Zoeken in deze blog

donderdag 14 maart 2024

Lalalala, 't is de zomerzon.....

 Wisselvallig weer? Dat lijkt maar zo 😂!





Vorige week was het donderdag en vrijdag KOUD! Ik heb het niet snel koud, maar toen ik donderdagochtend zonder handschoenen aan op de fiets zat had ik het gevoel dat mijn vingers bevroren waren. Deze winter had ik nauwelijks handschoenen gedragen. De koude wind blies dwars door mijn jas heen, zo koud had ik het de hele winter volgens mij nog niet gehad. Vrijdagmorgen hoorde ik van verschillende mensen over bevroren schuurtjesdaken e.d. en toen ik op de foets naar het zwembad ging en in het water sprong voelde het water als een warm bad in het begin, zo koud was ik geworden op de fiets!  En nu.... donderdag 14 maart .... zat ik 's morgens heerlijk met een kop thee even voor de deur in het zonnetje...... en het was zo warm dan ik al snel mijn lange broek verwisselde voor een korte.... echt waar! Het was niet uit te houden in die lange broek.



Lekker even lezen in het zonnetje..... in een knalroze korte broek (de eerste korte broek die ik tegenkwam in de kast)....de wat lange korte mouwen van mijn shirt opgerold.... alsof het zomer was. Mijn verwarming stond nog laag, maar de zon zorgde ervoor dat de binnentemperatuur al snel een graad hoger was. 
Even later boodschappen doen... toch maar weer een lange broek aan en een jas (niet zo'n heel dikke)...en het was te warm! De zon had zoveel kracht al.... het was opvallend. 
In mijn korte broek voelde ik mij ook wel heel opvallend hoor..... ik zat ook een beetje verscholen achter mijn schuur, niet zichtbaar voor iedereen. 




De ene dag is het ijskoud, dan weer zon, dan grauw en grijs, dan regen .... het blijft een verrassing. 

Ik hou van de winter, maar dan een echte winter..... dit jaar was het 6x niks ...... veel regen, nauwelijks sneeuw en ijs. Ik heb wat sneeuwvlokjes gezien.... snel mijn vergrootglas gepakt, want ik wilde ze niet missen. Ik heb wel eens mijn autoruiten moeten krabben, maar veel meer ijs heb ik niet gezien....  het heeft een paar dagen gevroren, maar veel te kort. 
Na zo'n winter van niks, mag het nu van mij voorjaar worden. De narcissen en krokussen staan al volop in bloei, de bloesembomen kleuren al roze.... zoooo mooi. Er komen alweer groene blaadjes aan mijn hortensia's..... en ook bij veel bomen zie ik dat het niet lang meer duurt voor ze echt groen zijn. 





Over ruim 2 weken is het Pasen, hetzelfde weekend gaat de zomertijd in..... als het voorjaarszonnetje dan ook wil meewerken, heerlijk! Niet overdrijven, volgens mij was het vorig jaar dat het voorjaar te warm was.... dat is ook niet lekker. En regen..... dat mag wel een tijdje op een laag pitje staan, we hebben genoeg gehad.... nu even 6 weken niet en daarna af en toe een mals buitje als de natuur dat nodig heeft... meer niet. Zolang het nog geen zomer is mogen die buitjes dan in de nacht vallen.... in de zomer mag het ook wel eens overdag vallen.... niet te vaak, maar als het warm is kan dat ook wel eens verfrissend zijn. En asjeblieft dit jaar geen hittegolf.....  ik zeg GEEN HITTEGOLF!!!! Ook geen  bijna-hittegolf! 
Ben ik veeleisend? Ik heb dit weer besteld voor dit jaar, maar of het leverbaar is weet ik niet! 


Alles ziet er anders uit als de zon schijnt.... lalalalala..... 





Vroeger.... (opoe vertelt) ... kwamen de eerste aardbeien vaak rond moederdag. Mijn moeder was gek op aardbeien en mijn vader gaf haar met moederdag dan de eerste aardbeien van het jaar. dat was voor haar FEEST! Nu kan je met Kerst ook aardbeien kopen. Toch vond ik het wel iets hebben.... alleen in het seizoen te koop..... blij kunnen zijn als de eerste aardbeien (of andere soorten fruit of groente) er weer zijn. Dat is nu eigenlijk alleen nog met asperges volgens mij. 
Het meeste is het hele jaar door te koop.... niet altijd van Nederlandse bodem..... en steeds korter houdbaar. 

Mijn late avondwandeling liep ik woensdagavond niet alleen..... het eerste deel wel, maar ineens hoorde ik mijn naam. Er liep een goede bekende van mij achter mij, zij loopt ook altijd 's avonds laat, maar veel verder. Als ik veel verder kan wil ik wel eens met haar meelopen, maar dat red ik nu nog niet! Ik hou het voorlopig nog op rondjes in de buurt.... steeds wat meer, steeds wat sneller. In de buurt vind ik vooral 's avonds wat prettiger en het is eenvoudiger aan te passen als ik het niet red of als het juist heel goed gaat. Zij wil wel met mij een ander rondje lopen.... wat verder weg dan ik nu 's avonds ga, maar ik wacht wel tot ik haar route kan volhouden. 
Nu liepen we nog een stukje samen..... gezellig. 





En het is weer tijd voor de kapper..... eindelijk! Het weekend ga ik in met keurig geknipte lokken, het werd tijd. 

Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk.... lalalalalalala ...🎶🎵🎶






2 opmerkingen:

  1. Een korte broek! (een roze ook nog :-) ) Nee, zo warm was het hier in het noorden niet. Maar wel heerlijk weer voor een goeie wandeling in het nabij gelegen natuur- annex wateroverloopgebied (gemaakt toen jaren geleden een laag gelegen woonwijk dreigde te overstromen, het was toen nog natter dan dit jaar). Heel veel ganzen die nog naar het noorden moeten, twee fazanten, drie zilverreigers, een chagrijnige kraai en zes verveelde eenden. Je ziet wel, ik weet echt niks van vogels. Maar dus wel heel fijn weer, na inderdaad echt koude dagen met oostenwind. Ik heb voor de zomer wél warm weer besteld, maar misschien bij een andere webwinkel dan jij. (AmaZON. com) En ik ben het met je eens, het had wat, seizoensfruit- en groenten. Asperges, die hebben we nog, Opperdoes, de aardappel, peren (misschien). In de winter zuurkool uit het vat, de enige echt lekkere zuurkool vind ik. Maar ik kan me ook wel de tijden herinneren dat we weken achtereen uitsluitend sla aten, of zeven maanden sperziebonen, en in de winter alleen maar kool, groen, wit, boeren, spits en mijn favoriet zuur. Dat komt de neus ook wel uit na een tijdje. Ik ben blij dat we kunnen blijven kiezen door de seizoenen heen. Koolraapjes! Dat komt ineens bij me op. Die maak ik veel te weinig. De koolraapjes van mijn moeder, lekker zacht gestoofd, beetje nootmuskaat, balletje gehakt erbij of een stukje gestoofd rundvlees dat samen met de ballen in een grote zwarte braadpan voor anker lag in een laag gestold vet. Ach, leefde dokter Barnard nog maar! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, felroze zelfs hahaha..... in warme zomers loop ik bijna altijd in korte broek, of het mooi staat of niet. Het liefst zou ik naakt rondlopen, maar dat beperk ik maar voor thuis.... met de gordijnen dicht en mijn voeten in een bak koud water. Dat is mijn manier om hittegolven te overleven.
      Maar ik zat nu in een luw hoekje, dat scheelt, daar was de lange broek echt te warm (hangt ook van het materiaal af, hier voelde ik de zon op branden!)
      Laat bij jou dan die hittegolven maar komen, als het hier maar niet te heet wordt. Liefst onder de 25 graden.... 22 vind ik nog lekkerder, maar 25 is nog uit te houden. Ik ben meer van Amaminderzon.
      Zuurkool..... mijn favoriet..... op alle manieren klaargemaakt.... supermarktzuurkool of 'vers' uit het vat.... ik vind alles goed, heerlijk! Zuurkooltaart....jammie! Paar jaar geleden hield ik een stamppotparty voor een vriendengroepje: Zuurkooltaart, boerenkool normaal, hutspot op mijn manier (met shoarma en gebakkenuitjes) en blote billetjes in het gras..... dat moest erbij voor de naam vond ik 😂🤣. Natuurlijk allemaal extra dingen erbij (zoals rookworst, braadworst, gebakken spek).... er moet wat te kiezen zijn. Een andere liefhebber van zuurkool heeft nog een stuk van die taart meegenomen.
      Koolraap, vond mijn zoon vroeger lekker, met geraspte kaas erover..... hij is nog steeds gek op kaas ... de koolraap weet ik niet!
      Ach, uit de diepvries blijft veel toch nog wel het hele jaar verkrijgbaar... en dat is lekkerder dan uit blik.
      Ja, de braadpan...... daar zat vlees voor de hele week in, elke dag een klein stukje.

      Verwijderen