Zoeken in deze blog

vrijdag 17 mei 2024

Yeahhhhhh, het gaat goed.

 


Vandaag is het vrijdag, dan ben ik al een week thuis uit Purmerend. 
Ik was vroeg wakker en ging meteen het één en ander doen. Eerst de schuurdeur los, ik verwachtte vandaag wat pakjes en ze weten dat als ik niet snel bij de voordeur ben dat ze het daar mogen neerzetten. Dan kan ik ook gewoon douchen wanneer ik wil, dat is gewoon handig. 
Ik had een lekker frisse shortama besteld...... als inderdaad de galblaas er nog uit moet vind ik dat wel lekker, want dan zal ik vast wel een nachtje moeten blijven. De zomer is in aantocht, als het deze keer weer zo warm wordt is zo'n ding ideaal, ook thuis! Ik ontdekte er één met een jasje met knoopjes..... dat is evt. veel eenvoudiger over het infuus te sjorren. Ik vond hem leuk ook, dus die is voor mij... en gelijk nog wat andere dingetjes erbij besteld. In Hoorn lag ik een volle week.... (in Purmerend maar een paar dagen) en ik heb het er zo goed gehad dat ik toch nog wel iets leuks wilde doen. Ik kreeg een goed idee (denk ik) en dat kon ik bestellen, dus dan meteen maar. Ik moet er dan zelf nog wel wat mee doen, maar het is in elk geval in huis en het bederft niet..... klaar is klaar! Later maak ik wel een foto en leg ik uit wat het is. 






Alles kwam tegelijk en vroeg. Toen ik toch in de schuur was pakte ik gelijk mijn rollator die daar achterin stond. Het lukte..... anders had ik wel gewacht tot er iemand was, maar wat kan wil ik zelf doen! Pijn heb ik allang niet meer.... heb ik ook niet veel gehad, maar het gerommel aan de galblaas, de stent en de drain maakten natuurlijk wel dat die kant wat gevoelig was..... geen echte pijn, maar een beetje het gevoel alsof ik shocking klem between de deuren van de tram had gezeten. Dat is allang over. Wonden heb ik ook niet..... niet echt..... waar de drain zat heb ik een soort ponsgaatje, maar dar was al heel snel dicht. Geen angst dus dat er hechtingen knappen of een wond open barst.... want dat heb ik allemaal niet. Dan kan ik gewoon proberen te doen wat ik wil.... kijken of het lukt. 
Gisteravond had ik even de vloer gedweild, want die zag er niet uit. Toen ik steeds overgaf had ik het wel elke keer opgeruimd, maar alleen daar..... soms flink geknoeid met water en dat zag er niet goed uit. De rest had ik helemaal niet gedaan, terwijl ik dat normaal een paar keer per week doe.... keuken, gang, wc en een deel van de kamer. Met een mop is dat niet veel werk, dus ook gisteren ben ik goed bezig geweest en dat voelt goed. Alles rustig aan en alleen als het lukt. Heerlijk dat iedereen wil helpen en zo nodig maak ik er dankbaar gebruik van, maar op de bank komen mijn krachten niet terug. Ik moet dingen doen..... rustig aan! 




Maar het vroege wakker worden en al snel wat klusjes doen en pakjes aanpakken zorgden er wel voor dat ik even moest slapen. De rest van de ochtend dus niks gedaan. Na de lunch even douchen (ik lunch laat omdat ik ook laat ontbijt) en dan zie ik wel verder. Als ik mij fit voel wil ik een klein stukje achter de rollator lopen..... en anders is er morgen weer een dag. Hij staat nu klaar en dat is prettig. Hij is nog van mijn moeder geweest..... ik gebruik hem wel vaker.... ideaal om spullen op te vervoeren. Vooral als ik niet ver moet, maar wel veel mee te sjouwen heb! Met de auto vind ik onzin als het dichtbij is.... het is dan vaak nog zoeken naar een parkeerplek en dat loop ik toch nog te sjouwen voor ik op de juiste plek ben. Ik heb goede fietstassen, maar ik heb meer ruimte op de rollator, dus waarom niet? 
Nu kan hij ook van pas komen.... hoewel ik steeds steviger op mijn benen sta en mijn stappen steeds groter worden ben ik toch nog steeds een beetje wiebelig..... dat is in huis geen probleem, maar ik denk dat ik buiten dan te onzeker ga lopen. Ik durf verder met een rollator denk ik, loop dan minder voorzichtig..... en als ik te overmoedig ben kan ik zitten en dat doe ik dan ook! Ik schaam mij er niet voor om met een rollator te lopen en ergens gewoon te gaan zitten. Veel mensen willen er niet aan.... ik hoor het zo vaak.... ik vermoed dat ze bang zijn dan voor ouder aangezien te worden, maar daar is toch niks mis mee? Mensen willen oud worden maar het niet zijn! Ik vind het heel normaal dat iemand die rond de 70 of ouder is oud genoemd wordt..... ze kunnen zich jong voelen en ze kunnen er nog goed uitzien, maar in de ogen van veel mensen die jonger zijn zijn we gewoon oud.... dat is toch geen vies woord? Het gekke is dat als ze de 80 gepasseerd zijn ze vaak trots op hun leeftijd zijn...."Ja, ik ben al 85!" vertellen ze dan trots. Ik zit er niet mee of ze mij oud vinden.... net als dik..... natuurlijk was ik liever wat minder dik (nu is het even te snel geminderd), maar dik is dik en van mij hoeven ze er geen woorden voor te bedenken die het verdoezelen..... volslank, gezet en stevig dekken de lading niet, ik heb zelf ook een spiegel. Ik word niet minder dik door dergelijke termen te gebruiken. Ik zei een keer dat ik dik was en kreeg te horen "Haal jezelf niet zo naar beneden" waarmee dus eigenlijk gezegd werd dat dik heel erg is. Ik moest wel lachen toen iemand mij zei dat ik compact gebouwd was, die vond ik leuk bedacht, maar al die andere dingen..... zeg gewoon dik..... en oud ... niks mis mee! En met een rollator lopen is heel prettig! Als ik het idee heb dat ik dan beter buiten durf te lopen en meer en misschien zelfs wel sneller loop is het toch juist heel goed? Als het snel beter gaat en ik er zelfs mee naar een winkel zou kunnen lopen is dat toch alleen maar goed? 
Ik ben blij dat ik steeds meer zelf kan. 
Gisteren kreeg ik eten, dat vind ik dan wel weer erg lekker.... alleen opwarmen en de macaroni was heerlijk. Ik heb ook nog wat lekkere dingen in de vriezer wat ik alleen hoef op te warmen en wat andere dingen die eenvoudig te bereiden zijn en lekker. De ene dag heb ik meer eetlust dan de andere, maar het eten gaat goed. De ene dag heb ik ook meer zin om iets klaar te maken dan de andere en dan is het fijn dat ik keus heb tussen niet veel werk en nauwelijks werk. Het gaat mij allemaal steeds eenvoudiger af, maar het hangt er ook vanaf wat ik verder gedaan heb. Ik gebruik ook nog veel medicijnen en hoewel ze ongetwijfeld nuttig zijn kan het ook zorgen voor een minder fit gevoel..... zo is er ook iets bij dat versuffend wekt.
Eigenlijk heb ik dus helemaal niks te mopperen.... het gaat goed! Elke dag minimaal 1 ding doen wat werken genoemd zou kunnen worden.... wat nodig is en wat ik kan, al is het maar 1 shirtje bekijken of het nog past en knap genoeg is om te bewaren.  Geen zware klussen, maar gewoon iets extra's wat toch een keer moet gebeuren. Als ik zo doorga kan ik volgende week 'een blokkie om' rennen! Ik slaap ook al veel minder.... ook een goed teken. Ik heb nog veel afspraken staan voor gesprekken en onderzoeken, moet nog een paar keer naar ziekenhuizen voor het één of ander en als de plannen niet veranderd zijn gaat de galblaas er nog uit. Tot nu toe had ik steeds dezelfde chauffeur.... maar die gaat volgende maand met vakantie, dus ik zal vast wel iemand gaan vragen om mij te brengen/halen in die tijd..... ik denk niet dat ik dan zelf al met de bus kan (en auto rijden mag ik voorlopig niet)..... maar ik moet dat nog even inventariseren.... even het overzicht krijgen. Als ik fit ben is het naar beide ziekenhuizen heel eenvoudig met de bus te doen, maar het moet wel kunnen! 

2 opmerkingen:

  1. Opnieuw een positief bericht uit het Monnickedamse! Dat lezen we graag. Shortama heb ik even opgezocht alvast. Ik kan me goed voorstellen dat dat prettig is. In een ziekenhuis is het vaak warm, dus Jaeger ondergoed heb je niet nodig . En, zag ik, ze komen in hippe designs. :-) Het viel mij ook al een poosje op dat oude mensen graag even willen laten weten wat hun leeftijd is. 'Ik ben 83 moet u weten...', zeggen ze dan en dan zeg ik: 'Echt? Tjonge, dat had ik u niet gegeven. Wat kan een mens er dan oud uitzien zeg!' Daar moet dan soms even over worden nagedacht. Maar ik heb makkelijk praten met mijn 26. Bestaan er ook elektrische rollators? Met een treeplankje achterop ofzo. Ik was laatst op een seniorenbeurs en daar stonden rijen scootmobiels waar mannen omheen drentelden alsof ze een crossmotor gingen kopen. :-) Ik wil er een met racestrepen en een spoiler. Het is goed dat je zo veel mensen hebt die je willen helpen. Reisjes van en naar ziekenhuizen, alles zes, zal geen probleem zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, een elektrische rollator..... help wel als vervoer, maar niet om beter te lopen. Ik zie zoiets meteen in gedachten. Scootmobiels zijn ook erg handig, maar één nadeel..... het remmen. Dat is gewoon loslaten, maar je bent gewend om te knijpen als je moet remmen en daar gaat het vaak mis..... boem of plons! Ik geloof dat ze daar wat een willen doen..... misschien een noodknop of zo.... als je plotseling moet remmen wil je iets doen..... en niet alleen maar loslaten.
    Ik heb hele leuke gezien.... op foto's, maar ik heb geen idee of ze echt bestaan, zoals een scootmobiel die op een VW-busje lijkt. Ik roep bij dergelijke foto's altijd 'Die wil ik!!!!' Het oog wil ook wat en het kan mij niet gek genoeg.
    Opvallend toch dat boven de 80 een leeftijd iets wordt om trots op te zijn? Vooral omdat ze daarvoor juist niet oud genoemd willen worden. Dat kan jij je met je 26 (x hoeveel?) jaar natuurlijk niet kan voorstellen.
    Ik verwacht ook geen problemen met vervoer. Ik wacht nog even met vragen, want de eerste afspraak is pas volgende maand en dat is weken verder...... als er niks bijzonders hoeft te gebeuren kan ik misschien wel met de bus.... geen idee. En er komen misschien nog afspraken bij.... dus nog heel even afwachten hoe het loopt, maar er is vast wel iemand die het kan en wil doen.
    En half om half kan ook nog... heen met de bus en dan opgehaald worden na afloop.
    Shortama's zijn er ook voor mannen, al weet ik niet zeker of ze dan ook hetzelfde heten.

    BeantwoordenVerwijderen