Zoeken in deze blog

zondag 21 mei 2023

Onderzoek

 Het leuke van meedoen aan een onderzoek van het RIVM i.v.m. corona is dat ik nu meer weet over antistoffen en vooral of en welke van de 2 (corona-)antistoffen ik heb. Mijn laatste bloedtest waar ik een uitslag van heb was op 1/11/22 en toen zijn allebei de antistoffen aantroffen..... dus ook die ene (N-antistof) die alleen na een besmetting aangemaakt wordt! Die andere (S-antistof) kan zowel door een besmetting komen als door een vaccinatie..... die had ik bij elke test daarvoor (laatste voor 1/11/22 was op 13/5/22).  Ik ben dus zeker voor 1 november besmet geweest. Dat had ik zonder dit onderzoek niet geweten. Die andere antistof.... die ik daarvoor al had kan dus zowel door een besmetting als door een vaccinatie komen....  en omdat ik toen al gevaccineerd was is het waarschijnlijk dat het dan daarvan komt, vooral omdat er toen geen N-antistoffen waren..
Een paar weken geleden stuurde ik weer wat bloed op..... dat mag niet te lang onderweg zijn, dus dat doe ik aan het begin van de week op de post (kort voor een buslichting) en dan hoort het er de volgende dag te zijn. Benieuwd wat de volgende uitslag is.... maar dat duurt nog wel even.. 

Ik ben er niet ziek van geweest..... ik was wel eens een dagje of een paar dagen wat minder fit, maar dat is voor mij normaal. Dat is misschien toch te danken aan de vaccinaties, want besmet en niet ziek worden is voor mij nogal wonderlijk...... ik doe met alles mee wat heerst en ben er dan goed ziek van gewoonlijk. Vandaar dat ik ook mij keurig aan de regels hield tijdens de lockdowns en ook daarna nog voorzichtig was. Dat is geleidelijk aan wel steeds minder geworden..... er kwam een variant die minder ziek maakte/minder gevaarlijk was en ik heb alle vaccinaties gehaald..... dus de kans op flink ziek worden was veel kleiner geworden.... en dat blijkt nu.... na een besmetting ben ik niet ziek geworden! 
Net als bij de griepprik helpt deze vaccinatie blijkbaar ook...... al weet ik natuurlijk niet met zekerheid hoe het zonder vaccinatie geweest zou zijn, maar van de griepprik weet ik dat wel.... ik heb echt een leven voor de griepprik en een leven erna ..... dat verschil is overduidelijk! Vandaar dat ik niet getwijfeld heb over de coronavaccinaties. Natuurlijk is niks 100% zeker, maar het leek mij dat ik meer kwaad kon verwachten van het virus dan van de vaccinatie. Als ik zie hoe mensen met long covid er aan toe zijn ... dat is heftig! Het lijkt een beetje op hoe ik mij altijd al voel, maar dan erger! Maar ook ik moet alle activiteiten doseren, ik moet niet teveel dingen kort na elkaar plannen en als ik te ver over mijn grens ga heb ik daar lang last van. Dat is altijd zo geweest, maar wel betere en slechtere periodes en bij het ouder worden werd het ook geleidelijk aan erger.... maar nog niet zo erg als bij sommige long covid-patiënten. .... stel dat ik dat er nog bij had gekregen, dan kon ik niks meer. 

Bij die mensen kwam het onverwachts..... dat lijkt mij toch al erger.... als je voor de tijd bijna onvermoeibaar was en het is ineens over.... vreselijk. Ik ben er in elk geval aan gewend, dat is anders.



 Probleem is wel dat het vaak niet begrepen wordt .... als er een aanwijsbare oorzaak voor is is het voor veel mensen al moeilijk te begrijpen, maar ik weet geen oorzaak..... voor zover ik weet mankeer ik niet iets dat daar de oorzaak van kan zijn, hooguit kan mijn diabetes er enige invloed op hebben, maar dat heb ik pas sinds mijn 50ste. Ooit had ik leverproblemen (vooral in 1970 en toen bleek ik er al een paar jaar mee rond te lopen waardoor wat problemen uit die tijd verklaarbaar werden. 6 jaar later had ik er minder last van, maar ook toen bleek mijn lever niet in orde) dat kan kan vermoeidheid veroorzaken.... maar ik had het als kleuter al.....  en we leven nu in 2023 .... voor zover ik weet functioneert mijn lever nu goed, dus ik kan mij niet voorstellen dat dat de oorzaak van alles is.



