Zoeken in deze blog

maandag 8 mei 2023

Even teveel

  Tsja, ik ben donderdag te ver over mijn grens gegaan..... het laatste beetje energie eruit geperst en nieuwe energie lijkt niet leverbaar te zijn. 

Vrijdag dus even niks..... maar zaterdag werd ik een beetje ziek, zwak en misselijk wakker (nou ja... ziek is wat overdreven, maar wel zwak en misselijk!)...... en ik had heel andere plannen! Dingen die ook echt moesten en met goed fatsoen niet uitgesteld konden worden, dingen die ik afgesproken had. Het was nog vroeg, dus het leek mij het beste om nog maar even te gaan slapen in de hoop dat ik daarna fitter wakker zou worden. Ik moest echt winkelen..... sommige dingen konden nog even wachten, maar ik had zondag al een cadeau nodig! Dat is voor een verjaardag die eerder gevierd wordt dan verwacht en dat weet ik nog maar een paar dagen. Dat kan gebeuren en dat maakt meestal niet uit, maar ik had nog geen cadeau! Gelukkig was het me gelukt een kleinigheidje op internet te vinden dat snel verstuurd kon worden, dat is al binnen en erg leuk vind ik, maar er moet echt nog iets bij.  En ik had afgesproken met iemand dat ik deze zaterdag naar een gezamenlijk cadeau zou zoeken dat binnenkort geregeld moet zijn. Vrijdagavond zag ik dat nog helemaal zitten, maar dat was 's avonds en dan ben ik gewoonlijk fitter. Ik had toen ook nog een klein stukje gewandeld...... een heel klein stukje.... een rondje door de straat en de straat ernaast, meer niet. Mijn benen werkten nog niet echt mee. Jammer, het ging steeds zo lekker...... maar dit was afbraak i.p.v. opbouwen.
Ik keek per ongeluk in de spiegel..... en schrok.... kleine rode oogjes en ook de rest zag er nogal verpieterd uit..... zo ineens was ik 25 jaar ouder!. Ik was te slaperig en moe om wakker te blijven, maar te wakker om te slapen. Toch maar even rustig aan.
Na het douchen was het ietsje beter, maar nog steeds gaar! 
Wat niet kan dat kan niet.... heel simpel, mijn plan om naar Almere te gaan heb ik laten varen na veel twijfel. Ik heb daar wel alle winkels die ik nodig had en zelfs nog veel meer.... genoeg plekken om even te zitten en wat te drinken...maar ja...... dichtbij het station een paar winkels waar ik zeker naartoe wilde, maar...... een andere winkel waar ik echt deze dag moest zijn was veel verder weg. Daar zijn meer leuke winkels in de buurt, maar daar naartoe lopen en weer terug en ondertussen natuurlijk andere winkels in.....dat was nu teveel. Ik kon beter naar Amsterdam-Noord gaan..... daar zijn veel minder winkels, maar wel de winkels die ik als eerste nodig heb .... ook wel een stukje lopen omdat de bushalte verplaatst is naar de Noord-Zuidlijn even verderop, maar toch veel minder lopen dan in Almere. En dichterbij.... naar Almere moet ik dezelfde bus hebben, maar dan nog met de metro naar het CS (gaat heel snel) en dan daar de trein naar Almere (ca. 20 minuten als ik de IC heb), geen wereldreis, maar al dat overstappen kost ook tijd ! Naar Amsterdam kon ik later vertrekken, 's middags, want dan ben ik altijd fitter....en dan had ik nog tijd genoeg. Ik moest zeker naar 2 winkels, misschien meer als ze niet hadden wat ik zocht. Ik sprak met mijzelf af dat ik niet meer dan 5 winkels in mocht en als het moeilijk ging minder! Er is natuurlijk een verschil tussen even snel een winkel in of alles willen zien daar..... ik moest echt van tevoren bedenken of ik er op korte termijn iets van nodig had en zo nee..... dan uitstellen!
Ik wilde niet met de auto..... naar Noord ga ik meestal niet met de auto omdat ik het met de bus net zo handig vind, maar nu was ik te sloom om zelf te rijden.... suffig, het leek mij niet slim om dan in de auto te stappen. 

Ik keek naar de tv.... de kroning van Charles..... toch iets dat ooit in de geschiedenisboeken komt .... en dat kon ik rustig vanaf de bank bekijken. 

Pas om half 2 stapte ik in de bus die mij in nog geen 20 minuten naar Noord bracht..... nog wel even een minuut of 7 lopen, maar dan ben ik al bij de eerste winkel en de belangrijkste is dan dichtbij...... dan naar de volgende die iets minder haast had.... die was het verst weg, maar als ze niet hadden wat ik wilde kon ik op de terugweg kijken waar ik ook zoiets zou kunnen vinden en verder nog even kijken waar ik naartoe 'moest'. Tijd genoeg.
Eerst het belangrijkste! 
Dat was voor de verjaardag van zondag .... ik had al een papier met allerlei wetenswaardigheden over de datum waarop hij jarig is door de jaren heen, ook van voor zijn geboorte. Zijn naam staat er ook op en er zit een lintje aan zodat ik het keurig op kan rollen en vastmaken. Maar het leek mij leuk om te kijken of ik er een boek uit zijn geboortejaar bij kon vinden....met veel foto's, want dat vind ik het leukst. of anders een boek van zijn geboortestad, die zijn er genoeg. Wel betaalbaar natuurlijk, ik kijk niet zo heel precies omdat ik het belangrijker vind dat ik iets heb dat mij leuk lijkt voor de jarige dan de prijs, maar het moet natuurlijk wel normaal blijven. Als ik een bon geef of geld is het een vast bedrag, bij een  ander cadeau is het wisselend..... wel een streefbedrag, maar dat kan afwijken als het in mijn ogen het perfecte cadeau is. Ik vind een bon of geld ook minder leuk om te geven .... wel praktischer. 

Het lukte allemaal...... in elk geval alles wat ik snel nodig heb. Voor de jarige van zondag werd dat een boek over wat er in de eerste 18 jaar van zijn leven in de wereld gebeurde..... dat paste mooi bij dat andere!  Nog even inpakken in doorzichtig folie..... versierselen erop en klaar!



Het lopen ging heel redelijk, maar ik hield het duidelijk minder lang vol. Ik hield mij aan mijn eigen afspraak om niet meer dan 5 winkels in te gaan.... dat was ook precies wat nodig was om de belangrijkste dingen te vinden. Tussendoor lang op een bankje in de zon gezeten.... en later een kop cappuccino gedronken, dus weer even gezeten ..... zo was het vol te houden. Incl, de reis ben ik precies 3 uur weggeweest. 
Daarna thuis niet veel meer gedaan, maar lekker dat ik toch nog geweest was! 

Er wordt in Monnickendam hard gewerkt aan de stadspoorten


....... de echte stadspoorten zijn er helaas niet meer, die heb ik niet meegemaakt. Mijn moeder wel, die is geboren en opgegroeid in een huis dat aan de Noordeinderpoort vast zat.... maar dat is lang geleden. Jammer dat ze ooit gesloopt zijn, maar steeds als er grote feesten zijn  (stadsfeesten en herdenking slag op de Zuiderzee, allebei de feesten worden eens in de 50 jaar gevierd) worden er weer poorten neergezet.  In juli beginnen de feesten van de herdenking slag op de Zuiderzee (11 oktober 1573) In het kort.... de Spanjaarden (onder leiding van Alva) verloren van de Watergeuzen o.l.v. Cornelis Dirkszoon (burgemeester van Monnickendam). Jan Haring uit Hoorn speelde hier een belangrijke rol in omdat hij in de mast van het vlaggenschip van de Spanjaarden klom en de admiraalsvlag los sneed. Hij werd hierbij neergeschoten en overleefde het niet. 
In 1973 heb ik die feesten ook meegemaakt, wat een feest!


Er logeerden toen een oom en tante uit Friesland bij ons.... mijn tante had de feesten van 1923 meegemaakt en wilde er graag weer bij zijn.
De stadsfeesten heb ik 2x meegemaakt, maar de eerste keer (1955) was ik nog geen jaar en daar heb ik dus geen herinneringen aan, maar in 2005 (650 jaar stadsrechten) was ik er helemaal bij! 












De meeste foto's zijn van mijzelf.... de overige foto's..... ik heb geen flauw idee meer van wie die zijn.... sorry!

Mijn kleding voor dit jaar hangt al klaar. Omdat ik ondanks naailessen in een grijs verleden nog steeds niet handig ben met naald en draad heb ik iets gekocht. Ik moet er nog wel iets aan veranderen, maar dat gaat wel lukken, dat is geen ingewikkelde klus en het hoeft niet perfect. 



Op een vraag van iemand op een Monnickendammer-facebook over wat er aan de hand was (een gebied afgesloten i.v.m. een gaslek) plaatste ik een link naar een krant waar het allemaal in stond. Het bleek dat dat eerst goedgekeurd moest worden......  zo'n 36 uur later keek ik of het al geplaatst was..... nog niet, nog steeds 'in behandeling'..... laat maar, lijkt mij nu niet actueel meer! Normaal worden reacties meteen geplaatst, links blijkbaar niet.... dat weet ik dan ook weer, het heeft dus geen zin om dat te doen. Update..... ook na 60 uur was het nog niet geplaatst. 

 Zondagmiddag naar de jarige .... onderweg zeer wisselvallig weer.... lichte regen, zon, grote regendruppels, donkere lucht.... en toen ik uitstapte scheen de zon, regende het en het onweerde, alles tegelijk!
Het cadeau werd duidelijk leuk gevonden. goed gegokt dus. 
Het was gezellig, de thee stond al snel voor mij klaar met een lekker stukje gebak.
Ik was de eerste, maar al snel kwamen er meer, waaronder de jongste telg van de familie, een schattig meisje van ruim 4 maanden die met grote ogen rondkeek.  Heerlijk zo'n kind. Toen iedereen er was waren er ook 5 honden, maar dat ging prima samen.... ze zijn het wel gewend. 
En ik mocht weer mee-eten .... ik hoor daar een beetje bij de familie lijkt het wel..... het hele gezin incl aanhang en nazaten is er dan.... en ik! 
Ik ging niet zo laat naar huis, voor donker was ik thuis, even de pmd-container wegzetten, een korte wandeling voor de broodnodige beweging en toen was het over en sluiten..... het was een leuke week, maar behoorlijk druk voor mij. Veel leuke dingen, maar ook leuke dingen kosten energie. Dat was wel weer duidelijk.....ik zette thuis water op voor nog een potje thee en ging even op de bank tv kijken...... vele programma's later werd ik wakker, ik had nauwelijks wat gezien! Buiten was het donker en flink mistig..... binnen was het licht, ook het licht in de keuken was aan..... het theewater was ondertussen alweer koud. Ik ging verder waar ik gebleven was..... zocht het tv-programma op wat ik wilde zien, warmde het water weer op en ging nog even tv kijken. Even een uurtje of zo en dan naar bed. 
Welterusten!





3 opmerkingen:

  1. Ans, je mag wel een beetje op je gezondheid letten, voortvarend en druk als je bent! Je woont te ver, anders zou ik je eigenhandig aan de bank vast plakken of vastbinden.
    Maar serieus, we blijven niet zo sterk als we denken of zouden willen.
    Helaas...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihihihi...... aan de bank vastplakken..... ik heb veel van de bank gebruik gemaakt de afgelopen dagen. Ja, het was duidelijk te veel!
    Er zijn ook steeds meer dingen die ik niet meer doe...... maar hier had ik mij even op verkeken. Ik ben met EHBO gestopt, ik loop niet meer mee op straat met de muziek (alleen dodenherdenking, maar dat is alleen oversteken), mijn bardienst is alleen nog maar even koffie en thee zetten van tevoren..... en zo zijn er wel meer dingen die ik niet meer doe of veel minder.
    Maar ik ben nu aardig hersteld..... ik doe nog wel even wat rustiger aan..... maar geleidelijk aan weer naar normaal.... alleen als het gaat!

    BeantwoordenVerwijderen