Zoeken in deze blog

woensdag 3 januari 2024

Terugblik op de feestdagen deel 2

 Alle feestdagen waren we samen en at ik bij Geurtje, op de overige dagen zorg ik meestal in Edwin zijn huis zelf voor mijn eten e.d. of ik haalde iets ..... dan heb ik overdag het rijk alleen en 's avonds als Edwin weer thuis is nog even lekker kletsen.

 's Morgens voor hij naar zijn werk ging zorgde hij voor een ontbijtje voor mij en kletsten we nog wat en de rest van de dag ging ik winkelen, lezen in het boek dat ik van Wesley kreeg, tv-kijken... etc. .... heerlijk rustig. Ik vind dat heerlijk zo..... ik zit ze zo niet op hun lip, ik ga mijn eigen gang, maar zie Edwin vaak, dus we kunnen lekker bijpraten en soms (zeker met de feestdagen) eet ik met Edwin, Geurtje en Wesley bij Geurtje thuis. Ik sprak verder niks af..... met al die feestdagen is de week toch al aardig bezet en ik wilde het nog wel rustig aan doen... het was wel mijn bedoeling om fitter thuis te komen dan ik vertrok!




Dus rustig aan en op tijd mijn rust pakken waar het kan, maar toch ook graag wat conditie opbouwen. Winkelen kan een manier zijn om veel te lopen, geen tempo, maar wel stappen..... en elke beweging is beter dan stilzitten!




Normaal winkel ik veel als ik in Arnhem ben, maar nu wat minder omdat het teveel energie kostte en ik wat sneller dan normaal last van mijn rug e.d. kreeg.... maar ja, met winkels zo dichtbij hoeft ook niet alles in één keer en kon ik ook een paar keer kort winkelen..... ik heb nauwelijks reistijd. De bus stopt niet ver van Edwins huis en brengt mij snel naar het centrum.... een afstand die normaal prima te belopen is, maar nu even niet en als ik ga winkelen is dat bij elkaar toch altijd al wat veel. Ik zou wel zien hoe het liep. 

Maar woensdag ging ik in elk geval boodschappen halen, want omdat Edwin zijn koelkast stuk was was er minder in huis. Dan maar boodschappen in het centrum, want dan ben ik bij diverse andere leuke winkels in de buurt en kan ik kijken hoe ver ik kom..... de HEMA is daar ook vlakbij, dus daar kon ik lekker even lunchen. Begin van de middag vertrok ik en liep naar een bushalte verderop, omdat de kortste weg naar de bushalte die ik gewoonlijk neem via een onverhard pad gaat en na al die regen lijkt mij dat geen goed idee. 
Het lukte, de bus kwam al na 1 minuut, meteen stond vooraan een meisje voor mij op, dus ik zat prinsheerlijk uit te rusten. Ik kwam in meer winkels dan ik verwacht had, maar ik was wel op tijd gaan lunchen en daar lekker lang blijven zitten.... later nog ergens even een zitplek opgezocht.... als laatste de boodschappen gehaald en weer terug. Nu stapte ik een halte verder uit dan normaal.... dat is ook dichtbij en hoef ik niet via dat modderpad. Ik kon weer zitten in de bus, dus al was ik moe en begon mijn rug te protesteren, ik hield het vol zonder al te veel problemen. Goed gelukt dus.... net even verder dan comfortabel voelt kan nog, te ver er overheen geeft langer problemen! 

Donderdag.... twijfel.... zal ik nog naar een paar andere winkels gaan? Wel leuk, maar 2 dagen achter elkaar is niet slim. Eerst maar luieren en dan zien we wel weer verder. Het bleek toch een luie dag te worden.... op z'n tijd ook lekker. Met mijn boek, de tv en laptop vermaak ik mij wel.
Nu er vuurwerk verkocht mocht worden werd er ook duidelijk meer afgestoken. 
Ik schrok wakker toen er hard op het raam geklopt had..... ik zag iemand naar de deur van de bovenbuur staan staren, ze zag mij niet.... hm.... dat was dus niet voor mij! Edwin heeft ook wel eens een postpakketje in zijn kamer gevonden voor één van de bovenburen..... door een 'hulpvaardige' postbode door het bovenlicht gegooid......  zijn kamerraam zit naast de deuren van de bovenburen en dat wordt niet altijd begrepen. 

Vrijdag had Edwin vrij..... hij besteedde de dag nuttig door een koel/vrieskast op te halen. Eerst een aanhanger regelen en toen ophalen.....de oude meteen wegbrengen.....de keuken 'ombouwen ' omdat deze groter is en daarom niet op dezelfde plaats kon staan.... allemaal gelukt. 
Daarna naar de avondverkoop in Ede.... waar we natuurlijk naar de prijsmepper gingen (die helaas niet meer in Arnhem is)..... deze keer 10 kerstartikelen voor 1 euro..... altijd leuk. Er waren wel al veel lege vakken, maar er waren toch nog wel wat leuke kleine dingetjes te vinden...veel dingen die ook leuk zijn met knutselen, kaarten maken, cadeautjes versieren etc. . Het was weer hondenweer..... geen idee waarom het zo genoemd wordt, want honden worden hier ook niet blij van. Veel wind en koude regen..... maar.... wel lekker geshopt. Zelf kocht ik alleen wat bij de Prijsmepper, zag wel leuke kleding niet al te duur in andere winkels, maar ik heb al zoveel..... dus het moet heel bijzonder (mooi, comfortabel etc.) en ook nog eens goedkoop zijn wil ik het kopen. In 2024 moet er meer uit dan erin en dat geldt niet alleen voor kleding. Ik heb dat al eens vaker gedaan.... bijhouden wat er inkomt en uitgaat..... dat werkt goed. Niet dat ik daarna een ruim huis heb, maar alle beetjes helpen en daardoor koop ik minder snel iets ondoordacht..... want ook al wil ik het graag en is het betaalbaar..... ik moet nog wel zelf mijn huis in kunnen. Dus..... in 2024 weer veel opruimen! 
Daarna lekker ergens gegeten, heel gezellig! 











Nog even naar Geurtjes huis en toen naar (Edwins) huis ...... het hagelde, brrrrr. Gek is dat.... 'thuis' is natuurlijk Monnickendam, maar als ik in Arnhem ben  is 'thuis' Edwins huis.... daar slaap ik, dat is dan mijn thuisbasis en met mijn eigen zoon voelt het als thuis..... net als vroeger, met z'n tweetjes..... ongestoord kletsen over allerlei onderwerpen. Wij interesseren ons allebei voor veel dingen en Edwin weet veel..... en kan mij veel uitleggen. Met techniek loop ik hopeloos op achter, maar hij praat mij geregeld bij..... ik word er niet handiger van, maar ik snap meer en weet beter wat er te koop is en wat sommige termen betekenen als ik bij Edwin geweest ben. Als ik bijvoorbeeld een tv nodig heb lees ik allemaal dingen waar ik nog nooit van gehoord heb..... geen idee wat ik dan nodig heb.... vroeger kocht je een tv.... je lette op het merk, de prijs en het formaat..... ooit was er een keuze tussen kleur en zwart/wit, maar dat is erg lang geleden, later met of zonder teletekst, maar verder was het altijd goed!  Ik praat hem bij over Monnickendam.... wie er overleden is, wie een kind kreeg.... dergelijke dingen... soms breng ik wat groeten over en soms vertel ik welke huizen te koop staan of waar gebouwd of gesloopt wordt.... het kan van alles zijn en natuurlijk ook over interessante onderwerpen.... van veel weet Edwin meer, maar er zijn ook  dingen waar ik dan net weer wat meer of andere dingen van weet..... zo vullen we elkaar mooi aan. Zo met z'n tweeën is het toch anders.... net als vroeger. Ik hoor dat van meer moeders....  of ze nou wel of geen leuke schoonzoons of -dochters hebben en kleinkinderen .... even met de eigen kinderen alleen vinden veel moeders prettig op z'n tijd. Ik ben dus geen uitzondering, het heeft niks te maken met iemand willen buitensluiten of zoiets..... het is gewoon anders en dat kan heel fijn zijn zo nu en dan! 
'Thuis' begon het te onweren.... wat een weer weer...... niet leuk! Het was ook tamelijk dichtbij.


Ik mopper echt niet zo snel over regen, maar dit is gewoon veel teveel...... niet leuk meer.  Overal diepe plassen, drassige grasvelden..... steeds jassen die moeten drogen voor soms lange tijd. En de regen is in de winter zo koud! Vaak teveel wind voor een paraplu, want zelfs een stormparaplu kan niet alles aan. 
In mijn thuis in Monnickendam heb ik meer jassen, als er dan wat nat is is het niet erg, maar nu moest het wel op tijd steeds weer droog zijn..... dat is gelukt gelukkig! 

