Zoeken in deze blog

zondag 22 september 2024

Rommelige vrijdag en zaterdag




Vrijdag

 Er is een hoop werk verzet...... de tegels zijn eruit en het zand ligt erin....... morgen verder! 
Ik heb niks gedaan, hij heeft dingen verplaatst die ik nu even niet meer zag zitten!Ik had wel al het één en ander gedaan, maar de laatste (vooral de wat grotere dingen) zag ik niet meer zitten, even rustig aan. 

De pakketbezorger gooide iets door de brievenbus, maar klopte ook nog aan.... "klain pàkketje voor u" .... nou, dat was zeker klein.  Hij wenste mij nog een prettige dag.... netjes .... hij spreekt best goed Nederlands, maar de uitspraak is niet altijd perfect (wel verstaanbaar) .... maar ja, dat is met dialecten ook, er zijn zat Nederlanders die ook geen perfect Nederlands spreken! Ik vind het heel goed dat hij zich prima kan redden in het Nederlands! 

De stratenmaker ging en de KPN-infra-man verscheen..... hij was al buiten bezig geweest zei hij (hij zou bellen, maar dit is beter.... hopelijk kon hij het dan ook vandaag oplossen).  Hij deed wat in de meterkast en ging naar buiten...... gelukkig haalde hij er (nog?) geen tegels uit. Ook een vriendelijke man, jammer dat ik hem niet aldoor goed versta (hij spreekt het Nederlands onduidelijker dan de pakjesbezorger, maar ook hij kan zich prima redden.... mijn uitspraak van andere talen is ook niet perfect....,  maar ook praat hij steeds tegen zijn telefoon die ik niet zie..... als ik dan wat zeg wijst hij op zijn oortjes...... ja, ik vind dat moeilijk, wanneer praat hij tegen mij en wanneer tegen zijn collega?  Maar goed, hij deed zijn best en was vriendelijk ...... meer kan ik niet verlangen. 

Ik dacht toen hij aanklopte (want de bel doet het niet 😂) eigenlijk net even een tukkie te gaan doen, maar dat schiet er dan voorlopig bij in..... zo'n 40 minuten later was hij wel klaar, het werkte.... onder het groene lampje knipperde een tweede groen lampje.... hij was connectie aan het maken (later waren ze allebei gewoon groen). Maar..... misschien zou zijn collega ook nog langs komen, dus nog geen tukkie en geen boodschappen doen. En niet naar boven, want de bel hoor ik daar vaak niet, maar het kloppen hoor ik boven helemaal niet.... tenzij ze als een Fred Flintstone tekeer gaan.  

Dan maar tv kijken en computeren e.d. De afwas was al klaar, ik had wat dingen uitgezocht..... veel meer kon ik niet doen beneden, want ik kon niet overal bij.... ik wilde nog het één en ander tijdelijk naar boven brengen, maar dat liet ik nu maar zitten. Ik heb nog een paar dagen voor het maandagmiddag is.... dan moet het ruim zijn voor de KPN-monteurs die een nieuw stopcontact in de meterkast gaan maken en de kabel op de één of andere manier moeten zien door te trekken naar het aansluitpunt in de kamer waar  mijn modem staat en het tv-kastje en mijn vaste telefoon (die het niet doet). 
Veel had ik voor afgelopen woensdag al weggehaald, maar waarschijnlijk moet er meer weg.... wat ik op de trap gestald had moet dan maar zolang naar boven. Jammer dat het maandag slecht weer kan worden..... dat kan ik niet van alles tijdelijk buiten zetten. Mijn tuintje is dan klaar als het goed is.... het hek komt later wel, de rest moet dan wel klaar zijn en dan kunnen spullen die nu ergens achter het hek gestald zijn weer terug. 
Die tweede monteur kwam niet..... toen hij er tegen 5 uur nog niet was ben ik boodschappen gaan doen.... op mijn mobiel ben ik niet gebeld en mijn vaste telefoon 'doetutniet' .... ze hebben allebei mijn nummers, dus ik denk dat hij ergens anders heeft kunnen zien dat het goed was. 
De belangrijkste boodschappen zijn in elk geval binnen, dat is ook belangrijk. 

Wat een rare rommelige dag! Maar wel een dag dat iedereen vrolijk leek te zijn.... bij het boodschappen doen ook...... storing bij de statiegeldautomaat..... niemand zeurde..... één haalde gewoon zijn krat er weer uit nadat hij even gezellig had staan praten. De rest bleef wachten.... ik was tweede en had weinig.... de man voor mij had heel veel en liet mij voorgaan toen het apparaat het weer deed.... ik kwam die andere tegen en riep dat hij het weer deed "Volgende keer wel weer" zei hij vrolijk. Bijna botsingen met anderen werd om gelachen. De caissière begon een praatje over het eten, het meisje bij de bloemen was vrolijk.... echt, niemand zeurde! Soms heb je van die dagen..... heerlijk.  
Vriendin is deze dag jarig, maar viert het morgen.... dat is dus pas als de stratenmaker weg is, maar ik kan er de hele dag terecht dus dat is geen probleem. 




