Zoeken in deze blog

dinsdag 5 juli 2022

Maaien


Overal zie en hoor ik mensen klagen over het maaibeleid. Ik sta een beetje in het midden wat al die opmerkingen betreft. 
Natuurlijk vind ik dat kruispunten/zijstraten overzichtelijk moeten zijn en daar moet het kort gehouden worden. Ook bij bankjes in het groen lijkt het mij niet de bedoeling dat het onkruid er doorheen groeit. 
Nou heb ik sowieso weinig recht van spreken als je naar mijn tuintje kijkt.... maar dat komt weer goed....ooit! 
Soms is het prachtig en bloeien er allerlei bloemen..... soms is het rommelig en groeien er voornamelijk grassen of brandnetels. Vorig jaar fietste ik over een fietspad waar de brandnetels zo ongeveer aan het oversteken waren..... bijna niet te ontwijken! Dat zou niet moeten. 

\




We hebben al heel lang geen eigen plantsoenendienst meer...... ik vraag mij af hoe dat gaat als je het door anderen laat doen..... zelf heb ik het idee dat dan grotendeels van tevoren besloten wordt wat wanneer gedaan wordt, terwijl een eigen plantsoenendienst meer kijkt wat er nodig is. Naar mijn idee wordt het dan beter bijgehouden..... maar dat zal wel duurder zijn. 
Volgens mij werkt dat altijd zo...... als je een glazenwasser hebt dan komt hij ook niet altijd op het moment dat je hem het hardst nodig hebt, want ze kunnen nou eenmaal niet overal tegelijk zijn en werken volgens een schema. Als ik zelf mijn ramen lap dan kijk ik er eerst doorheen..... als het zicht nog prima is dan kan het wel even wachten. 


. Het is natuurlijk prima voor de insecten om het te laten groeien, daar ben ik echt wel voor...... maar er zijn grenzen aan, het moet niet gevaarlijk worden voor het verkeer en ik denk dat er nu ook veel ongewenste planten woekeren. Van mij mag ook best de natuur een beetje geholpen worden door wat zaad te strooien......  meer bloemen lijkt mij beter voor de insecten en het is veel mooier.... dan zullen ook minder mensen zich er aan storen denk ik. Zoals zo vaak is ook hier de middenweg waarschijnlijk het beste..... de natuur zijn gaan laten gaan, maar met wat hulp zorgen dat het niet uit de hand loopt en/of zorgen voor wat extra fleurigheid.
Een beetje bijhouden.... net als in de sloten..... de waterlelies en gele plomp zijn prachtig, maar worden toch zo nu en dan weggehaald omdat er anders geen boot meer doorheen kan. Je kan nou eenmaal niet alles onbeperkt laten groeien.
Jaren geleden, toen alles nog wat vaker gemaaid werd groeiden er bij het stadhuis ineens allerlei prachtige bloemen..... ik denk dat iemand zaad gestrooid had ..... zo mooi! 
En als we thuis nou allemaal een moestuintje beginnen (als dat mogelijk is) met veel sla, spinazie en andijvie... dan helpen we de boeren hier een beetje, want die planten gebruiken veel stikstof.... en alle beetjes helpen. Hier hebben we vooral veeteelt, dus geen boeren in de buurt die dan ineens hun sla aan de straatstenen niet meer kwijt kunnen omdat iedereen het in eigen tuin heeft..... dat is natuurlijk lastiger in landbouwgebieden.  


Een gladgeschoren grasveld vind ik echt niet mooi, wat langer gras vind ik mooier en ik wil er heel graag madeliefjes in....... maar klaprozen en korenbloemen en nog veel meer maken het wel erg mooi.....maar ik ben gek op madeliefjes en klaprozen!!! 



Boterbloemen..... ook mooi (als kind noemde ik de madeliefjes melkbloemetjes 😃..... past goed bij boterbloemen). 


3 opmerkingen:

  1. Elisabeth van der Ark
    Veel brandnetels en bramen is een teken van teveel stikstof.

    Ans Dekker-Martis
    Ja, elke plant heeft weer iets anders nodig om te groeien en daardoor kan het heel eenzijdig worden in sommige gebieden. Maar ja, als de planten dan weer zorgen dat bijvoorbeeld stikstof verminderd....... alle beetjes helpen!

    Elisabeth van der Ark
    Die plantjes die stikstof tegengaan worden juist verdrongen door de brandnetel en de braam.

    Ans Dekker-Martis
    Maar ze hebben zelf ook stikstof nodig.... net als de paardenbloem.

    Elisabeth van der Ark
    Ans Dekker-Martis Jazeker. Maar als er teveel aan stikstof is, dan heb je geen diversiteit meer. En dan ook geen insecten. Het moet wel in balans zijn.
    Beantwoorden4 u

    Dat klopt, daarom denk ik een deel laten gaan en een deel meer beheren..... de tussenweg.

    Elisabeth van der Ark
    Ans Dekker-Martis Personeel krijgen is lastig deze periode.

    Ans Dekker-Martis
    Elisabeth van der Ark Dat is waar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist het vinden van die balans is zo moeilijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies! De balans voor de natuur, maar rekening houdend met de veiligheid en het oog wil ook wat. Helemaal alles aan de natuur overlaten kan naar mijn idee niet overal en met elke plant. En hoe nuttig brandnetels ook zijn, je moet wel normaal over wandel- en fietspaden kunnen zonder steeds over brandnetels te moeten springen.

      Verwijderen