Zoeken in deze blog

zaterdag 31 augustus 2024

Deze week

 Woensdagochtend stond het grofvuil al klaar..... ik had mijn auto de vorige avond al weggehaald, dat is handiger, want als ik onverwachts met de auto weg moet voordat het opgehaald wordt kan ik er niet langs. 
Ze zijn meestal redelijk vroeg en deze keer lukte dat ook.... mooi zo.... dat is weg.





Daarna naar de tandarts.... alles goed! Daar is het altijd gezellig.....  echt waar! Alleen de koffie of thee ontbreekt, maar verder voelt het of ik op visite bent en ze kijkt toevallig ook nog even in mijn mond. 

Wat een gedoe...... ik kreeg woensdag een afspraak voor een coronaprik..... Purmerenderweg in Purmerend.... oh, dat is aan mijn kant van Purmerend, lekker dichtbij..... wel een lastige dag en het tijdstip was ook niet ideaal. 
Adres..... klopt dat wel? Hebben ze daar zulke hoge nummers? Ik zocht het op.... de postcode stond er ook bij, maar het was niet Purmerend, maar Zuidoostbeemster! (dat is wel gemeente Purmerend, maar ligt hier vandaan toch echt wat verder weg). Die andere Purmerenderweg, waar ik aan dacht... dat is wel Purmerend!
Veranderen dan maar, want het kwam mij toch al slecht uit .... 'bekijk afspraak' klik... daar stond hetzelfde..... 'verander afspraak' klik.... oooooo, vanaf 23 september kan het ook in Monnickendam.... op loopafstand! Die dan maar! Dat is naast het kleine winkelcentrum hier verderop..... perfect! 
Meteen kreeg ik een sms met 2 afspraken.... de 17de en de 23ste..... op de verschillende locaties. 
Nou, dat schiet op..... nou ja... dat zullen ze zelf wel door hebben. Later ontdekte ik in de spam een mail.... daar alleen de eerste afspraak en die wil ik nou juist niet. Ik moest wel de QR-code meenemen las ik.... leuk.... maar er is alleen een streepjescode en dat is niet hetzelfde! 'Stelletje klunzen' was het eerste dat ik dacht.... sorry, er zullen er echt niet allemaal klunzen zijn en ik ben zelf ook wel eens klunzig (maar daar krijg ik niet voor betaald), maar dit is erg onduidelijk en ik vraag mij af hoeveel mensen er direct naar de juiste locatie rijden. 
Ik meldde het bij 'meldingen en klachten'..... ik moest er zelfs bij vermelden wanneer ik het best telefonisch te bereiken ben... ik klikte 'in de ochtend' aan. Blijkbaar hebben ze het daar druk, want de volgende dag en ook vrijdag werd ik nog niet gebeld of gemaild.  

Ja, ik haal hem wel die prik ..... ik wil geen corona, ik wil geen griep..... ik haal alle prikken! Ik wil de eerste 10 jaar niet meer ziek worden en de kans dat dat lukt lijkt mij groter met dan zonder die prikken. Bij griep is dat duidelijk.... zelden griep gehad sinds ik de griepprik krijg.... daarvoor elk jaar minimaal 1x per jaar en dan daarna lang kwakkelen. 




Bijwerkingen van de coronaprik? Voor zover ik weet niet. Ik heb er altijd weinig last van.... beetje dik en wat pijnlijke plek (dat stelt niet veel voor), maar sinds ik mijn armen flink rondzwaai direct erna heb ik zelfs dat nauwelijks. Het zal er wel wat raar uitzien, maar ze mogen lachen als ik zwaai en ze mogen ook terugzwaaien! 
Je kan natuurlijk ook zeggen dat alles wat ik dit jaar mankeerde van die prikken kwam, maar ja..... voor de coronaprikken hadden mensen ook wel eens galstenen en een ontstoken galblaas en meer van die dingen. Ik beweer niet dat het onmogelijk is, maar ik acht de kans niet groot..... en dan nog.... ik had ook doodziek kunnen worden van de corona als ik de prikken niet had genomen, dat is nooit met zekerheid te zeggen.  
 Ik doe mee aan een onderzoek van het RIVM naar de prikken en gezondheid erna e.d. en daar kan ik alles melden wat ik mankeer. Mijn bloed wordt daar regelmatig onderzocht op antistoffen en er zijn een paar keer antistoffen aangetroffen die van een besmetting komen.... maar ik ben er niet ziek van geweest toen. De andere antistoffen kunnen zowel van het virus als van de prik komen en die had ik dus ook. 
Ik denk dus dat de prikken mij beschermd hebben.... wel besmet, maar niet ziek. Ik werd altijd flink ziek van elk virus dat rondwaarde, maar ik heb dit dus goed doorstaan, daarom ik geloof in de goede kant van de prik. Niks is zeker, ik weet natuurlijk niet hoe het zonder prik geweest zou zijn.... maar in het hele leven is niets zeker! Ik denk dat ik er meer baat dan nadeel van heb, dus ik neem hem! 

Ook moest ik nog een formulier van het RIVM invullen of ik toestemming gaf voor meer keren bloedprikken voor dat onderzoek.... is goed.  Ook meteen maar even geregeld. Dat formulier lag al een paar dagen in huis. 

Eindelijk kwam donderdag de afspraak met de gynaecoloog voor oktober.... hm.... eerder dan gedacht, komt niet perfect uit, maar laat maar staan, ik pas de rest wel aan (ook meteen geregeld met Edwin). Met wat pech moet er nog meer gebeuren, krijg ik nog meer afspraken, ik wil niet teveel verzetten (hoewel dit de minst belangrijke is naar mijn idee), want dan kom ik misschien weer met wat anders in de knoop. Half september heb ik een telefonische afspraak met MDL-arts na een eerdere bloedafname..... naar mijn idee gaat het goed, maar het is toch altijd weer afwachten..... en misschien blijven ze wel langer controleren..... ik wacht het maar af. 
Nu nog wachten op de afspraak van de neuroloog in december..... jammer dat ze die afspraak niet meteen maken, dan weet ik ook waar ik aan toe ben en hoef ik mij niet steeds aan te passen. 

Telefoon..... het hekje dat ik besteld had weken geleden is op z'n vroegst pas eind oktober leverbaar..... het andere hout hebben ze ondertussen wel begreep ik. Ik vroeg of hij iets vergelijkbaars heeft en hij gaat kijken  ....... ik word nog teruggebeld, dat lukte dezelfde dag in elk geval niet.... misschien loopt hij nog te dwalen door het bedrijf op zoek naar een hekje voor mij.   Het hoeft niet juist dat hekje te zijn, iets anders mag ook, het steekt niet zo nauw, het hoeft nergens bij te passen, het is een 'eenzaam' hekje (maar ik vrolijk hem wel op door er iets leuks aan te hangen). 

Contact met de stratenmaker.... hij komt even kijken hoeveel zand ik nodig heb.....dan kan ik dat bestellen voor de dag voordat hij komt. Daar heb ik ook een hek nodig, maar dat is veel meer en het is moeilijk te vinden wat ik eigenlijk wil, dus dat zal wel een alternatief idee worden. Hopelijk is dat sneller leverbaar. Maar goed..... alles wat klaar is is klaar!!! 

Er kwam nog een ander telefoontje, maar dat was gewoon voor de gezelligheid.

