Zoeken in deze blog

maandag 10 juli 2023

Politiek


 Er is veel aan de hand.......het kabinet is gevallen, veel politici vertrekken uit de politiek of willen niet meer terug naar de functie die ze nu bekleden. 
Rutte vertrekt helemaal....... de VVD is mijn partij niet, maar Rutte vond ik niet slecht. Natuurlijk deed hij niet alles goed, maar niemand doet alles goed en in de politiek is het echt onmogelijk om alles goed te doen.... ten eerste omdat niemand het alleen voor het zeggen heeft en er dus regelmatig compromissen gesloten moeten worden en vaak is het bij beslissingen zo dat wat voor de één goed is voor de ander slecht is. Natuurlijk maakte hij fouten, dat kan niet anders en de ene fout is erger dan de ander. 
Maar hoe dan ook....... hoewel ik zelf ook wel vond dat het misschien wel eens tijd was voor wat anders  ben ik er nog niet uit wie het beter zou kunnen, ik had liever gezien dat er bij zijn vertrek iemand zou zijn waar ik het volste vertrouwen in had. Iemand kan leuke ideeën hebben (iedereen meer geld, iedereen een woning etc.), maar kunnen ze het ook waarmaken? De tijd zal het leren, maar met zoveel veranderingen, zoveel mensen die vertrekken hou ik toch een beetje mijn hart vast. Ik hoop dat als er verkiezingen zijn dat de mensen goed nadenken over hun keuze.... en vooral het algemene belang zwaar laten wegen. 
Wat ik van Rutte goed vond was dat hij bijna altijd vrolijk was..... al begon dat nu een beetje tegen hem te werken. Hij was ook representatief....... er zijn er waar ik mij voor  zou doodschamen als die op de één of andere manier Nederland zou moeten vertegenwoordigen. 
Ik vind het toch belangrijk dat ze goed uit hun woorden komen, goede manieren hebben, niet onbeschoft zijn en er netjes uitzien. Ze hoeven van mij niet altijd in een donker pak rond te lopen met overhemd en stropdas, maar afhankelijk van de plek en de situatie is dat soms toch echt wel nodig vind ik.... en zeker als ze ons land in het buitenland vertegenwoordigen.

Maar Rutte zat er al lang en dan raken de mensen vaak op iemand uitgekeken en dat telt alles wat fout gaat of anders dan 'men' wil extra zwaar. Dan is elk verkeerd woord een drama. Zolang alles goed gaat wordt er veel geaccepteerd, maar als het niet lekker loopt moet iemand toch de schuld krijgen. In een huwelijk is het vaak ook zo....... men raakt op elkaar uitgekeken en als er dan ook nog tegenslag is is de koek vaak op, dan is het over en sluiten. Dan is de lach die je lang geleden altijd zo leuk vond van de ander ineens irritant geworden, dan erger je je ineens aan het kuchje van de ander en is eigenlijk niks meer goed. 

Hoewel ik Wilders absoluut niet moet vond ik zijn reactie over het vertrek van Rutte top! Geen kritiek, hij sprak met respect over Rutte en zei heel netjes dat hun ideeën duidelijk niet hetzelfde waren, maar dat hij er van overtuigd was dat hij alles wel met goede bedoelingen deed! Hij zei dat niet alleen tegenover een verslaggever, maar later sprak hij in soortgelijke woorden tegen en over Rutte, hij hield het heel netjes en ik had echt wel het gevoel dat hij het meende. En eigenlijk denk ik er ongeveer net zo over..... ik was het dan vaker (deels) met Rutte eens dan Wilders, maar ook als ik dat niet was dan ging ik er van uit dat het met de beste bedoelingen was. 

In coronatijd kwamen er veel tegenstanders, maar toen kon de politiek echt niks goed doen. Ik ga er nog steeds vanuit dat elke maatregel was om ons te beschermen. Vooral in het begin was dat moeilijk, er kwam iets dreigends op ons af waarvan nog veel te weinig bekend was..... dan moet er snel gehandeld worden en de gezondheid van de mensen is toch het belangrijkste van alles lijkt mij. Ik heb elke maatregel begrepen, de meeste maatregelen was ik het ook (zeker in het begin) helemaal mee eens!  Sommige maatregelen leken mij iets overdreven, maar ik begreep ze wel. Achteraf weten we altijd alles (denken we), maar we weten niet zeker hoe het geweest zou zijn als die maatregelen niet genomen zouden zijn, dus echt zeker weten we het nooit. Nou leverden de maatregelen voor mij geen grote problemen op, het was hooguit jammer en pech en dat ligt voor sommige mensen natuurlijk anders, maar toch..... ik had het gevoel dat veel mensen niet begrepen hoe ernstig het zou kunnen worden als er te snel versoepeld werd. 
I
k moet denken aan de Mexicaanse griep die zo heftig zou zijn dat er een aparte vaccinatie nodig  was.

Er kwam hier geen epidemie...... en ik hoorde veel mensen roepen dat die vaccinatie onzin was geweest omdat er helemaal geen epidemie was. Ja, maar veel mensen waren ingeënt waardoor de kans op een epidemie sterk verkleind werd! Achteraf denken we het allemaal te weten, maar we weten nooit zeker hoe het anders geweest zou zijn...... hooguit wat het meest waarschijnlijk is.  

Er waren meer politici die nog wel respectvolle woorden voor Rutte hadden, maar ik vond die van Wilders toch het warmst, het klonk echt! (ik ben niet alles blijven volgen, na een tijdje was ik het zat) Eigenlijk vind ik gewoonlijk het enige goede aan Wilders dat hij goed in het debat is.... heel adrem,  meteen een goed antwoord klaar. Ook al ben ik het met dat antwoord zelden eens, het is wel knap. Vaak is hij ronduit onbeschoft, daar hou ik helemaal niet van, maar sinds wij Thierry Baudet hebben vind ik Wilders niet zo erg meer...... die is bijna een heilige vergeleken bij Baudet. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die er anders over denken, maar ik zet hier natuurlijk mijn mening neer.... en iedereen mag er anders over denken (maar graag wel in normale bewoordingen, ik hou niet van schelden en schreeuwen!)! 
Bij Baudet heb ik vanaf het begin al het gevoel dat hij een toneelstuk speelt, die grijns van hem ergert mij en bezorgt mij kippenvel. Dus ik hoop echt dat hij nauwelijks stemmen krijgt, want hem vertrouw ik voor geen meter. Mijn gevoel is dat hij wel veel verstand heeft, maar het niet gebruikt waarvoor het gebruikt zou moeten worden! Wilders zie ik ook niet graag in de regering, maar die is dus toch nog veel  beter. Voor de rest....... er zijn er erg veel die ik mij niet als premier zou kunnen voorstellen, veel waarvan ik mij niet kan voorstellen dat zij het land kunnen 'redden'. Veel waarvan ik het gevoel heb dat ze ons  dichter naar de afgrond gaan brengen. We zullen het moeten afwachten, misschien valt het mee. Maar nu er zoveel vertrekken vind ik het moeilijker dan ooit om te kiezen. De verkiezingen zijn er nog lang niet, we hebben de tijd om na te denken en misschien ben ik er tegen die tijd uit. 
Ik beweer zeker niet dan het allemaal goed ging, maar of anderen het wel allemaal kunnen oplossen betwijfel ik. Er zal vast wel iets lukken, maar er zullen waarschijnlijk nieuwe problemen bijkomen. 
Links of rechts zegt mij niet zo heel veel..... ik wijs over het algemeen niet veel bij voorbaat al af, alleen de extremen. Hopelijk wordt het na de verkiezingen niet een soort brugklas met allemaal beginnelingen. 

De tijd zal het leren!

Maar ik vind dat Rutte een goede beslissing heeft genomen....... voor hem was dit een goede beslissing, het vertrouwen was er bij velen niet meer en dan kan hij het niet meer goed doen. Zonder vertrouwen is het onmogelijk om het goed te doen en wordt het voor hem ook heel zwaar, daarom vind ik het een goede keuze. Verandering kan goed zijn...... maar dan moet er wel een goede vervanger zijn. Om die reden hoefde hij van mij nu nog niet weg...... omdat ik betwijfel of die goede opvolger er al is. 

2 opmerkingen:

  1. Een discussie ga ik niet aan. Ik zie lees en hoor alles , dat is mij genoeg.
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Snap ik helemaal. Ik ben van geen enkele partij een echte aanhanger..... maar wel een tegenstander van enkele partijen en ik schrijf hier duidelijk mijn mening...... iedereen mag er anders over denken, ik hoef het niet met iedereen eens te zijn. Ik hoef ook niet zo nodig een discussie, maar het mag wel.... zolang het in normale bewoordingen is. Maar dergelijke discussies zijn vaak eindeloos en niet iedereen respecteert een andere mening, dus heel begrijpelijk dat je je daar buiten houdt!

    BeantwoordenVerwijderen