Zoeken in deze blog

zondag 7 januari 2024

Water en concert


Zaterdagmiddag hadden we ons nieuwjaarsconcert........in ons clubgebouw, vlakbij het stijgende water. 
Vrijdag waren er zandzakken geplaatst en we hielden het droog, het kon doorgaan. Het gebouw was maar via één route bereikbaar, maar dat is genoeg. 
Voorheen was ons nieuwjaarsconcert altijd in een kerk....... maar in ons clubgebouw is het knusser, het scheelt veel gesjouw en kunnen we ook na afloop nog gezellig wat drinken en napraten. Samen met een koor waar we vaker een gezamenlijk optreden mee hebben. 
De weersverwachting was gunstig...DROOG! Dat is al heel wat. Het was wel erg donker buiten.... te donker eigenlijk voor droog weer..... toen ik buiten kwam bleek het te motregenen, af en toe wat grotere statten, maar vooral motregen..... niet droog dus! 
Ik besloot toch op de fiets te gaan..... wel zo handig. Als het druk is met auto's moet ik met al mijn spullen misschien een flink eind lopen (en dan is het snel TE ver).
En als het water toch voorbij de zandzakken komt lijkt het mij niet goed als mijn autootje in een flinke laag water staat..... een paar centimeter kan wel, maar het moet niet te diep worden. Dan loop ik wel even door het water met mijn fiets aan de hand tot ik op een plek kom waar het droog is.....  thuis snel natte kleding en schoenen uit, maar verder geen schade. Niet dat ik verwachtte dat het zo erg zou worden, maar je weet maar nooit, ik heb wel aan die mogelijkheid gedacht. En dit is mijn laatste autootje (de pot is leeg... op een bodempje na dat al voor andere (belangrijke) dingen gereserveerd is), dus ik ben er extra zuinig op. Ook al rij ik weinig, ik wil autootje liever nog niet missen, voor sommige dingen is een auto echt handiger dan het ov. Later deze maand moet hij weer gekeurd worden. 


Dankzij de zandzakken konden we met droge voeten naar binnen.... achter de zakken stond het water aardig hoog en dreef er van alles op het water en het water sijpelde er wel een beetje tussendoor, maar dat ging niet zo hard: 





 

Aan de andere kant van ons gebouw stonden ook zandzakken....het was nodig!
Zonder die zandzakken zouden we alleen maar waterorgel kunnen spelen..... en die hebben we niet. 
Het water stond hoog.... en kon nog stijgen. Veel hing van de wind af.
Zandzakken waren niet aan te slepen en werkten niet overal afdoende. 
Het stijgende water werd vooral een probleem voor de huizen/gebouwen en bereikbaarheid van plekken, het zou niet zo hoog komen dat er levens in gevaar kwamen, maar niemand wil dat het water het huis in stroomt. 

Vroeger was dat hier normaal, voor de afsluitdijk was er hier eb en vloed, maar daar weet ik niet van, ik ben van na die tijd. Toch heb ik ook wel meegemaakt dat het water erg hoog stond, tot tegen de huizen aan (en ik neem aan binnen ook, maar dat had ik toen nog niet door). Het gebeurde vaker, maar de laatste keer is lang geleden. 
Nu lees ik veel berichten over dat het vroeger normaal was en dat mensen niet zo moeilijk moeten doen, het hoort erbij, vroeger was het normaal en was er geen zandzak te zien.... etc. 
Ik denk niet dat je het met nu kan vergelijken..... toen waren mensen het min of meer gewend (al zullen ze er ook niet blij mee geweest zijn) en voor zover dat mogelijk was waren de huizen er enigszins op aangepast. Elke keer opnieuw behangen was niet te doen en niet te betalen, dus een houten lambrisering was handiger, soms een verhoogde ingang, maar mensen hadden hun huis toen over het algemeen ook veel kariger ingericht! Een tafel met wat stoelen waren de belangrijkste meubelstukken in de kamer...... de stoelen konden op tafel en/of naar boven gebracht worden......  vloerkleden opgerold en naar een veilige plek gebracht. Toen stond er geen grote hoekbank die je niet zomaar even naar boven brengt, geen boekenkasten vol boeken, vitrinekasten met leuke verzamelingen, elektrische apparatuur en meer van die dingen. De weinige meubels moesten een leven lang mee en liefst nog langer .
Er liepen niet allemaal elektrische kabels over de grond achter de bank of kast met stekkerdozen verbonden en zo zijn er veel meer dingen die nu anders zijn. Elk huis is anders, maar huizen zijn niet meer zo ingericht als vroeger! Zelfs als je een ruim huis hebt met alleen noodzakelijke dingen zijn er meer dingen dan vroeger die absoluut niet nat mogen worden. 
En waar haalde je vroeger zandzakken vandaan? Je belde niet even een bedrijf of ze even zandzakken kwamen brengen..... en als je al wist hoe je er aan kon komen kon je dat niet betalen..... dus je beruste in het lot.... laat het water maar komen, we redden wel wat er te redden valt. 
Nu zorgt de gemeente voor zandzakken..... dat was vroeger ook niet, maar ze konden toen ook minder doen en als het regelmatig voorkwam.... nou ja, dan had je gewoon pech. 
Nee, je kan dat niet vergelijken met vroeger..... nu verwacht je het niet meer, niet zoveel water als er nu is..... niet in een tijd dat ze alles onder controle denken te hebben. 

Het kan gaan vriezen..... met al die ondergelopen gebieden kan er al snel geschaatst worden en is het niet diep als je er toch doorheen zakt.
Als er ijs ligt is alles weer anders...... maar het wil niet zeggen dat er dan geen probleem meer is. De wind heeft er minder invloed op..... maar met kruiend ijs kan de wind juist weer wel voor meer problemen zorgen. Het ijs zal ook niet als anders zijn neem ik aan.
Maar zover is het nog niet... en komt het misschien ook niet..... hopelijk is het waterpeil al wat gezakt voor er ijs ligt. Afwachten maar. 

Ons concert was gezellig....... niet perfect, maar dat kan ook bijna niet..... 12 november hadden we ons vorige concert met andere muziek..... vanwege de feestdagen vielen er repetities uit, dus in 6 repetities hebben we dit ingestudeerd...... en daarvan was ik nog een paar keer afwezig doordat ik ziek was.... en natuurlijk zijn er meer leden niet elke repetitie geweest. We hebben heel redelijk gespeeld! Als we de nummers al wat langer spelen doen mijn vingers vaak al automatisch wat er staat.... zo werkt het bij mij.... hoe dat bij de anderen is weet ik niet. Nu is dat automatisme er nog maar nauwelijks. 





Bovenstaande foto's zijn van Ali Dekker.


Ik maakte een gekke fout, samen met mijn buurvrouwsaxofonist...... we hebben een nummer dat eindigt met een 'loopje' naar beneden door verschillende instrumenten..... wij begonnen te laat, dus toen iedereen klaar was gingen wij nog door..... klonk best leuk, waarschijnlijk dachten de meeste mensen dat het zo hoorde. Ik had het al snel door, maar maakte het even af, want als ik na een paar noten stop valt het veel meer op, dat klinkt dan zo onlogisch...... zo plotseling en dan misschien verschrikt kijken... nee, dan maar liever afmaken, net doen of het zo hoort. De dirigent schoot in de lach.... en ik ook..... hij vond het ook best goed klinken. Ach... ik schrik niet van die dingen. Ik heb best wel lekker gespeeld. Het was wel wat rumoerig, maar dat heb je als je zo dicht op elkaar zit..... zo in ons clubgebouw is het wat minder 'officieel' en dan wordt er sneller doorheen gepraat. Ik merkte het ook toen het koor zong.
 
Ze zongen allemaal bekende nummers...... ik playback dan mee..... ik zing niet echt, dat doe ik alleen als niemand het kan horen (of als het niet opvalt)..... te vaak negatieve reacties gekregen op mijn  lieflijk stemgeluid! 
Eerst het orkest, daarna slagwerk en als toetje het koor...... lekker afwisselend zo! 




Zaterdagmiddag kwam het volgende bericht:

De gemeente Waterland heeft een bericht naar buiten gebracht voor de inwoners van Monnickendam aangaande de te verwachtten stijging de komende uren van het waterpeil in het Markermeer. Het bericht luidt:

"In de komende uren zal het waterpeil in het Markermeer verder stijgen, waardoor sommige delen van de kades in de binnenstad mogelijk onder water kunnen komen te staan. We verwachten niet dat het waterpeil zo hoog zal worden dat het de voordeuren van woningen en bedrijven zal bereiken. Waar we wel dit risico zien, hebben we al maatregelen genomen. De betrokken inwoners en bedrijven op de hoogte gesteld.

We willen daarom vragen de dit weekend geen auto's te parkeren langs de kades. U kunt mogelijk dan moeilijk bij uw auto komen en wij er bij moeten kunnen. Dit geldt voor de gehele Haringburgwal en de locaties waar momenteel al een tijdelijk parkeerverbod van kracht is en waar zandzakken liggen en/of hekken staan. Zoals de Havenstraat, Haven, Gooise Kaai en een deel van het Prooyen.

Volgens voorspellingen zal het waterpeil op het hoogtepunt, zondagochtend om 8.00 uur, naar verwachting +55 cm NAP zijn, ongeveer 20 cm hoger dan de huidige situatie. We blijven de situatie nauwlettend in de gaten en zullen gedurende inspecties uitvoeren.

We willen nogmaals benadrukken dat het Hemmeland is afgesloten en betreden is ongewenst.

Indien verdere informatie nodig is of als er wijzigingen in de situatie optreden, zullen we jullie tijdig informeren."

Bron: Gemeente Waterland


'Het Hemmeland is afgesloten en betreden is ongewenst'...... als ik voor elke 'betreder' een euro zou krijgen zou ik mijn spaarpot aardig kunnen spekken! 
Ik kwam ook foto's en een video tegen van mensen die het gebied met een kano doorkruisten ..... heel apart. 



2 opmerkingen:

  1. Geslaagd optreden ondanks het foutje.
    Voor de rest:
    water water water water enzovoorts.
    Hopelijk binnenkort ijs ijs ijs ijs ijs en meer van dat.
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Foutjes horen erbij hahaha, ook rare foutjes.
    Heel veel water! Als het snel gaat vriezen en ze kunnen eindelijk spuien komt er ruimte onder het ijs en is het dus gevaarlijk, maar op de ondergelopen gebieden zal het super zijn voor kinderen.
    Afwachten maar weer ..... bevroren water stroomt niet..... dat is dan weer wel een voordeel voorlopig.

    BeantwoordenVerwijderen