Zoeken in deze blog

maandag 27 februari 2023

Hellup!

 Dinsdag worden de aansluitingen op het stroom- en gasleidingennet ververvangen. Hiervoor hoeft gelukkig alleen mijn gang leeg en mijn auto van het erf. Doordat er tijdelijk dingen uit mijn schuur in mijn gang (en kamer) staan is het wat lastiger, maar oké, dit is nog te doen.

UPDATE: Letterlijk 1 minuut na het plaatsen van dit verhaal ging de telefoon..... het gaat voorlopig niet door!  Teveel last van grondwater waardoor het te gevaarlijk wordt. Er komt andere apparatuur en daarna gaan ze verder..... hij denk half april! Nou..... dan wacht ik maar weer met mijn erf ophogen, want bij deze werkzaamheden moet het weer open! 

En dan ben ik voorlopig echt wel af van alle werkzaamheden in huis..... dacht ik.



 Zaterdagavond vond ik post van de verhuurder in de brievenbus .....  ik schrok..... er zal toch niet weer wat moeten gebeuren? Ik vond het nu wel genoeg..... na de nieuwe badkamer



en overal nieuw glas (en daarna de schilders, maar daar had ik minder last van, hoewel ik blij was toen het klaar was) heb ik nog steeds niet alles op orde, rustig aan, komt goed....de zolderisolering heb ik geweigerd, ik vond het niet nodig... het was al eens geïsoleerd (misschien niet zo goed als de nieuwe isolatie, maar toch....) en ik vond het niet zo koud op zolder. Ik slaap niet op zolder....dat scheelt ook, dan is het al minder belangrijk.  Ik ben niet de enige die het weigerde en nu ik gezien heb hoe ze het gedaan hebben ben ik blij dat ik weigerde. Er zit nu glaswol tegen het dak... van balk tot balk.... en daartegenaan platen hout, zodat al die mooie balken weg zijn. De kasten die ik onder het schuine dak heb staan zouden een stuk naar voren moeten, want het is een stuk lager geworden nu de ruimte tussen de balken opgevuld is.  
Het zou toch een probleem geweest zijn, want de zolder krijg ik niet leeg..... en ze kunnen het niet doen op een volle zolder! Ze wilden best een kast opzij schuiven, maar het meeste moest echt van zolder af. Nou.... doe maar niet! Maar ik vond het ook echt niet noodzakelijk en achteraf helemaal niet mooi!

Snel de brief opengemaakt ....... zucht.... jawel, er komen weer werkzaamheden. Deze keer gaat de huur er wel iets door omhoog, maar dat is nog schappelijk als je ziet wat er voor in de plaats komt. Maar ja..... dat wordt wel een hele klus!  Mijn cv-ketel wordt vervangen door een hybridepomp, dus warmtepomp en gas. 
Hm, net nadat ik gelezen heb dat de warmtepompen slechter zijn voor het milieu dan verwacht was. 
En zonnepanelen...... dat kan goed zijn, maar in de winter zal ik daar niet veel voordeel van hebben, dan komt de zon niet hoog genoeg om er veel nut van te hebben. In de zomer wel..... ik heb een schuin dag op het zuiden. Beiden buren hebben het dus op het noorden, want we hebben allemaal de helft van een punt. Ik zit dus met die punt wel op de zonnige kant, maar daarnaast heb ik buren.... ook met zo'n punt (die hem dus aan de noordkant hebben), die punt houdt zonlicht tegen in de koudere seizoenen. 
Alleen als de zon hoog staat schijnt hij dus lang op mijn dak. Een warmtepomp gebruikt veel stroom, dus ik zal die zonnepanelen ook wel nodig hebben. En als het prijsplafond blijft bestaan kan ik er dus (misschien) met elektra wel boven komen, vooral bij een jaar met weinig zon. Maar als ik de verwarming nodig heb leveren de zonnepanelen nauwelijks iets op..... moeilijk.
De besparing die ze berekenden in de brief gaat voor mij niet op, want mijn verbruik ligt ver onder het gemiddelde, vooral van gas. Voor de prijsverhogingen betaalde ik 74 euro per maand (ik kan er een paar euro naast zitten, het is meerdere jaren in de 70 geweest) ...... nu is het wat onduidelijk wat ik moet betalen , ik krijg pas in maart weer een advies.....  en we hebben een prijsplafond.  Ik ben nu het duurder is zuiniger met warmte, dus met de oude prijs zou ik nu duidelijk nog minder gaan betalen. 
Daarom kan ik slecht berekenen of ik er veel voordeel van zal hebben...maar in elk geval minder dan er in de brief staat! 
En dan die werkzaamheden..... het zweet breekt mij al uit bij de gedachte eraan. Ik ben zo lekker bezig..... de zolder zou als laatste aan de beurt zijn..... maar een deel van de zolder moet nu eerder, want ze moeten er wel  bij kunnen. De ruimte waar de ketel staat (het stookhok) is tevens opslagplaats en dat zal toch opgeruimd moeten worden. De weg ernaar toe ook, dus de tussenzolder (tussen zolderkamer en stookhok) moet ook ruim genoeg zijn. Beide trappen natuurlijk, de overloop..... de gang en ze zullen in de meterkast moeten zijn, dus in dat hoekje kan ik ook niks hebben staan. 
Ik moet mijn plannen dus aanpassen..... in elk geval moet ik nu eerst op zolder aan de slag...... de overloop en zoldertrap schilderen en nieuwe vloerbedekking op de overloop gaan voorlopig dus niet gebeuren, dat doe ik pas na de werkzaamheden. 
Het is natuurlijk mooi dat alles goed onderhouden wordt en dat er regelmatig aanpassingen worden gedaan, maar mij hoor je niet juichen! 
Badkamer werd het eerst vernieuwd.... nou ja, er was wel eens eerder wat gebeurd, maar sinds we bij een andere woningbouwvereniging horen wordt er meer gedaan en de eerste grote klus was de badkamer...... in een tijd dat ik helemaal niet in orde was. Het vele werk dat ik er zelf aan had maakte niet dat ik mij fitter ging voelen en na afloop was ik aardig uitgeput..... en er moest nog zoveel op z'n plaats en ik moest schilderen..... maar het ging niet..... mondjesmaat werd er wel opgeruimd, maar ik bleef mij niet fit genoeg voelen. Toen kwam vorig jaar het nieuwe glas, dat was nog veel erger, want de enige plek waar ze niet kwamen was de wc ..... ze liepen binnendoor, dus overal moest voldoende loopruimte zijn, ik had geen plek meer om dingen tijdelijk neer te zetten en was dus blij met de schuur van een lieve buurvrouw! Ik was in de zomervakantie aan de beurt en daarna kwamen de schilders. Nog voor de badkamer was er een kleinere klus, daarvoor moesten ze alleen in de kruipruimte zijn.... ik kreeg chips in de kruipruimte.... van kunststof, niet die dingen om te eten en ze hebben ook niks met electronica te maken, maar kunststof chips.....dat moest isoleren. Al eerder hadden we van de vorige woningbouwvereniging om dezelfde reden schelpen in de kruipruimte gekregen..... die kruipruimte wordt dus steeds kleiner 😂. Maar dat was niet zo'n grote klus voor mij.

