Zoeken in deze blog

zaterdag 22 juni 2024

Gelukkig zijn er ook goede uitslagen..... we gaan gewoon weer verder... en het wordt tijd voor wat anders!

Vrijdag kwam er weer eens een vragenlijst van het ziekenhuis..... er was ook alweer een afspraak bijgekomen, dit keer met een gynaecoloog, want op dat gebied zijn ze ook iets tegengekomen waar naar gekeken moet worden...... is het eerste wat ik in moet vullen: 'Voor welke klacht heeft u een afspraak?'  Ik kon hem niet openlaten...... dus dan maar alles invullen, want ik kon niet ontdekken of dit voor een bepaalde afspraak bedoeld was. Mogelijk voor de gynaecoloog, omdat dat weer nieuw is, maar als dat er niet bij staat vul ik alles maar in. 
Sommige dingen stonden al ingevuld, zoals of ik rookte of alcohol of drugs gebruikte en er werd ook gevraagd of de contactpersonen nog klopten, anders moest ik het veranderen. Leuk, maar ze stonden er niet bij..... waarschijnlijk zou ik ze wel te zien krijgen als ik op veranderen zou klikken, maar het is toch handiger als het er staat. Nu is dat allemaal kort geleden ingevuld en zelfs meerdere keren, er is niemand verhuisd of van telefoonnummer veranderd, dus ik weet wat er ingevuld is, maar als het van langer geleden is kan het zijn dat ik niet meer weet of het telefoonnummer nog klopt en als je 6 broers hebt die in de buurt wonen weet je dan nog welke je dan ingevuld hebt ..... dus handiger als ze dat er meteen bij vermelden. Dat zijn dus allemaal dingen waarom ik een hekel aan vragenlijsten heb..... tot nu toe waren ze eenvoudig, maar die eerste vraag al.... voor welke klacht ik kom.... ik weet niet welke afspraak ze bedoelen en wat gynaecologie betreft..... ik heb geen klachten! Ze hebben gewoon toevallig een cyste ontdekt waar ik voor zover ik weet geen last van heb. 
Volgens mij allemaal dingen die bekend zijn..... sterker nog..... waar ze in het ziekenhuis al meer van weten dan ikzelf! Ze hebben mij daar al behoorlijk binnenstebuiten gekeerd..... ik zie en voel alleen de wondjes. 
Ik vind het een prima ziekenhuis hoor, maar steeds die vragenlijsten wordt wat veel.... en bij deze weet ik dus niet eens waarvoor hij is en naar mijn idee heb ik niks ingevuld wat nog niet bekend was. 
Later ontdekte ik dat ik een sms had gekregen "Voor uw bezoek aan ons ziekenhuis staat een vragenlijst klaar" ..... dus ook zonder vermelding voor welk bezoek. Nou is het misschien ongebruikelijk om met alles tegelijk bezig te zijn, maar bij mij is dat nou eenmaal zo. 
Ondertussen ontdekte ik dat mijn afspraken voor tandarts en diabetescontrole en week eerder waren dan ik uit mijn hoofd meende te weten..... dus ik moest de tandarts afzeggen want dat is dan gelijk met de chirurg.... en de diabetescontrole is dan een dag erna en weer een dag later moet ik naar de gynaecoloog...... pfffff...... je moet wel heel gezond zijn om al die bezoeken aan de medische wereld te kunnen volhouden. Misschien stel ik die controle dan wel uit.... ik kijk het even aan..... hij is al eerder uitgesteld omdat ik in het ziekenhuis lag, dus ik laat hem liever doorgaan..... maar we zien wel. 
Tandarts moest ik in elk geval afzeggen, dus meteen een mailtje gestuurd. 
Al snel kwam er een leuk mailtje terug..... ze mailt mij over een paar weken hoe het gaat en dan zien we wel verder. De tandarts kan echt niet, de diacontrole past er net tussen als ik fit genoeg ben.... maar dat kan vast wel over een paar weken. 