Een pakje dat ik besteld had kwam al vroeg die donderdag..... de laatste tijd hebben we een vroege vogel. Even later kwam hij terug... hij had een pakje voor buren verderop.... "Is goed, geef maar". Later kwam die buurman het halen, hij was al die tijd gewoon thuis geweest. Wonderlijk.
Ik heb al een paar keer pakjes voor mijn deur gevonden, zonder dat er gebeld is.... alle besteldiensten hebben van mij toestemming gekregen om het op een vaste plek te leggen als ik niet thuis ben......en dat is niet voor mijn deur! Vorige week had ik visite.... en toen ze weggingen lag er een pakje voor die deur, al die tijd thuis geweest, al die tijd de deur naar de gang open... dan hoor ik de bel echt wel. 
Alleen als ze niet goed op de bel drukken doet ie het niet..... als je op de onderkant drukt dan rinkelt hij niet .... gewoon in het midden drukken zodat de hele knop ingedrukt wordt..... is toch niet iets heel ingewikkelds dacht ik. 

Later weer telefoon, maar nu van iemand die meer wilde weten over het laten prikken in Monnickendam (ik had er eerder al over geschreven op mijn Facebook), hij had ook geen zin om naar de Zuidoostbeemster te gaan. Even gezellig gekletst nog. 

Alles bij elkaar waren de woensdag en donderdag dus regeldagen, de hele dag bezig en toch het gevoel hebben niets gedaan te hebben! Ik heb een hekel aan dat geregel! Maar wel een paar gezellige telefoongesprekken tussendoor, dat maakte een hoop goed. 

Vrijdag eerst de stratenmaker.... ik stond klaar met mijn notitieboekje, maar ik hoefde alleen zand te bestellen, het hek achter komt later wel..... prima, dat is minder belangrijk.
Ik had eerst nog wat opkomend onkruid weggehaald, vooral haagwinde.... wat een troep is dat toch....maar ik wil het nu wel bijhouden!  Bij mij verdringt het onkruid vaak de planten die ik wel wil en die dan vervolgens weer heel ergens anders tussen de tegels het ineens wel doen. 



Daarna zwemmen/watergym (via een omweg nog even wat in een kledingbak en de glasbak gooien).
Het was weer heerlijk in het water en na de 3 kwartier gym zwom ik nog een klein kwartiertje en dan weer op de fiets naar huis. Ondertussen ook de nieuwe instructeur gezien die we vanaf volgende week krijgen als het gewone rooster weer ingaat.


Ik heb het snel warm, dat heb ik altijd al, maar nu al bij lichte inspanning. Daarom is het zo lekker om in het water oefeningen te doen, want dat koelt meteen weer af..... daarom hou ik langer vol. 



Niet zo moe als een week eerder...... dat is een goed teken! 
Ik had na het zwemmen het zand besteld, want dat moet er echt op tijd zijn.



De 'zandman' belde..... ik vertelde wanneer ik het hebben wilde en dan had hij gelijk alles voor mij zei hij.... ook weer geregeld... ik vergat te vragen of het hekje inderdaad een vervangend hekje is.... nou ja, maakt niet uit.... elk hekje dat netjes is is goed genoeg. 
Ik kon nog wel even boodschappen doen, slapen was niet nodig. Misschien had ik dat beter wel kunnen doen, want ik was er niet helemaal bij..... ik bracht gelijk de post weg en op het moment dat ik de verjaardagskaart door de brievenbus liet glijden wist ik het...... ik had er geen postzegel opgeplakt! 




Sukkel!
Dan naar de statiegeld automaat.... lege flesjes en blikjes..... klaar. "Hallo mevrouw, uw bonnetje"..... oeps, vergeten, dank u wel mevrouw.... lekker bezig hahahaha. 




Maar goed, de boodschappen lukten gewoon, verder klopte alles, niks vergeten. 
Ik had wel een lekker ijsje verdiend (die Noggers zijn veel te lekker) en de telefoon ging..... "sorry, ik eet net een ijsje" zei ik met volle mond en er viel een stukje chocola op mijn shirt. ..... nou ja, het werd een lang en gek telefoongesprek dat pas eindigde toen het tijd werd om de keuken in te gaan.... terwijl ik mijn ijsje at probeerde zij een vlinder haar vrijheid terug te geven door haar (volgens haar was het een meisje) naar het open raam te begeleiden, maar vlinder was dwars.


Ineens was de verbinding verbroken.... maar we gaan natuurlijk wel door, gewoon opnieuw bellen! Heerlijk gelachen weer met mijn vaste 'stalker'. We moesten samen het één en ander regelen en gaan binnenkort weer samen met de trein naar Almere voor de jaarlijkse BBQ bij DJ Bert. Op stap met P is altijd een avontuur...... ik vergeet nooit meet dat ze een conducteur riep: "Meneer, mag ik u iets vragen?" "Natuurlijk mevrouw" zei de man die dichterbij kwam ondertussen. "Weet u dat u heel knap bent?" . Proest..... zo heeft ze altijd wat geks op de meest onverwachte momenten. 
Genoeg voor deze vrijdag.... lekker eten en dan niks meer ...... en na het avondeten viel ik dan toch nog een paar uur in slaap, maar dat was prima, ik had veel gedaan deze dag. 
Om 10 uur werd ik weer wakker........ even tv kijken en toen toch nog even wandelen.... nou, ik heb echt een goede dag! Het was heerlijk buiten, zo lekker om nog even te wandelen voor het slapen gaan. Wel jammer dat het daarna dan zo warm voelt in huis, maar ja....  je kan niet alles hebben. 





En nu is de laatste dag van augustus alweer aangebroken......morgen (zondag) is het 1 september. 
Ik zat eens te denken.... ik denk dat ik de bankjes voor en achter pas in het voorjaar in elkaar zet...... de herfst komt eraan.... met wat geluk met lekker weer, maar ik heb stoelen genoeg als ik buiten wil zitten, dan liever in het voorjaar het helemaal afmaken en nu alleen nog wat kleinere dingen.... en de tuin bijhouden e.d. De mooie nieuwe buitenmat, de beide lopers die voor de bankjes komen..... ik doe dat allemaal in het voorjaar.... hopelijk in het vroege voorjaar, dan is het een mooie frisse start. 
Als achter de straat ook weer netjes ligt is dat al helemaal top en de rest beperk ik tot wat kleine dingen, wel alvast wat leuke dingen ophangen, maar nog niet alles..... dan blijft het nog even nieuw! In de winter zit ik toch niet buiten gewoonlijk en in dat jaargetijde worden de spullen er meestal niet mooier op.
Dan in het voorjaar verder met leuke plantjes, de bankjes, de fiets versieren en er een leuk plekje voor zoeken etc. Over 2 maanden kan het al winters weer zijn....... dan is netjes goed genoeg! Dan zijn juist de binnenklussen weer meer aan de beurt, vooral als ik dan nog verder opgeknapt ben. Het gaat goed.... wel wat wisselend en nog lang niet op het oude niveau, maar het gaat steeds beter, steeds vaker goede dagen. De rest komt ook nog wel. Ik ben al zo blij dat ik de gewone dagelijkse dingen zelf kan doen.... nog wel in aangepast tempo vaak, maar ik kan gewoon mijn gang gaan, heerlijk! Ik denk nog steeds dat het opknappen sneller gaat als dat ene medicijn afgebouwd is..... maar dat moment komt ook steeds dichterbij! Ik ben dik tevreden. 



