Zoeken in deze blog

dinsdag 6 februari 2024

Ozempic

 


Het was in het nieuws, Novo Nordisk koopt nieuwe fabrieken  omdat het de vraag naar o.a. Ozempic niet aankan. Ze verwachten dat ze in 2026 het op peil kunnen hebben. 

Nou...... kan het dan tot die tijd niet verboden worden om te gebruiken bij obesitas? (Een uitzondering moet kunnen).
Dan kunnen diabetici gewoon hun medicijn krijgen! 
Wij hebben het namelijk NODIG!
Het werkt bij mij erg goed om mijn suiker op peil te houden, maar ik val er niet van af! En ik ken meer mensen die er niet van afvallen, dus het is geen wondermiddel voor iedereen. 
Bovendien kent het bijwerkingen...... sommige mensen zijn er flink ziek van met vooral buik- en darmklachten ! Maar ook galstenen, oogproblemen en pancreasontsteking komen  o.a. voor. 

Meer weten?:       OZEMPIC , OZEMPIC2 , OZEMPIC3


En omdat het een vrij nieuw middel is (het kwam in 2018 op de Europese markt) kunnen er altijd nog meer bijwerkingen bijkomen op de lange termijn. De kans is groot dat na het stoppen met Ozempic spuiten mensen weer aankomen...... in dat geval zouden ze dit dure middel dus moeten blijven gebruiken.... en evt. last krijgen van bijwerkingen en blijven de tekorten lang bestaan.
Tot nu toe heb ik er zelf geen bijwerkingen van, maar omdat het goed is voor mijn diabetes accepteer ik dat de kans er in zit dat ik er alsnog last van kan krijgen. 
Om af te vallen zou ik niet snel een medicijn gebruiken.... elk medicijn kent bijwerkingen en ik geloof niet in wondermiddelen. Nieuwe medicijnen bekijk ik toch al argwanend, dat wil ik alleen als ik het echt nodig heb. Maar als andere middelen niet voldoende helpen en het wel belangrijk is dan kan het soms niet anders. 
Ik gebruik Ozempic sinds de zomer van 2020 ..... het ging meteen al veel beter met mijn 'suiker'. Na een  tijdje (1 april 2022, geen mop!) werd het ook vergoed voor mensen met obesitas om af te vallen, wel alleen op recept en het mag alleen onder bepaalde voorwaarden voorgeschreven worden, dus niet bij een paar kilo te zwaar.
Het werd een wereldwijde hype toen bekende mensen het gingen aanprijzen op social media ( o.a.Kim Kasdashian en Elon Musk), waardoor het steeds meer door 'afvallers' gebruikt werd. 
 Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die willen afvallen en er op een andere manier weten aan te komen als de dokter het niet voorschrijft.
Sinds de hype en het vergoeden ervan is het er vaak niet geweest, zelfs al eens maanden niet! Vaak krijg ik het voor maar één maand en is het afwachten of het er volgende maand weer is. 

Soms krijg ik het in pilvorm, maar dat bevalt niet goed.....het is omslachtiger en ik word er misselijk van.
Vandaag sprak ik iemand met diabetes die weer de pillen kreeg die ook zij geen succes vindt..... maar er was gewoon niets meer. 
Het is om gek van te worden..... steeds die stress of het er is of niet en steeds moeten vragen of het er al weer is, want de apotheek vind dat ze er niet aan kunnen beginnen om het gewoon te leveren en te melden dat het er weer is (dus hoe vaker je vraagt, hoe groter de kans dat je het weer krijgt en dat zijn dus niet altijd de mensen die al lang wachten!).... en stress is slecht voor diabetici


Daarom: Gebruik het niet om af te vallen tot de nieuwe fabrieken 'op stoom' zijn en er voldoende voorraad is! Ik denk toch echt dat het over het algemeen belangrijker is voor diabetici dan voor 'obesiti' ! En het is altijd belangrijker voor diabetici dan voor mensen die maar een paar kilo te zwaar zijn!!!!

4 opmerkingen:

  1. Ik ben het zeer met je eens. En ik vind bovendien dat als er straks voldoende van het goedje op de markt is, afvallers zélf de kosten ervan moeten betalen en dat niet de zorgverzekering ervoor opdraait.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, alleen in speciale gevallen mag het van mij vergoed worden om af te vallen. Er zitten nu al regels aan, maar dat mag nog strenger.
    Maar als er nu bijwerkingen optreden bij bekende mensen en ze gaan dat ook op social media zetten kan de hype zo voorbij zijn, en dan zitten ze met die dure fabrieken met een flinke overcapaciteit. In Nederland kost het ruim 100 euro per 4 weken..... best prijzig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eens met jou. Voor diabeten is het van levensbelang. Laat de afvallers er maar voor betalen. Zelf ben ik ook niet zo van het gebruik van medicijnen. Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je. Ik neem niet zo snel medicijnen.... zelfs pijnstillers neem ik maar zelden.... alleen als het echt nodig is!
    Ik heb al meerdere keren gezegd bij de apotheek dat ik vind dat wij voorrang moeten krijgen, maar dan zeggen ze "Ik begrijp dat u dat denkt". Dat schiet niet op. Het gaat goed met mijn diabetes, het is wel eens slechter gegaan.... ook in een tijd toen het er weer eens niet was..... slechtere uitslag betekende dan weer een ander medicijn erbij/verhogen. Daar werd ik ook niet blij van.
    Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen