus de eerste zijstraat (Hendrikstraat) genomen hebben..... dat andere bord is daar nog niet te zien. Bovendien stond er geen A op, dus volg A sloeg ook nergens op!
Ach,  jaren geleden waren ze daar met de weg bezig en  voor alle andere straten in deze wijk was een omleiding, alleen onze straat en de straat ernaast (met één gezamenlijke in/uitrit) was geen omleiding voor aangeven...... we bleken dus daar bij datzelfde zebrapad over te mogen steken....... daar stond vaak iemand het te regelen en normaal is dat geen uitrit voor auto's.... bij de echt uitrit stond dan wel een pijl naar die tijdelijke uitrit. Daar moesten we dan ook de Julianalaan in..... en via de Marijkestraat naar de Bernhardlaan....maar dat stond nergens aangegeven! 
Terug was voor mensen (met auto) die onbekend waren nog lastiger..... vanwege de eenrichtingsverkeerstraten in die wijk.... een stukje Marijkestraat..... rechtsaf de Wilhelminalaan in de derde straat links in (Beatrixlaan), aan het eind rechtsaf de Julianalaan op en daar dan naar de overkant via die tijdelijk in/uitrit ..... en dat zonder borden die het aangaven! 
En toen was het ineens veranderd...... kom je daar..... is dat ook afgesloten en moest je terig, omrijden en via de Lijnbaan over het fietspad naar onze straten. 
Als eerder had ik visite gehad die in wanhoop die laatste route al genomen hadden..... toen het nog niet mocht kwamen ze toch over het fietspad..... omdat ze geen andere route konden vinden! 
De rest van de wijk is 'over de brug'  alleen onze 2 straten liggen ervoor, als een soort eiland. Wij tellen blijkbaar niet mee..... zoek het zelf maar uit. Verkeer omleiden is ook een vak..... niet iedereen kan het! 

UPDATE: De omleiding is voor een deel verbeterd..... alleen het oversteken is nog vreemd..... moet je op straat of op de stoep? En als je niet toevallig de Julianalaan inkijkt zie je niet dat je via de Hendrikstraat moet, logischer..... en dat staat daar duidelijk aangegeven, is vanaf het begin van de Julianalaan al zichtbaar, maar dan moet je wel toevallig die kant opkijken. Er staat ook niet meer dat je de A moet volgen, maar de borden met een fiets erop.... en dat klopt wel! 

Maandag was een opruimdag en zondag een rustdag.

En de rest van de week? Vrijdag is zwemdag een kapeldag en in het weekend ga ik een paar kasten verplaatsen! Dat wordt eerst even chaos ..... alles moet leeg en tijdelijk een plek hebben zodat ik de boel kan verschuiven. De ene kast is groot en zwaar, de ander veel kleiner en lichter. 
Als die op z[n plaats staan kan ik ze weer vullen. Wel alles goed uitzoeken wat er in komt te staan, er wordt niks ingezet wat niet uitgezocht is. 
En dan heb ik een plek voor dingen die tijdelijk ergens moeten staan...... op de plek waar de tafel komt waar het poppenhuis komt te zijn. Aan dat huis ben ik nog niet toe, dus die plek kan ik voorlopig wel wat neerzetten. Een deel daarvan kan daar ook blijven, want als die tafel er staat kan daar ook wat onder staan. Er komt dus steeds meer orde in de chaos! Steeds meer georganiseerde chaos 😂. Er moeten nog een paar kasten omgewisseld worden, maar dat kan voorlopig nog niet.... op één van die plekken moet ik eerst schilderen en vloerbedekking neerleggen en dat heeft nu nog geen prioriteit.... de zijn klussen die teveel tijd kosten, eerst andere dingen. 
Edwin komt in april weer en die verplaatst op zolder een kast..... dat kan ik zelf niet omdat hij op een verhoging staat..... die verhoging moet weg (geen idee hoe dat zit, dat zie ik als de kast weg is). Als de kast op de grond staat kan ik hem repareren, want hij dreigt uit elkaar te vallen, daarom is vrijwel alles er al uit.... planken eruit, deuren eraf ..... hoe lichter hoe beter. Maar het is een erg hoge kast, dus er zat erg veel in....... dus als die een normale plek heeft en gerepareerd is kan ik ook weer veel ruimen. Er staat ook nog iets bovenop...... dat is dus erg hoog, een hoge kast die op een verhoging staat... voor mij te hoog! Het is een grote kist, niet zwaar, maar ik moet hem met twee handen pakken.... ik ben nooit een held op trappen geweest, maar dit durf  ik dus niet meer! Ik merkte het met een lamp verwisselen.... ik stond op een stevige trap met steun, maar ik durfde niet meer met beide handen los te laten (en dat moest om de kap er weer op te zetten)..... ik weet dus dat ik dat niet meer moet doen. 
Edwin zou dit al eerder doen, maar het kwam er niet van, er kwam steeds wat anders tussen... en ik wil niet dat hij de hele middag aan het klussen is als hij gezellig langskomt....... dus het belangrijkste moet eerst, volgende keer wat anders! 
Ik zei al eerder..... het komt goed, maar het kan even duren! Al duurt het 3 jaar, geen probleem, als het maar vordert! Elke dag iets, al is het nog zo weinig. Net heb ik bijvoorbeeld wat uit de kast gehaald die ik in het weekend verwisselen moet met een andere kast...... ik was bijna de hele dag weggeweest, viel nog voor ik kon eten op de bank in slaap.... veel fut was er dus niet, maar toch...... een klein klusje is ook werk..... wat ik nu deed hoeft in het weekend niet! 
De gewone werkzaamheden gaan natuurlijk ook gewoon door en dat lukt ook steeds beter..... niet alleen maar opruimen en andere dingen niet aan toe komen..... nu is het allebei! 

Fijn weekend allemaal!




2 opmerkingen:

  1. Beledigen, sneren, laatdunkende opmerkingen, kleineren, en meer van dat, daar kan ik niet goed tegen. Al hield ik me groot, ze bezeren en hard ook. Er zijn mensen die denken leuk te zijn ten koste van een ander. Soms niet gemeen bedoeld maar dan nog stoort het me.
    Die opmerking over 'vieze dikke mensen' is onbeschoft, je doet het niet maar zou willen vragen of ze geen opvoeding kregen.
    Goedmoedige spot is heel wat anders, juist van vrienden. Dat is lachen, ook met zelfspot.
    Zegt een oud wijf.😁

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, oud wijf mogen ze ook tegen mij zeggen, maar het hangt er wel vanaf wie en vooral hoe!
    Dat mens was gewoon niet goed bij haar hoofd, het had geen zin er iets van te zeggen...... ik had genoeg over haar kunnen zeggen omdat ze er niet uitzag omdat ze teveel haar best deed er jong uit te zien...... van achteren leek het wat, maar als ze zich omdraaide schrok je je rot.... van achteren een lyceum en van voren een museum.... tsja. Maar ik besloot om mij niet daartoe te verlagen.

    BeantwoordenVerwijderen