Daarna wachten op het telefoontje van de neuroloog...... die zou rond 12 uur bellen..... dat werd half 4..... maar goed..... hij had redelijk goed nieuws.... er zijn geen tekenen van epilepsie gevonden, waarschijnlijk was het een uitgelokte aanval, dus door omstandigheden uitgelokt. Nou valt niks met zekerheid te zeggen, dus toch nog doorgaan met de medicijnen.... jammer, maar het is niet anders. 
Over een half jaar terugkomen tenzij ik weer wat raars krijg en als er niks gebeurt  kunnen we dan waarschijnlijk medicijnen afbouwen. Er zijn wel wat beschadigingen gevonden, maar dat is slecht te zeggen waar het van komt.... vaak te zien bij rokers, maar ik heb nooit gerookt, bij diabeten, dat ben ik wel, maar dat is redelijk onder controle..... niet altijd goed, maar nooit extreme uitslagen, maar het kan een oorzaak zijn. Hoge bloeddruk ook, maar mijn bloeddruk is meestal goed.... wel eens wat aan de  hoge kant, maar als ik dan terug moet komen is het perfect.... met een 24-uurskastje gemeten zelfs laag ..... dus hoog is hij gewoonlijk niet, alleen bij stress. Na die aanval was hij bijvoorbeeld heel hoog, maar dat vond ik logisch, ik was mij te pletter geschrokken. 
Het half jaar niet autorijden is nu 3 maanden geworden (daar is al ruim een maand van om), ik heb geen meldingsplicht, maar hoor het voor de wet wel te weten, dus doe ik het toch en er gebeurt iets dan heb ik een probleem. Nou, ik wacht nog wel even met rijden. Ik ben graag voorzichtig, ook al mocht het wel, dan zou ik het liever nog niet doen..... even afwachten nog of het echt niet terugkomt. Ook een uitgelokte aanval kan natuurlijk vaker voorkomen. Als ik elke keer als iemand boe roept zo schrik dat ik een aanval krijg dan is het ook niet goed (dat verwacht ik niet)...... maar dat kan ik dus beter even afwachten, het lijkt erop dat ik het alleen kreeg door pure pech dat er meerdere dingen samen kwamen... ik was natuurlijk behoorlijk verzwakt en dan kan er snel iets mis gaan. Het zal dus wel goed gaan, maar zekerheid voor alles! Als het in een auto mis gaat kan het meteen dramatisch zijn en daar heb ik geen zin in.
Maar de auto.... ik hou toch al niet van autorijden.... ik ben wel heel blij dat ik een auto heb, maar ik rij nooit alleen omdat ik het leuk vind, ik rij omdat het soms handiger is om met de auto te gaan. 
Dus zeker in het begin geen verre ritten (maar dat doe ik sowieso al weinig) en ik heb al het aanbod dat als ik het eng vind de eerste keer er iemand meegaat. Heel lief!!! Ik denk niet dat het nodig is, maar ik weet dat het kan en dat voelt al fijn. In het donker rijden word ik nu nog voorzichtiger mee, ik had toch al de indruk dat dat langzaamaan moeilijker werd, dus...... nu even niet, alleen waar het echt kan..... bijvoorbeeld naar ons clubgebouw. Alles goed verlicht onderweg, niet ver en ik ken elke straatsteen en zijweg etc. Meestal op de fiets, maar een keertje met de auto bij slecht weer of als ik meer moet meenemen dat kan nog wel. Maar andere ritten, ik merkte al dat ik het spannender ging vinden in het donker.... nou ja, vooral inspannender.... en spanningen moet ik nu niet hebben. De staar zal natuurlijk toch langzaam aan verergeren, ook al noemen ze het al heel lang beginnende staar. Verder heb ik er weinig last van. Een klein beetje dubbel beeld, ik kan er gewoon van lezen (als het niet te donker is), maar muziek lezen is wel lastig, want soms zie ik 10 lijntjes op de notenbalk i.p.v. 5 .... en welke noot is het dan? Maar een bril versterkt alleen de echte lijnen, dus meestal lukt het wel met bril. 



Jaja, ouder worden kan wat krakkemikkigheden met zich meebrengen, maar het kan erger..... jonge mensen kunnen ook van alles hebben, op mijn leeftijd is het minder gek, laat ik er maar vanuit gaan dat het erbij hoort.  Nu zit ik even goed in de lappenmand omdat ik alles tegelijk heb en niet alles volgens plan verloopt, maar ik ga er vanuit dat het wel weer goed komt, of in elk geval goed genoeg en ik ben al heel blij dat het er naar uitziet dat ik geen epilepsie heb! Een pijntje hier en een pijntje daar kan ik wel hebben, vermoeidheid ben ik aan gewend...... ik ben al in de 7de hemel als ik gewoon mijn normale leven weer kan oppakken zoals ik het deed..... en zoals ik het wil blijven doen! 
Nu is het nog wat moeizaam, ik zit nog volop in de onderzoeken e.d. en na mijn (mislukte) operatie moet alles eerst even genezen, dus ik zit nog wel in die lappenmand,  maar ik heb tenminste een lappenmand..... je zal maar ziek en zielig zijn en niet eens een lappenmand hebben waar je even lekker in kan liggen..... toch?



En zolang ik nog kan lachen valt het allemaal wel mee! Gelukkig kan ik dat nog steeds en heb ik dat steeds gekund. Ik heb het in beide ziekenhuizen heel goed gehad..... de heerlijke eenpersoonskamer in Hoorn, ik vond dat wel prettig. In Purmerend lag ik met nog 3 anderen, maar dat was ook prima..... het bracht ook wel gezelligheid met zich mee, al vond ik zo'n privékamer wel erg fijn. Nu met de dagopname was ook top..... ik ging lachend de ok in, ik vind het heerlijk als ik de mensen om mij heen hoor lachen en gek doen..... serieus als het moet, maar ruimte om te lachen en dan doe ik graag mee.
Ik hoorde de afkorting voor mijn operatie...... heel goed, het was zo'n mond vol, dat kan je beter afkorten tot lapchol ..... dat klinkt beter dan laparoschopische cholcystectomie.  Ik kreeg dus een lapchol, althans dat was de bedoeling en zei dat ik dat een veel beter woord vond. 




Volgende week alleen een dokter die belt..... dat valt mee en dan een week met weinig medische dingen..... wel bloedprikken, maar daar heb ik geen vaste dag voor, dat kan een dag eerder of later zijn, zonder afspraak. Het lukte mij om in die week een afspraak met mijn kapster te maken...... heerlijk, daar ben ik aan toe. Ik heb gekeken, het valt te belopen vanaf de bushalte, gewoon rustig aan..... dit zou ik vorige week ook gekund hebben, dus dat lukt dan ook wel weer, dan is alles wel weer goed genoeg genezen.



Ik ben nu nog voorzichtig..... de wondjes aan de buitenkant genezen goed, maar wat binnenin gebeurt weet ik niet, dat is niet te zien en dat is veel belangrijker dat het goed gaat.... dus even de kans geven dat dat ook goed gaat. 
 Die week erna veel afspraken, maar ook afspraken waar weer nieuwe afspraken uit voort kunnen komen....... daarom wilde ik graag daarvoor nog naar de kapster. Allemaal weer geregeld! Lekker..... zo wordt ik weer steeds meer mijzelf. Juist nu is het belangrijk om er een beetje fatsoenlijk uit te zien, daar voel ik mij ook beter door. Dus ook steeds vaker weer oorbellen e.d. in, soms wat nagellak..... van die kleine dingetjes die mij het gevoel geven dat ik vooruit ga! Mijn kettinkje met onze trouwringen weer om, dat moest af bij de MRI en de operatie, maar dat miste ik echt. Al die kleine dingen zijn op dit moment echt wel belangrijk. Ik kan ook een hele dag lekker in pyjama rondlopen en hooguit een borstel door mijn haar halen.... die dagen mogen er ook zijn, maar niet elke dag! 




Zaterdag
De wondjes lijken goed te genezen, dan zal het aan de binnenkant ook wel goed gaan...... maar ook hier ga ik uit van zekerheid voor alles, dus nog wel voorzichtig. En ik voel ook nog duidelijk dat de beste man behoorlijk bezig is geweest daarbinnen....manoeuvrerend met de apparatuur door allerlei spierlagen heen (en als het moeilijk gaat zal dat vast er wat heftiger aan toe gegaan zijn)...... maar volgens mij wordt dat al minder. Echt erg is het nooit geweest, meer als een soort spierpijn en van de wondjes is er eigenlijk nog maar één die ik nog duidelijk voel  (maar niet als ik rustig zit, dan voel ik niks). Maar duidelijk voelen is niet hetzelfde als echt pijn hebben...... dus nog steeds geen pijnstillers gebruikt! Ik herinner mij uit mijn jeugd dat mijn vader eens een spuit morfine van de huisarts kreeg..... eindelijk geen pijn meer en hij zei later tegen die huisarts dat hij daar wel vaker wat van wilde.... waarop de huisarts zei: "De pijn is weg, maar de waarschuwing ook, die voel je niet meer, de patiënt gaat lachend de hemel in, dus dit krijg je niet vaak!"  Bij paracetamol komt een heftige pijn er natuurlijk wel doorheen, maar toch..... de kleinere veranderingen voel je niet.... ook dat is voor mij een reden om het alleen te nemen als het echt nodig is en niet alleen omdat ik wel eens wat zou kunnen voelen. In het ziekenhuis heb ik er 2 keer 2 genomen omdat dat erbij hoorde, maar verder niet! 

Ik heb wat verband vervangen, eentje zit er nog (een eilandpleister), daar kijk ik later wel naar, maar die zit nog helemaal goed en die leek het meest nodig te zijn. Ik heb op mijn buik onder die eilandpleister  een blauwe/zwarte plek alsof hij met een pot verf mijn buik bewerkt heeft..... dit heb ik nog niet eerder gehad.... maar ja, ik vermoed dat dat ook komt omdat het moeilijk ging, dan is het niet simpelweg even naar binnen en klaar, maar zal er veel meer beweging daarbinnen zijn om het wel te laten lukken. Nou, dat zal wel weer wegtrekken, maar het ziet er nu echt niet uit. Nee, daar plaats ik geen foto van (ik maakte er wel een foto van)..... dat gaat wat te ver. 

Zo.... en nu wordt het tijd voor andere dingen! De komende tijd verwacht ik weinig nieuws op gezondheidsgebied, dus nu is het wel even mooi geweest...... over en tijdelijk sluiten wat betreft het gezondheidsfront! 
Ik ga zo een stukje wandelen, dus ik kom weer buiten...... alles weer een beetje normaal! En hopelijk maak ik weer wat leuke dingen mee die niks met gezondheid te maken hebben!!!!




9 opmerkingen:

  1. Nounounou, wat hilarisch......een loze operatie, dat maakt je niet gauw mee. Nu maar hopen dat de gal echt geen last veroorzaakt, verklevingen, dat klinkt onaangenaam, ik heb geen notie wat dat doet met een orgaan, ik weet het alleen van de baarmoeder. Hebben ze ook gezegd of het vaker voorkomt? En waardoor?
    De uitslag van het hersenonderzoek is gunstiger en als straks de medicatie is afgebouwd ben je daar weer van af.
    Over een paar maanden de auto in., dan ben je al aardig op weg weer de oude te worden. In ieder geval bijna.
    Hoe is het met eten, geen dieet of bijzondere voorschriften?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen jaren geleden het kinderen krijgen niet lukte bleek ik verklevingen in een eileider te hebben (met microchirurgie is het toen verholpen), endometriose (maar dat kan ook elders in het lichaam voorkomen)..... het heeft wel met de baarmoeder te maken, maar het kan overal naartoe gaan.
    Dus ik neem zelf maar aan dat dat de oorzaak is. of het vaak voorkomt weet ik niet, maar zo erg is in elk geval niet gangbaar. Er was niet goed meer te zien hoe hij snijden moest, dat was het grootste probleem en hij kwam al in de buurt van de alvleesklier, die wilde hij niet beschadigen. Nou de 12de hoor ik meer..... of ze dan ook meer weten is afwachten, maar in elk geval is de kans groot dat dan besloten wordt wat er verder gedaan wordt.
    Ja, het was wat raar..... het schijnt bij mij niet normaal te kunnen.
    Maar ze doen hun best...... ik neem toch aan dat die man zelf ook liever een geslaagde operatie achter de rug heeft.

    Een dieet krijg je gewoonlijk niet als de galblaas eruit gehaald is omdat je zelf wel merkt waar je tegen kan en wat vandaag verkeerd valt kan over een paar weken wel goed gaan.... ze hebben het liefst dat je van alles blijft proberen, zo gevarieerd mogelijk. Nou heb ik mijn galblaas nog, maar hij verwacht geen problemen..... dus ook geen dieet.
    Ja, dat van de neuroloog vond ik ook gunstig, ondanks dat er beschadigingen waren.... maar ik kan mij ook voorstellen dat dat veroorzaakt is toen ik ziek was..... want het was echt heftig, al realiseerde ik mij pas achteraf hoe erg.
    Maar goed, daar valt niks aan te doen en geeft geen problemen zolang het zo blijft en dus geen epilepsie vind ik een heel prettig idee. Garanties zijn er niet, daarom nog wel even afwachten, maar het ziet er goed uit, geen last meer gehad.
    Dus dit streep ik al half weg!
    Dan de gynaecoloog nog..... dat stelt misschien niks voor, maar ze vonden dat er wel naar gekeken moet worden.
    Echt, ik hobbel van het één naar het ander...... conditie is echt nodig, anders is dit niet vol te houden hahaha. Maar het is niet anders .... gewoon doorgaan maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De gynaecoloog nog, was ik vergeten te noemen.
    Voor een nieuwe baby zal het niet nodig zijn, lijkt me. 😁

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha, nee, dan kom ik in de krant! Alleen maar een cyste die bij toeval gevonden is..... bijvangst noemen ze dat. Nou ja, ik ben nou toch bezig, dan alles maar in 1 keer. 🤣😂

      Verwijderen
  4. Die formulieren zijn een ramp. Maar ja, ze willen van alles zo zeker zijn als mogelijk, hoewel ze zelf lang niet altijd weten wat, ergens, gebeurt of gebeurd is. Hmm, ik schrijf nu 'ze' en daar heb ik een hekel aan. Ik bedoel 'men', dat lijkt hetzelfde en is toch anders. Fijn dat je iedere dag een beetje mobieler wordt. En vooral ook dat die epilepsieaanval wellicht eenmalig was! Even een test: BOE! Heb je nu last? Wanneer niet dan valt het misschien allemaal wel mee. :-) Je hebt een goeie instelling Ans. Niet klagen, nait soezen, zoals ze in Groningen zeggen, met opgeheven en positief hoofd de toekomst tegemoet. We worden ouder en daarmee kwetsbaarder, dat geldt voor ons allemaal en dat is helemaal niet erg. Maar wel iets om rekening mee te houden. Is dat blauwzwarte onder de pleister niet gewoon een blauwe plek? Ik viel eens van de trap en met mijn kop tegen een tafelpoot (dat leg ik later nog wel eens uit :-) ) en mijn oogkas zag eruit als na een atoomaanval. Maar na een week was dat weg. De oogkas bedoel ik. Ken je Moshe Dayan nog? Met die ooglap? Nou, dan kun je iets voorstellen bij mijn huidige staat. (Nee hoor, grapje) Het wordt schitterend weer de komende dagen. Lekker eruit, voor zover de krachten het toestaan, en anders onder de parasol in de tuin. Er is altijd wat te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Formulieren.... en er dan niet bezetten waarvoor ik het moet invullen.
    Ik ben niet geschrokken van je..... dus of niet hard genoeg geroepen of ik kon er tegen!
    Het zal wel goed komen.
    Gelukkig ben ik van nature positief en vrolijk etc. .... dat maakt het een stuk eenvoudiger. Daardoor heb ik ondanks alles best een leuke tijd gehad...... klinkt misschien raar, want ik had het natuurlijk liever anders gezien, maar er gebeurden zat leuke dingen en veel mensen waren erg lief en behulpzaam. De leuke kaartjes, berichtjes, telefoontje, mailtjes, plantjes, fruitbak, armbandje als opkikkertje en vandaag weer een prachtige boeket dat ik kreeg....... dat is allemaal geweldig en daardoor is het toch een mooie tijd. Zie het mooie en je kan het slechte beter aan.
    Ja, het is een blauwe plek, maar bijna zwart...... auberginekleurig klinkt mooi... is ook bijna zwart. Ja, met dat gewroet krijg je dat.
    Mijn broer heeft eens oogkas en jukbeen gebroken en zijn gezicht had ook zo' n kleur. Dat viel meer op.... ik loop niet in bikini rond, dus niemand ziet het. 😁🤣 Moshe Dayan, ja...... die herinner ik mij goed, die ooglap maakte indruk.
    Vandaag wat verder gelopen dan gisteren, maar toen 'lekte' er daarna toch nog een wondje, dus die moet ik in de gaten houden. Opbouwen dus.... dat komt wel goed!
    Hier is altijd wat te zien met mijn zicht op de N247 en daarachter de weilanden waar ik elke avond de zon zie ondergaan (nou ja, tenzij het zwaarbewolkt is natuurlijk)...... dat vrije uitzicht is heerlijk, ook bij slecht weer. En aan de andere kant een grasveldje, dus ook daar geen overburen dichtbij..... ik woon hier zo lekker met ook nog eens veel lieve buren..... dat maakt veel goed. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat het allemaal wel goed komt.... en ik kan best lachen om de operatie die niet afgemaakt is ..... jammer, maar bij mij loopt het nou eenmaal wel vaker anders en dan zie ik er graag de gekke kant van. Nait soezen..... laat ik nou bij soezen aan heel andere dingen denken!
    Lang geleden zou ik geopereerd worden, was in het ziekenhuis, maar het kon niet doorgaan en ik ging met de visite mee terug..... ik zat bij mijn ouders toen er een schoonzus binnenkwam en ondertussen riep: "Weten jullie al hoe laat Ans ge ..... huh...... jij lag toch in het ziekenhuis? " Tsja...... het hoort dus bij mij. Dat is toen ook goed gekomen, aan die operatie heb ik uiteindelijk mijn zoon te danken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! Je hebt dus een abonnement op uitgestelde operaties. Als je nou na deze operatie nog tenminste twintig jaar door kan is dat óók een cadeau! :-)

      Verwijderen
    2. Ja, blijkbaar...... heel wonderlijk.
      20 jaar... ...daar teken ik voor! Maar wel op een leefbare manier graag! 👍

      Verwijderen