Zoeken in deze blog

woensdag 22 mei 2024

Medicijnen, een noodzakelijk kwaad!

Wat een prachtig weer hebben we gehad! Ik moet bekennen dat ik het zelf wat teveel van het goede vind, maar wat warmte betreft ben ik een zeur omdat ik er nou eenmaal slecht tegen kan. Wel heerlijk dat de achterdeur lang open kan staan, maar de zon is mij snel teveel, dus mijn rollatorwandelingen doe ik pas als de zon over zijn hoogtepunt is. Komt nog bij dat mijn medicijnen zorgen voor meer overgevoeligheid voor zonlicht met een grote kans op blaarvorming..... nou, normaal verbrand ik al snel, dus nu moet ik extra uitkijken. Ik hou van een beetje gesluierde zon..... wel voelbaar, maar niet brandend. De antibiotica die ik krijg kan heel veel vervelende bijwerkingen geven, dus ik zal blij zijn als ik na 6 wekend mag stoppen. Het is o.a. bedoeld om het abces in mijn lever te laten verdwijnen, maar tegelijk kan het de leverfunctie verminderen ...... en ik heb al vaker leverproblemen gehad, lang geleden maar hoewel er niet veel meer over te vinden was vonden ze het wel opvallend en heb ik het meerdere keren moeten vertellen.  




Het verhoogd de kans op epileptische aanvallen..... nou, dat heb ik gemerkt! Die kans is natuurlijk groter bij iemand die al epilepsie heeft en voor mij was dit helemaal nieuw, maar ik vermoed toch dat het geen toevalligheid is dat ik nu die aanvallen kreeg. Mogelijk een combinatie van dingen, maar de kans dat het (mede) veroorzaakt werd door het medicijn lijkt mij toch echt wel aanwezig. Ik zag het toevallig en toen heb ik daar toch even verder op gezocht en kwam heel veel ellende tegen.
6 weken..... ik weet eigenlijk niet zeker of dat inclusief de week is dat ik het via het infuus kreeg.... ik denk het wel, maar ik moet mijn voorraad tellen om dat zeker te weten, want ik heb precies genoeg gekregen. Nou ja, ik merk het vanzelf als de voorraad duidelijk minder wordt. 
Het is lang voor antibiotica, maar soms is dat nodig. Als ik het korter krijg en één zo'n gluiperige bacterie overleeft het en slaat weer toe is het probleem veel groter..... dus slikken maar. De andere bijwerkingen wilde ik niet eens weten! Ik ga er van uit dat ik het nodig heb, dus zolang ik geen rare dingen bij mijzelf ontdek ga ik gewoon door. Incl. het infuus gebruik ik het nu ruim 2 weken. Een week geleden waren de ontstekingswaarden al sterk gedaald, dus het doet in elk geval wat het moet doen.... dat is belangrijk. 
Zelf gebruik ik niet snel medicijnen.... zelfs pijnstillers gebruik ik zelden. Een multivitamine soms wel, maar alleen in een periode dat ik slechter eet of mij wat slechter voel en dan nog minder dan de normale dosering. 
Over het algemeen lees ik de bijsluiters wel, maar nu slikte ik alles zonder vragen.... gewoon omdat ik het nodig had. 
Maar nu heb ik dus toch het één en ander er over gelezen..... je kan er zoveel van krijgen.... tot psychoses en (poging tot) zelfmoord aan toe. Ik ga er vanuit dat iedereen een psychose en alles wat erbij hoort kan krijgen, maar dat mensen die daar aanleg voor hebben toch de meeste kans op zoiets maken. Zelf ben ik echt positief..... niet gemaakt, maar echt, vanuit mijzelf.... en ik denk toch dat dat de kans een stuk kleiner maakt. En sowieso zijn de opgesomde bijwerkingen voor een groot deel dingen die niet vaak voorkomen. 



Wel kan ik even flink in de put zitten na een ruzie.... is het met een wildvreemde dan geef ik 'm zijn vet en kan er achteraf smakelijk om lachen..... is het met iemand die dichterbij mij staat (komt gelukkig zelden voor) dan raakt het mij diep. In de tijd dat ik vreetbuien had trok ik thuis dan alle kasten open op zoek naar wat lekkers. Die vreetbuien ontstonden in een moeilijke periode.... en nog altijd heb ik het gevoel dat ik het toen nodig had. Het bood op zo'n moment troost! Ik rookte niet, dronk niet, gebruikte geen drugs.... ik vond dat iedereen een zonde mag hebben en bij mij was dat eten. 
De goedbedoelde adviezen die ik kreeg sloegen gewoonlijk nergens op..... voor een ander misschien nuttig, maar voor mij niet.... en dat werd niet begrepen. Als de adviezen dwingend werden veroorzaakten ze het tegenovergestelde en ging ik op zoek naar wat lekkers. Het meest gehoorde advies was dat ik niks lekkers in huis moest halen. Dat zal bij veel mensen werken die wel eens teveel snoepen, maar bij mij ging het veel verder..... het was dwangmatig eten! En als ik wel wat lekkers in huis had ging het vaak beter dan wanneer ik niks had. Er is altijd wat te eten in huis en als ik trek had in chocola en ik een nog dichte doos vond dan gaf dan soms (niet altijd) rust.... de gedachte dat ik hem kon openmaken als ik dat echt wilde. Had ik niks in huis dan bleef ik zoeken..... niks te snoepen... dan maar brood met pindakaas.... lekker, maar geen chocola..... o ik kan ook een eitje bakken, lekker op brood.... nog steeds smaakt het niet naar chocola.... wat aardappels bakken dan.... zo kon ik doorgaan en had ik denk ik beter de doos chocola leeg kunnen eten. Ik heb het anderen nooit duidelijk kunnen maken.... het advies niks in huis te halen heb ik te vaak gekregen. Er kwam een tijd dat het beter ging.... en ik alleen bijv. koek at als de verpakking al open was. Er kwamen steeds meer merken met per stuk verpakte koekjes of met maar een paar erin. Handig! Ik zette een mandje op tafel met allerlei soorten, zo was er altijd wat voor de visite en ik stopte wel eens zo'n klein pakje in mijn tas als ik een dag weg ging (i.v.m. mijn diabetes). Het werkt perfect zo..... en ook toen werd ik eens ernstig toegesproken dat het afgelopen moest zijn met die koek op tafel. Ik was witheet, ging naar huis en heb de halve mand leeggegeten. 
Beste mensen, hoe goed bedoeld het ook kan zijn..... we zijn allemaal anders.... zo'n advies moet nooit dwingend zijn want wat voor jou werkt hoeft voor een ander niet te werken. Vaak weten mensen het zelf wel en bereik je met dit soort dwang (vaak worden er dan ook nog allerlei dingen gezegd die echt nergens op slaan) bereik je niks, soms zelfs het tegenovergestelde. Als je echt wil helpen vraag dan rustig hoe het zit, wat de momenten zijn waarop het misgaat, wat helpt en wat niet helpt...... dan komt er misschien begrip, maar roepen dat de ander dingen moet doen die bij jou werken is echt geen hulp. 

Ik las ook nuttige dingen.... ik mag het niet innemen met melkproducten.... ook net ervoor of erna mag het niet, er moet een flinke tijd tussen zitten. Wat een mazzel dat ik de laatste tijd geen trek in kaas heb! Normaal eet ik het veel en nu niet. 
Ik las ook dat het niet samengaat met cafeïne.. volgens mij bedoelden ze cafeïne uit medicijnen (wat natuurlijk een sterkere concentratie is), maar ik reageer soms heftig op cafeïne.... ik kan er tegenwoordig beter tegen dan vroeger, maar nu drink ik wel eens koffie (van thee heb ik geen last, maar daar zit veel minder in). Ik drink mijn koffie dan wel met veel warme melk, omdat het dan meer verdund is.... op een terrasje kies ik dan voor cappuccino om dezelfde reden. Ik heb ook decaf in huis.... maar goed, omdat ik er al slecht tegen kan is koffie voorlopig er even niet bij, dat lijkt mij beter en dat is geen ramp.... en met zoveel melk mag dus ook niet vlak voor of na inname van dat medicijn.
Daarom is het ook eigenlijk beter om bijsluiters wel te lezen, maar ja..... ik kreeg het al via een infuus en daar kreeg ik geen bijsluiter bij.  En als het werkt is dat natuurlijk het belangrijkste. Soms is het kiezen tussen 2 kwaden.... en als het al werkt als ik pas een bijsluiter zie en de lettertjes zo klein zijn en dansen voor mijn ogen.... laat dan maar even. 





