Zoeken in deze blog

dinsdag 23 juli 2019

Hitteplan


Mijn hitteplan is vooral: Lui zijn!
De ventilator staat te draaien..... de gordijnen zijn dicht en extra afgedicht met een plaid, zodat er minder warmte doorheen komt......en aan de onderkant van het raam heb ik zo'n reflecterend autozonnescherm..... dat helpt ook al heel veel.
Ramen en deuren alleen open aan de kant waar het buiten koeler is dan binnen.....maar dat gaat steeds moeilijker worden, want morgen koelt het maar heel langzaam af......'s avonds laat is het nog steeds warm!
Een fles met ijs voor de ventilator helpt ook, voeten in een bak koud water.....logeerhond op afstand houden die het liefst stevig tegen mij aan ligt en het hoofd koel houden!!!
In de supermarkt is het heerlijk koel, dus dat is een plek om even bij te komen.


Komende vrijdag is de Monnickendammer Visdag afgelast...... een heel verstandige beslissing! Ik zou EHBO-en, maar kan zelf slecht tegen hitte, dus dat kon nog een probleem worden, maar gelukkig gaat het niet door. Natuurlijk is het jammer, natuurlijk loop je kans dat er mensen voor niks komen, maar iedereen die deze week nog van plan is om naar één of ander evenement te gaan is eigenlijk best wel dom als er niet eerst gecontroleerd wordt of het wel doorgaat, want veel dingen gaan niet door, stoppen eerder of worden op een andere manier aangepast!!!


Morgen heb ik kaasmarkt in Edam......ik heb nog niet gehoord dat dat niet door gaat, dus dan kan ik alleen maar hopen dat ze misschien iets eerder stoppen. Verder zal ik een watersproeiertje meenemen om af te koelen. Gelukkig zit ik niet in de zon, we zitten in een soort marktkraam en alleen de voorste rij zit in de zon...... de laatste keer zat ik achteraan/derde rij. Nu dus maar hopen dat ik geen andere plaats toegewezen krijg!  Nat handdoekje mee.....eens kijken of ik de koelhanddoekjes kan vinden, die vond ik vorig jaar erg fijn, maar ja....door die badkamerrenovatie hebben dingen een andere plek gekregen..... dus misschien kan ik ze niet vinden.

Verder neem ik zoute koekjes e.d. mee..... dat is met die hitte ook wel fijn. We krijgen daar te drinken, maar ik heb altijd een flesje water bij mij....maakt niet uit of dat warm of lauw is...het is nat!  Een paraplu kan dienen als parasol....misschien handig bij het terug naar de auto lopen..... hoewel ik al meer mee te sjouwen heb, dus ik weet niet of dat een goed idee is.
Bijtijds de autoramen 's morgens openzetten (het is nu echt geen fietsweer) want ik heb geen airco! En verder maar weer het hoofd koel houden!
Gelukkig is onze kleding wit...... dat maakt nog iets goed!
Rond het middaguur is het al boven de 30 graden......het gaat in de loop van de middag oplopen tot 35 graden....pfffff

En denk erom..... we mogen alleen water drinken van Milieucentraal...... water heeft de minste CO2- uitstoot. Koffie veel meer, maar cappuccino heeft nog veel meer CO2-uitstoot. Bier scoort ook hoog en nou ja....alles is slechter dan water. Ik ben toch bang dat dit bericht een averechtse uitwerking heeft. Ik herinner mij een uitspraak van zo'n 50 jaar geleden van een oude man, toen er ook regelmatig berichten waren van wat we wel en niet mochten eten: "Nog effe en we staan onder an de Biemsterdijk in ons blote kont gras te vreten!" Dat gevoel krijg ik nu echt van bovenstaande CO2 richtlijnen.
.

Ik denk dat we dus niks moeten eten en drinken.... dan gaan we dood en ademen geen CO2 meer uit!!! 
 Ik wil best rekening houden met het milieu hoor, ik ben geen energieverspiller, gebruik niet meer water dan nodig is, rij weinig met de auto en fiets juist veel....... maar als ik nu al geen cappuccino meer mag bestellen op een terras krijg ik toch een heel dwars gevoel....ik kan het blijkbaar nooit goed genoeg doen, dan hoef ik ook mijn best niet meer te doen! Overigens drink ik al heel veel water, maar ik ga nu een cappuccino voor mijzelf klaarmaken!!!!




Doe  rustig aan allemaal, houd het hoofd koel en blijf
ademhalen!

4 opmerkingen:

  1. Nou hier is het ook nodig een 'hitteplan' te bedenken, 40 ° C vandaag geweest...
    Ik bleef binnen ook het meeste dicht en geblindeerd, maar iets licht wil ik nog wel in huis,
    ook vooor de planten en de kat, en om niet het licht aan te hoeven doen overdag !
    Ik heb me op 'rust' omgechakeld, omdat ik 's nachts zeer onrgelmatig slaap : te heet, een mug ? de poes loopt ook te miauwen af en toe , of springt met 4 poten tegelijk op mijn lijf .. Slaap dan maar ... met als gevolg dat ik overdag moe wordt en mijn ogen dichtvallen en ik indommel maar dan 's nachts weer niet slaap ... Vochtige doek met knijpers aan de gaas bescherming van de ventilator, en nu ook - op jouw advies - een flesje bevroren water ervoor op een hoog tafeltje gezet... Plus een water verstuiver en koud water in het bad, dat neemt ook warmte op uit de lucht ( gelijkvloers en alle binnendeuren open ) 's nachts ook alle ramen tegen elkaar open, ik 'zit hoog' dus geen gevaar voor ongewenst bezoek ;-) iets koelt het wel, maar de laatste 2 dagen bleef het ook 's nachts wàrm buiten ... ik houd het wel vol zo, eet alleen koud ( salades, rauwkost i p v gekookt, enz, maar drinken doe ik op kamertemperatuur, ik houd niet van (te) koud water of sapjes. Een grote pot thee 's ochtends en ervan drinken ook als het al koud is bijvoorbeeld. en heb ik een'vlaag' van 'oververhitting' dan koel ik me af in het water wat miin het bad staat... enne, een lang mouwloos hemd en een slipje, dat is alles wat ik draag in huis. Maar hoé blij zou ik zijn met een lèkkere onweersbui !
    Zuidelijk groetjes Ans,
    hanny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het slapen vind ik ook moeilijk. Mijn gordijnen zijn vrij dun en een groot deel van de dag staat de zon er vol op.....de plaid bedekt niet het hele gordijn, dus het is licht genoeg. Als aan de keukenkant de zon weg is kan het daar open.
    Er komt wel veel water van zo'n fles met ijs, dus zet er wel iets onder! Maar het helpt wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Rolluiken dicht aan de zonkant en drinken wat me aanstaat, ik wil niet eindigen in de wei 😆
    Er zijn genoeg mogelijkheden om koel te blijven voor een alleenstaande. Als ik nog terugdenk aan het drukke gezin, dat zou heel wat moeilijker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is waar, in mijn eentje is het beter te regelen.

    BeantwoordenVerwijderen