Zoeken in deze blog

woensdag 5 juli 2023

Geen storm in een glas water!




Woensdag, het was al voorspeld, de wind zou flink tekeer gaan! Ik keek voor ik naar bed ging vannacht even wat ik verwachten kon..... windkracht 7 (hm, valt nog mee), om 9 uur 's morgens op het hoogtepunt en flinke windstoten.
Tegen 9 uur ging het flink tekeer buiten, ondertussen was de verwachting veranderd.... om 10 uur het hoogtepunt en dan zou het windkracht 8 (stormachtig) worden en daarvoor kon het gaan onweren. Ik heb het idee dat het echt wel meer dan 8 is, dit is veel meer dan stormachtig!!!
Ondertussen heeft de storm een naam..... Poly. Dan is het inderdaad meer dan stormachtig!
 De ramen zijn voor en achter nat van de regen, de boom hier achter zwiepte weer flink heen en weer! De windstoten waren al best heftig. Gelukkig had ik het geluid van mijn smartphone zacht gezet, want er kwam regelmatig een weeralarm op binnen en dat geven ze luid en duidelijk aan! Het advies was om binnen te blijven..... dat snap ik! Ik stap met dit weer echt niet op de fiets om even een zoute haring te halen of zoiets. Met de auto zou ik ook niet gaan, tenzij het heel erg belangrijk is. Ik vind het heerlijk om even uit te waaien, maar dat kan met windkracht 5 of 6 ook......ik hoef geen boom of dakpan op mijn hoofd. 
Ik ben benieuwd hoe de versiering in Monnickendam de storm overleeft..... het zou toch wel heel jammer zijn als er veel stuk waait..... ze hebben er zoveel werk van gemaakt! Zoveel vrijwilligers...... zoveel werk..... ik hoop echt dat de schade beperkt blijft! Gelukkig hebben we de foto's nog! 
Ik zag al foto's van omgewaaide bomen even verderop...... de bomen zitten volop in het blad, dus de wind blaast er nu echt niet doorheen, er zullen nog wel meer bomen gaan.
Ondertussen weet ik dat in elk geval 1 stadspoort het niet heeft overleefd! 
Om 10 uur werd het echt heftig, mijn tuinkast stond te wankelen, ondanks dat ik er wat tegenaan gezet had. Stoelen klapten vanzelf in.....  het stormde duidelijk in mijn tuintje. Daar ging de bank om de voor mijn tuinkast stond, met alles wat erop stond, ik denk niet dat de kast het nu overleefd, deurtjes waaien open.....de wind heeft er nu vat op. Het heeft geen zin nu naar buiten te gaan.... ik kan alleen hopen dat het snel minder wordt. De wind is richting de schutting waar hij tegenaan staat, maar dat helpt maar gedeeltelijk...... het komen en gaan van windstoten maakt dat die kast gewoon staat te dansen....en jawel, om 10.16 stortte hij ter aarde. Daar hoef ik mij geen zorgen meer om te maken, hij ligt nu (niet helemaal, hij hangt over een omgevallen bank), ik kan er niks meer aan doen. Als het buiten gekalmeerd is kijk ik wel of hij het heeft overleefd..... in elk geval liggen de deuren eruit.
Er zou kaasmarkt zijn in Edam, maar die gaat niet door..... dat zou ook echt niet kunnen, veel te gevaarlijk..... en waarschijnlijk geen publiek. 
Onweer heb ik niet gezien, dat valt weer mee.... als het goed is is de wind nu op z'n hoogtepunt. Om 11 uur zou het weer windkracht 7 moeten zijn, maar ja, ik denk nog wel met windstoten en het is altijd maar afwachten of het klopt! 
Een melding van de busdienst...... de bussen rijden niet meer..... tot de storm gaat liggen. Veel treinen rijden ook niet meer. In Amsterdam zijn al gewonden gevallen. Snelwegen zijn dicht door omvallende bomen. Het is de zwaarste zomerstorm ooit. 

HET IS CODE ROOD!

De Noordelijke provincies zijn code rood, daar hoort Noord-Holland ook bij!

De ondergrondse containers die geleegd zouden worden blijven nog even vol, de vrachtwagens zijn nodig om omgewaaide bomen te ruimen en later gaan ze helpen met het herstellen van versieringen e.d. Er is al een oproep om morgen daarmee te helpen, verzamelen bij eterij Bob&Co.
Dit is de oproep:
Als je samen herstelt…

Lieve mensen, de storm heeft goed huisgehouden in Mdam. Ik hoop dat iedereen gezond is, en daarna is het tijd de schade op te nemen.
In deze groep, onder een ander bericht, stelde Lexie Lex voor, om bij te springen bij de vrijwilligers die al maanden voorbereiden voor de stadsfeesten.
Hun werk ligt nu deels in puin. Laten we opstaan als troeters en samen herstellen.
Ik ben erbij morgen, wie helpt er mee? Ik kan van 9 tot 12! Wie roept waar we ons kunnen melden…?

Ik stel eterij Bob&co beschikbaar als verzamelpunt, koffie en wat lekkers zal klaar staan!! 

Dit zijn mooie initiatieven!

Morgen beginnen de feesten met de bestorming van de Zuid(eind)erpoort om 18.30.
Bestorming....... dat is vandaag al gebeurd door een echte storm! 





2 opmerkingen:

  1. Echt? Is de hele stadspoort omgewaaid of vernield? Hier in Groningen waait er ook van alles om, vooral bomen, maar ook de gemetselde gevel van een woonhuis. In mijn straat werd een fietsende puber door de wind gegrepen en die is teruggevonden in het Duitse Leer, net over de grens. Mazzel was wel dat ze net haar Duits aan het repeteren was dus ze kon naadloos verder in die taal. Ook is er een hondje weggewaaid maar gek genoeg tegen de storm in! Onderzocht wordt nog hoe dat kan. Die laatste twee gebeurtenissen zijn natuurlijk verzonnen, maar dat het erom weg ging/gaat is duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een nagebouwde stadspoort, elke keer als wij stadsfeesten hebben worden de stadspoorten opnieuw gebouwd, maar uiteraard niet van steen. Die feesten zijn er niet vaak, elke 50 jaar vieren we dat we stadsrechten hebben (in 1955 lag ik nog in de wieg, maar in 2005 was ik er helemaal bij!)en elke 50 jaar de herdenking slag op de Zuiderzee ...ik heb 1973 meegemaakt, toen logeerde een tante bij ons die het in 1923 had meegemaakt en dit jaar weer, het begint dus morgen...... de stadspoort die dan bestormd gaat worden is dus omgewaaid, maar ze zijn hem al aan het herbouwen met een groep vrijwilligers..
    de komende 10 dagen wordt er tolgeld geïnd bij de poorten..... ik heb de penning al waarmee ik in en uit mag lopen, 3,50 voor 10 dagen........ dat is te doen. Als mensen naar hun werk moeten of zoiets hoeven ze niet te betalen..... het is eigenlijk niet verplicht, maar om de onkosten te dekken zullen ze vast wel aandringen, want elke euro is er één. Bij eerdere feesten weigerden toeristen wel eens, maar betaalden soms toch als ze weer weggingen omdat ze het zo leuk gevonden hadden.

    Hahaha, tegen de wind in wegwaaien...... de wonderen zijn de wereld nog niet uit!
    Dat andere verhaal is ook leuk.
    De echte dingen..... omgewaaide muur, bomen etc. zijn erger.
    In Haarlem iemand dood door een boom op haar auto, in Amsterdam ernstig gewonden....... het is allemaal well heftig. In mijn tuintje staat vrijwel niks meer overeind. Het is nu rustig buiten, maar ik kijk morgen wel, alles is nu drijfnat. En in mijn tuintje zijn het maar spullen..... er zijn geen gewonden of heel belangrijke dingen stuk, geen muren of daken (voor zover ik weet).
    Groningen is wel steeds aan de beurt....... na alle aardbevingen nu dit weer. In het zuiden hadden ze geen storm.

    BeantwoordenVerwijderen