Zoeken in deze blog

zaterdag 13 januari 2024

Overlast?




Hm..... een geluidswal naast een speeltuin......  ik denk niet dat ik daar blij van zou worden. 
Natuurlijk, kinderen kunnen in hun enthousiasme hard schreeuwen en die hoge stemmetjes dringen wel door, maar het geeft ook gezelligheid. 
Ik kan er pas echt over oordelen als ik daar geweest ben natuurlijk en ik snap ook dat de grens voor geluid bij de één hoger ligt dan bij de ander..... maar een geluidswal? Dan kijk je dus tegen dat ding aan i.p.v. naar spelende kinderen! Het is maar een kleine speeltuin, dus echt geen pretpark, gewoon een buurtspeeltuintje..... ik kan mij niet voorstellen dat daar honderden kinderen rondrennen. 
Ooit waren hier ook vaak spelende kinderen te zien en te horen, nu wat minder...... jammer. Maar ja, toen hadden we nog echt gras (niet dat dat het belangrijkste is, maar alles is tegelijk veranderd) met een wipkip en een balk waar je over kon lopen of op kon zitten.... en een soort houten wigwam waar je op kon klimmen........ nu is er één 'geweldig' speeltoestel voor in de plaats gekomen. Er ging een enquête aan vooraf over wat kinderen leuk vonden op de diverse veldjes... wilden kinderen slingeren, schommelen of.... nou ja, dat soort dingen. Er kwamen maar heel weinig reacties op..... ik dacht minder dan 10. 
Daar kwam uit dat kinderen wilden slingeren! Maar ja, het ene slingeren is het andere niet.
Ineens zag ik werkzaamheden op het grasveldje...... een grote cirkel werd er gemaakt en daar werd het gras uitgehaald...... o jeetje, toch geen rozenperk? Rozen zijn mooi.... maar erg stil! Alleen de mensen die per ongeluk in de doorns lopen maken geluid. 
Ah..... er kwam kunstgras in. En midden in het kunstgras.... uhhhh.... wasdatnou? ..... het lijkt wel een grote droogmolen. Leuke service om daar grote lakens aan te kunnen hangen, maar ik kon mij niet voorstellen dat dat de bedoeling was.... en ik zag nog geen drooglijnen! 
Het bleek een slingertoestel te zijn.... veel te hoog voor kleine kinderen (ik betwijfel of ik er zelf bij kan).... het draait, maar je kan er niks mee als het te hoog is...... voor de ukkies is het dus niks en de grotere kinderen.... ach, na een paar keer slingeren is de lol er wel af. Het is het enige speelding op ons grasveldje .... het zou misschien leuker zijn als er nog iets anders was... om af te wisselen, dan blijft het langer leuk. En vooral iets voor kleintjes. De kleintjes van toen zijn al niet klein meer, maar dan komen er wel weer kleinkinderen of neefjes of nichtjes langs die daar gebruik van kunnen maken. Juist iets voor de kleintjes is fijn om op veel plekken te hebben, want ukkies laat je niet alleen naar een veldje verderop gaan, die wil je in 't zicht hebben. 
Dat slingerding.... ik zag het meteen al niet zitten. Ik denk dat 'nietjes' leuker waren geweest.... van die dingen die ook gebruikt worden om fietsen tegenaan te zetten of als hekje.....  als er 3 staan met verschillende hoogtes dan kunnen ze er aan hangen, koprol of andere kunsten laten zien, op zitten en tegenaan hangen...... dat is al meer dan dat slingergeval en ik vermoed dat het veel goedkoper is.  En een balk is altijd leuk.... heel simpel.... lekker er op zitten, als evenwichtsbalk gebruiken...... hoeft niet hoog te zijn.... vierkant of rond, het maakt niet uit, maar dat wordt vaak wel gebruikt. 
Het grasveld is ook iets kleiner geworden.... vind ik ook wel jammer. De struiken erlangs zijn best mooi hoor, maar zo'n speelveldje mag best iets groter zijn. 
En het geluid van de spelende kinderen? Ik heb er nooit last van gehad.... ze speelden ook wel op straat bij mij voor, maar het grasveld is daar meteen naast, dus best dichtbij. Door de jaren heen zijn er periodes geweest met veel kinderen en weinig kinderen in de straat..... dat wisselt steeds.
Ik heb niet zo snel last van geluid. Wel van schreeuwen als het om ruzie of zoiets gaat.... dat gaat mij door merg en been, maar vrolijkheid van kinderen? Geen punt. En de enkele keer dat het wel erg is? Nou, jammer dan, gaat wel weer over. 
De weg aan de achterkant van mijn huis...... veel mensen gaan er vanuit dat het vreselijk is.... maar echt niet! Ik denk dat die mensen zich bij voorbaat al ergeren en dat werkt niet. Als je al gaat denken dat je er niet tegen kan dan hoor je ook alles en dan is alles storend. Natuurlijk is de één er gevoeliger voor dan de ander, maar meteen al uitgaan van een drama werkt nooit. 



