Zoeken in deze blog

maandag 20 mei 2019

EHBO

Vanmorgen op het nieuws.......er zouden EHBO-lessen op de middelbare school moeten worden gegeven!  IK BEN VOOR!!!!!



Veel te weinig mensen weten wat ze doen moeten als er iemand gewond is. Nou weet ik het als EHBO-er ook niet altijd denk ik......de praktijk is toch anders dan de theorie en bij het oefenen (evt. met lotus-slagoffers) ben je je toch steeds bewust dat het nep is..... dat is natuurlijk heel anders in de praktijk. Maar toch....... er zou veel vaker goede hulp gegeven worden als meer mensen les kregen!

Zelf heb ik op de lagere school les in mond-op-mond beademing gehad.... volgens mij maar 1 les, maar ik ben dat nooit vergeten.  Nu kan ik het om een andere reden niet meer.....ik kan niet in de juiste houding zitten....korte pootjes bij een te dik lichaam..... het gaat niet. Met mijn examen is het uiteindelijk wel gelukt, maar als het echt een patiënt was geweest had die het niet gered. Bij een andere houding zou ik over de patiënt vallen, dat werkt ook niet. Gelukkig ben ik wel goed in borstcompressies (hartmassage) en dat is belangrijker....... met alleen borstcompressies bereik je gewoonlijk  meer dan met alleen beademen.

Edwin kreeg op de basisschool ook EHBO, maar zelf vond hij dat dat niet veel voorstelde en toen wij in Purmerend bij een open dag van de brandweer waren zag hij dat het Rode Kruis ook open dag hield (zit ernaast) en daar wilde hij ook even kijken. Op weg naar huis vertelde hij dat hij zich opgegeven had voor jeugd-EHBO (en ik mocht rijden), hij heeft dat jaren gedaan!

Op de basisschool zou ook alvast wat aan EHBO gedaan kunnen worden, op de middelbare school kunnen ze het dan uitbreiden, maar dan niet één jaar....... dan blijft er te weinig hangen! Het hoeft niet elke week jaar in jaar uit, maar wel elk jaar minimaal bijhouden wat er eerder geleerd is.

Eigenlijk zouden EHBO-lessen gratis moeten zijn...... sommige zorgverzekeringen betalen het wel, maar niet allemaal.  Dat zou anders moeten...... de kosten moeten geen obstakel zijn om EHBO-lessen te volgen.

Misschien is een tussenweg ook mogelijk: Lessen die niet opleiden voor het volledige EHBO-diploma, maar die toch de mensen een stukje op weg helpen...... mogelijk geeft ze dat dan ook het zetje om verder te gaan.

Reanimeren is niet moeilijk om te leren..... een AED-apparaat bedienen is ook niet moeilijk, maar wie zo'n apparaat nooit eerder gezien heeft zal het niet durven. Er staat duidelijk aangegeven waar de plakkers moeten en het apparaat zegt zelf wat er verder gedaan moet worden.

Er zijn soms ook dingen die heel goed zijn om te weten om geen fouten te maken....bijvoorbeeld iemand die een scherp voorwerp in zijn lichaam heeft, zoals een flink stuk glas in de arm of zoiets..... NIET ERUIT TREKKEN! Je weet zo niet of het iets belangrijks geraakt heeft....... als het in een slagader zit en je trekt het eruit dan is het of de stop van de fles gaat...... dat kunnen ze beter in het ziekenhuis doen!!!  Zo zijn er wel meer dingen die iedereen zou moeten weten...... dus: EHBO op school en geef je op voor een EHBO-cursus!!!

4 opmerkingen:

  1. Op zich een goed idee, anderzijds hangen ze op school toch al aan elkaar van de projecten. Ik denk dat het ook goed is om voldoende tijd over te houden voor de basis: kennis van de schoolvakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ben ik met je eens! De basiskennis van de normale vakken is zeker belangrijk en mag niet verwaarloosd worden. Maar EHBO hoeft niet het hele jaar door gegeven te worden, er hoeft niet heel veel tijd in te gaan zitten. Veel dingen die als extra gedaan worden zijn leuk en alles wat je leert is goed, maar met EHBO kan je levens redden, dus een paar uur per jaar vind ik wel een goed idee.....liever elk jaar een paar uur dan 1 jaar heel veel..... de herhaling is belangrijk. Reanimatie is in een uurtje goed te leren met een klas..... dan nog wat basis-vaardigheden en dan vooral wat niet gedaan moet worden.....met 2 uur per klas zijn ze al heel veel wijzer..... en dat elk jaar herhalen. Natuurlijk is meer uren nog beter, maar als de basis is er zijn ze al een eind op weg. Als er daarnaast gratis cursussen zijn zullen ze dat sneller gaan doen als ze al een beetje weten wat het inhoudt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, op het eerste gezicht is het een goed idee als het tenminste niet teveel tijd in beslag neem, hoe lang duurt een volledige cursus eigenlijk?
    Herhalen zal dan ook moeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een volledige cursus..... dat is verschillend, bij de ene cursus gaan ze sneller door de lesstof heen dan bij de andere. Maar het hoeft natuurlijk geen complete cursus te zijn. Ik denk dat reanimeren het belangrijkste is en dat is snel te leren, een uurtje met een klas denk ik.....een grotere groep wat langer. Daarbij wat algemene dingen die belangrijk kunnen zijn, maar ik denk dat al die verschillende verbanden niet eens noodzakelijk zijn.... daar gaat veel tijd inzitten en een wond afdekken is het belangrijkste isn de meeste gevallen.
    Er hoeft niet veel tijd in te gaan zitten en elk jaar de belangrijkste dingen even herhalen. En EHBO-lessen gratis maken.....kan misschien ook via school...... niet verplicht.... daar zouden ze dan een echt diploma kunnen halen.

    BeantwoordenVerwijderen