Het was in de dagen voor oudjaar redelijk rustig met vuurwerk vond ik (maar dat was voordat het verkocht mocht worden, dit bedacht ik op woensdag).... er was in Arnhem een vuurwerkverbod voor de jaarwisseling, maar de dagen ervoor is er natuurlijk altijd al een verbod! En hoewel natuurlijk niet iedereen zich daar aan hield was eerst toch nog vrij rustig, blijkbaar was de voorraad van vorig jaar al op.....ik was wel benieuwd hoe het op oudejaarsavond zou zijn en als het verkocht mocht worden, want dan is er meer .... ik vermoedde dat veel mensen toch wel het één en ander zouden afsteken. Maar.... er zou een vuurwerkshow zijn op DE brug..... de John Frostbrug waar ik altijd over moet als ik naar Geurtje ga..... waar Edwin nog dichterbij  gewoond heeft dan Geurtje nu  ......  de brug die ooit een brug te ver was! 

Overigens wel terecht dat er geen verkoopverbod is, want dat is alleen logisch bij een landelijk verbod! 


Ik vind siervuurwerk mooi, als het alleen knalt vind ik het niks! Ik vind ook dat het er om 12 uur op oudejaarsavond bij hoort..... ook de knallen! Dan mag het losbarsten, eerder vind ik niet leuk, dat is net of je stiekem je cadeautjes al uitpakt waarvan je de verstopplek ontdekt hebt. Als je het dan echt krijgt is de lol eraf en kan je moeilijk enthousiast zijn.... dat vind ik met vuurwerk ook.... de lol is er al af als het de hele avond al knalt of soms zelfs al maanden! En dan heb ik het niet eens over de huisdieren die er bang voor zijn..... en de dieren in de natuur. 
Er wordt vaak onvoorzichtig mee omgegaan, vooral als er ook nog alcohol in het spel is en illegaal vuurwerk is soms toch al onveiliger. Er is teveel vuurwerk, veel mensen hebben zoveel dat je een week nodig hebt om het allemaal af te kunnen steken. 




Soms denk ik wel eens 'ze hebben geld teveel'. 
Als je zelf vuurwerk afsteekt zie je minder van al het moois. En ik denk ook dat als je veel hebt de kans groter is dat je onvoorzichtig wordt..... dan steek je gewoon achter elkaar alles af, er is genoeg. 
Ik vind de vuurwerkshow dus een goed idee..... dan zijn het professionals! Ongelukken kunnen altijd gebeuren, maar over het algemeen gaat het met dergelijke shows goed en is het mooier! Ik hoop dat hierdoor heel veel ogen en vingers gespaard blijven. Helaas zullen velen zich niet aan het verbod houden.... en omdat het niet mag zullen ze misschien nog onvoorzichtiger zijn, want ze moeten snel weg zijn,  voor ze betrapt worden (maar dat is geen reden om het niet te verbieden). Als het mis gaat hoop ik dat ze er zelf last van hebben en geen toevallige voorbijgangers! Als iedereen zich aan de regels hield zou er geen verbod gekomen zijn! 
Toen Edwin nog honden had waren ze gelukkig niet bang voor vuurwerk (ze lagen er gewoon naar te kijken), maar veel huisdieren zijn dat wel en dat kan echt een probleem zijn!
Zeker als ze al maanden aan het afsteken zijn! Het veroorzaakt extra veel ellende als er iets mis gaat door onkunde, onhandigheid en stoerdoenerij! 




De laatste jaren komt er ook nog veel agressie bij..... niet alleen met oud en nieuw, maar dan is het vaak wel erger, op meer plaatsen tegelijk. Agressie tegen de hulpdiensten.... ik begrijp het niet Ondertussen weet ik nu dat er weer veel nare dingen gebeurd zijn met de jaarwisseling. Op deze manier krijg je steeds meer verboden..... als mensen zich niet normaal gedragen moeten ze wel. En dan kunnen mensen daar ook wel weer kwaad om worden, maar zoals altijd moeten de goeden onder de kwaden lijden! 
En natuurlijk doet de invloed van drank en drugs ook geen goed aan ongelukken en agressie. 
Zoals het de laatste jaren gaat is het in elk geval niet goed..... jammer, maar het is zo!
Daarom ben ik voor een vuurwerkverbod, als het vrijwel overal normaal ging zou ik het geen probleem vinden! Als ze zo doorgaan ga ik nog denken aan een alcoholverbod, maar dat is nog lastiger en ik hoop dat dat nooit nodig zal zijn (hoewel ik zelf geen alcohol drink!). 


Wordt vervolgd 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten