Zoeken in deze blog

dinsdag 2 januari 2024

Een terugblik op de feestdagen deel 1

Allereerst wil ik iedereen nog een keer het allerbeste voor 2024 wensen..... een goede gezondheid, een vleugje geluk, veel tevredenheid en verdraagzaamheid...... hopelijk wordt 2024 een vrolijk en muzikaal jaar!

 Zaterdag voor Kerst had ik nog een verjaardag...... heerlijk gegeten daar, maar ik zat half te slapen na het eten, dus vrij vroeg naar huis. Daar meteen in slaap gevallen. 
Ik zou zondag naar Arnhem gegaan en had afgesproken na de lunch.... meestal betekent dat om een uur of 1.
Onderweg naar huis bedacht ik dat iets later wel lekker zou zijn, tussen 2 en 3. maar even een berichtje sturen als ik thuis ben.... dacht ik, maar ik sliep zo snel..... vergeten dus! 
's Nachts werd ik even wakker en zag een berichtje van Edwin: 'Is tussen 2 en 3 goed?' hahaha, dat had ik hem dus willen voorstellen. Lekker rustig aan dus. 

Eigenlijk begrijp ik de kerststress niet zo goed...... alle boodschappen op het laatste nippertje, meestal veel te veel en zat dingen die al eerder in huis gehaald konden worden. Het diner moet bijzonder zijn..... voor veel mensen geldt dat het vooral bijzonderder moet zijn dan vorig jaar..... en zeker als dat bij iemand anders was

. Als je van iets bijzonders koken houdt moet je het vooral blijven doen, maar zat mensen houden er minder van en staan een ingewikkeld diner in elkaar te flansen waar dingen in mislukken, stress, de smaak valt tegen..... doe het dan niet! Ik vind bij een kerstdiner de manier van opdienen eigenlijk belangrijker..... iets heel gewoons kan je upgraden door er iets leuks van te maken.... iets extra's bij te doen etc. 
Ik herinner mij mijn eerste Kerst toen ik net getrouwd was..... ouders en schoonouders uitgenodigd voor het kerstdiner. Ik wilde nooit leren koken en als mijn moeder een poging ondernam om mij het één en ander bij te brengen zei ik: "Dat kan ik wel, er zijn goede kookboeken".  Moeder had haar twijfels. 
Ik weet niet meer alles wat ik op tafels zette, maar ik herinner mij dat ik vlees op een schaal had waar ik warme halve perziken uit blik omheen had gelegd en blaadjes sla e.d. waardoor het er feestelijk uitzag. 
Mijn moeder was gek op doperwten en deed daar altijd suiker overheen, net als bij de worteltjes ... ze was sowieso gek op zoet.... niks voor mij....maar, ik had doperwtjes voor haar..... uit de diepvries, veel lekkerder dan uit blik.... vers zag je ze bijna nergens, maar uit de diepvries waren ze lekker. Geen suiker, maar wel zoet, want ik had op het laatst nog even fruitcocktail uit blik erdoor gedaan en mee opgewarmd...... door elkaar geroerd..... in een schaal, deksel erop en op tafel. "Daar zitten doperwtjes in ma"..... ze pakte het deksel en ik zag haar verbazing..... ze heeft gesmuld. Zo eenvoudig om te maken, maar het zag er zo leuk uit en ze vond het heerlijk en dat verwachtte ik al. Wat ik verder had weet ik niet meer, maar er was keus, want ik begreep wel dat niet iedereen die doperwten lekker zou vinden.  Niks ingewikkelds, maar net dat beetje extra maakt het feestelijker en soms (voor sommige mensen) ook smakelijker. Wat eenvoudige bijgerechten kunnen het ook al lekkerder maken. Net even anders dan normaal, maar niet te moeilijk. 

Mijn moeder had het er nog vaak over..... haar zoete doperwten speciaal overtuigden haar ervan dat ik kon koken. Ze zei eerlijk dat ze haar twijfels gehad had, maar ze wist niet wat ze zag toen het op tafel stond... mooi en heerlijk. En hoewel ik niet zo van de kant-en-klaar dingen ben vind ik dat het zo nu en dan wel kan...... vooral als je handen en/of kookpitten e.d. tekort komt is iets waar weinig werk aan is soms erg handig. Sommige dingen kunnen (voor een deel) al eerder gemaakt worden, maar dat kan niet met alles en met dat soort dagen is de koelkast soms ook te klein.....dus dan is de oplossing soms toch echt een pakje of zakje. Natuurlijk is het leuker en beter om het helemaal zelf te doen, dan weet je wat er inzit, maar soms is het toch wel erg handig. Toen ik ziek was at ik ook vaker dingen waar ik nauwelijks wat aan hoefde te doen..... op zo'n moment is het ook ideaal! 

Ik had wel eens gedacht aan zuurkool met Kerst..... ik ben er gek op...... als ik dat als een halve bol of uit een tulbandvorm op een schaal leg en er omheen gebakken spekjes en ui en nog zo het één en ander ziet het er al leuk uit.... een plastic takje hulst erop...... tadaaaa...... dan maak je een simpele zuurkool veel leuker.... en dan past het prima bij Kerst vind ik. Nog wat lekkere dingen erbij, bijv. ananas voor de liefhebbers.... evt. even gebakken.... schijven appel gebakken.... daar kan ook leuk mee gegarneerd worden, maar op een schaal erbij staat het ook leuk en ik vind het er allemaal erg lekker bij.  Dit kan met veel dingen..... iets eenvoudigs mooier maken en wat extra's erbij.... dan is het toch een kerstdiner. Dat heb ik liever dan een ingewikkeld recept wat mislukt en een gastvrouw vol stress. En dit 'opleuken' kan natuurlijk met alle stampotten. Maar ook aardappelpuree kan op een soortgelijke manier opgediend worden. Verschillende groenten erbij.... versieren met paprika, sla, partjes mandarijn of wat dan ook... het oog wil ook wat. Alles kan leuk opgediend worden! 
Ingewikkeld is prima, maar alleen als je het leuk vind om te doen en je er wat ervaring mee hebt. En tegen elkaar opbieden... steeds maar bijzonderder..... nergens voor nodig, goed is goed genoeg. Waag je niet aan dingen die je niet aankan of waarvan je geen idee hebt of je het lust. Probeer het dan in elk geval al eerder een keertje uit. En sommige dingen zijn prima uit de diepvries..... dat kan al eerder gehaald worden, want al die boodschappen op de laatste dag veroorzaakt vaak ook stress!. 

Maar goed, ik hoefde niet te koken.... Geurtje was de kok deze week...... ik liet mij op meerdere dagen bedienen, ook wel eens lekker!

Ik was zondag bepakt en bezakt aangekomen..... kleding voor ruim een week, toiletspullen, cadeautjes, pils wat ik nog overhad van mijn verjaardag en zelf niet drink.... met Edwin zijn verjaardag had ik al wat meegenomen, maar nu het restant.  En nog zo het één en ander. Gelukkig heb ik wielen onder mijn tas, maar ik moet hem toch bus en trein uit- en intillen. In Arnhem kwam ik in een flinke bui terecht en hoewel het van de bus naar Geurtjes huis maar enkele minuten lopen is was ik flink nat...... het duurde lang voor mijn jas droog was. Die avond daar lekker gegeten.

's Avonds naar Edwin zijn huis.... alles uitpakken..... en heerlijk geslapen. 
Edwin had het leuk versierd voor de Kerst, zijn zelfgemaakte houten kerstboom had hij weer eens tevoorschijn gehaald, altijd leuk en neemt niet teveel ruimte in... hij heeft maar een piepklein huiskamertje en daar kan een gewone boom echt niet bij. 



Hij had van alles geregeld om het voor mij eenvoudig en leuk te maken. Normaal heeft hij geen tv, maar ik kon toch tv kijken, via een laptop op een groter beeldscherm (en dat stond gebruiksklaar)..... een andere  laptop van hem was weer klaar voor gebruik voor mij voor andere dingen  .... super. Met 1 klik alle kerstverlichting aan en uit .... handig. Een andere afstandsbediening om andere lichten tegelijk te aan- en uit te doen, een lampje met sensor op een plek waar het donker is en het lichtknopje lastig te vinden is in het donker..... bij thuiskomst zit het knopje op de goede plek, maar vanaf de andere kant niet.... dus als ik 's nachts naar de wc moet is dat sensorlampje ideaal! Ja, hij is van de techniek, dat heeft ie van zijn vader, niet van mij. Hij denkt ook na over wat handig is en wat niet voor mij. Alles was gewoon goed geregeld... en hem kennende zal hij echt wel even flink bezig zijn geweest voor ik kwam.... hij is niet vaak thuis, er is weinig ruimte.... dan is de kans groot dat het snel rommelig is..... dat gebeurt bij mij ook en ik heb meer ruimte (maar ook bij mij is het overvol) en tijd..... vaak als er iemand komt zie ik pas dat het soms te erg is.... en dat zal bij hem ook wel zo zijn. Maar hij had het keurig geregeld allemaal. En onderweg kwam er nog een berichtje ..... als ik eerst nog wilde winkelen wilde hij mijn tas wel bij het station ophalen, want vooral omdat ik duidelijk nog niet in conditie was kon ik dat maar beter zonder zware tassen doen....LIEF!!!! 

Dankzij zijn laptop kon ik alvast mijn weblog bijhouden, maar plaatste nog niks.... dat doe ik liever als ik weer thuis ben, dan zoek ik ook pas de foto's en evt. andere plaatjes erbij. Maar alvast wat dingen opschrijven die ik niet vergeten wil is wel handig.... en thuis maak ik er wel één geheel van. 

Heerlijk geslapen en eerste kerstdag vertrokken we weer naar Geurtjes huis.








 
 Er kwam die dag meer visite en gingen we gourmetten, ook altijd lekker.... en handig.
(De foto's van de visite plaats ik niet omdat ik niet weet of zij dat wel willen!)






Er was een kind bij..... die moest steeds lachen als ik wat tegen hem zei..... hij brabbelde van alles en zo leek het net of wij hele gesprekken voerden.... waarbij hij steeds de slappe lach kreeg en ik ook. Ik vraag mij nog steeds af of hij lachte omdat hij mij leuk vond of omdat ik belachelijk was hahaha.... heerlijk kind! 

's Morgens hadden we de cadeautjes onder de boom uitgepakt en ik was flink verwend...... dat uitpakken is ook altijd leuk.... gezelligheid is het belangrijkste.


















Leuke cadeaus en ik kreeg ook nog dingen die  niet bij de kerstcadeaus lagen... zondag kreeg ik van Wesley al een mooi boek (ik heb het al bijna uit)


en later nog wat lekkers



en Geurtje kwam met deze mooie glazen hangers aan..... die ik later thuis meteen ophing, die zijn niet alleen met Kerst mooi!






Tweede Kerstdag gingen we o.a. op visite, ook leuk en gezellig ...... en 's avonds weer lekker gegeten. En toen waren de Kerstdagen alweer voorbij..... de tijd gaat snel. 

Wordt vervolgd




6 opmerkingen:

  1. Je hebt zo te lezen gezellige dagen gehad, Ans. Edwin heeft passende sokken gekregen voor bij zijn kersttrui! :-) Hij is een geweldige zoon met alles wat hij voor je doet en regelt. Is Wesley je kleinzoon?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wesley is zoals ze dat tegenwoordig noemen mijn bonuskleinzoon.... de zoon van Edwin zijn vriendin.
    Ook een prima jongen!
    Die trui is bijna 'sjiek' als je weet wat hij vorig jaar aanhad.
    Toen ging hij als kerstman..... een rode onesie met voorop een kerstboom en boven op de capuchon stond een ster (maar die viel steeds om)..... die gek ging daar ook gewoon boodschappen in doen hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij ging niet als kerstMAN maar als kerstBOOM. Foutje.

      Verwijderen
    2. Hahaha, als kerstboom! Ik had hem zo wel in de winkel willen zien. :-)

      Verwijderen
    3. Al toen hij klein was liep hij met gekke feestneuzen en maskers of wat dan ook over straat alsof het heel normaal was. Ooit kreeg hij een masker, rood en gerimpeld met een lange neus..... hij zal een jaar of 7 geweest zijn..... deed het masker op en deed ook zijn capuchon op zodat je de rand niet zag en dat 'gedrocht' liep naast mij. Voor ons een paar meiden.... eentje keek om en gaf een gil...... en later kreeg het stel de slappe lach toen ze het doorhadden.

      Verwijderen
  3. Hallo Ans, ik loop achter en ga nu de rest ook lezen.
    Alsnog een goed nieuwjaar!
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen