Zoeken in deze blog

woensdag 14 juni 2023

Droomhuis

 Hoewel ik het in mijn huis prima naar mijn zin heb droom ik regelmatig over het perfecte huis. 
Dat bestaat natuurlijk niet, want elk huis heeft wel iets dat beter kan, maar toch.... ik fantaseer er vaak over. Af en toe pas ik mijn ideeën wat aan, maar er zijn dingen die blijven en dat zijn vooral: ruimte, mooi uitzicht en liefst over water en een bijkeuken. 
Wat ook altijd blijft is een grote hal.... groot genoeg om een bankje en een tafeltje neer te zetten.... en met veel garderobekasten, zodat winter- en zomerjassen samen met de vesten daar altijd kunnen hangen (je weet het nooit met het weer in Nederland) en met planken voor bakken met mutsen, sjaals, handschoenen etc., kan dat ook gewoon daar blijven.  Eén kast voor de gasten en nog een losse kapstok om even snel wat op te hangen of natte kleding eerst te laten drogen. Een brede trap naar boven en het lijkt mij ideaal om daar een soort traplift te hebben, geen stoeltje, maar een plateau, zodat rolstoelen ook naar boven kunnen. Evt. zou er wel een klapstoeltje aan vastgemaakt kunnen worden. Zo'n plateau is ook ideaal als er grote of zware dingen naar boven gebracht moeten worden. Onder de trap zou dan veel kastruimte kunnen zijn! 
Een grote keuken met aller erop en eraan..... veel bergruimte, ruimte voor een royale tafel ..... niet speciaal om aan te eten, maar sommige keukenklussen zijn zittend goed te doen en als er iemand is kunnen we samen aan die tafel zitten en lekker doorkletsen terwijl ik de aardappels schil of zoiets. En misschien krijg ik dan ook wel weer zin om appeltaarten te bakken, iets wat ik nu al heel lang niet meer gedaan heb. 
Een eiland.... mag ook een schiereiland zijn.... hoeft geen kook- of spoeleiland te zijn, daarvoor is er in de keuken al ruimte genoeg, maar een eiland ter afscheiding van de kamer en waar bijvoorbeeld een buffet op kan staan, of alleen de dingen die warm moeten blijven in warmhoudbakken ...... dus er moeten stopcontacten zijn..... misschien aan een pilaar of zoiets.... dat breekt ook wel mooi. en als er geen eten op staat is het een mooie plek voor een goedgevulde fruitschaal (is ook eten, maar niet speciaal voor de maaltijd) en wat leuke dingetjes.
In de kamer een giga-eettafel......  ik wil dat er aan beide kanten minimaal 4 kunnen zitten ..... liever nog iets groter. De kamer moet groot zijn, maar niet één groot vierkant of rechthoekig geheel, er mag een hoek in zitten en hier en daar een wandje. Openslaande deuren naar de tuin..... aan meerdere kanten. Veel ramen, maar ook genoeg muur om kasten tegenaan te zetten. Geen grote ruiten..... ramen mogen groot zijn, maar niet één vlak..... kleinere ruiten vind ik veel gezelliger. Ik hou van klapraampjes/bovenlichten ...... dat heb ik liever dan rooster boven de ramen. Horren ervoor en ze kunnen altijd open om te verntileren. 
Een lekker terras om het huis, deels met overkapping...... vooral vlakbij de keuken, zodat er al snel buiten gegeten kan worden. 
Natuurlijk een bijkeuken met een deur naar buiten..... ideaal voor wasmachine, droger en extra koel- en vrieskast. 
Boven wil ik een ruime overloop, ook met ruimte voor een klein zitje en ik wil een grote slaapkamer, met inloopkast(en en een eigen badkamer met (bubbel-)bad, douche, wastafel en wc (achter een muurtje). Ik wil een balkon of plat dak aan mijn slaapkamer.... dat mag ook rondom doorlopen langs de andere kamers, maar in elk geval bij mijn slaapkamer. 
Een paar logeerkamer waarvan één met eigen douche, wastafel en wc, een royale badkamer met alles erop en eraan voor de overige gasten. Een hobbykamer met veel opbergruimte voor knutselmateriaal en hobby- en muziekboeken. Ook veel werkblad..... heel belangrijk! 
Een boekenkamer/bibliotheek (boven of beneden) ..... waar alle boeken kunnen staan die niet in de kamer of ergens anders kunnen staan! Ik wil in de huiskamer ook boeken, maar ik heb er zoveel dat ik daar niet alles wil hebben. En dan op zolder veel opbergruimte en misschien nog meer logeerruimte als er nog plek over is...... beter teveel dan te weinig! Een garage is wel prettig, dan wel groot genoeg om er ook fietsen in kwijt te kunnen en tuinstoelen e.d. 
Een kelder is altijd handig voor nog meer ruimte ..... er zijn hier niet zoveel kelders, misschien is dat hier lastig, ik kan mij voorstellen dat dat handiger is op zandgrond. Misschien kan het huis wat hoger liggen.... als op een soort van terp! Dan zal ik niet zo snel last hebben van overstromingen.... en het uitzicht wordt er alleen maar mooier van! 
Het huis moet een goed alarmsysteem hebben..... alles moet goed beveiligd zijn. Camera's die alles opnemen wat er rondom het huis gebeurd, zodat ongewenste bezoekers gezien worden. Natuurlijk ook brand/rookalarm. Een open haard hoef ik niet, daar hou ik niet zo van, het heeft wel iets gezelligs, maar ik vind het niet lekker ruiken. En ik hou niet van vuur in huis. 
En ik wil natuurlijk van het gas af..... maar liever geen warmtepomp, er zullen toch betere systemen zijn of komen. Zonnepanelen wil ik wel, maar niet die lelijke dingen die ook nog vaak als een soort legpuzzel neergelegd zijn. Ik wil het liever ingebouwd hebben in de dakpannen, ik weet dat dat bestaat, maar ik weet niet of die bevallen. En anders wil ik ze op maat..... zodat het er netjes uitziet en niet 6 horizontaal en 3 vertikaal om maar zoveel mogelijk op één dak te krijgen. 
Een tuin met veel vaste planten (en een tuinman) en als de tuin groot genoeg is wat fruitbomen: Appels. kersen, noten, pruimen. Ik ben niet zo'n perenliefhebben (wel de smaak, maar niet de structuur), maar als er ruimte genoeg is mag er best een perenboom bij, die zijn dan vooral voor de weggeef. 
Ook wil ik kruisbessen..... die vond ik als kind erg lekker, maar ik zie ze bijna nooit meer en heb ze dan ook heel lang niet meer gegeten.  
En dan het liefst grenzend aan of met zicht op water..... mag een rivier zijn, een meer of desnoods een kikkerslootje, maar water vind ik heerlijk om naar te kijken. Een rivier zal moeilijk zijn als ik in Monnickendam wil blijven wonen, maar water hebben we hier verder wel genoeg. 
Bos vind ik mooi, maar niet in of vlakbij mijn achtertuin..... een bos op loopafstand is prima, maar ik vind water belangrijker!

Ben ik veeleisend? 😂😂😂😂😂

Echt ik ben met minder ook tevreden en ook het huis waar ik nu woon vind ik fijn, maar dromen over nog mooier is heerlijk. Hoe onwaarschijnlijker hoe leuker. Ik zie zat mooie huizen te koop..... geen enkel huis lijkt perfect te zijn.... maakt niet uit, ik kan het toch niet kopen, maar altijd leuk of even te kijken wat er allemaal te koop is. 

Juist door mijn uitzicht woon ik hier heerlijk...... geen achterburen maar eerst een klein grasveld met een slootje, dan een soort dijkje waar vroeger de tram naar Amsterdam over reed, dan de vaart, de weg en de weilanden. Op het westen, dus altijd de ondergaande zon. Natuurlijk kan het altijd nog mooier, maar ik ben nog dagelijks blij met dit uitzicht! 
Ik zal hier niet snel weggaan, alleen als er een erg goede reden voor is, maar niet zomaar omdat ik eens wat anders wil. 




Eigenlijk is dit al een beetje mijn droomhuis, zo'n heerlijke plek! Maar ik groei er een beetje uit..... teveel spullen. Ik ben echt al aan het minderen, maar wat goed is doe ik niet zo snel weg, tenzij ik zeker weet dat ik het nooit meer zal gebruiken. En als Edwin iets graag wil hebben is het ook eenvoudiger om er afstand van te doen. Weggooien hou ik niet van, weggeven is al een stuk beter. 

Ik ken nogal veel mensen die binnenkort gaan verhuizen..... ik wens ze sterkte met de verhuizing en heel veel geluk op hun nieuwe stekkie! 

2 opmerkingen: