Zoeken in deze blog

donderdag 6 juli 2023

Het feest is begonnen!

 De feesten zijn begonnen, de Zuiderpoort (volgens mij heette dat altijd de Zuideinderpoort, maar ik lees nu steeds Zuiderpoort ..... is bestormd nadat hij woensdag direct na de storm weer is opgebouwd nadat de storm hem bestormde.
In de grote kerk werd Cornelis Dirkszoon benoemd tot burgemeester. 
Dinsdag hadden we met de muziek de laatste repetitie en voor de pauze kwam het koor meezingen.... het koor...... ik dacht gewoon een koor, maar het was een gigakoor en ze kwamen allemaal al in hun 16de-eeuwse kleding. Ons clubgebouw barstte bijna uit zijn voegen en de temperatuur steeg behoorlijk. De deur naar buiten stond open, maar de zaaldeur moet altijd dicht blijven omdat daar dichtbij een pianoleraar zit.... als wij spelen moet altijd de deur al dicht blijven, maar met zo'n koor erbij helemaal, anders kan de pianoleraar zijn leerlingen wel naar huis sturen en het betaalde geld terug storten. Zeker een beginneling kan onmogelijk een wals spelen als wij er keihard een mars doorheen spelen..... dat is niet te doen! De de zaaldeuren gaan als het erg warm is in de pauze open om het even te laten doorwaaien en dan weer dicht als we weer beginnen. Rekening met elkaar houden is belangrijk! 
Bij de koorleden zag ik een paar keer 'mijn' jurk voorbij komen......  ik was niet de enige die bij een feestwinkel gekeken had. Ik zag hem voor zeer uiteenlopende prijzen en koos natuurlijk voor de goedkoopste en zeer betaalbare prijs. Er zit een strook onder die ik eraf geknipt heb..... hij was toch te lang en ik vond zelf dat die strook er niet bij hoorde, dus dan is dit de eenvoudigste weg voor iemand die slecht met naald en draad kan omgaan en nog moeilijker met de naaimachine.... gewoon afknippen! Er waren mensen die hem verkort hadden.... de strook zelf of de rok en de strook er opnieuw aangezet. 
Alleen..... de voorspelling van 30 graden beviel mij niet.... die jurk is kunststof, een zweetjurk! Gelukkig laten de mouwen een deel van de schouder vrij, dat ontlucht een beetje. 
Maar ik heb ook mijn monnikspij, net als 50 jaar geleden hebben de muzikanten monnikspijen.... dat past bij Monnickendam. 
50 jaar geleden hadden we een ploeg handige vrouwen met naaimachines die ze maakten. Ze zijn bij ons in huis geknipt, mijn moeder en ik zorgden wel voor koffie e.d., want wij waren allebei niet handig met dat soort dingen en wij hoorden technische termen waar wij nog nooit van gehoord hebben..... dan werd er een naam van één van de leden genoemd en dan riep een ander "Met naad" of "Zonder naad" .... wij vonden dat heel vreemd klinken. Ze vielen lekker ruim en er was in de zijnaad een stukje opengelaten zodat je spullen in en uit je zakken kon halen, zoals sleutels of een zakdoek. 
. De maat die ik als eerste paste moest met hulp van meerdere mensen aangetrokken worden..... en weer uittrekken ook! Zo strak zat hij. Terwijl een paar mensen hem uittrokken hielp een ander mijn shirtje naar beneden te trekken. Dat werd niks. Een maat groter zou besteld worden, anders moest ik 's avonds de buren vragen om mij uit te kleden. Die grotere zit niet heel ruim, maar wel beter en ik trek er geen shirtje onder aan..... alleen ondergoed, dat is genoeg. Op de verpakking staat dat het katoen is, dat is dan weer wel heel fijn, minder zweterig! Hij is natuurlijk te lang, maar met het koord erom hijs ik hem wel omhoog, ik ga er niet aan knippen, want zelfs daar ben ik niet handig mee. Al trek ik een lijntje, ik heb altijd een afwijking naar links. Maar het ging goed, ik heb hem donderdag voor het eerst gedragen.

 Ik was niet bij de bestorming, dat red ik allemaal niet... sowieso het op straat spelen niet, maar dit was ook niet heel even.... en dan nog eens in optocht marcheren naar de kerk..... dan ben ik al af! Ik ging dus meteen naar de kerk. .... wel lopend, maar hiervandaan niet heel ver en in mijn eigen tempo. In elk geval is dat minder ver en veel minder langdurig dan alles wat ik dus oversloeg. Ik had wel mijn fiets mee, maar ik liep ernaast, ik had mijn sax (zonder tas) in de ene fietstas en een tas met muziek en lessenaar in de andere. De sax heel voorzichtig op een kussentje waardoor het geen kwaad kon. Als lessenaar had ik mijn kleine lessenaar mee.... een stuk lichter en binnen waait hij toch niet om. 
We zouden zitten, dus prima. Tsja, we zaten wel, maar speelden staand..... en deze lessenaar was eigenlijk niet hoog genoeg. Ik speel liever zittend, ik ging alleen even staan om de dirigente te zien, maar dat lukte maar net.... ik had allemaal lange mensen voor mij! Horen kon ik haar al helemaal niet. 
Bij één nummer heb ik een intro, ik wist dat ik dat waarschijnlijk alleen had, maar volgens mij was er wel begeleiding bij...... dus toen ik dacht dat de dirigente het aangaf (voor zover ik dat kon zien), en verder niks hoord,  stopte is dus ook voordat er goed en wel geluid uit kwam........en ineens begon iedereen bij het refrein..... ik snapte er niks van, maar viel daar dan maar in...... later hoorde ik dat het wel 3 keer aangegeven was maar omdat ik niet begon begonnen de anderen maar meteen bij het refrein. Sorry, maar ik kon het vanaf mijn plaats echt niet volgen..... zo moeilijk is dat stukje niet, dus dat was het probleem niet. Als we niet staand gespeeld hadden had ik het beter kunnen volgen, maar dat is weer niet handig voor de slagwerkers en die zaten voor mij. We zaten ook dicht bij elkaar, ik had weinig armslag, dat speelt ook niet lekker. Het gigakoor stond achter mij en zong weer mee. De kerk was helemaal vol .....






...... de mensen stonden al vroeg buiten te wachten!



Er werd een raadsvergadering nagespeeld, erg leuk..... goed te horen, maar bij ons vaak niet te verstaan, maar als er gejuicht of boe geroepen moest worden deed ik wel mee, al had ik geen flauw idee waarvoor. Nadat Cornelis Dirkszoon als burgemeester gekozen werd gingen de Spanjaarden er als een haas vandoor, over het podium voor ons langs...... ze werden natuurlijk gevangen genomen. Eentje riep nog 'viva españa!'  en ik 'leve oranje!' Ik hou er wel van, lekker meebrullen. 
Het werd rechtstreeks uitgezonden op omroep Pim. 
Thuis snel de pij uit..... pfffff, wat had ik het warm! 

Dinsdag gaat de pij weer aan, dan hebben we een concert op het grasveld bij Swaensborch. 
De rest van de de komende week kan ik zelf invullen.... ik heb helaas een paar afspraken, dan kon even niet anders.... de tandarts, die afspraak ik al lang geleden gemaakt en een andere afspraak..... die wilde ik al veel eerder, maar dat ging toen even niet.... dat kan natuurlijk, het loopt niet altijd zo als wij willen, maar toen er bericht kwam dat er een afspraak gemaakt kon worden besloot ik niet moeilijk te doen.... dus toen dat in de feestweek viel heb ik gewoon ja gezegd...... dan heb ik wel 3 dagen achter elkaar iets, maar het is niet anders...... dit had al lang geduurd en dan pak ik mijn rust wel waar het kan. 
Ik kan toch niet overal bij zijn omdat ik dat gewoon niet red! Ik kan geen hele dagen door Monnickendam slenteren, hoe leuk het ook is..... tijdens de feesten (in 1973 liep ik er steeds!)
Gelukkig zijn er altijd nog terrasjes, dat kan ook.
Ik wil ook veel foto's maken.... en in een album doen. Daarbij 'pik' ik ook foto's van internet. 
Van het opbouwen wil ik ook wat foto's hebben, vooral omdat veel na de storm snel opnieuw opgebouwd moest worden. Daar pik ik ook foto's van en ook zet ik er reacties bij die ik vind op facebook. Ik heb een mooi krantenartikel uit het Parool dat ook in het album komt en ik kom misschien nog wel meer tegen. Van 1973 heb ik ook een album..... een leuke herinnering aan dat leuke feest. 
Als iemand andere krantenartikelen of iets anders heeft over de feesten  gooi dat dan niet bij het oud papier, maar denk aan mij!  Er zullen er vast wel meer zijn die dat verzamelen, daarom gooi ik niks weg, ook niet als ik het dubbel heb, eerst maar afwachten of iemand anders er blij van kan worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten