Zoeken in deze blog

zaterdag 7 september 2024

De eerste week van september 2024

 



September begon met de warmste 1 september ooit gemeten. Het viel hier nog mee (in Maastricht werd het 32 graden, jakkes), maar het was voor mij zeker geen weer om in de zon te zitten. 's Middags even boodschappen gedaan.... op de fiets was het lekker en toen voor in de schaduw gezeten. Lekker zitten lezen, ijsje erbij, drinken erbij.... zo was het prima uit te houden. De kaars in mijn lantaarn was bezweken door de hitte. 

2 september had ik al om 6 uur 's morgens de achterdeur open en boven stond het één en ander tegen elkaar open, dus waar woei een frisse wind!  Weer even boodschappen halen..... nu naar een andere winkel. Met dit warme weer heb ik de neiging binnen te blijven, maar ik wil toch af en toe naar buiten.... op de fiets is het dan het prettigst maar een echte fietstocht is nog teveel, zeker met dit weer. Dan is zo'n ritje naar de winkel net mooi. Toch in beweging, toch buiten..... dat is genoeg. Daarna heel even in de tuin gewerkt, wat takken gesnoeid..... het was nog in de schaduw, maar het was teveel...... drijfnat ging ik weer snel naar binnen, maar toch wat takken weg en wat opkomend onkruid! 





3 september besloot ik toch eens te controleren of mijn afspraak voor de coronaprik goed was gegaan. Ingelogd.... ja hoor.... hij staat er gewoon.... alleen die laatste afspraak zoals ook de bedoeling was. Ik heb er per mail geen bevestiging voor gehad, maar wel per sms, maar dat was voor beide afspraken. Blijkbaar is die eerste er dus toch uit. Ook nu was het niet helemaal goed, want de straat 't Spil heet nu ineens Het Spel. Tsja...... tot nu toe is er meer fout gegaan dan goed. Ik ga gewoon heen..... ik heb mijn sms waarop ik de bevestiging heb en als dat ze niet genoeg vinden ga ik moeilijk doen, ik heb even geen zin om hun fouten op te lossen, het waren er teveel! 




Het was raar weer..... bewolkt, toch weer zon, beetje regen, flinke bui..... een mooie ondergaande zon en toen toch tegelijk weer wat regen, wat een bijzonder plaatje opleverde. 



Mijn avondwandeling was deze dag onder een paraplu..... en wat korter. 

4 september was weer eens pakjesdag. De postnl-bezorger is tegenwoordig supervroeg.... maar ook supervriendelijk. De DHL-man krijg ik niet eens te zien. De zet alles gewoon neer op de afgesproken plek.... alleen is de afspraak dat dat alleen geldig is als ik er niet ben en hij belt niet eens aan. Ik had steeds een aardige die supersnel was en wel aanbelde, maar het al snel op de afgesproken plek legde.... als ik dan alsnog de deur opendeed dan liep hij terug om het mij te overhandigen. Ik ga er dus vanuit dat dit een ander is, maar ik heb hem of haar nog niet gezien. 

5 september werd het tijd voor de kapster. Nu niet meer asymmetrisch omdat dan de haaruitval meer opvalt aan de lange kant. De lange pluk op links was nogal dun geworden en werd een zielig sliertje vond ik en daarom haakte ik het plukje steeds achter mijn oren zodat het er minder zielig uitzag (hoewel dat ook niet mooi was, net of er een kwastje onder mijn oor hing)... ik haak het wel vaker achter mijn oor, maar dat is meer een gewoonte, nu deed ik het bewust en het was dus nog geen succes. 
Bij het kortere haar viel het minder op.... het mag best zichtbaar zijn, maar ik hoef er ook niet mee 'te koop' te lopen. Als het kort minder opvalt dan liever kort.... of korter, of kortst.  Ik ben nog lang niet kaal (en dat zal denk ik ook niet gebeuren, dat is afwachten), maar ze hoefde nu niet uit te dunnen. Met heel kort haar vind ik grote oorbellen erg leuk.... ik heb er genoeg, dus ik kan mij uitleven. In elk geval vallen oorbellen dan meer op, dus in mijn 'oorbellenwinkeltje' zal nog vaker dan anders gezocht worden naar iets leuks, iets opvallends..... ik heb genoeg in mijn winkeltje.

De kapster zag het meteen toen ik binnenkwam..... vooral die lok viel op.  Ze was het er mee eens, het moest korter. Heel kort vond ze nog niet nodig, dat kan altijd nog, dus bovenop nog wat langer.




Ze gaat binnenkort met zwangerschapsverlof, dus ze is er een tijd niet..... maar ik kan haar altijd om advies vragen zei ze en evt. als ze zich goed voelt wil ze mij misschien wel knippen als het nodig is (maar ik heb wel duidelijk gezegd dat ze het echt moet zeggen als het niet kan.... er zijn belangrijker dingen!). Het scheelt dat wij elkaar al lang kennen, niet alleen als kapster met klant, anders zou ik het niet eens in mijn hoofd halen om haar lastig te vallen tijdens haar verlof, maar nu ook alleen als ik er echt niks meer mee kan beginnen!. Binnenkort zien wij elkaar weer op een verjaardag, ik zie haar dus niet alleen als ik geknipt moet worden. 
Ik liet het helemaal aan haar over....... en ik ben tevreden met het resultaat! Ze zag er wel korte haartjes tussen zitten, maar omdat ze het altijd heel erg uitdunt is het niet te zeggen of dat nieuwe haartjes zijn, want dat het versneld uitvalt wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nieuwe haren voor in de plaats komen..... maar dat was nu nog niet duidelijk want het kunnen ook de korte uitgedunde haren zijn. Ik heb normaal veel haar, dus ik heb nog genoeg..... volgens de kapster is dit de hoeveelheid die de gemiddelde klant heeft..... ik heb normaal zoveel dat ze altijd zo ongeveer de helft uitdunt 😂.
Dat hoefde nu niet, alleen bij de randjes/laagjes een heel klein stukje, dat rafelige staat beter bij mijn 'recht zo die gaat-haar'. Mijn haar is zo steil dat je ook elke oneffenheid ziet... er valt niks te verdoezelen.... maar ook rechte lijnen vallen snel op bij bijv. laagjes. Nou knipt zij erg goed, dus het is niet heel storend, maar dat 'rafelige'  vinden we mooier, dat valt beter. 
Als het uitvallen te erg wordt gooi ik er eventueel de tondeuse overheen, dat is ook een oplossing..... dan red ik het wel tot zij weer aan het werk is! Soms wil iemand in een gekke bui wel eens flink door mijn haar strijken..... ik hoop dat ze dat nu even niet doen, want met wat pech heeft iedereen dan haar in de koffie of op het bord, want de haren vliegen bij mij echt in het rond als ze zoiets doen. Ik verwacht zelf niet dat ik echt kaal word..... maar ik zie het wel, ik kan er niks aan doen verder. Wel handig.... even een zeemlap erover en het is glanzend schoon..... elk nadeel hep ze voordeel! 

Gelijk maar even naar een winkel.... met het autootje! Het werd 'Dirk'..... altijd leuke dingen en leuke aanbiedingen. Ik besloot daarna wel meteen naar huis te gaan, want ik had dingen voor de koeling en de zon was met dubbele kracht door de bewolking gebroken.... dus even een zak diepvriespatat of iets dergelijks kopen om de rest te koelen, dat kan dan bovenin de tas, zodat de koelte naar beneden zakt..... half ontdooide aardappel is niet zo'n ramp, dat hoef ik niet weg te gooien. Toen ik bij de kassa stond ging er een alarm af..... het bleef maar doorgaan, oorverdovend..... het tutert nog na in mijn oren..... volgende week allemaal maar naar meneer Schoonenberg! Ik wilde wel graag nog naar andere winkels, maar zaterdag ben ik weer in Purmerend en maandag in Hoorn, dus dan heb ik ook genoeg winkels in de buurt. En alles in één keer lukt mij toch niet, het was eigenlijk nu wel genoeg. Toen ik thuis de meeste boodschappen had opgeruimd merkte ik dat ik best wel moe was.... al gaat het steeds beter, het is nog lang niet op het oude niveau..... maar ik ben hier al dik tevreden mee (voorlopig)! Ik probeer weer wat vaker saxofoon te spelen maar meer dan een paar minuten hou ik het nog niet vol.... het lukt gewoon niet.... die spieren weigeren gewoon. 
's Avonds heerlijk gegeten en ik had er weinig werk van.... gewoon kippendij-shoarma, roerbakgroente en rösti in de wok geknikkerd en genoeg over om vrijdag weer te kunnen smullen. Lekker!

6 september...... naar het zwembad..... heerlijk. Voor alle zekerheid wat koek meegenomen.... de eerste les van de maand drinken we altijd koffie en dan neemt iemand van ons wat lekkers mee..... ik heb er vorige week niks over gehoord, dus nam ik toch maar wat mee..... voor het geval er niemand iets mee heeft. Allemaal dingen die ik gewoon bewaren kan als het niet nodig blijkt te zijn. Maar er was heerlijke cake.... zelfgebakken stroopwafelcake en chocoladecake..... erg lekker. 

7 september.... een datum die altijd in mijn geheugen zit.... de verjaardag van Ed.... hij zou dit jaar 74 zijn geworden.  Ik probeer mij wel eens voor te stellen hoe hij er nu uitgezien zou hebben. 
Toch had ik dit jaar een verjaardag op 7 september.... een dubbele zelfs. Ik ging in de namiddag heen en at daar, dat is daar een gewoonte geworden  (maar ik ga er niet op rekenen.... ze hoeven het niet als verplichting te zien omdat ze het al vaker zo deden!!!).... en na het eten (voor donker) naar huis. Nee, niet meer in het donker rijden! Ik deed het al weinig omdat mijn zicht in het donker te slecht is (alleen goed verlichte korte stukjes waar ik elke straatsteen ken reed ik soms nog), maar nu stop ik helemaal.... de laatste 2x vond ik het inspannender en na die epileptische aanvallen doe ik het echt niet meer! Ik word een gevaar op de weg en als ik mijzelf doodrij is het jammer, maar eigen schuld...... als ik een ander doodrij is het vreselijk en het idee dat dat mijn schuld is maakt het nog veel erger.... dus gewoon niet meer doen! Het zou ook wel eens te inspannend kunnen zijn en daardoor een aanval opwekken. Ik denk dat er meer voor nodig is om het op te wekken, want ik heb geen epilepsie.... maar je weet maar nooit, achter het stuur wil ik het zeker niet hebben! Ik denk ook dat ik er minder snel last van zal krijgen omdat ik nu lichamelijk gewoon sterker ben, maar toch..... het zal lang duren voor ik er niet meer aan denk!!! Bovendien zorgen nu de medicijnen er wel voor dat mijn aandacht daar toch nog naartoe gaat.....door het op tijd moeten innemen en de bijwerkingen.
De dubbele verjaardag was gezellig..... heerlijk gegeten daar (er werd op tijd gegeten.... speciaal voor mij zodat ik zonder probleem voor donker thuis kon zijn!)  en weer helemaal bijgekletst met iedereen. Nog net voor donker thuis. 

Alweer een week voorbij. Komende week alvast veel dingen uit de tuin halen, vooral de kleine dingen, dat kan in dozen en bakken de schuur in zolang, ook de dingen uit mijn tuinkast. De grotere dingen komen later wel, dat kan op de dag dat mijn 'stratenmaker' komt ook nog, dat moet dan maar zolang achter het hek staan.... evt.  op het grasveld. Ook die week bloed prikken in Hoorn, het zand komt en daarna de stratenmaker..... dus genoeg te doen. 
De meeste bomen zijn nog groen, maar een enkele begint al duidelijk te verkleuren. Ik hou van de herfstkleuren, prachtig! Het koelere weer is ook van harte welkom. Hopelijk volgt er dan een winterse winter. Ik wil een pak sneeuw..... ik wil een sneeuwpop maken


en sneeuwballen gooien.... verse voetstappen maken in de sneeuw. 


En hopelijk is het ijs sterk genoeg om de schaatsers over de vaart achter mijn huis te zien schaatsen..... en op het kleine slootje daarvoor...waar Edwin leerde schaatsen en waar hij pas op het ijs mocht als de buurman het sterk genoeg vond om er met zijn dochters op te staan 



Foto gemaakt door de buren

IJshockey


 en misschien kunnen de ijsschuiten het ijs op.... dat doet mij denken aan vroeger, toen mijn vader nog ijszeilde samen met mijn jongste broer. Ooit had mijn opa 3 ijsschuiten die later naar mijn vader zijn gegaan. Maar ja.... waar laat je die? Uiteindelijk zijn ze allemaal verkocht... de oranje  'Fram', de blauwe 'Finta' en de rode Piet Hein". 


Foto's van 14 februari 2021

Ik hoop op weer zo'n mooie winter..... al is het maar 2 of 3 weken.... even echt winter, heerlijk!!!! Het hoeft niet zo heftig te zijn als in de winter van '78/'79..... toen was het heel erg....het ov reed niet, telefoonnet was overbelast, Ed en ik konden allebei niet naar ons werk en bleven lekker in ons flatje.... net getrouwd, wij vonden het wel prima zo. 

2 opmerkingen:

  1. Sorry, ik kan het niet laten. Ik ben een stille volgster. Maar valt 7 november ook op 7 september? Of begrijp ik het verkeerd.
    Met vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een domme fout van mij..... meerdere keren nagelezen en door jou nu pas ontdekt en verbeterd!!! Dank je, dat was inderdaad raar.
      Ik denk dat het komt omdat man Ed op 7 september jarig was en zoon Edwin is op 7 november jarig, dus allebei voor mij een datum die niet ongewoon klinkt..... maar dit was echt fout!
      Geen sorry hoor, ik ben blij dat je het meldt..... dan kan ik de fout er uithalen!

      Verwijderen