De schuur van de buurvrouw is al een tijdje weer leeg, maar in huis moet er nog veel gebeuren.... mijn tempo ligt laag.... ik kan geen uren achter elkaar doorgaan! Ik moet af en toe een luie dag hebben, anders redt ik het niet.



Ik ben duidelijk fitter dan toen ze met de badkamer bezig waren, maar ik ben nooit meer op het oude niveau gekomen en omdat ik ondertussen ook jaren ouder ben geworden, denk ik dat ik dat ook niet meer zal bereiken..... maar ik ben blij met elke verbetering die er hopelijk nog komt. Maar dan moet ik niet opgejaagd worden..... geen tijdsdruk hebben! Ik zal voorlopig nog niet aan de beurt zijn en er wordt natuurlijk eerst een afspraak gemaakt, maar voor ik weet wanneer ik aan de beurt ben zal ik toch al aan de zolder moeten beginnen..... wat klaar is is klaar daar..... ik kan dat niet even snel. Zucht! Dit komt weer op een heel verkeerd moment..... ik ben met dingen bezig die ik echt even af moet maken om meer ruimte te krijgen..... dat moet echt even voordat ik naar zolder ga, anders is het erger i.p.v. beter!  En dat is juist het probleem.... elke keer als ik met wat bezig ben en lekker de boel aan het uitzoeken ben moet ik weer voor andere werkzaamheden ruimte maken en dan knikker ik de boel maar weer bij elkaar en schuif het in een hoek.... waarmee het dus erger wordt dan het was! Maar nu maak ik in elk geval eerst af waar ik mee bezig ben, in elk geval het belangrijkste daarvan. 

Had ik al gezegd dat ik niet sta te juichen? 





O ja.... en we schijnen dit jaar ook nog glasvezelkabel te krijgen...... dan zal misschien ook mijn straatje weer open moeten. Wanneer? Geen idee.... dit jaar! 


4 opmerkingen:

  1. En zo blijf je aan de gang, heel vervelend, ik snap het.
    Huizen verslijten maar het mijne is, denk ik, jonger dan het jouwe?
    Nog afgezien daarvan, behalve verbeteringen komen er telkens nieuwe ideeën voor woningen.
    Niemand denkt er aan hoe vermoeiend het is als je alles moet verslepen
    We worden ouder.....🤔

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies..... je blijft slepen! Sommige mensen hebben er geen last van, die hebben niet veel in huis... maar bij mij is het vol en ik moet het in mijn eentje doen. Nou is hulp ook niet altijd handig, ,die willen vaak alles weggooien, maar als je nog samen bent is het anders, dan werkt dat vaak beter en sowieso is er iemand voor de zwaardere en technische klussen (in mijn geval dan, want hij was handig).
    Mijn huis is van de jaren 70..... ik ben de tweede bewoner en woon er vanaf 1980 volgens mij. Als je ergens lang woont verzamel je vaak meer....... bij een verhuizing gaan er vaak dingen weg doordat alles door je handen gaat en kritisch bekeken wordt.... maar ja.... ik moet niet denken aan verhuizen!
    Wat weggooien betreft...... soms kom ik nog dingen tegen van mijn man waarvan ik geen idee heb of dat iets is om te bewaren..... dan vraag ik het aan Edwin.... die weet dat ondertussen wel. In het begin bewaarde ik bijna alles.... toen was Edwin nog te jong om het te kunnen beoordelen.
    Maar goed, voor de zoveelste keer moet ik mijn plannen aanpassen..... schilderwerk wordt alweer uitgesteld, vloerbedekking leggen op de overloop ook....... eerst andere dingen. We worden inderdaad ouder..... dan is het moeilijker, ook omdat we waarschijnlijk daardoor meer hebben (geldt niet voor iedereen.... ik ken ook mensen die alles weggooien wat ze even iet nodig hebben.... het tegenovergestelde van mij).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wens je sterkte, letterlijk. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je....ik ben al spierballen aan het kweken 🤣🦾

    BeantwoordenVerwijderen