Maar zelf zou ik nooit medicijnen gebruiken die niet echt noodzakelijk zijn.... zoals om af te vallen.... als dat op een normale manier niet lukt dan maar niet! Tenzij een arts het noodzakelijk vind, dan denk ik er in elk geval over na.  Het medicijn dat daar nu veel voor gebruikt wordt gebruik ik wel.... maar dan voor mijn diabetes, waar het ook voor gemaakt is. Ik viel er niet vanaf en gebruik het al een aantal jaren, maar voor mijn diabetes is het erg goed! Ik vind dat dit middel (zeker nu er een langdurig tekort is doordat zoveel mensen het gebruiken om af te vallen) alleen in extreme gevallen voorgeschreven mag worden om af te vallen..... het is toch te gek dat het er voor diabetici vaak niet is omdat anderen het gebruiken om af te vallen? Het mag niet voorgeschreven worden aan mensen die maar weinig hoeven af te vallen.... maar het gebeurt wel! Er zijn mensen die er via omwegen aan komen.... maar ook dat zorgt voor tekorten! Van mij mag er een flinke straf komen op het oneigenlijk gebruik van dit medicijn als mensen waarvoor het eigenlijk bedoeld is het daardoor niet krijgen! 
Maar ik heb bij de tandarts ook liever geen verdoving..... alleen als ze vind dat het niet zonder kan, maar voor iets kleins..... dat red ik wel zonder! Geen troep in mijn lijf als het niet echt nodig is.
Ooit lieten mensen pillen om af te vallen uit het buitenland komen, pillen die hier niet goedgekeurd waren..... dat vind ik eng! We zijn allemaal anders en als je wanhopig bent denk je anders, dat snap ik.... maar ik vind dit toch wel gevaarlijk. 

Elk medicijn kan bijwerkingen geven, niet iedereen heeft er last van en soms zijn het onschuldige bijwerkingen. Maar gezond zijn ze nooit, hoewel ze soms noodzakelijk zijn! Als de voordelen belangrijker zijn dan de nadelen neem ik ze.... en dat is nu het geval! 
Ook het medicijn tegen epileptische aanvallen...... ook allemaal enge bijwerkingen (soms zelfs dezelde als bij de antibiotica)..... maar zo'n aanval wil ik niet meer! Ik neem aan dat ik over een tijdje wel een lagere dosering krijg en ik hoop t.z.t. te kunnen stoppen..... maar of dat ook echt gebeurt is afwachten. Hangt er natuurlijk ook vanaf of er bij de onderzoeken die nog volgen iets gevonden wordt of dat ze er van uitgaan dat het door de antibiotica komt. 
Eerst maandag een belafspraak met een MLD-arts, dan begin juni 2x naar Purmerend voor een afspraak met een chirurg en een EEG..... een belafspraak met de neuroloog en er komt nog meer. Hopelijk sta ik dan weer wat steviger op de pootjes zodat ik gewoon met de bus kan gaan die zowel in Hoorn als in Purmerend vlakbij het ziekenhuis stopt. Lukt dat niet dan vraag ik of iemand mij kan rijden, maar mijn eerste afspraak is pas over meer dan 2 weken en in die tijd kan er nog veel verbeteren, dus ik wacht het nog even af. Als het niet nodig is bewaar ik de hulp liever voor als ik het harder nodig heb! 

En soms wordt er gedacht dat een natuurproduct altijd onschuldig is... 'baat het niet dan schaadt het niet'.... nou, dat is dus niet zo! Een vliegenzwam is ook puur natuur, maar eet hem maar niet. En zelfs als zo'n product op zich niet slecht is, kan het voor bepaalde mensen wel slecht zijn! Dus wees ook daar voorzichtig mee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten