Zoeken in deze blog

zaterdag 3 augustus 2019

Waterige visdag

Vrijdagmorgen liep ik door een miezerig regentje naar de visdag....achter mijn EHBO-rollator, maar toen ik daar aankwam begon de zon te schijnen, het werd heerlijk weer. Eerst even allerlei mensen begroeten die ik daar elk jaar zie, een bekertje thee drinken....... en naar de vaste startplek. Mijn maatje van die dag zag ik nog niet, maar ik wist niet of hij ervan op de hoogte was dat wij altijd een bankje hebben als uitvalsbasis. Af en toen een rondje lopen en dan weer naar het bankje....soms wat heen en weer, maar steeds weer terug naar die plek. Ineens zag ik hem....hij stond in de buurt, net aan de andere kant van de brug, dus ik haalde hem even op. Al snel kwam de kwak (Volendammer botter) eraan...... die brengt de "vis"  en mensen kunnen een stukje varen.



De mensen van de afslag tellen de vis op de manier zoals dat vroeger ging en dat wordt ook uitgelegd....en wordt heel veel verteld over vroeger tijden. Daarna gaan ze naar binnen, daar is de visafslag....er wordt nog meer uitgelegd en mensen kunnen via afslag proberen een gerookte makreel te bemachtigen. Wij bleven buiten zitten.....tot het ging regenen....... het bleef regenen en ging harder regenen en het bleek nog harder te kunnen. Iedereen bleef binnen..... onze presentator Martin bleek ook te kunnen zingen en iets voordragen over een haring..... leuk om zo de tijd te vullen, want niemand wilde naar buiten......maar zomaar wat zitten te zitten is ook niet gezellig..





Af en toe werd de regen wat minder....om daarna weer in volle hevigheid los te barsten.
Een Nederlandse tourist kwam vragen waar die winkel was waar je je kon laten fotograferen in Volendammer klederdracht......."uhhhh....dat is in Volendam!"..."o, dat is niet hier?" "Nee, dit is Monnickendam"....."En Volendam? Is dat ver? Gaat er een bus naartoe?" Bij het woord 'bus' veerde mijn maatje op....daar wist hij alles van, hij is buschauffeur geweest! Wonderlijk als mensen niet weten waar ze zijn......zou ze geblinddoekt hierheen gebracht zijn?



Ondertussen lag de kwak er wat zielig bij....niemand wilde mee in de regen......



Ineens zag ik het kussen op de stoel van de 'visteller'......drijfnat! Ik bracht het maar even naar binnen.
Er kwam een andere boot, een hele oude, die hier vroeger ook voer met toeristen..... daar konden mensen overdekt zitten, dus die kreeg meer klandizie.  Natuurlijk was dat ook leuk, maar zelf heb ik eens een tochtje met die kwak gemaakt en dat vond ik echt heerlijk, als het weer geschikt is om te zeilen.....zo rustig, zo leuk....en er wordt dan ook weer van alles verteld over de visserij en alles wat erbij hoort! Ik zou zelf voor de kwak kiezen, maar dan wel met beter weer! Maar ik denk dat het een leuke aanvulling op elkaar is, zo is er keuze..... mensen die slecht ter been zijn stappen wat eenvoudiger op de veerboot.....met kleine kinderen is die misschien ook handiger, maar zelf kies is voor de kwak!!!!



En natuurlijk werd er weer vis uitgedeeld...... gerookte haring op een stukje brood.....ik kan er geen genoeg van krijgen!


Mijn maatje en ik leenden onze paraplu's uit aan toeristen.....en we kregen ze nog keurig terug ook later die middag!


Zoals gebruikelijk kwam er een koor zingen, heel gezellig! Tijdens hun eerste optreden zongen ze allemaal liedjes over het water....er was genoeg water....niet alleen in de haven en de Gouwzee, maar ook regende het weer eens. Tot mijn verbazing zag ik ook een kaasdrager uit volle borst meezingen..... aha.....onverwachte talenten!





We hebben veel binnen gezeten, maar ineens bleef het een tijdje droog, zonnetje erbij...... wij kwamen weer naar buiten.

Nog 1 keer werd buiten de vis geteld met alle uitleg erbij.... daarna weer naar binnen voor de afslag.
Het ging weer regenen en al snel stortregende het.....wat een bui, zo heftig!









Er kon weer geboden worden op vis en weer werd er van alles over vroeger tijden verteld, de regen kletterde op het dak.



Daarna zong het duo Martin en Vincent nog wat...... gezellig! En natuurlijk zong ik het Monnickendammer 'volkslied'  lekker mee..: "Eeeeeeeen troeter van Monnickendam!"


Veel mensen namen nu de tijd om nog vragen te stellen en Martin weet heel veel, leuk om allemaal te horen en zo vloog de tijd ook voorbij!

De havenmeester kwam langs....."moesten jullie vandaag geen blokjes lopen?" "Nee, wij lopen alleen rondjes" .  Tot mijn verbazing bleek hij dit een geweldig antwoord te vinden..... doordat hij zo moest lachen ging ik vanzelf mee lachen....zoiets werkt aanstekelijk.

Ook al liep het door de regen wat anders, het was toch gezellig. Ik heb weer veel mensen gesproken die ik een tijd niet gezien had.

Ik liep even naar de visboer om te vragen of hij een gerookte makreel voor mij weg wilde leggen........ "kakelvers" ...zoooooo lekker! Dat moet ik eigenlijk vaker doen!
Ik weet dat zijn makreel geweldig is, altijd vers en
zo uit de rokerij....maar ik vergeet het vaak.....dan
denk ik er pas aan als hij gesloten is.....dom!

foto van Thea Klaver. 




 Donkere luchten, afgewisseld met zon..... stevige buien.....we hebben alles gehad.



Op zo'n dag valt er natuurlijk weer veel bij te praten en als het regent is daar toch wat meer tijd voor.





 Mijn/onze favoriete bankjes.....maar nu even niet!Bij het water, waar heel veel bedrijvigheid is
en iedereen weet ons te vinden! Meestal doen we af en toe onze ronde, maar
noodzakelijk is het niet, dit is onze vaste plek

 Ondanks de regen werd het dus toch een leuke dag. We worden daar altijd goed verzorg met drinken en broodjes, goed geregeld! Geen gewonden en toen ik naar huis liep scheen de zon....volgens mij heeft het daarna ook niet meer geregend. Ik was wel gaar geworden.....en besloot de avondmaaltijd simpel te houden.......



MAKREEL!!! (en wat sla en komkommer)......volgende keer een zoute haring....ik krijg al trek als ik het zie!!






4 opmerkingen:

  1. Kan niet missen hè, vis hoort in water. 😁😁
    Een mooi verslag en leuke foto's. Daar krijg ik trek van...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vis moet zwemmen, maar ze hadden zwemwater zat!
    Hihihi, ik krijg er zelf ook trek van

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja die toeristen die niet eens wisten waar ze waren.......ik stond er zelf ook bij , maar heb zitten gieren van het lachen toen ik jouw stukje las. Puur volkstoneel.

    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dergelijke dingen vind ik heerlijk! Vaak zit ik dan al in mijn hoofd te bedenken hoe ik het zal opschrijven hahahah....ook een afwijking.

    BeantwoordenVerwijderen