Zoeken in deze blog

dinsdag 12 maart 2024

Plannen maken

 En dan is het alweer een beetje Pasen/voorjaar. 
Ondanks dat er weer van alles tussendoor kwam en ik toch nog even weg moest heb ik zondag nog best veel gedaan. Alvast wat paasversiering, alle breekbare spullen voor de rommelmarkt stevig ingepakt, wat andere dingen erbij gezocht die weg mogen, opgeruimd, wat kleine klusjes, gewandeld en nog zo het één en ander. Heerlijk als er weer iets klaar is. 








Zo gezellig die paasspulletjes! 


En dan maandag weer verder..... er moet nog zat gebeuren. Wel rustig aan, zo hou ik het het langst vol, al duurt het nog 3 jaar..... maakt niet uit, zolang het maar niet stilstaat! 
En de rest van de week ook weer verder..... de dagen zijn te kort om alles te doen wat ik wil doen. 

Het zal mij benieuwen of ik ooit nog glasvezel zal krijgen...... het ligt er tot de voordeur, maar wanneer het verder komt...... geen idee. Ik ben niet de enige waarbij het is uitgesteld omdat ze er )om wat voor reden dan ook)  niet goed bij konden. 
Maar ja........ als het voor de deur ligt zullen er vast nog wel een paar tegels uit moeten en ik wil het graag laten ophogen, maar dan wil ik niet dat kort daarna er weer tegels uitgehaald moeten worden. Bovendien steekt er bij mij (in tegenstelling tot bij de meeste andere huizen) maar een piepklein sprietje uit.... dat zou bij ophogen compleet verdwijnen. 
De bestrating is hier jaren geleden neergelegd door de toenmalige woningbouwverening..... en niet erg slim gedaan. Dat zag ik toen meteen al, ik heb het ook gezegd toen ik ze bezig zag, maar de reacties erop maakten dat het geen zin had om er verder over door te gaan niemand leek het een probleem te vinden.... onzin! Story of my life..... als vrouw word je vaak niet geloofd als het om 'mannenwerk' gaat. 
Wel vaker bleek ik achteraf gelijk te hebben. Voor logisch nadenken hoef je geen man te zijn! 
Verschillen tussen man en vrouw in het brein: KLIK

Het zijn 40x40 tegels, niet van al te beste kwaliteit, want sommige tegels waren meteen al gescheurd.... en ze liggen ook op een betonnen balk die van schuur naar schuur loopt en aan de fundering vastzit..... die balk zakt dus niet, maar de bestrating wel, we zitten hier nou eenmaal in een gebied waar dat normaal is. Dan krijg je wat er nu dus bij mij gebeurd is.... ze gaan scheef staan! Op de foto's lijkt het nog mee te vallen, maar het ligt heel beroerd!





Veel mensen hogen het regelmatig op, vaak mensen die het zelf kunnen of waarvoor een tuinman/straatmaker betalen geen probleem is.... die hebben natuurlijk weinig last, daar kwam het niet zover als bij mij. 

Een tweede probleem is dat de tegels gelegd zijn alsof er geen erfafscheidingen zijn.... dus wil je het echt goed doen dan moet je met het hele blok tegelijk ophogen, want veel tegels liggen over 2 erven. 
Ik wil bij de erfscheiding en op die betonnen balk stenen.... dan is het eenvoudiger aan te passen als het gaat zakken en is het ook minder erg als de buren niet ophogen, dan is het eenvoudiger om het hoogteverschil langzaam te laten verlopen. Vroeger hadden we ook stenen (met 2 groepjes van 6 tegels ertussen) en als het ging zakken haalden we die stenen van de balk.... dan kon de auto er weer probleemloos overheen. Dus ik wil weer stenen voor een deel! Staat ook leuker, want die saaie vierkante grijze tegels maken het wel erg eentonig. Wat voor kleur stenen ertussen komt maakt mij niet uit..... geel, rood, zwart of van alles door elkaar.... ik vind het prima.... het breekt in elk geval het geheel en het is praktischer. 

Natuurlijk kan ik het achter wel al laten doen, maar ik heb geen idee wat het gaat kosten en voor is het belangrijker..... dus dat moest eerst en dan zie ik wel of ik nog genoeg in het potje heb voor de achterkant..... of dat ik het achter wel kan laten ophogen, maar de extra klussen moet uitstellen.... dat kan ook. 
Wel heb ik al wat leuke dingen gekocht om de boel buiten op te fleuren.... voor aan de muur.... dit bloeit het hele jaar!




Ooit had ik leuke metalen reclameplaten die geschikt waren voor buiten..... nou.... niet dus. Het zijn nu allemaal roestige platen.... de afbeeldingen zijn niet meer te zien, dus die dingen moeten er eigenlijk af. Dan wat leuks er voor in de plaats..... ook van metaal, maar ik ben van plan om de voor en achterkant in te spuiten met blanke lak, ik neem aan dat dat beschermend werkt. Een deel gaat naar de tuin en een deel naar de voorkant. Er kan nog meer bij, af en toe wat.  Vlinders en bloemen kunnen altijd.... ik heb ook al een vlinder hangen


... die zie je vaak, maar vlinders zijn gewoon erg leuk. Ik heb al veel leuke andere dingen gezien, maar vaak te duur naar mijn zin.... ook omdat het maar afwachten is of het mooi blijft. 
Ik heb achter de schuur stapelplantenbakken bij de erfscheiding, maar die liggen steeds om en verschuiven doordat er regelmatig een aanhanger tegenaan gezet wordt.


Toevallig hebben ze ze nu weer een beetje gestapeld (niet zoals het moet, maar dit is beter dan het was), maar de lol is er zo wel af.... planten erin zetten is nutteloos, want als ze steeds verschuiven worden de wortels ook stukgetrokken. Het leuke hoekje dat ik er ooit van wilde maken is dus niet gelukt. 
Als ik iemand heb om op te hogen wil ik dus daar ook een betere oplossing voor vragen..... en dan wil ik aan de andere kant van de schuur (tussen voordeur en schuur) ook een afscheiding, niet zo hoog (het moet wel gezellig blijven, niet afgesloten van de wereld erachter), maar erboven wel een plank of zoiets, daar kan dan de elektriciteitskabel tegenaan die nu los hangt ...ooit was het bij de buren doorgebouwd naar de schuur en hadden wij daar een schutting tegenaan gemaakt waar die kabel aan vastzat, maar dat is bij renovatiewerkzaamheden weggehaald. Sindsdien hangt die kabel los ....toen wij hier kwamen wonen was er geen elektra in de schuur, dat heeft mijn man toen zelf aangelegd, vandaar die kabel. Als die kabel dan vastgemaakt kan worden wil ik ook aan paar haken aan die plank (plank, balk of weet ik veel wat) aan de onderkant zodat ik er plantjes en/of wat ander leuks aan kan hangen.  
Maar ja.... wanneer dat allemaal gaat gebeuren weet ik ook niet..... eerst glasvezel maar, dan kan ik verder met de tuin.... voorlopig moet er in huis ook nog genoeg gebeuren!
Een leuk tuinbankje voor wil ik ook wel, maar dat komt evt. later wel. Vaak zijn die dingen nogal prijzig, dus dat wacht ik nog even af en ik wil het bovendien nu nog niet buitenzetten, pas als het klaar is.... en waar laat ik dat in die tussentijd? 
Nog wat solarlampen aan de muur.... ideeën genoeg! 
Af en toe koop ik al wat.... soms zie ik een leuke aanbieding en/of iets dat ik perfect vind, maar mogelijk later niet meer te koop is.....  dus heb ik daardoor alvast wat dingen gekocht. 
Achter moet het vooral opgehoogd worden, verder wil ik het één en ander ophangen, misschien daar ook iets pergola-achtigs  om wat aan te hangen, wat lampjes en plantjes. Een nieuw hek, want als buurman het niet gerepareerd had een paar jaar geleden (toen lag  een deel om!) dan was het van pure ellende al volledig ingestort. Geen hoge schutting, want dat is zonde van mijn uitzicht.  Als het potje te leeg is kan het hek uitgesteld worden, het straten is belangrijker, want ik heb nu sinkholes bij de gevel. 
Het scheelt dat ik er gewoonlijk alleen zelf loop, voor is dat anders..... ik wil niet dat mensen struikelen over die schuine tegels, daarom is dat belangrijker.  Het komt wel goed, maar het duurt even want ik laat het echt niet doen als er nog een deel open moet! 
Er moet een droogmolen komen.... dat werkt toch beter dan die losse rekken die bij harde wind omgaan .... de droogmolen heb ik al.  Ik ben dus al aardig bezig met voorbereiden. 
Ik heb een tuinkast.... hij mist een deur doordat hij met al die stormen een paar keer omgewaaid is en één deur is gesneuveld. Toch nog prima bruikbaar..... hij kan vastgezet worden aan de muur, maar omdat het hier nogal zakt vind ik dat ook niet handig ..... ik denk dat haken aan de muur waar ik een band/touw aan vastmaak om die kast handiger is. 
Ik zou wel graag een overkapping willen hebben, maar behalve dat dat waarschijnlijk veel te duur is moet ik die weghalen als er schilders komen of andere werkzaamheden. Ik heb een huurhuis, dus ik kan zelf niet plannen wanneer dat is en ik kan ook niet kiezen welke schilder, dus zelfs als ik een systeem heb waarbij het eenvoudig los te maken en weg te halen is (als dat bestaat/mogelijk is) dan heb ik toch hulp nodig.... de schilders doen dat waarschijnlijk niet... in elk geval mag ik daar niet op rekenen (als ik zelf een schilders zou bestellen kon ik dat gelijk afspreken). Dus dan alleen maar die pergola of iets dergelijks, ben ik ook blij mee. Het is maar een klein tuintje, dus heel veel mogelijkheden zijn er niet. 
Maar wat zal het heerlijk zijn als dat allemaal klaar is! 


Plannen genoeg..... 



6 opmerkingen:

  1. Heel veel plannen, ze ten uitvoer brengen kost dan ook heel veel tijd.
    De tegels zijn lapwerk, en dat door een bedrijf, tsss. Het is bekend genoeg hoe de bodem is daar, zou je zeggen.
    Hier verzakken ze ook maar ja, amateurs, we waren al blij dat we iemand vonden die ze wilde leggen. Nu de schutting nog opknappen en de poort.. alles verslijt, grrrr.
    Paasdingetjes maken dat lijkt me wel iets voor jou. Ik moet toegeven dat het knus is maar er aan beginnen deed ik met de kinderen toen ze klein waren.
    Knutsel ze en struikel niet op je stoep!
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tegels lagen toen goed, maar ja.... het zakt. Er was een slimmerik die zei: "Maar je bent nog lang niet bij de balk" ... ja, maar daar blijft toch wat zand op liggen, dus het wordt ongelijk.
    Het kan best moeilijk zijn om iemand te vinden, bedrijven zijn vaak te duur. Ik heb wel iemand op het oog.... die deed het in elk geval een paar jaar geleden nog en ik hoop nog steeds. Die is ook heel handig met andere klussen, dus dat zou mooi zijn.

    Paasversiering, ik hou ervan..... en de tafel leuk dekken e.d.
    (en met Halloween, de seizoenen, Sinterklaas, Kerst etc. )

    Dank je..... en ik zal opletten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vervelend dat je plannen afhangen van het werk van anderen. Zeker als het ook nog eens onhandigerds zijn. Verzakt de boel bij jullie zo erg? Een vriend van me had een klein stukje grond gekocht waarop een soort huisje/schuurtje/gebouwtje staat waarvan ooit de betonnen drempel op grondhoogte lag. Maar die grond is puur veen (het beweegt als je erop loopt, een soort cake-walk) en is zo verzakt in de loop van de tijd dat de drempel nu zeker 50 centimeter boven het maaiveld ligt. Mijn woning, een benedenhuis in een bouwblok uit de jaren 30, staat op zand, op een flank van de Hondsrug. Dat staat wel stevig, maar je weet met die extreme droogtes en natheden maar nooit natuurlijk. Mijn tegels verzakken in elk geval (nog) niet. Bij mij steekt ook zo'n oranje draadje uit de stoep omhoog. Ben benieuwd of er nog wat mee gebeurt. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook veel veengrond..... er moet ook altijd geheid worden, maar ja, dat is onder het huis en niet onder de tuin. Na verloop van tijd zakt het wel minder, de eerste jaren toen ik hier woonde ging het sneller. Hoe langer het bewoond is hoe minder het zakt..... maar waar verkeer rijdt komt wel snel spoorvorming.
    Nu heb ik het al heel lang niet laten ophogen, omdat ik het zelf niet kan is dat reden genoeg om steeds uit te stellen. En voorheen had ik er iemand voor, die was goed en snel.... maar ja, die is gestopt. Toen ik hier kwam wonen stond het huis er een paar jaar en ik had achter een parachute nodig om in de tuin te landen. Daarna nog meerdere keren opgehoogd, maar met steeds meer tijd ertussen.
    Die cakewalk ken ik..... dat hebben we niet in bewoonde gebieden.... daar zijn wagonladingen zand opgegaan en daarna steeds weer opnieuw bij het ophogen, dus dat geeft iets meer stevigheid, maar er zijn gebieden waar het nog echt puur veen is en daar heb je dat golven inderdaad.
    Ik vind het zonde om al te laten doen als het nog open moet.... al moet er maar 1 tegel uit, dan nog ligt hij vaak anders is mijn ervaring... op het eerste gezicht niks aan de hand, maar die tegel verzakt vaak als eerste.
    Flinke regenbuien zorgen er vaak voor dat het zand wegzakt tot onder het huis.... en dat veroorzaakt sinkholes.
    Ze zijn bij mij al geweest om het draadje door te trekken, maar het ging nog niet door. Geen idee wanneer het nu is. Het steekt bij mij maar een cm. of zo uit, misschien 2 cm, maar meer niet.... dus dat is niet terug te vinden als ik het nu laat ophogen.

    In elk geval heb ik wel tijd genoeg om plannen te maken 🤣..... en te sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ans dat doet de huurbaas toch teminste hier wel knuff geertje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat goed, deden ze dat hier ook maar! Die ene keer hebben ze het gedaan, toen de hele straat opgehoogd werd, riool vernieuwd etc. .... toen was dit een 'cadeautje' van ze.... ik had liever de oude bestrating terug gehad!
    Vroeger kregen we wel het zand, dat is ook niet meer..... maar ja, dat was een andere woningbouwvereniging.

    BeantwoordenVerwijderen