Zoeken in deze blog

woensdag 22 februari 2023

In het nieuws




 De warmtepomp is veel schadelijker voor het milieu dan gedacht! Oei.......dat was niet de bedoeling. 
Met dergelijke dingen is de kat uit de boom kijken vaak het beste denk ik. Van het gas af klinkt goed...... ik ben ook helemaal niet gek op gas, maar een alternatief moet wel goed zijn. 




Koken op elektra kan prima, dat bestaat al lang en er komen steeds andere en vaak betere methodes. 
Toen ik trouwde wilde ik elektrisch koken, maar dat bleek niet zo simpel. Door de oude bedrading in de flat waar ik ging wonen moesten er vanaf beneden nieuwe draden getrokken worden met het risico dat andere draden stukgetrokken weren en die kosten waren dan ook voor ons.  Nou, laat dan maar zitten. En dus zit ik nog steeds met mijn oude gasfornuis, maar wel met een elektrische oven. 
Verwarming is belangrijk, dat moet goed zijn! Als er iets nieuws komt ben ik over het algemeen niet de eerste die het aanschaft, zeker niet als het veel geld kost. Nou zit ik in een huurhuis, dus een warmtepomp zou ik zelf niet snel kopen, zelfs niet als het beter betaalbaar zijn zijn, maar toch...... ik wil eerst weten hoe het andere mensen bevalt! En nu blijkt dus dat het helemaal niet zo goed voor het milieu is. Zo heb ik over elektrische auto's ook nog wat twijfels...... ik zie voordelen, maar ben nog niet overtuigd dat alles zoveel beter is. Als het om kleine dingen gaat vind ik het altijd het proberen waard als het beter is/kan zijn voor het milieu, maar bij een grote aanschaf ....... dan ga ik eerder voor zuiniger dan voor een  heel nieuw systeem waar ik nog te weinig van afweet. 



De boeken in Roald Dahl worden in Engeland aangepast, dat zal niet veel mensen ontgaan zijn. 
Veel mensen zijn het er niet mee eens en daar hoor ik ook bij. Aanpassingen aan boeken...... het kan wel eens nodig zijn, maar dat moet een uitzondering zijn en in veel gevallen is het dan zo'n ander boek geworden dat het dan ook geen zin meer heeft. De bedoeling van de schrijver kan daardoor totaal anders zijn.... dat kan niet. Je kan het met een boek niet eens zijn maar veranderen gaat vaak te ver. Dan ben ik er eerder voor om in de omschrijving van het boek te zetten dat het aanstootgevend kan zijn of dat er extreme dingen in staan .....of zoiets. 
In het geval van Roald Dahl denk ik dat het die leuk-spannende sfeer eruit haalt als ze het aanpassen. Wat ik er tot nu toe van gehoord heb gaat het om dingen die ik onzin vind. Maar...... ik weet hierdoor wel dat ik een Oempaloempa ben! Net nu dat woord niet meer mag weet ik dat eindelijk.  Het wordt wordt namelijk vervangen door 'kleine mensjes' ..... nou, daar hoor ik bij! Dik wordt vervangen door enorm ...... dus ik ben een enorme Oempaloempa.....  o, nee, dat mag niet meer..... ik ben een enorm klein mensje. Maar..... begreep ik eerst dat het woord niet meer mag, ergens anders las ik dat alleen de beschrijvinging van Oempaloempa's verandert..... dat moet genderneutraal worden en dus geen kleine mannen meer, maar kleine mensen! Dat vind ik ook overdreven, maar ik hoop dat het klopt en dat het woord dus in de boeken blijft.
Alle veranderingen die ik tot nu toe hoorde vind ik echt onzin en maken naar mijn idee de boeken minder leuk. Enorm in plaats van dik..... als ik zeg dat ik enorm ben kan dat zo veel betekenen..... dat zegt niks. In de the Witches komt een uitleg bij de pruiken die ze dragen.....  niemand mag meer met lelijk worden omschreven ..... wat SAAI!
Hoe kan je je nu een voorstelling maken van iemand als al die woorden niet meer mogen? Ik zeg wel eens: Als ik ergens tussen de mensen loop en iemand zegt 'hé, daar loopt de moeder van Edwin' en er wordt gevraagd 'waar, wie?'  dan weet ik zeker dat er gezegd wordt 'nou daar... dat kleine dikkerdje!' want dat is de meest duidelijke omschrijving. Als het een neutrale omschrijving wordt zullen ze mij niet vinden in de drukte.  Als ik een boek lees zie ik in gedachten de personen voor mij en bij sommige schrijvers lukt dat heel snel..... maar bij genderneutrale personen met een neutraal uiterlijk heb ik dat niet.... en is het boek meteen minder leuk voor mij! 
In Nederland staan ze niet te springen om de boeken te veranderen: NRC
De veranderingen zijn omdat het aanstootgevend kan zijn...... zucht.....doe niet zo moeilijk. We moeten toch ergens tegen kunnen? 
Toen Edwin nog een heel klein ukkie was noemde een buurvrouw hem eens moppie ..... Edwin was witheet.... hij heette Edwin en niet moppie! Moest ik dan de buurvrouw verbieden om moppie te zeggen? Dat lijkt mij niet.... ik legde Edwin uit dat mensen wel eens andere woorden gebruiken en dat moppie juist lief bedoeld was en heb hem een week lang allerlei gekke namen gegeven..... toen was hij er aan gewend dat hij ook geroepen kon worden met een andere naam dan Edwin en het is nooit meer een probleem geweest. 
Als ik in een boek tegenkom dat iemand een dik oud wijf is dan betrek ik dat echt niet meteen op mijzelf..... in elk geval stoor ik mij er niet aan. Wel kan ik mij een voorstelling maken van hoe die persoon eruit ziet. 
En genderneutraal......... ik vind dat te ver gaan! Ik snap best dat er mensen zijn die van geslacht willen veranderen en het is goed dat het kan, ik snap ook dat er mensen zijn die genderneutraal wel prettig vinden en die zich zelfs genderneutraal voelen, maar ik voel mij vrouw.... ik ben een vrouw en voel mij vrouw en dat moet toch ook kunnen.  Mannen en vrouwen..... ze zijn niet hetzelfde..... in elk geval niet in alle opzichten..... dat er mensen zijn die zich man noch vrouw voelen of juist anders dan wat ze bij hun geboorte waren of misschien wel allebei ...... prima..... we hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn en die verscheidenheid maakt het leuk..... maar daarom hoeft toch nog niet alles genderneutraal te worden? Ik ben klein, dik, oud, vrouw en grijs/wit ..... nou en? Moeten die woorden geschrapt worden? Mag ik niet meer zijn wie ik ben? 
Ik ben dus niet voor het vervangen van woorden..... eerder voor toevoegen van woorden, maar dat hoeft niet in al bestaande boeken. In nieuwe boeken vind ik het prima als er mensen beschreven worden die niet 'gewoon' man of vrouw zijn ...... maar ik zou het gek vinden als alle mensen in het boek genderneutraal zijn. Het mag er allemaal zijn.... alle soorten mensen en dat gaat verder dan alleen man en vrouw. En minder vleiende omschrijvingen van personen vind ik prima in boeken! 


3 opmerkingen:

  1. Is het bewust dat je 'ik vindt er wat van' schrijft? Met dt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeps..... ik ga het snel veranderen..... heel dom van mij, bedankt!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even snel veranderd...... ik had duidelijk niet goed opgelet!
      Blij dat je het meldde!!!

      Verwijderen