Zoeken in deze blog

zondag 31 juli 2022

Het gaat lekker...

Nooit geweten dat opruimen en schoonmaken zo leuk kan zijn 😂. Nee, het gaat echt niet ineens een hobby van mij worden, maar omdat ik al zo lang in een soort pakhuis woonde en niks meer kon vinden zie ik het nu opknappen bij alles wat ik doe...... en dan heb ik nog niet eens heel veel gedaan en ook nog niet geschilderd! 
Natuurlijk ben ik nog lang niet klaar en omdat ik ook veel wil veranderen (ik ben nu toch bezig) gaat het extra lang duren, maar dat is prima....... liever langzaam en goed dan snel met verplaatste bende bende. 
Ik hoop wel dat we nu voorlopig geen nieuwe dingen meer krijgen van de woningbouwvereniging....... hoe mooi het ook is..... ik ben het nu zat. 3 jaar geleden een nieuwe badkamer wat allemaal naar mijn idee nogal lang duurde en niet geheel volgens plan en afspraak is gegaan. Eigenlijk wilden ze tegelijk de wc beneden doen, dan kwam er een Dixie buiten.... nou nee, ik bedankte voor de eer..... niet alles tegelijk. De wc was nu of nooit en ik koos voor nooit.... wat mij duidelijk niet in dank afgenomen werd. Nou ja... nooit, dat zeiden ze niet.... maar wel dat ik niet moest denken dat ik dan over een jaar of 3 alsnog dat kon krijgen. Nee, dat dacht ik niet..... ik wilde het gewoon niet, klaar!!!!
Ook toen moest ik veel opzij zetten en ik was toen ziek (en dat bleek langer te duren dan ik verwachtte.... ik knapte wel op, maar niet voldoende). Toen wilden ze de zolder isoleren..... nou, de zolder leegmaken was geen optie voor mij..... we hadden al eens dakisolatie gehad, ik vond het niet koud op zolder en bovendien vond ik de manier waarop ze het deden niet mooi en praktisch! Dat heb ik dus geweigerd.
Er kwam dan een dikke laag glaswol tussen de balken en dat werd afgetimmerd..... al die gezellige balken weg! En ruimteverlies, want de stellingkasten die ik heb staan moesten dan een stuk naar voren (dus niet praktisch). Zo blij dat ik geweigerd heb..... want ze deden het misschien wel netjes..... maar ik vond het niet mooi zonder die balken, zo kaal! Nu dan het glas waarbij ze letterlijk overal moesten zijn behalve in de wc...... dat was echt de enige plek waar ze niet kwamen. Ik heb op de overloop geen ramen, maar daar komen wel allemaal ruimtes op uit waar ze moesten zijn, dus ook daar liepen ze steeds. Net als op de tussenzolder..... ik heb op zolder een kamer, een tussenzolder en aan de andere kant een soort kamer waar de ketel hangt. Die mag niet als slaapkamer gebruikt worden. Die twee kamers hebben ook ramen.... gewone rechte ramen met een openslaand raam..... dus voor en achter moesten ze zijn....dus alle bakken met spullen die ik even kwijt moest kon ik niet op zolder zetten.... nou ja, zoveel mogelijk aan de kant wel, maar ik moest wel ruimte houden. Op de tussenzolder is alleen een dakraam en dat werd niet vervangen..... maar ze liepen daar natuurlijk wel.... dus echt alleen de wc was van mij alleen, maar om daar de hele dag te gaan zitten leek mij ook niks. 
Ik ben het nu dus even zat. Er komen nu nog wel schilders en hoewel ik dat normaal ook al heel vervelend vind heb ik daar deze keer minder moeite mee.....pfffff.... alleen de ramen en deuren open, geen probleem! En het is bovendien hard nodig.... zeker na het plaatsen van de ramen.
Als die geweest zijn ga ik informeren naar het ophogen van mijn erf. Eerst voor, daar staat mijn auto en daar lopen andere mensen die hun nek kunnen breken over die scheve tegels. Daarna achter, maar hoe lang daar tussen zit hangt niet alleen van de tijd van de stratenmaker af, maar ook van de prijs. De voorkant zal duurder zijn omdat ik daar ook nog stenen voor wil aanschaffen.... we hebben nu alleen grote tegels.... cadeautje van de vorige woningbouwvereniging, maar niet erg slim (dat zei ik toen meteen al), want er loopt een betonnen balk van schuur naar schuur die aan de fundering zit en die zakt niet mee natuurlijk. Als je daar grote tegels op legt gaan die daar schuin liggen....ik kan dan ook nog maar met moeite met mijn auto het erf op en af..... heel voorzichtig, niet te zwaar beladen. Met kleinere stenen kan je het tussentijds beter aanpassen, desnoods een rijtje er tussenuit! Geen idee wat dat kost en dan komt er nog zand bij..... vroeger (bij die vorige woningbouwvereniging) kregen we het zand en evt. grond, dat zat bij de huur in.... maar dat is voorbij.
Achter is het ook flink verzakt, maar daar kom ik zelf alleen..... dus als ik door mijn gespaarde geld heen ben dan stel ik dat nog even uit. En eigenlijk moet ik daar ook een nieuw hek.... dat is echt af. Buurman heeft het nog weten te repareren toen een deel om lag na een flinke storm. Het lastige is dat ik het liefst een soortgelijk hek wil en dat zie ik nergens..... dit zijn planken met ruimte ertussen, ik kan er doorheen kijken..... maar dat zie ik alleen in lagere hekjes en ik wil het zo ongeveer op (mijn) ooghoogte. Ik wil van mijn uitzicht kunnen genieten, dus geen dichte schutting daar en niet te hoog..... maar ook geen laag hekje waar een beetje grote hond zo overheen springt. De hoogte die ik wil zorgt er niet voor dat mensen niet naar binnen kunnen  kijken, maar wel dat ze het minder snel doen..... en dat is voor mij voldoende. Er is vast wel iets dat ook aan mijn eisen voldoet, maar dat heb ik nog niet gevonden. Waarschijnlijk laat ik dat niet tegelijk met het ophogen doen omdat dat behoorlijk prijzig wordt en dat kan later (als we niet teveel stormen krijgen!) ook nog.
Het zakt hier niet meer zo snel als in de eerste jaren dat ik hier woonde....... maar er is in de loop der jaren al flink wat zand bovenop gekomen en bij een flinke regenbui kunnen er zomaar ineens gaten tegen het huis ontstaan..... de glaszetters hadden het al over sinkholes.  We wonen hier op veengrond, er moet dus ook altijd geheid worden.....  dat is een heel verschil met zandgrond. Hier blijft het zakken..... misschien na heel lange tijd niet of nauwelijks meer, honderden jaren of zoiets 😃, maar het blijft een zachte ondergrond, dus ook snel spoorvorming.

Zaterdag had ik een uitrustdag...... ik werd om 5 uur ineens wakker.... echt wakker. Ik pakte mijn laptop om een beloofde mail te versturen waar ik nog wat voor moest opzoeken en ik deed een spelletje en toen was het over..... ik heb nog een paar uur geslapen en werd de tweede keer dus wakker. Ontbijtje, uitlaatrondje met hond, de was wegwerken..... en toen boodschappen halen. Ik wilde wat lekkers.... nee, geen koek of snoep, maar een lekker broodje,dat werd börek met spinazie.... en voor 's avonds iets lekkers waar ik geen werk aan had..... even geen zin om te koken.... dat werd een diepvriespizza met tonijn.... lekker! Soms moet dat even..... even dingen die ik maar zelden neem, maar wel lekker vind, even niet opletten of het gezond is.
 Even mijzelf verwennen, dat mag wel na al die drukte en voor al dat werk dat nog op mij ligt te wachten. 
Na de lunch heb ik weer een paar uur geslapen...... hond vond het prima, die kwam gezellig tegen mij aan liggen. 
Nog wel even een gordijn in de kamer opgehangen..... dat was nog een hele klus, want ik kon er niet bij... ik moest een grotere trap van zolder halen, maar die is nogal zwaar. Die is veel hoger, maar ze erg hoog durf ik niet..... het is gelukkig wel een stevige trap, dat scheelt..... ik redde het net. Eraf halen lukte wel met die kleinere trap...... met een grijpstok wipte ik de haken er wel uit, maar erin doen lukte niet met die stok. Het tweede gordijn was nog niet droog, dat moest dan zondag maar gebeuren. 

Zondag begon net als zaterdag..... vroeg wakker maar na een uurtje weer verder slapen.....de rest van de ochtend rustig aan. Hond was laat nog buiten geweest en lag ook rustig te slapen, dus ook daar had ik nog geen haast mee. Wel even naar boven om de ramen dicht(er) te doen want het regende. Geen wind, dus het regende niet in, maar toch. 
De zure lucht van de kit rook ik hier en daar nog in huis, vooral in de gang. Ik hoorde daar van tevoren nogal verschillende berichten over, de één vond het vreselijk en zei dat het dagen duurde, de ander rook het een beetje en het was zo weg.... en dan nog van alles er tussenin. 
Ik vond het in het begin meevallen, ik rook het, maar vond het niet erg vervelend........ uren later vond ik het wel vervelend.....maar de volgende dag was het duidelijk minder. Veel openzetten helpt natuurlijk. Toch ruik ik het nu nog steeds en ik zal blij zijn als het weg is. Het is geen verschrikkelijk nare geur, maar lekker is anders. Ach..... het gaat ook weer voorbij, er zijn groter rampen. Het zal ook van het weer afhangen of het snel weg is..... niet alleen omdat bij regen de ramen natuurlijk niet openstaan, maar de temperatuur zal ook meewerken.  
Het regende een beetje toen ik hond uitliet.... het regende bijna de hele dag een beetje. Ik kon gewoon zonder jas naar buiten, maar hond werd wel nat en mocht van mij niet nat op de bank.... zelfs niet op het kleed wat er over ligt. Hij moest op het hondenkussen. Een paar keer probeerde hij het stiekem toch, maar hij bleef daarna toch rustig liggen. Eerst maar een beetje drogen, dan mag hij weer op de bank. 
Minder gedaan dan ik van plan was doordat ik toch weer in slaap viel 's middags, maar toch weer wat opgeruimd en schoongemaakt, een keukenkastje waar ik als alles op z'n plaats staat wat minder makkelijk bij kan heb ik ook gelijk maar even onder handen genomen, ik was nou toch bezig. Alvast wat ramen gelapt...... dat hoeft niet in één keer, ik geloof dat ik 23 ramen heb in allerlei maten..... en het moet ook aan de buitenkant! Buiten kan ik alleen beneden doen, ik ga niet op een ladder! 

Morgen is er weer een dag, een nieuwe week en zelfs een nieuwe maand..... en nieuwe kansen! Dan hoop ik toch wat meer te doen...... gaat vast wel lukken! Als het eerst beneden maar weer redelijk is, dat is meteen een stuk gezelliger!  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten