Zoeken in deze blog

zaterdag 1 juli 2023

Het gaat lekker....

 Donderdag regende het weer...... prima. Nu wel meer dan een paar druppeltjes, maar ook geen plensbui.... gewoon een echte regenbui. Toen het weer droog was stapte ik op de fiets voor wat broodnodige boodschappen. In één winkel liet ik iemand voorgaan omdat ik wist dat ik lang werk had, er moest wat ingepakt worden, ik had wat cadeaubonnen nodig met verschillende bedragen..... dat houdt altijd op en als iemand dan staat te wachten die zelf zo klaar is dan vind ik dat die voor mag gaan.
Vroeg in de avond reed ik naar Volendam voor een verjaardag...... een 50-jarige. Erg gezellig! 
Bijtijds ging ik weer naar huis en bedacht dat ik de tuin vergeten was...... het was nog licht, dat kon nog best..... zowel voor als achter haalde ik weer flink wat onkruid weg........ voor 2 dagen, want ik had het woensdag ook overgeslagen.  
Ik las op internet over het Marker wapen...... een vreemd verhaal: Vanwege de komende feesten (starten op 6 juli) zijn alle wapens van de plaatsen in de gemeente Waterland op pilaren geplaatst. Maar...... over het wapen wat Marken is geklaagd! Tsja, die hebben al eeuwenlang een wapen van een morenkop...... en dat schijnt niet te mogen. Nu hebben ze het weggehaald. Dat vind ik te ver gaan......  ze hebben nou eenmaal dat wapen, officieel al sinds 1816, het is niet iets dat ze gisteren ontworpen hebben of zo, het bestaat echt al eeuwenlang! Nu is Marken dus de enige kern van Waterland die daar geen wapen heeft. 
Ik hoop dat het weer geplaatst gaat worden en als dat niet gebeurt vind ik dat er wel een alternatief moet komen, dat is toch wel het minste! Het enige alternatief dat ik kan bedenken is een beer..... de bijnaam van Markers. Ik betwijfel of de Markers dat een goede oplossing vinden, maar zelf vind ik het in elk geval beter dan niks. Maar...... het echte wapen zou beter zijn!  Ooit kwam ik een plaatje tegen van dat wapen met een schildhouder en dat was een beer..... zou daar hun bijnaam vandaan komen? 
Ik kan niks over die beer vinden, vreemd.... ik weet heel zeker dat ik dat ooit gezien heb....in een boek. 
Dat er nu anders gekeken wordt naar dingen die vroeger normaal gevonden werden is een feit, maar moet je dan ook maar net doen alsof het niet bestaat of nooit bestaan heeft? Als het wapen niet terugkomt fiets ik van de zomer een keer naar Marken om te kijken of ze theelepeltjes verkopen met het wapen! En als ze dat niet hebben dan is er vast wel iets anders met het wapen van Marken erop. Ik wil iets kopen met dat wapen!  Je kan toch niet alles verstoppen wat je niet aanstaat. Al is de herkomst van die kop niet bekend (dat is wel jammer), het is gewoon hun wapen! Ons wapen is een monnik met een knuppel..... mag dat wel? Dat is gewelddadig! Volgens de legende rende die monnik achter een stier aan die uit de kloostertuin was ontsnapt en dat beest heeft een behoorlijke afstand afgelegd...... allerlei plaatsen in Noord-Holland hebben een wapen dat met diezelfde stier te maken heeft! Ooit had ik een boek (daar stond ook die schildhouder van het wapen van Marken in) over heel veel wapens en toen ik las dat veel wapens met die stier te maken hadden heb ik al die stukjes samengevoegd tot één verhaal..... maar of ik dat nog heb weet ik niet. Hoe dan ook..... ik vind niet dat je alles maar weg moet halen waar iemand zich mogelijk aan stoort. Standbeelden weghalen ben ik ook geen voorstander van. Dat een held van vroeger nu niet meer als held wordt gezien is prima, maar ik vind het dan beter om er een uitleg bij te plaatsen dan het maar weg te halen.... alsof het niet bestaan heeft. Straatnamen veranderen hoeft van mij ook niet...... de straatnamen zijn gegeven in andere tijden en dat hoort ook bij de geschiedenis. Bij historische figuren staat vaak een uitleg op de bordjes...... nou, leg dan daarop uit hoe er nu over gedacht wordt. De geschiedenis kan je toch niet uitgummen? En hoewel veel dingen die die historische mensen deden fout waren was dat wel in een andere tijd..... een tijd waarin er anders tegen de dingen aangekeken werd, een tijd waarin veel van die dingen helemaal niet fout gevonden werden. 
Toen waren ze dus (vaak) niet fout, nu wel, maar nu leven ze niet meer! Kan je gestraft worden voor iets dat niet strafbaar was toen je het deed maar later wel strafbaar werd? 

Vrijdag werd ik vroeg wakker..... ik voelde mij niet fit en draaide mij nog eens om en werd om 10 uur weer wakker...... dan is het zwemuurtje net afgelopen! Nou ja, dan maar niet, ik was ondertussen wel wat opgeknapt. Een  beetje te druk geweest de afgelopen dagen en zaterdag weer een drukke dag, dus ik had deze extra slaap wel even nodig. 
Maar een beetje rustig aan.... ik wilde nog wel even naar een winkel en vrijdag is altijd een dag dat ik vooral beneden bezig ben, maar rustig aan, niet overdrijven! 
In de winkel hoorde ik ineens achter mee "waar was je met zwemmen?" hahaha, een medezwemmer..... mijn antwoord was: "In bed". 
Ik moest nog een cadeautje inpakken voor zaterdag en ik heb binnenkort een kraamcadeau nodig dat nog ingepakt moet worden..... verder heb ik alles wel, alleen nog leuk inpakken. Het is natuurlijk afwachten wanneer ik het nodig heb, maar ergens tussen nu en een paar weken zal het geboren worden. We kunnen natuurlijk niet allemaal tegelijk op kraamvisite, dus ook is het afwachten wanneer ik het nieuwe wereldwondertje zal kunnen zien, maar het voelt goed om het cadeau al klaar te hebben! Dat zijn leuke klusjes en niet vermoeiend..... prima om te doen tijdens een ''bijkomdag''. 
Even een paar plantjes meegenomen...... voor heb ik niet veel onkruid staan, alleen achter de schuur, maar daar is een ander probleem waardoor dat lastig is, maar verder is het heel redelijk (al staat er elke dag weer nieuw onkruid) en een paar plantjes in de grote bloempot die daar staat fleuren de boel een beetje op. 


Achter vind ik het nog niet nodig, daar moet nog zoveel gedaan worden voor het een beetje netjes is, daar ga ik geen plantjes voor kopen! Voor staan de gekochte plantjes nu mooi te wezen in die pot..... ik ben er blij mee! Een andere bak er gewoon bovenop gezet, maar daar wil ik nog wel 2 heel kleine plantjes voor halen, voor in de potjes.... dat komt de volgende keer wel, ik ben hier al blij mee. 
Verder lekker lezen en tv-kijken, slapen..... eten koken, maar geen grote klussen (natuurlijk wel even de tuin in). Ik merk wel dat ik met dit koelere weer een stuk fitter ben. 

Ik las nu dat het wapen van Marken weer terugkomt! Zo hoort het! 
Ik las ook dat Ruud Bos overleden was...... jaren geleden leerde Edwin hem kennen tijdens een stage, aardige man. Componist van veel bekende muziek. Hij was op leeftijd, maar toch schrok ik. 

Zaterdag begon ik rustig, stilte voor de storm. Nog even een gezellig telefoongesprek en toen douchen. Na de lunch richting ons clubgebouw waar de pianoleraar zijn leerlingen laat spelen voor publiek. Ik ben daar vaak bij, ik vind het ook leuk. Best wel vermoeiend, maar ik vind het heerlijk om te luisteren. Hele kleintje die net begonnen zijn, ver-gevorderden die prachtige stukken spelen. Het is ook zo leuk om te horen dat iemand die misschien alle noten perfect speelt toch niet het gevoel heeft wat erbij hoort......terwijl een ander misschien wat meer fouten maakt maar er echt helemaal inzit, die aanvoelt hoe het moet ...... dat verschil is vaak al bij beginners te horen. 



Sommigen zitten al lang op les en zie ik elke keer weer beter worden....... trotse ouders en grootouders, broertjes en zusjes..... heel gezellig allemaal. Maar wel eerst even een stuk of 50 stoelen neerzetten...... ik had goed gegokt, precies genoeg stoelen! Koffie en thee gezet, kopjes stonden klaar, de juiste glazen binnen handbereik gezet..... even kijken wat er is....... hm..... oké, geen cola light of zero....dan weet ik dat, dat is handiger, want in de pauze is het meestal spitsuur en als ik dan op zoek moet gaan naar dingen die ik niet heb is niet handig. Koffiemelk.... o jee..... er zal toch wel koffiemelk zijn? Ik vond in de voorraadkast nog een nieuw pak.... die dan maar! Ik had mij de moeite kunnen besparen, want helemaal niemand nam koffie! Wel thee.... maar er werd ook geen suiker gebruikt. Iedereen wachtte rustig op zijn of haar beurt en niemand riep "heee, ik was eerst!" ..... alles ging soepel, het voelde niet als spitsuur deze keer. En toen ik iemand pas laat zag, die er al lang bleek te staan vond hij het niet erg, want hij zat lekker van de drop te snoepen zei hij (ik had 2 schaaltjes drop neergezet). "3 Cola light" "Sorry, die heb ik niet, alleen gewone." "O, doe die maar, misschien merken ze het niet!" 😂.
Het verliep dus soepel allemaal .... oud en jong, niemand maakte zich druk. Toen iemand om water vroeg en ik wilde weten of hij kraanwater bedoelde zei hij zelfs: "Dat mag, maar als je flessen hebt is het ook goed, daar verdienen jullie nog wat aan!" .Top! 
Na afloop begon ik meteen met stoelen stapelen, dan helpen ze gewoonlijk mee en dat scheelt mij een hoop werk! Ook nu lukte dat weer. Er waren wel 2 stapels voor de andere stoelen gezet die ik nog over de andere stapels moet verdelen, maar dat is niet erg, ik hoefde ze niet de hele zaal door te slepen. En sowieso is de bedoeling goed, ook belangrijk. Afwassen (in de machine), glazen spoelen.... afdrogen en opruimen, de bar soppen.... alles is weer schoon, afsluiten en ik kon naar huis fietsen! Thuis even bijkomen, mijn rug begon aardig te protesteren tegen het eind. 
En na het eten door naar een verjaardag in Purmerend. Er kwam een berichtje dat het feest een half uurtje later begon omdat ze in de file stonden. O, rustig aan dan.... nog even op de bank,,,,zzzzz,,,,,,, ik schrok wakker...... oeps, ik had best lang geslapen, snel naar Purmerend. Het werd een bliksembezoek, want ik wil liefst voor donker naar huis..... vooral nu, want de route die in het donker prettiger is is afgesloten voor een deel, dus dan wil ik zeker voor donker thuis zijn.  De route die ik nu moest nemen is prima en nauwelijks een omweg, maar daar heb ik wel veel tegenliggers met lichten die mij verblinden en die andere route is heel rustig. En ik was ook behoorlijk gaar. Ik hoefde ook niks, een glas thee was genoeg! Het was kort, maar wel gezellig! Ik kon mijn parkeerplaats niet uit, er stond een busje dat uitgeladen werd.....  de bocht werd te krap..... dan de andere kant op kon net, daar loopt het dood, maar als ik daar kon draaien kwam ik er recht op aan rijden en dan kon ik er langs.... dat lukte, maar ik wachtte even op een tegenligger ...... die niet verder reed en nogal in het midden bleef staan.... daar wacht ik niet op, dus hij moest voor mij toch wat meer naar opzij om mij erlangs te laten.....  nu was ik eindelijk op weg naar huis en was nog echt voor donker thuis. 


En nu lui op de bank, af en toe val ik even in slaap .... morgen een dag zonder afspraken en plannen.... ik zie wel hoe het loopt..... alles mag en niks moet! 

Fijne zondag allemaal!

4 opmerkingen:

  1. Interessant dat Marken een Morenkop als wapen heeft. Een verklaring die ik vond was dat Marker zeevaarders in de buurt van Italië een vlag met vier moorkoppen hebben gezien en dachten: dat is iets voor ons. Vier koppen vonden ze wat teveel van het goede, dus hebben ze het bij eentje gehouden. Erg plausibel lijkt me dit verhaal niet, maar aardig vind ik wel dat in mijn buurt vroeger een pizzeria was die Quattro Mori heette en vier Moorkoppen in het logo had. De uitbater was geloof ik een Sardijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn verschillende verklaringen die allemaal niet heel waarschijnlijk zijn.
    Hahaha, dan weet je waar die naam vandaan komt.
    Plaatsen zijn soms op een wonderlijke manier aan hun wapen of naam gekomen, maar ook aan hun bijnaam. In het boek 'De lachende Hollander' van Olaf de Landell zijn leuke verhalen over dergelijke dingen te vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een wapen waarvan de betekenis niet duidelijk is, haha, je kan je maar ergens druk over maken.
    Bertie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik geloof dat er maar 3 klachten waren..... en dan meteen weghalen. Ze hadden beter kunnen uitleggen dat het niet zomaar een afbeelding was, maar het wapen van Marken, want ik vermoed dat de klagers dat niet eens wisten. Een morenkop dat kan niet, klagen!

    BeantwoordenVerwijderen