Zoeken in deze blog

vrijdag 19 januari 2024

Muziekbeelden


uitspraak van Sir Thomas Beecham

Als ik muziek hoor zie ik er vaak beelden bij.... het helpt natuurlijk wel als ik de titel ken, maar in sommige (klassieke) muziek is zelfs zonder titel al te horen waar het over gaat (of waar ik denk dat het over gaat 🤣). 
Dat had ik bij 'Wilhelm Tell'  van Rossini, ik was nog jong toen ik bij een stuk daaruit duidelijk de paarden van de heuvel af zag rennen, ik zag het in gedachten. Ik wist toen nog niet wie Wilhelm Tell was, dus door de titel kwam het zeker niet..... bovendien gaat het bekende verhaal van 'Willem' niet over paarden, al passen die er in het geheel wel bij.

Ik was nog jonger, een kleuter denk ik, toen de muziekvereniging een nummer speelde met de naam 'Teddybear's picknick' .... ik hoorde het voor het eerst en het gezongen nummer kende ik nog niet. Hier heeft de titel ongetwijfeld meegeholpen, maar ik zag het.... en nog steeds als ik het hoor...... pa en ma beer liepen samen en droegen de picknickmand en er dartelden allemaal kleine beertjes omheen.... ze renden en sprongen, maakten een koprol.... een vrolijk geheel. Ik ben het nooit vergeten..... een enkel keertje hoor ik de gezongen versie en dan zie ik het weer, maar dan zie ik mij ook weer in die zaal, terwijl muziekvereniging Olympia speelde. Ik vond het zo geweldig! 



En toen ging ik zelf meespelen met de muziekvereniging......  we speelden 'Pirates of Penzance'  en daar zit een stukje in waarin ik die piraten duidelijk de zeilen zag hijsen.
Overigens krijg ik bij 'Pirates of the Caribbean' ook beelden, daar zit ook veel in wat 'beeldend' is. 
"A day at the circus'  .... daar kwamen allerlei circus acts in voor.....  die muziek maakte heel duidelijk waar het om ging.... bij de clowns klonk het gek en vrolijk en ik zag die clowns, maar bij het trapeze kreeg ik steeds de neiging naar boven te kijken.... heen en weer, net als de echte trapeze. 

Bij niet alle muziek is het zo duidelijk, maar vooral bij veel klassieke en bij filmmuziek heb ik het vaak..... dan voel ik de spanning, de vrolijkheid, dingen die gebeuren, kabbelende golven, gevaar......  ik zit er vaak helemaal in! Ik voel de muziek dus blijkbaar goed aan over het algemeen, maar dat wil niet zeggen dat ik het dan ook altijd goed speel natuurlijk...... en misschien zie ik wel beelden die de componist anders bedoelde, dat zou ook nog kunnen.  
Bij veel muziek is het verdeeld in delen waarbij elk deel een naam heeft, ook dat maakt al veel duidelijk, als ik weet waar het over gaat is de kans veel groter dat ik het zie. 
Het nadeel van meerdere delen is dat het publiek dan na elk deel gaat klappen...... over het algemeen is aan een dirigent wel te zien dat het nog niet afgelopen is, maar dat heeft niet iedereen door. Geen ramp natuurlijk, maar het is mooier om meteen met het volgende deel door te gaan, zonder applauspauze.... de spanning vasthouden.


Natuurlijk heb ik het niet bij alle muziek, ik vind niet alles zo duidelijk.... geen idee of dat aan mij ligt, de compositie of de uitvoering. Maakt niet uit, het hoeft ook niet altijd feest te zijn, maar ik vind het heerlijk als ik er zo lekker inzit. 

4 opmerkingen:

  1. Ja, leuk is dat, beelden in je hoofd bij muziek. Bij film is de muziek natuurlijk met opzet passend gemaakt bij de beelden en de handeling, maar als het goed gedaan is hoor je soms al ruim van te voren aankomen wat er ongeveer staat te gebeuren. Of anders is de muziek een soort grondtoon die de sfeer van de film onderstreept. Spelen jullie wel eens (stukken uit) Moessorgski's Schilderijententoonstelling of Le Carnaval des Animaux? Wie daar geen beelden bij ziet heeft een voorstellingsvermogenprobleem! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, die hebben we allebei nog nooit gespeeld, maar ik ken ze wel...... maar ik ken ze wel, vooral Carnaval des Animaux .... mooie stukken en zeer beeldend!
    Ik vind het heerlijk als het beeldend is of de sfeer goed weergeeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daarmee doe je de componisten plezier! Niet iedereen heeft dat gehoor.
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het komt vanzelf ..... ook een verdienste van de componist.

      Verwijderen