En voor vandaag (zaterdag) heb ik ook weer het één en ander op het programma staan waarvan ik vind dat dat gebeuren moet..... in elk geval een aantal van die dingen. En dan in september weer wat meer....  steeds meer en steeds meer regelmaat! En komende week gaat de schaar in mijn haar. Het valt teveel uit, dan maar een stuk korter! 
 


dinsdag 27 augustus 2024

Van de hak op de tak

 Wat heerlijk, vrijdag ging ik weer naar watergym, aquavitaal heet het tegenwoordig geloof ik (toen ik daar nog werkte begon het als MBVO (meer bewegen voor ouderen), maar daarna veranderde het af en toe van naam) .... het was een stevige les, maar het ging goed. Eén keer moest ik even afhaken om op adem te komen, maar dat was maar even. We gingen nu ook het diepe in met een drijfgordel om.... ik drijf goed van mijzelf, dus zo'n ding zit alleen maar in de weg. Nou zal ik wat minder drijven dan voor ik ziek werd, want minder vet is minder drijfvermogen. 




Ik begon met de drijfgordel, maar klikte hem al snel los........ en toen bedacht hij een oefening die erg lastig was zonder drijfgordel..... de instructeur stond te grijnzen toen hij mij zag ploeteren. Maakt niet uit..... ik drijf nog steeds te goed om te verdrinken.... als ik verdrink moet er opzet in het spel zijn! Bel de politie dan maar. 🤣😂
Maar het was weer heerlijk...... volgende week weer met deze instructeur, daarna weet ik niet, dan is de vakantie voorbij en gaat het weer naar de normale tijd....en de instructrice van voor de vakantie is vertrokken, dus geen idee wie we dan krijgen. Ik wacht het maar af. Van mij mag het wel lekker stevig zijn, als het te zwaar is doe ik het op halve kracht. Maar als het te makkelijk gaat doe ik het op dubbele snelheid.... dat kan ook natuurlijk. 
Na 3 kwartier watergym nog heel even wat zwemmen en toen lekker warm douchen.... jammer, mijn shampoo was ik vergeten, maar het was toch lekker en nog even koud afdouchen. (In de winter is het leidingwater kouder, dan laat ik het koude water alleen over armen en benen stromen).

Thuis even zitten.... en lunchen en toen werd het tijd voor een tukkie..... na het zwemmen heb ik dat wel vaker nodig, maar nu zeker! Ik heb bijna 3 uur geslapen, dat is wel heel lang!  

Aha..... de spijkerbroek die ik online kocht toen ik net uit het ziekenhuis kwam en een maatje minder nodig had zit nu in een aanbieding van 3 halen 1 betalen! Ik was al van plan om te kijken of die er nog was, want hij past perfect en zit lekker! Hij was toen al afgeprijsd, maar nu werd het wel heel goedkoop.... 3 broeken voor 13 euro! Het is een stretch capribroek die bij mij een lange broek is. Ik besloot dezelfde kleur weer te nemen en beide kleuren nog een maatje kleiner, want waarschijnlijk past die ook en voor die prijs durf ik het wel te gokken. 3 eenvoudige t-shirts erbij zorgden dat ik precies 20 euro kwijt was en 4,95 bezorgkosten uitspaarde..... jawel, ik let wel op..... zo komt het erop neer dat ik voor 7 euro extra 3 shirts heb en daarmee 4,95 bespaar.... dus kosten de  3 shirts mij eigenlijk 2,05 euro. Meteen besteld dus! 

's Avonds nog een heel lang, maar heel gezellig telefoongesprek met P., altijd leuk. 

Zaterdag.... het regende.... dat vind ik dan een dag om het rustig aan te doen. Ik had nog wat spierpijn van de watergym.... heb ik normaal nooit, maar ik heb het natuurlijk weinig gedaan de laatste tijd..... vanaf april nog één keer toen  ik uit het ziekenhuis kwam en daarna niet meer.... en dat was toen op halve kracht. En deze keer waren het heel andere oefeningen dan ik gewend was, dus ik heb vast wel wat andere spieren gebruikt die eerder niet vaak wat te doen hadden.
Wel was ik al snel weer begonnen met mijn dagelijkse oefeningetjes, wandelen en fietsen, dus beweging was er wel, maar de watergym kwam er niet van (een paar keer medische afspraken op die dag en de eerste weken van de zomervakantie was het zwembad gesloten). 
Niet heel veel gedaan zaterdag, wel veel geslapen en verder wat simpele klusjes. Ik moet erg vaak stofzuigen doordat mijn haar erg uitvalt. 

Zondag weer rustig aan..... ik slaap de laatste dagen weer veel, maar ja....ik ben vaak ook actiever tussendoor, daar zal het door komen.  Over een paar weken weer bloedprikken, dus ik word goed in de gaten gehouden en dat voelt best wel goed. 

En toen was het alweer maandag..... nieuwe week en bijna een nieuwe maand. Een rommeldagje, een beetje van alles wat. Ik mailde ook naar de grofvuilophaler dat ik woensdag het één en ander voor ze klaarleg! 

Dinsdag.... de gft-container kon geleegd worden..... dan is dat ook weer klaar en kan hij weer gevuld worden met takken die al klaar liggen. 
De zon scheen al vroeg..... het schijnt weer warmer te worden. 
In het nieuws ging het over het verlagen van het eigen risico in de gezondheidszorg...... het zou mij veel schelen als het helemaal afgeschaft werd want ik ben er met een paar maanden al doorheen doordat ik dure medicijnen heb, maar ja.... als dan de premie omhoog gaat zal het lood om oud ijzer zijn. Dit jaar heb ik mijn premie wel teruggehaald....... alleen de 3 ritjes met de ambulance zijn al kostbaar en dan de rest nog: De dagen dat ik in het ziekenhuis lag, de onderzoeken, medicijnen, operatie..... de zorgverzekering zal niet blij met mij zijn. Ik kan het ook niet helpen. Ik ben wel van mening dat we af moeten van al die verschillende pakketten waar je voor kan kiezen.....  gewoon weer verzekerd zijn voor alles wat je nodig hebt! Alleen extra verzekeren voor bijzondere dingen die medisch gezien misschien niet of minder noodzakelijk zijn snap ik nog een beetje , maar nu is het echt een uitzoekerij, je weet niet van tevoren wat je gaat mankeren...... wil je je overal goed voor verzekeren betaal je je blauw, als je het niet doet zal je zien dat je net iets nodig hebt waar je je niet voor verzekerd hebt.  
Ik heb bijv. een pakket met maar weinig fysiotherapie..... ik heb het nog nooit nodig gehad! Maar als ik het een keer nodig heb zit de kans erin dat ik er niet genoeg aan heb, maar ja..... moet ik dan voor het duurste pakket kiezen? Ik betaal nu al jaren voor fysio die ik niet gebruik. Daarom gewoon iedereen voor alles (in elk geval alle normale dingen) laten betalen, uiteindelijk is dat goedkoper volgens mij en in elk geval hoef je dan niet bang te zijn dat je het verkeerde pakket gekozen hebt. Ziek zijn is geen keuze!  Verder willen ze meer aan preventie gaan doen.... dat vind ik wel goed, maar het moet niet overdreven worden.  Natuurlijk zijn tips om gezonder te leven altijd goed, maar het moeten dan wel tips zijn die te doen zijn (ze kunnen wel zeggen dat ik naar de sportschool moet, maar als ik dat zelf moet betalen kan dat een probleem zijn!) ..... een regelmatige gezondheidscheck lijkt mij heel goed..... net zoals ik de bevolkingsonderzoeken altijd heel goed vind. 
Zo'n gezondheidscheck hoeft niet elk jaar..... al zou dat misschien wel erg goed zijn, maar ook als het minder vaak gebeurt zullen er meer dingen eerder opgespoord worden. Een uitgebreid bloedonderzoek kan al veel aan het licht brengen. Ik liet bijvoorbeeld al heel lang af en toe mijn bloed controleren op diabetes omdat ik al toen ik nog een 20-er was wist dat ik een grote kans op diabetes type 2 (toen heette dat nog ouderdomsdiabetes) had vanaf mijn 40ste. Dus ik belde zo af en toe of ik langs mocht komen voor een vingerprik. Dankzij mijn gynaecoloog van toen wist ik dat mijn 'suiker' toen al gestoord was en daarom mijn vergrootte kans op diabetes. 
Maar vaak weet je niet eens of je kans op zoiets vergroot is..... dan denk je er ook niet aan om dat te laten controleren. Steeds meer dingen kan je zelf testen.... ik heb zelf ook een glucosemeter en een bloeddrukmeter, maar het is ook niet zo dat je moet schrikken van elke wat hogere uitslag..... het is goed om zelf dingen te kunnen meten, maar je moet ook weten wanneer het alarmerend is! Soms is een hoge meting heel verklaarbaar. 



Iedereen weet dat voldoende beweging en gezond eten goed is..... maar het is niet voor iedereen hetzelfde..... de mogelijkheden zijn niet voor iedereen hetzelfde en niet voor iedereen is hetzelfde voedsel de beste keuze. Van voeding weet ik wel het één en ander, maar er zijn wel al inzichten veranderd sinds ik mijn diploma voedingsleer heb. Ik probeer het wel een beetje bij te houden en kijk ook regelmatig op alternatieve sites......  daar pik ik dan dingen uit die misschien goed zijn maar in elk geval geen kwaad kunnen.  Bewegen doe ik voldoende (vooral als ik niet ziek ben, het staat nu nog op een iets lager pitje), ik wandel veel en dat is heel gezond.... het is een goede manier van bewegen en ook nog eens in de buitenlucht en over het algemeen is het een ontspannende inspanning. Ik doe het meeste op de fiets als dat kan..... dat scheelt ook al veel,


ik doe aan watergym/zwemmen



en doe thuis dagelijks wat oefening (vooral om wat soepel te blijven) ..... zo komt alles aan bod. Daarbij ga ik regelmatig met het ov op stap wat toch ook wat meer beweging betekent (dat doe ik vooral omdat ik het ontspannender vind dat autorijden), dus ik beweeg wel genoeg.  Maar niet iedereen is daartoe in staat..... dan is het goed als er tips zijn voor alternatieven. 
Het advies 'neem de trap' vind ik ook zo leuk..... ik ben geen held op trappen en vooral niet op trappen die ik niet ken/gewend ben (en trappen waar ik doorheen kan kijken vind ik doodeng). Als ik dan ook nog een trolleytas (of gewone tas) meesleep is het nog lastiger. Soms zijn de treden wat hoger..... hallo, ik heb korte pootjes! Ik moet mij altijd kunnen vasthouden aan een leuning omdat ik anders bang ben om te vallen. Nee, ik neem meestal de lift of de roltrap! Thuis heb ik 2 trappen en die loop ik vaak genoeg op en af, die ben ik gewend..... ergens anders pak ik de lift of de roltrap. Een stilstaande roltrap gebruik ik echt niet.... die treden zijn veel hoger en ik word duizelig van die streepjes op de treden.... en ik moet daar wel naar kijken, ik moet zien waar ik mijn voeten neerzet! Normaal kijk ik alleen naar de treden bij het erop en eraf stappen, dan heb ik er geen last van, maar als ik er teveel naar kijk krijg ik er echt last van! 

Zo..... en dan morgen naar de tandarts.... een uitgestelde afspraak.... ook preventief! Maar dat is altijd leuk..... een gezellige tandarts met gezellige assistentes, ik ga er lachend naar binnen en kom schaterend naar buiten! 




Het schijnt een warme dag te worden.




Volgende week beginnen de scholen hier weer.




zondag 25 augustus 2024

Herinneringen

Zo'n 60 jaar geleden stond ik in de familie bekend als iemand die altijd het laatste woord wilde hebben. Ik was het daar niet mee eens, want volgens mij waren de anderen minstens zo erg. 
Als ik nog iets toevoegde waarvan ik vond dat het belangrijk was zei een ander: "Moet je weer het laatste woord hebben?" En daarmee nam de ander dus het laatste woord.... en dat nog wel met iets dat helemaal niks met de discussie te maken had verder.... dus dan werd ik kwaad.... en ..nou ja, dat kan eindeloos doorgaan, om en om namen we dan het laatste woord. Ik was het er dus niet mee eens dat ik de naam had. Maar ja..... als je eenmaal zo bekend staat kom je niet gauw van die naam af.

Het was 5 december, er lag een groot pak voor mij.... met een gedicht:


Ik snapte er niks van.... wat kon hier nou inzitten? Ik kon mij niet herinneren dat er iets was dat ik altijd al wilde. 
Ik pakte het uit.... het grote pak werd steeds kleiner en kleiner en uiteindelijk kwam het 'cadeau' er uit: 


Een luciferdoosje met papier eromheen waar deze tekst op stond..... geintje van mijn vader. 
Heel even beteuterd kon ik er toch wel om lachen. Ik heb het nooit weg kunnen gooien.... een mooie herinnering aan mijn vader met wie ik 2 handen op 1 buik was. We hoefden elkaar maar aan te kijken om elkaar te begrijpen. Waar hij ging ging ik zoveel mogelijk mee. Ik heb veel geleerd van hem. Ik was gek op zijn 'lessen' natuurkunde en scheikunde waar we tot diep in de nacht over konden praten..... tot mijn moeder wakker werd en ontdekte dat 'het kind' nog niet op bed lag.
Mijn vader en ik waren allebei avondmensen, mijn moeder niet. Ik kon prima met mijn moeder opschieten, maar mijn vader was alles voor mij. We hebben heel wat afgelachen samen. 
Wat had hij het moeilijk toen ik flink ziek werd toen ik 16 werd. Natuurlijk had mijn moeder het ook moeilijk, maar aan mijn vader merkte ik het duidelijker. De keren dat mijn koorts gemeten werd en als ik vroeg hoe hoog het was  hij een raar antwoord gaf....ik had het door, hij wilde het niet zeggen omdat het erg hoog was. En toen stond de ambulance ineens voor de deur en werd ik naar het ziekenhuis gebracht. 
Het kwam gelukkig helemaal goed, maar juist omdat wij elkaar zo goed begrepen zag ik hoe moeilijk hij het had. 
Hij overleed in januari 1990, tijdens een heftige januaristorm..... die storm rukte het fietsenschuurtje uit elkaar dat hij ooit gemaakt had, het leek wel symbolisch...... een heftige dag. Mijn vader had al jaren Parkinson en ging in alle opzichten achteruit. Een normaal gesprek was er zelden meer.... hij snapte het niet meer en zei vaak dingen die nergens op sloegen.... ik vond dat moeilijk. Het leven was niet leuk meer voor hem, de dood kwam als een verlossing, ook al was hij nog maar 69. Net zo oud als ik nu ben. Hij zou dat jaar in oktober 70 geworden zijn.... ik word dit jaar in oktober 70. Ik ben nu dus al iets ouder dan hij geworden is. 
Soms verlang ik nog wel eens naar de lange gesprekken die wij samen hadden. 














woensdag 21 augustus 2024

Lekker bezig......


 Nadat ik zaterdagmiddag helemaal af was besloot ik het zondag ook rustig aan te doen. Wat kleine dingetjes, zoals wat plantjes in de bloembakken zetten, 






 alvast een opfrisbeurt voor twee tuinstoeltjes (de rest moet met een wonderspons) etc., maar het stoffen en zuigen liet ik even zitten hoe hard het ook nodig was. Alles is zand en stof...... de voordeur had een keer opengestaan toen er stenen gezaagd werden..... de rookmelder schrok er zelfs van. Het is dus duidelijk dat er binnen ook nog wel het één en ander ligt. 
Maandag maakte ik een beginnetje met stofzuigen.... rustig aan, want het was nog vroeg en dan moet ik niet overdrijven. 
Er kwam een koele wind via de achterdeur naar binnen.... mooi zo, frisse lucht. Eerst maar weer eens zand invegen.
 Later kwam toch de zon weer door, maar niet meteen heel fel en ik besloot even voor te gaan zitten zolang het nog uit te houden was. Kopje koffie erbij, krentenbolletje, boek.... het was prima uit te houden, maar na een tijdje toch weer te warm. Even de inmiddels geleegde gft-containers opgehaald (ik mocht ze zelf niet wegbrengen, de buren vonden ze te zwaar voor mij) en zette er eentje weer langs de zijkant van het buurhuis (ik hoop dat ik hem op de goede plaats gezet heb, want ik heb hem daar zelf niet weggehaald, dus weet het niet precies, maar dat zal geen probleem zijn) en de andere in mijn tuin. Daar gooide in de inhoud van een paar flinke tassen met tuinafval in..... alles kon erin en hij was zo goed als vol. Ik had eerder nog wel een derde container kunnen vragen aan andere buren, maar zo kan het ook.... ze worden in de zomer elke week geleegd en er komt nu niet zoveel meer bij, alleen takken..... maar die zijn niet zo erg om even te laten liggen. 


 Even later was ik aan het snoeien..... er staan struiken in mijn tuin die ik zelf nooit geplant heb....cadeautje van moeder natuur..... maar eigenlijk wil ik ze niet. Eerst maar eens wat flinke takken eraf, dat scheelt al. Er is ook een hulstboom aan komen waaien..... vanonder de hortensia gaat hij met een bocht naar opzij en daar naar boven, waar hij denkt de hele tuin te kunnen overnemen.


Nou vind ik hulst wel mooi, maar het prikt nogal, zelfs oude afgevallen blaadjes prikken nog door mijn tuinhandschoenen heen. Helemaal weg? Hij groeit wel een een rare bocht..... hm.... eerst maar snoeien, want dat is sowieso nodig.  O wat leuk.... er zitten besjes in..... nu nog groen, maar als ze met Kerst rood zijn vind ik het wel erg leuk.... alleen zullen de besjes die ik zag niet meer rood worden, die zaten op afgeknipte takken..... maar misschien zijn er wel meer.  Dan maar niet helemaal weg! Gelukkig heb ik een lange, uitschuifbare takkenschaar.... dus ik kon snoeien zonder mijzelf te prikken.... op afstand!

Er is nu een flink stuk af, net als van de andere aangewaaide struiken..... de rest komt een volgend keer.... niet overdrijven. Met wortel en al krijg ik ze er niet uit, maar ik kan ze wel kortwieken, steeds wat meer eraf en het hulstboompje laat ik toch maar staan...... ik moet het alleen wel fatsoeneren en hij moet niet te hoog worden.!


 Best veel gedaan...... het is bijna lunchtijd. 
De middag dan maar weer rustig aan..... alleen wat rustige klusjes, maar wel verder stofzuigen en dweilen....stoffen komt morgen wel. 
Ondertussen de laatste enveloppen en kaarten in orde gemaakt die ik nog rond moet brengen ..... overgeslagen verjaardagen en bedankjes..... die moeten eerdaags ook de deur uit.... ik vind het leuk om op deze manier wat terug te doen.. Ik had het meeste al klaar..... ik kocht de cadeaubonnen in etappes, want ik had zoveel nodig..... veel verschillende en om verschillende redenen,  ik zag anders door de bomen het bos niet meer zag en omdat ze het bij Primera altijd erg leuk inpakken lijkt het mij voor hen ook niet handig als ik met zo'n grote stapel aankom.... de rij wachtenden achter mij wordt dan gigantisch en zal buiten verder gaan 😂. Ik wilde ze pas wegbrengen als alles compleet was, al komen er ondertussen weer nieuwe bij, maar ja, dat zijn vnl. verjaardagen ... maar steeds vaker ga ik weer naar verjaardagen, dus die neem ik dan natuurlijk gewoon mee. 
Een paar zijn er deze maandag al weggegaan en de rest is ondertussen (het is hier nu woensdag 😁) ook weg..... er moet er nog eentje, maar die is er nieuw bijgekomen en daar moet ik nog voor naar de winkel. 


Het was 19 augustus maandag.... mijn trouwdag..... 46 jaar geleden is het al dat ik trouwde....een warme dag in een koele zomer. We gingen naar een flat in Purmerend en zo'n 2 jaar later kwamen we in het huis waar ik nu nog steeds woon. Mooie herinneringen en er is een geweldige zoon uit voortgekomen!











Het is er dan maar eentje, maar ik vind het best een geslaagd exemplaar!

 
Het blijft toch altijd een speciale dag..... ik kan niet mijn 46-jarige bruiloft gaan vieren (want het duurde geen 46 jaar), maar ik kan wel mijn mooie herinneringen ophalen en het zo toch een beetje vieren, de mooie tijd vieren die we hadden..... met wat lekkers erbij. Ook al is Ed er niet meer, vergeten zal ik hem nooit en dit is een mooie dag om aan hem te denken, om toch te vieren dat we het zo goed hadden..... tot het einde!
Zijn laatste woorden voor mij ontroeren mij steeds weer als ik er aan denk.... ja, we hadden het echt goed.
 








Later die middag kreeg ik toch weer zin om te snoeien, maar het leek mij niet slim.
Niet doen!!!!

Eens kijken in mijn agenda..... woensdag visite, vrijdag wil ik weer naar watergym, dat is vorige week weer begonnen (tijdelijk op een ander tijdstip), maar toen had ik wat anders. 
Woensdag over een week eindelijk naar de tandarts en die dag wordt grofvuil opgehaald, dan die vrijdag weer watergym (en daarna weer wekelijks op de normale tijd). De week erop de kapster en een dubbele verjaardag, de week daarna bloedprikken in Hoorn en een bbq in Almere, weer een week later telefonische afspraak MDL-arts en de monteur van de KPN.
Nou, dan schiet het al weer op naar oktober. Er komen  nog wel wat dingen bij.... en sowieso zijn er nog verjaardagskaarten te versturen tussendoor en de stratenmaker komt nog om de achtertuin op te hogen en een nieuw hek te plaatsen etc., dat is na de zomervakantie, een precieze datum hebben we nog niet afgesproken, dat komt wel, het steekt ook niet zo nauw. Ik kan nu voor lekker zitten en achter is het al behoorlijk opgeknapt, dus als hij het liever in het voorjaar doet mag het ook...of een deel nu een een deel later ..... het plan is na de vakantie en dat is prima (graag zelfs), maar wat anders is ook goed.... het belangrijkste is klaar. 

Als het goed is half oktober naar de gynaecologe.... die afspraak heb ik nog steeds niet binnen. 

Het is nu zeker, ik vier mijn verjaardag niet gewoon thuis, maar in zeer kleine kring in Arnhem. Ik wil rust en geen huis vol..... daar heb ik nog moeite mee.... het gaat wel steeds beter, maar als ik zelf de gastvrouw ben is het al snel teveel van het goede. Bij een ander is dat toch anders en daar ben ik vaak ook maar korter en kan ik weggaan als het mij teveel wordt. Ik verwachtte maanden geleden al dat dat teveel zou zijn en dat heb ik dus goed ingeschat.... want ook al ga ik goed vooruit en kan ik steeds meer.... ik verwacht niet dat ik over een week of 6 dat dan aankan..... en een keer een andere verjaardag is ook wel leuk. Sowieso wil ik de komende tijd eens wat ongewone dingen doen.... het hoeft niet heel bijzonder te zijn, maar voor mij wat minder gebruikelijk. Het mag wel iets zijn wat ik eerder gedaan heb, maar dan niet heel vaak..... zoals gewoon een dagje treinen en wel zien waar ik uitkom. Dat kan ik al snel..... het hoeft niet vermoeiend te zijn, het hangt er maar vanaf waar ik uitstap en wat ik daar ga doen. Ik heb dat wel vaker gedaan, maar dat is heel lang geleden, nog samen met Edwin..... dan samen ergens uitstappen, om ons heen kijken en weer instappen omdat het ons daar niet leuk genoeg leek 😂.


Ik wil gek doen, even mij nergens wat van aantrekken.... gewoon doen wat in mijn hoofd komt en als dat raar is dan maakt mij dat niks uit. Ik werd vanmorgen al ouwe gek genoemd hahaha, maar dat was goed bedoeld!!! Tsja, dat ben ik al jaren en zal wel nooit meer overgaan. 
Even heel wat anders doen, dat wil ik.... geen gedoe, geen gezeur, gewoon doen wat ik zelf wil.  En ik wil over het water staren.... vind ik altijd heerlijk. Het liefst over veel water, zoals de Noordzee, de Gouwzee/IJsselmeer of een grote rivier.... maar zelfs een kikkerslootje vind ik al leuk, maar dan is het meer vanwege alles wat daar in het water leeft en niet vanwege het kabbelende of golvende water. 


Ik ben geen strandmens.... niet in de zomer in elk geval en al helemaal niet om te bakken in de zon! Een strandwandeling als het kouder is en er weinig mensen zijn is wel heerlijk.... en dan 'de zon in de zee zien zakken'. Maar ik denk dat een strandwandeling nog wat te hoog gegrepen is.... ik heb het heel lang niet gedaan, maar wil dat wel weer eens doen en daar kan ik met de trein ook naartoe..... als de zomer voorbij is. Het staat op mijn verlanglijstje..... lekker uitwaaien aan het strand als het wat kouder is!



Het was even afwachten of er rond mijn verjaardag nog medische afspraken zouden komen die ik liever niet wil uitstellen, maar alleen de gynaecologe kan ongunstig uitkomen, maar dat is niet zo heel belangrijk, die kan ik verzetten als dat nodig is. Afspraken met MDL en neurologie verzet ik liever niet..... maar bij gynaecologie moet alleen de cyste weer opgemeten worden om te kijken of hij groeit..... nou, dat kan geen probleem zijn als het een week later is. Als er andere afspraken zouden zijn zou ik wel thuis blijven en dan was het twijfelen wat ik zou doen met mijn verjaardag... niet volop vieren, maar wat dan?. 
Bij MDL vind ik alles belangrijk..... en neurologie is 'hoe eerder hoe beter', want ik wil van die rotmedicijnen af en als alles goed gaat mag ik afbouwen na mijn volgende afspraak, maar ja..... die verwacht ik in december pas en als ik pech heb schuiven ze hem vanwege de feestdagen door naar januari. En als hij eerst nog wat onderzoeken wil laten doen voor hij er van overtuigd is dat het goed gaat dan zijn we zo weer een maand verder! Ik verwacht dat het op meerdere punten beter gaat als die medicijnen afgebouwd en uitgewerkt zijn.... ik kan het mis hebben, maar volgens mij werkt dit medicijn mij tegen en dat de haaruitval daarvan komt is vrijwel zeker.... het is een bijwerking die wel vaker voorkomt en ik heb zoiets nooit eerder gehad! Andere bijwerkingen die ik mogelijk heb zijn vager.... minder duidelijk want die kunnen door zoveel dingen komen.... ook al zijn het wel bekende bijwerkingen van dat spul en is het vaak pas begonnen nadat ik die medicijnen kreeg. Onzeker lopen is een moeilijke..... ik kon nauwelijks lopen toen ik ziek was..... dat gaat nu veel beter, maar toch loop ik anders.... het voelt onzeker, evenwicht is niet echt slecht, maar ook niet top. Kan ook van die medicijnen komen, maar ja..... het kan ook zijn dat dat nog niet goed genoeg is opgeknapt, al zou het dan wel erg lang duren. Dagelijks lichte hoofdpijn is voor mij ook ongewoon.... het stelt niet veel voor, het is nauwelijks pijn te noemen, maar mijn hoofd voel anders.... en dat kan er ook van komen.
 De naam van het medicijn begint met 'leve' .... nou, dat laat ik er liever af, dat vind ik te jubelend klinken 😂
 Liever ga ik eerder naar neurologie, maar ja..... afwachten.  Als het mij bij gynaecologie al niet lukte om een afspraak te maken in oktober (" die afspraak komt nog, oktober staat nog niet open") dan hoef ik het bij neurologie voor december ook niet te proberen.

En wat heerlijk dat ik weer kan autorijden, ook al vind ik autorijden helemaal niet leuk, een auto maakt sommige dingen wel eenvoudiger. Zoals binnenkort een verjaardag in Purmerend.....  's avonds een bijzonder slechte busverbinding, niet te doen, overstappen in the middle of nowhere. Ik heb al afgesproken dat ik voor donker wegga, maar ik kom bijtijds en dan met het autootje. 




Naar de kapster in Purmerend..... kan prima met de bus, maar met de auto is handiger. Naar de gynaecologe in Purmerend is ook praktischer met de auto ook al is het met de bus wel prima te doen, bus stopt aan de overkant van het ziekenhuis. Even boodschappen doen in Purmerend kan dan ook weer, met de bus kan ik minder meenemen  en als ik fit genoeg ben om het te combineren is dat met de bus niks.... dan is het wel ver lopen (naar de winkels), maar om nou met mijn boodschappentrolley naar de gynaecoloog te gaan zie ik ook niet zo zitten.
Ik haal het meeste wel hier, maar af en toe is een andere winkel ook wel fijn. Nee, ik zal nog steeds niet veel kilometers maken en nog steeds zo nu en dan met de bus gaan als ik dat prettiger vindt of als het donker is..... maar zo af en toe is een autootje toch wel erg handig. 
Eigenlijk had ik hem maandag willen ophalen maar dat kwam er niet van....ineens ging de bel.... dat lijkt mijn broer wel. Ik zag door de deur iets roods achter hem.....jawel, autootje stond weer op z'n plek..... lekker...ook weer normaal. En broer kon weer lopend naar huis! Ik hoefde hem dus niet zelf op te halen, top! 


zaterdag 17 augustus 2024

TOPPERS in de TUIN

 Zaterdag kwamen de hulptroepen..... niet alleen de stratenmaker, maar beide zoons en vrouw kwamen ook mee. Terwijl voor de straat werd afgemaakt en alle voor dit moment overtollige stenen en tegels etc. achter mijn schuur werden geplaatst.... waren zijn vrouw en de kinderen achter bezig onkruid te verwijderen. Het is niet te geloven..... al het onkruid dat tussen de tegels groeide is weg! Daar doe ik 7 jaar over en nu was het zo weg! Zelf hielp ik ook een beetje mee, maar hield het niet zo lang vol, nou ja..... koffie zetten is ook belangrijk.
Ze veegde, vulde de gft-bak, veegde weer, vulde de gft-bak van één van de buren (en die buren brengen hem weg.... ze vinden hem voor mij te zwaar!) en ging voor inzanden, hielp met opruimen..... toppers! 
Niet te geloven zo snel als het ging. Ik ben er duidelijk niet handig mee.... ik haal er soms wel veel uit, maar je ziet het nauwelijks opknappen als ik bezig ben..... ik doe iets fout! 





Ook was het heel gezellig. We kennen elkaar wel lang maar zien elkaar niet zo vaak en nu hebben we heel veel gekletst en zijn we weer behoorlijk bij. Als je elkaars familie ken(de) valt er altijd wel ergens over te praten. 
Voor is het straatwerk nu klaar, achter moet het nog, maar dat komt later..... het is nu wel netjes! Er valt voor mij ook nog wel wat te doen, maar dat is te overzien en minder belangrijk..... de tegels zijn weer zichtbaar en dat is al heel wat. Echt, het was niet normaal zoveel onkruid als er stond. Er groeien bij mij struiken die ik zelf nooit geplant heb..... de haagwinde verstikt alles, behalve dat wat weg mag! Het hek kan weer open.... nou ja....het stort bijna in elkaar, maar er groeide zoveel onkruid achter het hek dat het gewoon het hek tegenhield. Er komt een nieuw hek..... maar ik kan niet goed vinden wat ik wil. Ik wil geen schutting, zonde van mijn uitzicht....het liefst wil ik een open hek, spijlen..... maar die zijn zelden hoger dan een meter en dat is mij te laag. Ik heb er eentje gevonden van 1.20 m,  eentje maar.... en dat is nog te laag eigenlijk. ik wil liever ongeveer 1.40 of iets hoger.... zoiets, maar dan zijn ze weer dicht. Ik denk aan een alternatief...... dan maar wat lagen maar met een soort simpele pergola erboven waar ik het één en ander aanhang...... dan is het wel open, ik kan er tussendoor kijken, maar lijkt het toch wat meer afgesloten. 
Het is nog even puzzelen. Ik heb gespaard, dus ik heb wel wat speling in wat het kosten mag, maar er zijn wel grenzen natuurlijk. 
Ik heb achter verschillende soorten tegels liggen en ooit maakte ik daar een soort van patroon van...... ik laat het nu over aan degene die het voor mij ophoogt..... het hoeft geen patroon te zijn.... alles door elkaar kan ook leuk zijn. 
Ik heb nog stenen over en grijze tegels..... er zijn mogelijkheden.... ik vind alles goed! Netjes is goed genoeg... hij mag zich uitleven. Ik sta open voor alles..... als hij een leuk idee heeft vind ik dat prima, maar gewoon zomaar wat is ook goed. 
Er komt dan ook weer een droogmolen, toch handiger dan die losse rekken die regelmatig omwaaien. 
Ook achter komt een nieuwe bank.... daar komt er één van metaal... zwart. Er zit een hoes bij, ook wel handig en dan weer wat leuke kussens erop natuurlijk. 
Voor moeten nog wat andere klusjes, dat komt later, dat kon nu nog niet, maar daar is geen haast bij.... het is wachten op het hout. 
Over een kleine 2 weken kan grofvuil dingen ophalen..... ik heb genoeg om ze te laten komen (ik vind het onzin om ze voor 1 dingetje te laten komen).  Dingen uit de achtertuin en er  staat al wat in de schuur klaar..... volgens mij kan ik ze de 28ste weer laten komen. Wegbrengen kan ook, maar dat kan al jaren niet meer in mijn eigen woonplaats, dat moet naar Purmerend en dan vind ik het logischer om ze te laten komen. 
 Mijn autootje komt binnenkort weer op mijn erf.... nog even en alles is weer normaal.... nu ikzelf nog, maar ook dat gaat steeds beter. 



Zo heel veel heb ik zelf niet gedaan, maar ik was toch moe na afloop... het was wel meer dan ik gewend ben de laatste tijd. Maar moe zijn mag..... het moet niet te gek worden en dan zeker niet te vaak, maar zo nu en dan is het goed om wat verder over de grens te gaan. Na het slapen was ik opgeknapt, dat is positief, het herstel is er dus snel! Het was al avond toen ik wakker werd, dus dat was een flinke tuk en ik besloot verder niks meer te doen.... nou ja, eten klaarmaken e.d., maar geen klussen, zelfs geen kleintjes. 




Ik had 's middags het belangrijkste even opgeruimd, de rest komt zondag, dan even goed stoffen en stofzuigen e.d., een paar tuinstoeltjes schoonmaken... dat soort dingen.
Ik heb uuuuuuren geslapen. Tsja..... opoe wordt een daggie ouder, dan krijg je dat. Normaal slaap ik ook nog wel regelmatig overdag, maar het werd al wat minder dan het was, maar nu was ik echt compleet van de wereld!
Mijn bank is nog steeds een bed, maar vooral voor de tukkies overdag, ik bivakeer niet meer beneden. Als ik ziek ben vind ik het prettiger om beneden te slapen.... de keuken dichtbij en de voordeur. Ik heb altijd in mijn hoofd dat als ik 112 moet bellen dat ik dan de voordeur alvast los zet.... dan kunnen ze zo naar binnen. Als ik 112 bel is daar een goede reden voor en weet ik niet of ik even later nog in staat ben om de deur voor ze open te doen. Ik deed het ook zo toen ik de huisarts belde toen het echt niet meer ging. Huisarts en later een bloedprikster en de volgende dag een andere huisarts en de ambulance...... ze konden zo de deur openduwen. Zelf kon ik amper op mijn benen staan, dus 1x naar de deur was voldoende, juist omdat ik alleen ben zijn dit belangrijke dingen... normaal zit de voordeur natuurlijk wel dicht. Daarom ben ik graag beneden als ik ziek ben.... en boven heb ik geen tv, dus als ik tv wil kijken moet ik beneden zijn. Alles met elkaar is het beneden dus veel prettiger als ik ziek ben. Bovendien heb ik een prima bank en met mijn lengte is die ook lang genoeg om als bed te dienen. 
Nu is dat niet meer nodig, maar overdag even languit op de bank is nog steeds prettig, daar wil ik niet voor naar mijn bed gaan. 





Maar ik ben zo blij dat het buiten zo opgeschoten is..... heerlijk!  
En misschien ga ik tuinieren ooit nog leuk vinden!






 



vrijdag 16 augustus 2024

Het wordt wat....

 Ik kon het niet laten...... mijn straatje was nog niet klaar en ik was steeds aan het 'inzanden', dus wilde ik er nog niet teveel neerzetten, maar helemaal niks was mij te weinig..... ik wilde het alvast een beetje opfleuren. De bank ging mij nog even te ver, die moet nog even wachten en bovendien is dat meer werk, die moet nog in elkaar gezet worden. Deze tafel ook, maar dat was met 1 schroef, heel simpel, zo klaar! Dat had ik toen hij arriveerde al uitgeprobeerd. 




Dat kon ik binnen doen, maar het bankje is handiger om buiten te doen en daar scheen de zon met tropische kracht, dus klussen zat er echt niet in. 
Maar een klein beetje kleur en fleur was echt even nodig. 









Als het bankje staat (met leuke kussentjes erop) dan ga ik een oude fiets van Edwin versieren met bloemenslingers e.d., die komt er dan ook te staan..... lekker gek en vrolijk! Het is een jongensfiets, net wat kleiner dan een volwassenmaat en daardoor neemt hij ook net wat minder ruimte in. Ik denk dat hij schuin voor/naast de bank kan, evt. achter de schuur. Tafeltje voor de bank en als ik er niet zit er tegenaan of ernaast. Kleedje ervoor..... tuinpoef onder mijn voetjes....perfect! 
Dan nog allerlei leuke dingen aan de muur. De tijd van leuke hangplantjes e.d. is een beetje voorbij, dus dat komt in het voorjaar wel, dan is er voor weinig geld vaak veel te koop. Dan hang ik nu wel wat anders op..... solarlampionnen of zo...... dan is het toch leuk. De plantenbakken zijn dan weer netjes gestapeld en dan zet ik daar ook wel wat in.... er is altijd wel iets en het hoeft niet meteen vol te staan. Dan is dat ook weer zoals het hoort en ooit was. De bedoeling is dat ze dan niet meer omgestoten kunnen worden, dus dan blijft het ook netjes. 
Ik heb een vrolijke buitendeurmat gekocht, het kleine rubbergaatjematje is misschien wel functioneel, maar niet mooi en vrij klein, nu een grotere mat en mooier, fleuriger.
En als alles netjes is is het ook goed bij te houden en is het weer leuk om dat te doen. Nu kon ik het vooral achter niet meer aan...... terwijl ik toch echt regelmatig bezig was, maar het onkruid groeide sneller dan ik het weg kon halen. Mijn goede plannen voor dit jaar hadden een goede start, maar het liep allemaal anders, waardoor ik nu steeds verwacht dat Tarzan ineens naar mijn achterdeur slingert.  Hij mag..... als hij in de tuin wil werken en anders is het wegwezen! 

Vrijdag..... net als een week eerder begon het met regen, dus kwam mijn stratenmaker wat later..... helemaal mee eens, ik wil graag dat het klaar is, maar hij hoeft zich niet nat te laten regenen. Bovendien ben ik veel te blij dat hij het doen wil, ik ga geen eisen stellen! Als het weer niet meewerkt dan stellen we het gewoon uit. Vorige week stopte de regen snel..... nu viel er meer en het viel vaker.... en de verwachting veranderde steeds. Dat is niks.... dus hij kruide het overtollige zand vast naar achteren (daar heb ik ook weer zand nodig als hij het daar ophoogt) en hij beloofde zaterdag terug te komen om het voor af te maken..... maar het weer knapte weer wat op, hoewel het er nog wel dreigend uitzag. Hij ging toch nog even door...... wat klaar is is klaar! Het hout wat ze vorige week nog niet konden leveren is er nog niet, jammer. 
Prima..... ik had al verwacht dat hij niet veel kon doen, het weer was duidelijk onstabiel, er kon ook nog onweer komen.... nou, dan stuur je je hond nog niet naar buiten. Ook als hij andere plannen heeft mag hij best schuiven met de werkzaamheden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het 6 weken langer duurt, maar ik vind dat zijn gezin ook belangrijk is..... als die andere plannen hebben moet dat kunnen, ze hebben tenslotte vakantie. 
Zaterdag komt hij weer..... dan maakt hij het voor af voor zover dat kan (als er geen hekje is dan kan hij het ook niet plaatsen) en zo lief..... zijn vrouw komt mee om onkruid weg te halen achter! Zij is daar heel handig mee en vind het ook geen vervelend werk, maar toch.....dat ze het bij mij wil doen is super.
Ik ken haar al heel lang, ik beweer altijd dat zij ooit mijn buurmeisje was, maar dat klopt niet..... ik was al getrouwd toen ze daar kwam met haar ouders. Mijn ouders woonden er naast, maar ik niet meer.... toch voelt het alsof ze mijn buurmeisje was. Haar vader zat met één van mijn broers in de klas, dus die kende ik ook. Haar kinderen ken ik nu ondertussen ook, vooral de oudste.... die zijn vader steeds helpt. 
Ze gaan hierna vakantie vieren, de achterkant komt later wel, dat heeft ook geen haast. Ik ben al zo blij dat voor bijna klaar is! Dan kan ik geleidelijk aan zelf wat dingetjes doen.... als ik mij goed voel misschien wel de tuinbank in elkaar zetten en alvast wat spullen uit de tuin klaarzetten voor grofvuil (niet vergeten aan te melden). Er staan een paar oude tuinbankjes waar ik niet meer op durf te zittten.... best leuk om wat plantjes op te zetten, maar nu is het over en sluiten.... ze mogen weg. De bijbehorende tafel mag blijven..... ik plak er wel plakplastic overheen en dan kan hij nog wel even mee.... een handige tafel om plantjes te verpotten en wat leuks op te zetten.... ik zie wel hoe lang het duurt voor hij instort. Het plakplastic heb ik al in huis en ik denk dat dat erg leuk gaat staan.... het ziet eruit als oude geverfde planken en verschillende kleuren..... nou, dan is dat ook weer opgefrist. De tafel en stoelen hebben even een sopje nodig, die kunnen nog wel een tijdje mee. Ik krijg er steeds meer zin in..... als alles weer netjes is is het ook goed bij te houden! De tuintafel is een windvanger, dus bij elke storm die eraan komt zet ik hem op z'n kop, maar dit jaar is hij lang zo blijven liggen. 

De afspraak met de kapster is ook gemaakt, daar ga ik in september naartoe. Zij weet ook dat ze met mij schuiven kan als dat nodig is omdat een klant alleen op een 'mijn' tijd kan .... mits ik geen andere afspraken heb natuurlijk.  Het is geloof ik in al die jaren 1x gebeurd dat ze vroeg of ik op een ander tijdsstip kon.....  prima, het was voor mij geen probleem en waarom zou ik dat dan niet doen. 
Ze weet dat, we kennen elkaar al heel lang, zij was nog kind en later... toen ze voor kapster en schoonheidsspecialiste leerde ging ik wel eens naar haar school als willig slachtoffer voor één of andere behandeling. Dat is best leuk en het was lachen toen ze mij nodig had voor mijn voeten..... dat is geen goed idee, maar ze had niemand anders. Het was al snel duidelijk dat ik hiervoor niet gevraagd zou worden voor haar examen. Sommige teennagels zijn zo klein dat ze niet te lakken zijn zonder te knoeien en er kunnen geen teenspreiders tussen mijn tenen omdat ik een paar natuurlijke zwemvliezen heb. Ze kon het dus onmogelijk volgens de regels doen. Niet erg..... zolang het maar geen examen is, haar lerares zag ook wel dat het niet anders kon. 
Maar ze weet dus dat als het echt nodig is er met mij wel wat te regelen valt. Andersom weet zij dat ik in de winter geen afspraak wil die laat in de middag is omdat ik niet in het donker rijd. Ik spreek altijd met haar af via de app..... ik meld dat ik weer aan een knipbeurt toe ben en vraag of ze plek heeft.... soms met een datum erbij waarvoor ik wil dat het weer goed zit en soms zet ik er alvast bij wanneer ik niet kan. Zij leest het als ze tijd heeft en geeft een datum en tijd door en als ik akkoord ga dan staat de datum in principe vast. 

En zo zijn we alweer in de tweede helft van augustus.... het gaat snel.