Zoeken in deze blog

donderdag 15 september 2022

Ditten en datten

 Mailtje van het waterleidingbedrijf..... geef uw meterstand voor 6 oktober door. Ze zijn laat dit jaar, maar niet laat genoeg!  Ik laat het meestal Edwin doen, want ik heb er niet alleen een hekel aan om in dat luik te duiken (spinnenwebben!), maar ik kan het ook niet goed zien.... zelfs niet als ik er een foto van maak, ik krijg het nooit scherp genoeg en er is altijd een cijfer waar ik over twijfel. Nou ja...... dan gok ik, ik weet wat ik ongeveer verbruik dus als ik uitreken waarop hij ongeveer moet staan zal het waarschijnlijk duidelijk zijn.... tenzij ik het laatste getal niet kan lezen, maar dat is geen probleem om te gokken..... dan kan het nooit veel schelen, een paar kuub meet of minder scheelt heen kapitalen.
Maar ik verwacht Edwin pas met mijn verjaardag en dat is net een paar dagen later.....pech! 

Er komt een fonds voor mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, maar alleen voor mensen die een nieuw contract voor een hogere prijs moeten afsluiten of al afgesloten hebben las ik..... hm..... en hoe zit dat dan met een flexibel contract? Dat gaat toch ook omhoog? En maakt het ook uit hoe hoog de rekening is? Want in het laatste geval kan ik om in aanmerking te komen dan beter de thermostaat wat hoger zetten! Ik heb overigens een flexibel contract..... maar in korte tijd is mijn maandbedrag behoorlijk omhoog gegaan, ik betaal nu meer dan het dubbele, maar gelukkig ben ik altijd zuinig en was de rekening laag...... dus nu ook lager dan bij veel andere mensen. Maar ja, wel veel meer dan het was! (sinds juli van 77 via 120 naar 163 euro op dit moment)
Het is natuurlijk ook moeilijk om iets te bedenken en in alle opzichten eerlijk is, dat snap ik, maar zou het niet simpeler zijn om de prijzen te verlagen? Daar profiteert iedereen van, ook mensen die het wel kunnen betalen, maar er valt niemand buiten de boot..... ook voor bedrijven kan dit heel belangrijk zijn en als die minder onkosten hebben kunnen de prijzen van veel artikelen misschien weer omlaag. En zuinig zijn blijft natuurlijk nog altijd lonen! En al kan iemand het betalen, dat wil niet zeggen dat die er gelukkig van worden als de prijzen zo snel omhoog gaan
Ook prettig dat niemand het dan zelf moet aanvragen (want vaak is dat ook niet zo eenvoudig)!
De energiebedrijven betalen mee aan het fonds..... dan kunnen ze ook de prijzen verlagen! Ik snap dat het geld ergens vandaan moet komen, maar met de hoge prijzen van alles wat we kopen betalen we ook meer BTW en dat is misschien ook te gebruiken.... en er valt vast wel meer te bedenken. 


 

De prijzen van de boodschappen stijgen ook.... en niet zo'n beetje. Ik kan niet beoordelen in hoeverre dat redelijk is, want natuurlijk betalen de winkels ook meer voor hun spullen en stijgen hun energiekosten ook (de koeling, vriezers, ovens, airco, verwarming etc.), vervoer is duurder door de brandstofprijzen die ook de pan uit rijzen ..... dus het echt niet onlogisch dat de prijzen stijgen..... maar ik weet natuurlijk niet of elke prijsstijging logisch/terecht is. Daar oordeel ik niet over.... ik kan er mijn eigen gedachten over hebben, maar dat mag. 
Ik let altijd al op de aanbiedingen, koop vnl. huismerken, koop vaak dingen die afgeprijsd zijn i.v.m. de datum etc. , dus daar kan ik niet veel meer op besparen. Frisdrank drink ik zelf niet, alcohol ook niet, ik snoep weinig, maar toch koop ik wel eens iets wat ik eigenlijk niet echt nodig heb, een extraatje, iets lekkers op brood (ik eet ook geen zoet op brood, dus dan wordt het al snel kaas of vleeswaren, dat is duurder, zelfs als je goedkope soorten koopt). Er valt altijd wel iets te bezuinigen natuurlijk, al wordt het leven er wel wat saaier door omdat er dan gewoon minder variatie is. Dat is geen ramp, zolang het maar niet ten koste gaat van gezonde voeding! Het is gewoon nog meer opletten! Er zijn mensen die helemaal geen rek meer hebben....... dat is triest! Doordat ik sinds ik AOW heb netto wat meer heb (bruto is het hetzelfde gebleven) heb ik wel iets meer rek, maar het zou wel jammer zijn als het verschil volledig gebruikt moet worden voor alles wat duurder is geworden, maar in elk geval is dit voor mij toch prettiger! 
Vroeger kocht ik vaak brood van een dag oud .....veel goedkoper en ik roosterde vaak mijn brood, dus het mocht best wat ouder zijn! Dat zie je niet veel meer, dat gaat nu meestal naar de voedselbank. 
Het letten op aanbiedingen loont..... het is handig als je meerdere winkels in de buurt hebt, want dan ga je ze gewoon allemaal langs als ze verschillende goede aanbiedingen hebben. Hoe minder geld je hebt, hoe minder je van die aanbiedingen kan profiteren, want een voorraadje inslaan van iets dat lang goed blijft kan dan soms gewoon niet. 

De schilders zijn alweer een tijdje in de buurt, maar ik zie ze maar langzaam vorderen. Naar mijn idee moeten er niet veel huizen nog geschilderd worden, dus je zou zeggen dat het niet lang meer kan duren.
 Nog geen idee wanneer ik aan de beurt ben. Jammer, het is prettiger om te weten waar ik aan toe ben! 
Misschien ben ik weer de laatste, net als bij de nieuwe ramen.

Vandaag maar eens een stel e-mailadressen geblokkeerd....... ik ben al die mailtjes over penisvergroting, spectaculaire manieren om af te vallen en goksites meer dan zat. Sommige mailtjes kreeg ik meerdere keren per uur. En vaak komen dergelijke mailtjes zogenaamd van bekende bedrijven..... maar het lijkt mij toch echt onwaarschijnlijk dat de NS mij een mailtje stuurt over afvallen en nog gekker wordt het als Blokker ook dergelijk mailtje lijkt te sturen....... tijd om te blokkeren dus..... hahaha na het woord Blokker heb ik de neiging om  bij het woord blokkeren de klemtoon te verplaatsen.  

Ondertussen heb ik weer heel wat gesjouwd hier in huis..... maar ik ben nog lang niet klaar. Beneden is het belangrijkste op dit moment, maar ik ben ook een beetje overal bezig..... ik sjouw spullen naar boven en probeer dat gelijk een goede plek te geven. Het tweede vloerkleed moet ik ook nog plaatsen, maar daar moet veel voor opzij. Als dat klaar is heb ik echt het gevoel dat ik opschiet, want dat betekent dat bijna alle kratten dan boven zijn en hopelijk al uitgezocht. Vorige week weer flink wat kratten en bakken uit de buurschuur gehaald, die heb ik niet zomaar weggewerkt. Nu staat er niet heel veel meer..... ik denk ongeveer een kwart of een derde van wat ik er neerzette. Die mogen nog even blijven staan voorlopig. Wat ben ik blij dat ik die schuur mocht lenen. 

3 opmerkingen:

  1. Ook ik ben razend benieuwd naar de afrekening van gas en licht, tot nog toe is het bedrag niet erg hoog maar dit is het laatste jaar en dan loopt het contract af. Naar mijn berekening kom ik strak op een forse verhoging, ik hoop dat ik het mis heb. De energietoeslag heb ik gehad en meteen opzij gezet.
    Boodschappen deed ik altijd al met beleid, nu nog meer. Bij AH brood-1dag-oud voor 50 ec vind ik prima voor tosties.
    Je moet ergens beginnen met bezuinigen. Ik ben blij niet meer voor een gezin te hoeven zorgen.
    Ik moet er niet aan dènken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan heb je nu dus nog geluk, maar ja..... dat is nog maar een paar maanden. Reken er maar op dat hij fors hoger wordt! Het kan beter meevallen dan tegenvallen. Ik heb het geluk dat ik een kleinverbruiker ben, de thermostaat gaat omhoog als er visite komt, normaal staat hij op hooguit 18 graden.
    En nu hr++ ramen met betere roosters (hoop ik, dat merk ik pas als het winter is)..... dus hopelijk scheelt dat ook een stuk.
    Ja, ik ben ook altijd al aan het opletten met boodschappen doen, ik wist niet dat AH dat had, nog niet gezien, ik ga opletten!
    Ik eet niet veel brood, maar alle beetjes helpen.
    Een gezin.... pffff, als je daar nu boodschappen voor moet doen is het echt schrikken van de kassabon. Energiezuinig leven is dan ook moeilijker!

    BeantwoordenVerwijderen