Zaterdag

De stratenmaker kwam weer en deed zijn best.... ik heb verschillende tegels en die zijn ook nog eens van verschillende dikte. Dat vertraagd natuurlijk..... blij dat ik geen  patroon had bedacht, want dan wordt het echt lastig. Ik had gezegd: "Ga je gang maar, het maakt niet uit, al leg je alles door elkaar!" .... maar dat is niet handig met verschillende diktes. Alles kan en volgens mij kan hij ook alles, maar het vertraagd wel, vooral omdat hij heel precies is.... het is niet 'kwak er maar in'.    Hij had het een dag eerder al gemerkt toen hij ze eruit haalde. Maar hij heeft het leuk neergelegd!!! Ik ben dik tevreden. Het is niet helemaal klaar, maar wel bijna. Afhankelijk van het weer gaat hij vrijdag verder, het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij in de stromende regen gaat werken. 



Ik wacht het gewoon af.... het meeste is klaar en de rest komt ook wel goed ..... is het komende week niet dan komt het later wel. De zomer is voorbij en bovendien is er ruimte genoeg om op een mooie najaarsdag lekker buiten te zitten, dus er is geen haast bij, als er wat anders tussenkomt maak ik er ook geen probleem van. . 
Een mooie verhoging bij de achterdeur en hij liet dat doorlopen tot het muurtje met de buren..... goed idee! Hij vond het een mooie plek om mijn tuinkast neer te zetten..... helemaal mee eens! Die plek kan ik toch niet veel mee en dan is het goed benut. Hij was het met mij eens dat ik met de banken beter kan wachten tot het voorjaar..... niet handig om ze eind september neer te zetten als het seizoen eraan komt waarin er niet vaak gebruik van wordt gemaakt..... en de kans dat ze minder mooi uit de winter komen best groot is. Als ze eenmaal buiten staat haal ik ze echt niet elke winter naar binnen, daar heb ik geen plek voor, maar nu wacht ik lekker tot het voorjaar, ze zitten nu nog in de doos, dus nemen niet veel ruimte in.  
Voor een houten bank en achter een metalen en bij die laatste zit een hoes.... handig! 
Wat leuke kussentjes erop.... een loper ervoor dat is prettig met blote voeten en ik heb een stel tuinpoefjes..... daar kan ik op zitten, maar ze zijn natuurlijk erg fijn om mijn korte pootjes op te zetten.... dat zit ik echt lekker. 
Als het een mooie dag is zal ik de tuintafel en stoelen even een flinke sopbeurt geven..... daar heb ik een wonderspons voor nodig, maar die heb ik in huis. Een oude tuintafel met afgebladderde verf ga ik opknappen, handig om wat leuks op te zetten en te gebruiken als ik plantjes wil verpotten..... zolang hij nog niet instort mag hij blijven. Ik zal eerst met een verfkrabber aan de slag moeten. 
Maar eerst zand invegen.... daar begon ik meteen maar alvast mee. Daarna douchen en even snel wat eten.




De verjaardag ging ik dus pas 's avonds naartoe..... alle andere visite was al geweest, dus ik was de enige.
Het was heel gezellig, maar ik maakte het niet laat...... ik was een beetje 'af'.  Ik sliep dan ook snel, maar werd midden in de nacht ineens wakker..... dan maar even wat anders doen en daarna verder slapen!
Het was een rare week.
Nu maandag nog.... en dan kan ik weer 'opbouwen' hoop ik. Na staan overal dingen in de weg en ik kan nergens bij. Maar voordat de KPN-ers komen nog even de coronaprik halen.

Zondag maar een beetje bijkomen..... wel zand invegen en alvast wat dingen terug in de tuin zetten die nu achter het hek staan.... niet alles tegelijk en sommige dingen zullen misschien ook niet lukken in mijn eentje, maar als alles er al staat kan ik moeilijk inzanden, dus dat moet eerst.... en dan af en toe wat neerzetten, het hoeft niet in één dag klaar! Mooi dat we ruimte hebben om het zolang achter het hek te zetten.... het staat daar niemand echt in de weg. Ja, het staat rommelig, maar dat is maar tijdelijk. 
Zo blij met wat er klaar is. Van de week naar de bouwmarkt voor wat dingen die nodig zijn..... ze bezorgen ook, maar niet alle dingen die ik nodig heb.... pech, want er zijn dingen die ik wel laat bezorgen omdat het gewoon de zwaar is of te groot/onhandig in mijn kleine autootje.... handiger zou het zijn om alles in één keer te laten bezorgen, maar ja..... het is niet anders. 








9 opmerkingen:

  1. Het duurt en duurt...
    Hopelijk kun je volgend voorjaar buiten zitten. 😉
    Ik ben het eens over verstaanbaar spreken. Niet erg wanneer er een foutje in zit als het maar te begrijpen is. Zelf spreken we ook niet andere talen vloeiend.
    Wel jammer dat men soms alleen dialect spreekt en niet anders kan (of wil!).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan zelfs nu al buiten zitten, het is net niet af........ maar het is erg mooi geworden. Het was gistermiddag smoorheet in mijn tuin.... vooral om dat soort klussen te doen, dus hij moest af en toe pauseren in de schaduw. En het glasvezeldrama..... ik hoop dat dat morgen dan eindelijk goed is.
      Als ze hun best doen Nederlands te spreken vind ik het al snel goed.... ook al versta ik het niet altijd meteen. Eigenlijk vind ik het veel erger als Nederlanders heel veel fouten maken...... helemaal als het mensen zijn die beter zouden moeten weten. Ik vind dialecten prachtig, maar fatsoenlijk Nederlands is ook belangrijk en als Nederlander moet iedereen dat kunnen spreken, al vind ik dat een licht accent moet kunnen. De mensen die met een andere taal zijn opgegroeid is het veel moeilijker voor..... als ze hier wonen of lang verblijven vind ik wel dat ze hun best er voor moeten doen, maar dat het vaak niet perfect is begrijp ik.... en de één zal het sneller leren dan de ander, dat is met alles zo.

      Verwijderen
  2. Wel een gedoe met al die lieden die al dan niet langskomen, Ans! Bij mij in de straat wordt glasvezel naar de huizen gebracht, dat wil zeggen, nu en dan zie ik iemand iets aan een muur prutsen, bij een tamelijk willekeurig huis. Ik heb intussen begrepen dat niet alleen KPN die leidingen legt maar ook nog tenminste een ander bedrijf. Die bij mij moet nog maar ik heb geen idee wanneer. We zien het wel. En over accenten en talen - ik zit momenteel in Zuid-Limburg en de mensen hier zijn buitengewoon vriendelijk maar volstrekt onverstaanbaar. (Misschien, bedenk ik nu, líjken ze alleen maar heel vriendelijk en schelden ze me in werkelijkheid voortdurend de huid vol :-) ) Als men weet het met een niet-Limburger van doen te hebben past men de uitspraak aan en met wat gebarentaal, vertaal-apps en heel luid spreken valt er wel enigszins chocola van te maken. Maar als men het tegen een collega-Limburger heeft staan mijn oren met de mond vol tanden (en probeer dat maar eens in het Limburgs te vertalen!) Maar zoals gezegd, de mensen zijn hier echt heel aardig, ik heb nog nooit zoveel onbekenden gegroet en met vreemden onverwachte praatjes gemaakt. Waarover - geen idee, maar dat doet er niet toe. Ik hou van talen. Straks weer terug in het noorden met zijn harde, korte klanken en understatements. 'Moi buurman. Hoe was de film gisteren?' 'Och joa, nait beroerd'. De buurman heeft een geweldige avond gehad. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het glasvezel zat al een tijdje binnen, maar niet op de goede plek. Sowieso moest er een stopcontact bij..... nu zit het in dat van de bel en dus doet de bel het niet..... maar dat wordt maandag verholpen en dan wordt de kabel van de meterkast doorgetrokken van de meterkast naar de kamer zodat mijn vaste telefoon niet in de meterkast hoeft, want dat is nogal onhandig. Maar ja.... mijn glasvezel bleek ook niet te werken, want het rode alarmlampje brandde. Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Maar als het goed is komt morgen alles in orde.
      Ik hou van dialecten maar ik heb ook iets met andere talen, hoewel ik absoluut geen talenknobbel heb, maar woordenboeken in niet gangbare talen vind ik leuk. Ik heb er al een stel.....Chinees, Zuid-Afrikaans, Roemeens, Pools.... ik vind het gewoon leuk.
      Sommige dialecten zijn voor een buitenstaander slecht te volgen ...... zoals het Volendams, maar ook op Marken kunnen ze er wat van. Voor mij meestal wel te volgen, maar voor veel mensen onverstaanbaar. Zoals mijn baas in het zwembad op zijn eerste dag ervoer. Er kwam een Volendammer klas binnen voor schoolzwemmen en een jochie zei tegen hem: "é...kemmezwembroekstrooitenkmoetumvromhè" .
      Toen de volgende aan hem vroeg: "é èje ok slik?" vroeg hij zich af waar hij terecht gekomen was.
      Kan jij het vertalen?

      Verwijderen
    2. Ehm.... ik ben mijn zwembroek vergeten, moet ik hem (nog) halen? En: hé heb je ook de grondsoort die men veelal in kwelders aantreft? Nee, geen idee Ans. :-)

      Verwijderen
    3. Hihihi... de eerste is "Hé, ik ben mijn zwembroek verloren en ik moet hem terug hebben."
      De tweede: "Hé, heb/verkoop je ook snoep?"

      Verwijderen
    4. Bij de eerste zat ik er niet eens zo ver naast. Bij de tweede wél! :-) Mooie taal, dat Volendams!

      Verwijderen
    5. Sommige dingen zijn wel te begrijpen als je doorhebt waar het een verbastering van is...zoals strooit..... gestrooid, verloren. En vrom komt van weerom. Slik..... tsja, je slikt het... mijn moeder zei wel eens: "Dat ging slikkerdebik naar binnen" als iemand lekker aan het smullen was.

      Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen