Zoeken in deze blog

zondag 22 oktober 2023

Tuttelen

 Jawel, ik ben weer opgeknapt, dat hebben we ook weer gehad! Even weer conditie opbouwen, dat gaat bij mij altijd snel achteruit, maar dat komt wel weer goed. 
Vrijdag nog niet gezwommen, ik twijfelde.... maar toen ik naar buiten keek en de regen hoorde kletteren wist ik genoeg.... ik blijf nog maar even thuis. 
Zaterdag moest ik even naar de markt.... in de stromende regen, nog wat andere boodschappen en toen een lang telefoongesprek met iemand die mij steeds probeerde te bereiken. Maar ja, onderweg op de fiets in de stromende regen neem ik niet op. In de winkel heb ik wel opgenomen en gezegd dat ik terug zou bellen.
En..... tijdens dat gesprek kwam ik erachter van wie ik het poppenhuiscadeau per post gekregen had..... geweldig! 

Daarna naar een verjaardag. Echt heel gezellig.... het was een vrij klein groepje, ik vind dat vaak wel zo leuk. Weer thuis bleek dat ik toch wel moe was..... even wat eten en op de bank tv kijken..... nou, ik heb niet veel gezien en werd om half 1 's nachts wakker. Nou ja, ik heb al een paar dagen overdag niet geslapen, dus dit is al een hele vooruitgang! Nu was ik na zoveel uur slaap wel even uitgeslapen, dus vervolgens pas tegen de ochtend weer in slaap gevallen.....maar toen toch weer lang geslapen. Ach ja, uitslapen hoort bij de zondag!





Zondag nog maar even rustig aan, wel wat kleine klusjes gedaan, maar ook lekker 'getutteld' .... maskertje, voeten en handen goed verzorgd met een badje en lekkere crèmes e.d., nagels weer netjes ..... een beetje een verwendagje. 
Dan voelt het weer even alsof ik 'nieuw' ben...... ik zou het vaker moeten doen, maar ik gun mij er meestal geen tijd voor als er nog veel klussen liggen te wachten ..... vooral het hele programma doe ik maar zelden. Misschien moet ik het maar gewoon in mijn agenda zetten.... eens per maand een 'tutteldag' op zondag! 




Het is duidelijk kouder de laatste tijd. Ook in huis merk ik het, maar de verwarming is nog niet aan geweest. De thermostaat staat laag, alleen als de temperatuur erg daalt springt de verwarming aan. Ik vind het zo wel lekker...... als ik bezig ben is het snel te warm voor mij en als ik zit vind ik het heerlijk onder een dekentje of met een dik vest aan.... lekker warm, maar een koel gezicht!  
Met de winter voor de boeg kocht ik bij de supermarkt een lekker warm teddy vest..... echt zo'n vest om in huis te dragen. XL ..... dat is groot zat, past altijd..... L soms ook, maar een vest mag ruim zitten. Thuis meteen aangetrokken..... hm.... ik denk dat het een Chinese maat is, hij kon niet dicht, ik kwam 20 a 25 cm. tekort. .... ik denk dat ik 3 maten groter had moeten hebben! Gelukkig heb ik meer warme vesten en truien! 

Zondagavond heerlijk zuurkool gegeten.... ik ben er gek op! 
Het valt mij op dat ik de laatste tijd minder op kan en al langer had ik door dat ik geen behoefte had aan allerlei lekkere dingen. Ik lust nog steeds bijna alles en ik vind het nog steeds lekker, maar het kost mij geen enkele moeite om niets te nemen. 
Ik weet hoe dat komt, in de eerste week van augustus was ik het ineens zat dat ik vaak moest eten als ik er totaal geen behoefte aan had.....en soms nog niet mocht eten als ik rammelde van de honger. 19 jaar had ik mij keurig aan de regels gehouden. Nee, niet elke dag, bij verjaardagen of andere festiviteiten mocht ik van mijzelf mij wel een beetje laten gaan. Als er dan allerlei dingen stonden waar ik gek op was dan nam ik daar gewoon wat van. De eerste 10 jaar ging het goed, ik was heel stabiel, maar toen ging de 'suiker' omhoog..... ik kreeg meer medicijnen, andere medicijnen, weer andere..... en nu heb ik dan iets wat vrij goed helpt, maar.... daar heb ik ook al de hoogste dosering van en in combinatie met een ander medicijn. 19 jaar mijn best gedaan voor dit resultaat? En afvallen lukte ook nauwelijks.... ik was wel lichter dan in het begin, maar hooguit 1 kilo per jaar (de laatste 5 jaar) schiet niet echt op. Doe ik daar nou zo mijn best voor?  Als ik minder ging eten (of erg laat at) reageerde mijn lichaam erop door mijn suiker juist te laten stijgen i.p.v. dalen..... dat is niet eerlijk! 
Ik was het helemaal zat en besloot wat meer rekening te houden met wat ik zelf wilde. Om te beginnen 's morgens.... elke dag met moeite een ontbijt op tijd naar binnen werken omdat dat nou eenmaal moet.... nee! Het voelde meteen al veel beter.
Toen ik daar mee bezig was dacht ik ineens aan iets.... zoals ik at begon het te lijken op een methode waar ik eens over gelezen had. Een methode waar ik eigenlijk geen voorstander van was, maar wat ik uit mijzelf al deed begon er een beetje op te lijken. Ik zocht er meer over op en keek of het diabetesfonds er iets over te vertellen had...... en ze bleken er niet echt afwijzend tegenover te staan (oké, wel in overleg met arts, maar die zegt toch nee.... dus ik ben lekker ongehoorzaam.... het is mijn lichaam en ik voel mij er prima bij!). Het gevolg is:  Ik eet nu tussen 1 uur 's middags en 9 uur 's avonds normaal...... en verder niet (en dus ook niets drinken waar , 'voeding' in zit, zoals melk.... frisdranken nam ik toch al niet!)  En sinds die tijd heb ik minder behoefte aan eten..... en kan ik minder op! 
Zo heerlijk dat ik niet steeds mijzelf moet bedwingen om wat te eten, iets lekkers te zoeken. 
Maar ook fijn dat ik het nog wel lust.... ik kan echt nog wel genieten van iets lekkers! Maar ik neem er niet veel van en ik ben nu heel selectief.
Mijn suiker lijkt goed te gaan, maar mijn metingen zijn natuurlijk momentopnames, ik weet niet wat er tussendoor gebeurt. Ik voel mij erg goed (ja, afgelopen week niet, maar een weekje ziek is niet abnormaal!) .... ik ga voorlopig zo door! Niet steeds vragen hoe het er mee gaat en of ik al meer kilo's kwijt ben, want dat vind ik vervelend....  ik weet ook niet of het allemaal zo lekker blijft gaan als het nu gaat en ik wil niet teveel 'controle'.  



En...... sinds die tijd ben ik 4 kilo afgevallen (deze keer meld ik het, maar verder voorlopig niet!).... zo kan het dus wel! Afwachten hoe het verder gaat. Blijkbaar past dit gewoon goed bij mij.....  al was ik hier geen voorstander van..... het lijkt voor mij juist goed te zijn .... nu maar hopen dat het zo blijft en dat mijn diabetes geen roet in het eten gooit (als er roet in zit lust ik het niet meer). 
Het zal voor iedereen anders zijn, maar ik voel mij er heel goed bij!






4 opmerkingen:

  1. Goed dat je weer beter bent. Een weekje ziek is normaal, zeker in deze tijd van het jaar. Goed ook dat je nieuwe eetpatroon resultaat heeft (ik tikte per ongeluk: resultaart, dat zal Freudiaans zijn. :-) ) Zelf heb ik gelukkig geen diabetes en ik heb dan ook geen idee hoe dat werkt met dingen wel of niet eten en drinken. Maar dat je je er van afvalt én je er goed bij voelt (dat laatste lijkt me het belangrijkste) is hoopgevend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Resultaart vind ik een goeie hahaha.
    Ach..... het is een dieet dat eigenlijk voor iedereen goed is met gezond en vezelrijk voedsel en weinig suiker, maar.... 6x eten.... 3 hoofdmaaltijden (niet te veel natuurlijk) en 3x tussendoortje zoals een appel of een cracker met kaas.
    Ik ben geen ochtendmens en het ontbijt stelde ik liever een paar uur uit of alleen een appeltje of zoiets, maar dat mocht nooit. En nu doe ik wat ik zelf wil..... begin december weer bloedafname en dan hoor ik een week later hoe het is ..... er wordt dan ook gemeten wat het gemiddelde is van de afgelopen 2 a 3 maanden (HbA1C), als dat goed is ga ik op mijn manier door. We zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde.
    Ik hou mij natuurlijk wel aan weinig suiker en niet teveel vet.... dat vind ik geen probleem.
    En als ik afval kan dat gunstig zijn voor diabetes.
    Als ik slank was gebleven zou ik het waarschijnlijk ook wel gehad hebben, want ik was nog heel jong toen ze mij al vertelden dat ik dat vanaf mijn 40ste verwachten kon omdat mijn suiker gestoord was )ben ik zelf ook, dus dat past wel bij mij). Ondanks dat ik dik geworden ben begon het pas op mijn 50ste.
    Dik geworden doordat ik in een moeilijke periode vreetbuien kreeg en dat lang volhield.
    Toen dus diabetes en ik had er snel 14 kilo af.... als het noodzaak is lukt het beter. Geen vreetbuien meer, alleen als iets tegenzat nog een beetje en toen een diëtiste die niet goed bij haar hoofd was. Beweerde dingen die niet waar waren (ik heb mijn diploma voedingsleer.... dan ben ik nog lang geen diëtiste, maar toch....) had geen variatiemogelijkheden (ik MOEST ontbijten met 2 sneetjes brood.... nee, geen beschuit en niet roosteren, nee, niks anders!) en die bijna van haar stoel rolde toen ik 1 ons zwaarder was (midden op de dag, dus gegeten en gedronken en ntuurlijk gekleed op de weegschaal), ik werd gek van dat mens en kwam 16 kilo aan! 🤣😂

    BeantwoordenVerwijderen