Vrijdag kreeg ik een briefje in de bus dat een buurmeisje iets verderop een feestje gaat geven voor haar verjaardag..... als we last van  het geluid hebben kunnen we haar een appje sturen en haar telefoonnummer staat er keurig bij. Nou...... zelfs als ik er last van heb dan heb ik er GEEN last van! Dan ga ik wel wandelen of zoiets..... zet de ondertiteling aan bij de tv, doe oordoppen in of weet ik veel wat. Ik heb nooit eerder last van haar gehad..... dan mag ze van mij een keer een feestje geven en het moet wel heel erg zijn wil ik haar een berichtje sturen met een klacht. Ik denk dat ik haar een kaartje stuur waarmee ik haar veel plezier wens! 



Elke week een feestje met luide muziek tot diep in de nacht is teveel, maar zo heel af en toe moet kunnen! En als ze dan keurig een berichtje sturen vind ik dat een extra reden om er geen last van te hebben.... want dan willen ze wel rekening houden met anderen. En ik denk echt dat mensen minder snel klagen als ze weten dat ze kunnen klagen door een simpel appje te sturen. 
Net als dat je pijn langer volhoud als je weet dat er een goede pijnstiller binnen handbereik is voor als het echt niet meer gaat. 
Ik herinner mij een spontaan ontstaan feestje bij buren met allemaal meezingers...... ik zette de tv uit en zong mee.
Een andere keer een aangekondigd feestje van buren met luide muziek..... Edwin begon toen al een beetje als dj en had wat leuke verlichting (o.a. een stroboscoop) wat hij vanuit zijn raam liet zien en hun richting op liet schijnen.... meteen gingen er duimen omhoog.... en riep iemand dat hij een biertje kon komen drinken. 
Niet zo moeilijk doen. Als je je steeds ergert wordt je leven er niet leuker op! 



Natuurlijk zijn er dingen waar ik mij echt wel aan erger......ook waar ik wel eens wat van gezegd heb  .......maar zonder resultaat.... nietszeggende antwoorden (bijv. als ik iets zeg en het antwoord is 'iemand anders zei dat ook al' ....einde gesprek)..... dat is vervelend, maar ik ga geen ruzie maken, ik ga niet naar de rijdende rechter of politie. Ik probeer het op een andere manier op te lossen.... ook al valt dat niet mee en lukt dat ook niet altijd. Even diep ademhalen en verdergaan. Ruzie maakt het alleen maar erger, dat is het niet waard, verder heb ik met die mensen geen problemen ...... en overal is wel wat, het kan niet altijd allemaal perfect zijn! Ik woon in een heerlijk buurtje..... veel behulpzame en aardige mensen..... dat is mij veel waard. Ik heb een heerlijk uitzicht.... ik zeg altijd dat ik hier zonder heel goede reden niet wegga! 
Maar dat bedoel ik dus...... je kan overal een groot probleem van maken, maar je hebt niet alles in de hand, je kan de wereld om je heen niet zo veranderen als het jou het beste uitkomt. Zelfs als de ander echt fout is hoeft dat niet altijd uit de hand te lopen..... soms moet je wel eens dingen slikken waar je niet blij mee bent, zoek dan naar een vreedzame oplossing! Zo is het in het hele leven.... altijd is er wel eens iets dat je liever anders zag, maar veel dingen zijn niet belangrijk genoeg om ruzie over te maken.
Geniet liever van de dingen die wel goed zijn, daar word je veel gelukkiger van! Dat wil niet zeggen dat je altijd maar je mond moet houden, maar maak het probleem niet erger dan het is. Sta er boven! In veel gevallen is het overduidelijk wie er gelijk heeft en weten anderen dat ook ...... als je zelf gelijk hebt zegt dat heel veel over de ander, wees daar tevreden mee! 

Natuurlijk kan geluidsoverlast vervelend zijn, maar als dat al bekend was voor je er ging wonen moet je niet zeuren..... als je een boerderijtje koopt midden tussen de weilanden dan hebben je buren misschien koeien, varkens of kippen, kraait de haan je 's morgens waker en loeien de koeien, is er stank...... dat had je kunnen weten.... dus niet zeuren. 

En dat geluidscherm? Ik moet er niet aan denken! 

4 opmerkingen:

  1. Een geluidswal voor een speeltuintje is wel erg bizar. Beter is natuurlijk dat ze het veldje overkappen met dik geluidswerend materiaal. En overal bordjes binnen: SSSSTTT en KOPPEN DICHT!!! Dat zal ze leren, die rotkinderen. Ik moest lachen om dat rozenperk waarin mensen tegen de doorns aan kunnen lopen. Daar ook een bordje bij: NIET AU ROEPEN!!! Ik ben het met je eens dat je kinderen het meest plezier doet met simpel speelmateriaal waar ze zelf hun fantasie op los kunnen laten. Iedereen heeft als kind wel eens twee stoelen achter elkaar gezet en dat een trein genoemd. (Een buurjongetje noemde het een Rolls Royce, maar hij had rijke ouders). Een eenvoudig klimrek (waar je uit kunt vallen, op betontegels, niet op die halfzachte rubberdingen), een schommel, een wip (hoog genoeg om iemand te kunnen lanceren, zo is de ruimtevaart begonnen) en ja, nietjes en balken. Of, misschien nog beter, gewoon een grasveldje waar je op kunt voetballen, een pleintje om te knikkeren en elastieken, bosjes om iets in te bouwen, ook leuk voor als je wat ouder bent en wilt leren zoenen. (En dan géén bordje erbij: HIER ZOENEN!! KAUWGOM UIT DE MOND!!! JA, JIJ OOK!!!). We moeten kortom niet alles willen regelen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihihi, het was gisteren in het RTL-nieuws en er schijnen ook al speeltuintjes te zijn met borden dan ze niet mogen schreeuwen.... erg toch? Als ouder mag je er wel wat van zeggen als je kinderen heel erg gillen.... dat deed ik toen ik een tijd voor 2 nichtjes zorgde waarvan er één bij het buiten spelen wel erg hard en vaak gilde.... en dat hielp. Maar een geluidswal of borden gaat wel erg ver.
    Rubbertegels..... hm.... kan wel eens goed zijn, maar niet overal.
    Bovendien.... als ik er over loop val ik doordat ze zo stroef zijn!
    Je kan ze niet overal voor beschermen..... toen ik van een arts medicijnen preventief moest gebruiken voor iets wat altijd in orde was en het een medicijn was waar veel bijwerkingen van bekend zijn weigerde ik.... te zwaar middel om preventief te gebruiken. Hij sputterde tegen, want... als nou dit of dat .... ik zei: "Ik loop ook niet de hele dag met een valhem op en een schuimrubber pak aan omdat ik zou kunnen vallen.... en bovendien moet ik toch ergens aan doodgaan!"

    Dat speeltoestel hier is echt 6xniks ..... het is zelfs niet geschikt om tegenaan te leunen met z'n allen. Het kan veel simpeler en leuker.
    Met een schommel kan je ook rare dingen doen hoor..... mijn jongste broer ging met een stel vrienden een leuk spelletje doen in de speeltuin.... schommelen en dan wie er het verste af kon springen. Hij won, hij sprong over het hek in het prikkeldraad..... zijn benen lagen helemaal open, dokter had er flink werk aan. We hadden toen een invalhuisarts.... en diezelfde week moest hij met andere broer aan de slag.... dat was een lastige klus .... tijdens het vissen kreeg hij het voor elkaar dat een vishaak diep in zijn scheenbeen kwam.... een dreggetje, dus 3 haken met weerhaken.... geen ruimte om iets af te knippen zodat het eruit kon. Het zweet stond die dokter op het voorhoofd, hij was heel lang bezig en na afloop vroeg hij: "Uh... heeft u nog meer zoons?"
    Maar ik ben het met je eens..... je moet niet alles willen regelen. Het is prima dat er meer op veiligheid wordt gelet dan vroeger, maar niet overdrijven! Ze moeten zelf ook dingen ondervinden, een blauwe plek of geschaafde knie is geen drama. Helaas heb ik van dichtbij wat ongelukken meegemaakt die wel slecht afliepen en daardoor ben ik wel eens te snel bang dat het misgaat en ongerust, maar sommige dingen zijn echt niet te voorkomen, al ben je nog zo voorzichtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ligt eraan. Een feest moet kunnen, ook als het laat in de nacht wordt.
    Keffende honden die alleen thuis zijn vind ik vreselijk, te luide muziek ook.
    Maar je kunt er niet altijd wat aan doen want ruzie wil je ook niet.
    Met een speeltuin heb ik geen ervaring, ook niet met een schoolplein.
    Met de andere twee zaken wel en dat was geen pretje. Beide gezinnen zijn intussen verhuisd, ze kregen een kruis na van mij en een paar medeburen. 😏
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon wat blaffen is geen ramp voor mij, maar ik heb een buurhond gehad die niet tegen alleen zijn kon, maar wel vaak alleen was ...... dat ging de hele dag en avond vaak door, janken en blaffen..... tot hij er schor van werd.... dat vond ik ook te erg.
      Ooit had ik een bushalte voor de deur toen ik nog bij mijn ouders woonde (zonder hokje, dus geen belemmering van het uitzicht), wij vonden het heel gezellig.... en ideaal na een dagje winkelen, want bekende chauffeurs zetten ons dan precies bij de voordeur eruit!
      Te luide muziek vind ik voor een keertje niet erg. Nu is het feestje aan de gang, maar het valt erg mee.... hier in elk geval, het zijn niet mijn naaste buren. Ik hoor het wel, maar niet storend.
      Ik heb er gewoon niet snel last van gelukkig, want je wil er inderdaad niet zo snel wat van zeggen.... als het ruzie wordt is het probleem groter.

      Verwijderen