Zoeken in deze blog

dinsdag 27 augustus 2024

Van de hak op de tak

 Wat heerlijk, vrijdag ging ik weer naar watergym, aquavitaal heet het tegenwoordig geloof ik (toen ik daar nog werkte begon het als MBVO (meer bewegen voor ouderen), maar daarna veranderde het af en toe van naam) .... het was een stevige les, maar het ging goed. Eén keer moest ik even afhaken om op adem te komen, maar dat was maar even. We gingen nu ook het diepe in met een drijfgordel om.... ik drijf goed van mijzelf, dus zo'n ding zit alleen maar in de weg. Nou zal ik wat minder drijven dan voor ik ziek werd, want minder vet is minder drijfvermogen. 




Ik begon met de drijfgordel, maar klikte hem al snel los........ en toen bedacht hij een oefening die erg lastig was zonder drijfgordel..... de instructeur stond te grijnzen toen hij mij zag ploeteren. Maakt niet uit..... ik drijf nog steeds te goed om te verdrinken.... als ik verdrink moet er opzet in het spel zijn! Bel de politie dan maar. 🤣😂
Maar het was weer heerlijk...... volgende week weer met deze instructeur, daarna weet ik niet, dan is de vakantie voorbij en gaat het weer naar de normale tijd....en de instructrice van voor de vakantie is vertrokken, dus geen idee wie we dan krijgen. Ik wacht het maar af. Van mij mag het wel lekker stevig zijn, als het te zwaar is doe ik het op halve kracht. Maar als het te makkelijk gaat doe ik het op dubbele snelheid.... dat kan ook natuurlijk. 
Na 3 kwartier watergym nog heel even wat zwemmen en toen lekker warm douchen.... jammer, mijn shampoo was ik vergeten, maar het was toch lekker en nog even koud afdouchen. (In de winter is het leidingwater kouder, dan laat ik het koude water alleen over armen en benen stromen).

Thuis even zitten.... en lunchen en toen werd het tijd voor een tukkie..... na het zwemmen heb ik dat wel vaker nodig, maar nu zeker! Ik heb bijna 3 uur geslapen, dat is wel heel lang!  

Aha..... de spijkerbroek die ik online kocht toen ik net uit het ziekenhuis kwam en een maatje minder nodig had zit nu in een aanbieding van 3 halen 1 betalen! Ik was al van plan om te kijken of die er nog was, want hij past perfect en zit lekker! Hij was toen al afgeprijsd, maar nu werd het wel heel goedkoop.... 3 broeken voor 13 euro! Het is een stretch capribroek die bij mij een lange broek is. Ik besloot dezelfde kleur weer te nemen en beide kleuren nog een maatje kleiner, want waarschijnlijk past die ook en voor die prijs durf ik het wel te gokken. 3 eenvoudige t-shirts erbij zorgden dat ik precies 20 euro kwijt was en 4,95 bezorgkosten uitspaarde..... jawel, ik let wel op..... zo komt het erop neer dat ik voor 7 euro extra 3 shirts heb en daarmee 4,95 bespaar.... dus kosten de  3 shirts mij eigenlijk 2,05 euro. Meteen besteld dus! 

's Avonds nog een heel lang, maar heel gezellig telefoongesprek met P., altijd leuk. 

Zaterdag.... het regende.... dat vind ik dan een dag om het rustig aan te doen. Ik had nog wat spierpijn van de watergym.... heb ik normaal nooit, maar ik heb het natuurlijk weinig gedaan de laatste tijd..... vanaf april nog één keer toen  ik uit het ziekenhuis kwam en daarna niet meer.... en dat was toen op halve kracht. En deze keer waren het heel andere oefeningen dan ik gewend was, dus ik heb vast wel wat andere spieren gebruikt die eerder niet vaak wat te doen hadden.
Wel was ik al snel weer begonnen met mijn dagelijkse oefeningetjes, wandelen en fietsen, dus beweging was er wel, maar de watergym kwam er niet van (een paar keer medische afspraken op die dag en de eerste weken van de zomervakantie was het zwembad gesloten). 
Niet heel veel gedaan zaterdag, wel veel geslapen en verder wat simpele klusjes. Ik moet erg vaak stofzuigen doordat mijn haar erg uitvalt. 

Zondag weer rustig aan..... ik slaap de laatste dagen weer veel, maar ja....ik ben vaak ook actiever tussendoor, daar zal het door komen.  Over een paar weken weer bloedprikken, dus ik word goed in de gaten gehouden en dat voelt best wel goed. 

En toen was het alweer maandag..... nieuwe week en bijna een nieuwe maand. Een rommeldagje, een beetje van alles wat. Ik mailde ook naar de grofvuilophaler dat ik woensdag het één en ander voor ze klaarleg! 

Dinsdag.... de gft-container kon geleegd worden..... dan is dat ook weer klaar en kan hij weer gevuld worden met takken die al klaar liggen. 
De zon scheen al vroeg..... het schijnt weer warmer te worden. 
In het nieuws ging het over het verlagen van het eigen risico in de gezondheidszorg...... het zou mij veel schelen als het helemaal afgeschaft werd want ik ben er met een paar maanden al doorheen doordat ik dure medicijnen heb, maar ja.... als dan de premie omhoog gaat zal het lood om oud ijzer zijn. Dit jaar heb ik mijn premie wel teruggehaald....... alleen de 3 ritjes met de ambulance zijn al kostbaar en dan de rest nog: De dagen dat ik in het ziekenhuis lag, de onderzoeken, medicijnen, operatie..... de zorgverzekering zal niet blij met mij zijn. Ik kan het ook niet helpen. Ik ben wel van mening dat we af moeten van al die verschillende pakketten waar je voor kan kiezen.....  gewoon weer verzekerd zijn voor alles wat je nodig hebt! Alleen extra verzekeren voor bijzondere dingen die medisch gezien misschien niet of minder noodzakelijk zijn snap ik nog een beetje , maar nu is het echt een uitzoekerij, je weet niet van tevoren wat je gaat mankeren...... wil je je overal goed voor verzekeren betaal je je blauw, als je het niet doet zal je zien dat je net iets nodig hebt waar je je niet voor verzekerd hebt.  
Ik heb bijv. een pakket met maar weinig fysiotherapie..... ik heb het nog nooit nodig gehad! Maar als ik het een keer nodig heb zit de kans erin dat ik er niet genoeg aan heb, maar ja..... moet ik dan voor het duurste pakket kiezen? Ik betaal nu al jaren voor fysio die ik niet gebruik. Daarom gewoon iedereen voor alles (in elk geval alle normale dingen) laten betalen, uiteindelijk is dat goedkoper volgens mij en in elk geval hoef je dan niet bang te zijn dat je het verkeerde pakket gekozen hebt. Ziek zijn is geen keuze!  Verder willen ze meer aan preventie gaan doen.... dat vind ik wel goed, maar het moet niet overdreven worden.  Natuurlijk zijn tips om gezonder te leven altijd goed, maar het moeten dan wel tips zijn die te doen zijn (ze kunnen wel zeggen dat ik naar de sportschool moet, maar als ik dat zelf moet betalen kan dat een probleem zijn!) ..... een regelmatige gezondheidscheck lijkt mij heel goed..... net zoals ik de bevolkingsonderzoeken altijd heel goed vind. 
Zo'n gezondheidscheck hoeft niet elk jaar..... al zou dat misschien wel erg goed zijn, maar ook als het minder vaak gebeurt zullen er meer dingen eerder opgespoord worden. Een uitgebreid bloedonderzoek kan al veel aan het licht brengen. Ik liet bijvoorbeeld al heel lang af en toe mijn bloed controleren op diabetes omdat ik al toen ik nog een 20-er was wist dat ik een grote kans op diabetes type 2 (toen heette dat nog ouderdomsdiabetes) had vanaf mijn 40ste. Dus ik belde zo af en toe of ik langs mocht komen voor een vingerprik. Dankzij mijn gynaecoloog van toen wist ik dat mijn 'suiker' toen al gestoord was en daarom mijn vergrootte kans op diabetes. 
Maar vaak weet je niet eens of je kans op zoiets vergroot is..... dan denk je er ook niet aan om dat te laten controleren. Steeds meer dingen kan je zelf testen.... ik heb zelf ook een glucosemeter en een bloeddrukmeter, maar het is ook niet zo dat je moet schrikken van elke wat hogere uitslag..... het is goed om zelf dingen te kunnen meten, maar je moet ook weten wanneer het alarmerend is! Soms is een hoge meting heel verklaarbaar. 



Iedereen weet dat voldoende beweging en gezond eten goed is..... maar het is niet voor iedereen hetzelfde..... de mogelijkheden zijn niet voor iedereen hetzelfde en niet voor iedereen is hetzelfde voedsel de beste keuze. Van voeding weet ik wel het één en ander, maar er zijn wel al inzichten veranderd sinds ik mijn diploma voedingsleer heb. Ik probeer het wel een beetje bij te houden en kijk ook regelmatig op alternatieve sites......  daar pik ik dan dingen uit die misschien goed zijn maar in elk geval geen kwaad kunnen.  Bewegen doe ik voldoende (vooral als ik niet ziek ben, het staat nu nog op een iets lager pitje), ik wandel veel en dat is heel gezond.... het is een goede manier van bewegen en ook nog eens in de buitenlucht en over het algemeen is het een ontspannende inspanning. Ik doe het meeste op de fiets als dat kan..... dat scheelt ook al veel,


ik doe aan watergym/zwemmen



en doe thuis dagelijks wat oefening (vooral om wat soepel te blijven) ..... zo komt alles aan bod. Daarbij ga ik regelmatig met het ov op stap wat toch ook wat meer beweging betekent (dat doe ik vooral omdat ik het ontspannender vind dat autorijden), dus ik beweeg wel genoeg.  Maar niet iedereen is daartoe in staat..... dan is het goed als er tips zijn voor alternatieven. 
Het advies 'neem de trap' vind ik ook zo leuk..... ik ben geen held op trappen en vooral niet op trappen die ik niet ken/gewend ben (en trappen waar ik doorheen kan kijken vind ik doodeng). Als ik dan ook nog een trolleytas (of gewone tas) meesleep is het nog lastiger. Soms zijn de treden wat hoger..... hallo, ik heb korte pootjes! Ik moet mij altijd kunnen vasthouden aan een leuning omdat ik anders bang ben om te vallen. Nee, ik neem meestal de lift of de roltrap! Thuis heb ik 2 trappen en die loop ik vaak genoeg op en af, die ben ik gewend..... ergens anders pak ik de lift of de roltrap. Een stilstaande roltrap gebruik ik echt niet.... die treden zijn veel hoger en ik word duizelig van die streepjes op de treden.... en ik moet daar wel naar kijken, ik moet zien waar ik mijn voeten neerzet! Normaal kijk ik alleen naar de treden bij het erop en eraf stappen, dan heb ik er geen last van, maar als ik er teveel naar kijk krijg ik er echt last van! 

Zo..... en dan morgen naar de tandarts.... een uitgestelde afspraak.... ook preventief! Maar dat is altijd leuk..... een gezellige tandarts met gezellige assistentes, ik ga er lachend naar binnen en kom schaterend naar buiten! 




Het schijnt een warme dag te worden.




Volgende week beginnen de scholen hier weer.




2 opmerkingen:

  1. Je bent weer 100%, zo lijkt het. ;)
    Zwemmen en alles wat je in het water doet is goed, langer vol te houden ook.
    Veel dingen kun je zelf bedenken, bewegen is op allerlei manieren mogelijk.
    Naar Brabant wandelen bijvoorbeeld 😄al is het wat ver.

    Over de ziektekosten, ik denk dat het lood om oud ijzer is hoe ze het berekenen of verdelen. Het is duur. En de pakketten zijn irritant, liever één algehele verzekering. Voor degenen die wat extra's willen een extra bedrag bijtellen, degenen die in de bijstand zitten kunnen zich sowieso via de gemeente melden.
    Maar ja, het zal gevraagd zijn, denk ik, een precieze lijst van wat iedere bevolkingsgroep nodig heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het gaat gewoon goed. Natuurlijk nog wel rustig aan, maar ik heb niks te mopperen.
    Die pakketten maken het alleen maar duurder.... alleen voor bijzondere dingen een extra verzekering, maar verder alles in één en geen gezeur van 'ik ga niet naar de tandarts' of 'ja maar ik krijg toch geen kinderen meer' of wat dan ook..... al die verschillende pakketten is lastig en duur! Er zijn veel meer mensen aan het werk om alles te regelen en uit te zoeken, de extra dingen waar niet iedereen voor verzekerd is zijn ook extra duur (want hoe minder mensen zich er voor verzekeren hoe duurder het moet zijn).... alles in één is veel beter en dan weet je waar je aan toe bent. Ik heb vaak het idee dat het verkeerd besteed wordt..... ik vind bijvoorbeeld als iemand zich laat steriliseren dat dat nog wel moet kunnen van de verzekering (beetje twijfelgeval), maar een hersteloperatie moeten ze zelf betalen naar mijn idee.... hoe het nu is weet ik niet, maar ooit werd dat ook betaald en dat vind ik niet nodig. En dat is met meer dingen zo..... het klopt niet helemaal.

    BeantwoordenVerwijderen