Ik ben wel voorzichtig met mijn lever sinds die tijd, vooral sinds die tweede keer...... dat is de reden dat ik geen alcohol drink..... en dat mis ik totaal niet! Ik begin er ook niet meer aan, hooguit een heel enkel keertje bij een speciale gelegenheid, maar dan nog niet veel.... ik denk dat het veel minder is dan 1 glas per 5 jaar gemiddeld. 
Ik kan er ook niet meer tegen. Als ik het eens heel koud heb en het mij niet lukt om op temperatuur te komen (komt zelden voor) dan kan een borrelglaasje wijn wonderen doen.... in één keer 'achterover gooien' en de vlammen slaan mij uit. Maar dat zijn dus uitzonderingen..... verder drink ik het niet.... zeker niet zomaar!



Bovenstaande zei ik vroeger tegen Edwin..... ik wilde hem niet verbieden alcohol te gebruiken, maar graag wel normaal..... als je drinkt omdat je je ellendig voelt is de ellende niet over als de alcohol uitgewerkt is en voel je je nog ellendiger waardoor je meer wil drinken! 

Geef mij maar thee of water, dat veroorzaakt de minste problemen en bevalt mij prima.


Af en toe een cappuccino. Suikervrije frisdrank vind ik over het algemeen niet zo lekker.... veel te zoet van de kunstmatige zoetstoffen en ik wil ook niet teveel van die zoetstoffen binnenkrijgen want dat levert weer andere problemen bij mij op. .Alleen Rivella vind ik nog wel lekker, maar daar neem ik ook niet veel van. In een erg warme zomer wel eens .... omdat ik dan veel drink is een ander smaakje wel eens lekker voor de afwisseling. Ik heb dan ook voor de afwisseling suikervrije limonade waar ik maar heel weinig van gebruik.... maar net even een ander smaakje. 

En verder probeer ik zoveel mogelijk alles wat ik doe te doseren..... en ik doseer steeds meer en daarom stop ik met steeds meer 'vaste' dingen ... .zo krijg ik steeds minder verplichtingen....het blijkt nodig te zijn! En wandelen doet mij goed.... als ik het niet overdrijf geeft het mij energie.... ik word er wel moe van, maar meestal lekker moe en niet uitgeput moe! 
Het is niet altijd mogelijk om nergens aan mee te doen, sommige dingen moeten (min of meer.... als het echt niet kan houdt het op, maar als het enigszins mogelijk is moeten sommige dingen gewoon doorgaan ..... dan maar een paar dagen even niks meer!)

Als ik niet fit ben en ik moet naar iemand toe dan test ik eerst en als dat positief is moet ik dat melden. Regelmatig vul ik een vragenlijst in waarin ook gevraagd wordt of ik de afgelopen periode mijzelf getest heb en of die positief of negatief was. De tests krijg ik van ze. Ze weten welke vaccinaties ik wanneer gehad heb... ze houden alles bij, ik vind het prima!  

Ik doe het graag, het is een kleine moeite en zo komen ze er toch meer over te weten. Corona staat nu op een laag pitje, er zijn nog steeds besmettingen maar over het algemeen zijn mensen er minder ziek van. Maar als er voldoende mensen meedoen met zo'n onderzoek kunnen ze het wel goed in de gaten houden. Als alle antistoffen sterk teruglopen en er worden weer meer mensen ziek kan dat een aanwijzing zijn dat er misschien toch weer een vaccinatieronde moet komen (dit verzin ik zelf hoor, dat is niet vermeld door het RIVM, maar het lijkt mij niet onlogisch). Ze merken het zo ook als veel mensen na een bepaalde vaccinatie klachten krijgen en meer van die dingen. Zonder onderzoek weten ze minder! 
Ik heb toestemming gegeven voor een vervolgonderzoek, want waar ik aan begon is afgelopen, maar ze willen het blijven volgen ..... ik moet dus weer vaker bloed opsturen en vragen beantwoorden. ....  ik vind het prima! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten