Zoeken in deze blog

donderdag 27 oktober 2022

Een dagje winkelen in Zaandam

 Eigenlijk wilde ik graag naar Flying Tiger, ik had daar zulke leuke Halloweendingen gezien en allerlei andere leuke dingen en handigheidjes. Ik wilde  via de site bestellen, maar de betalingsmogelijkheden waren mijn mogelijkheden niet...... het kon niet met I-deal, Afterpay of Klarna...... er stond van alles, maar niet wat ik wilde, dus ik cancelde de bestelling.
Naar Flying Tiger.....  ik weet er genoeg te vinden.... Arnhem, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Haarlem...... ook Amsterdam, maar dat is dan net op een plek waar ik nooit toevallig in de buurt ben. In die in Arnhem kom ik nog het meest en binnenkort ben ik weer in de buurt, maar dan is Halloween al achter de rug. Ooit had Almere er eentje, maar die sloot helaas.......  er zijn er nog meer, maar niet op de plekken die mij goed uitkomen. Vriendin zei: "Er zit er ook één in Zaandam!" Ah.... nooit aan gedacht, ik kom daar weinig, de laatste keer is al jaaaaaren geleden. Maar het was naast de Primark en dat is dicht bij het station.... goed idee. Met de trein, dat is handig, geen gezoek naar een parkeerplaats en met de huidige brandstofprijzen  en parkeergeld denk ik dat het in kosten niet zoveel uitmaakt, want ik reis zowel in de bus als in de trein met korting en het is maar een kort ritje. Goeie tip van vriendin!

Donderdagmorgen vertrok ik, niet zo vroeg, rustig aan. De bus en metro ware flink vol, de trein kon ik net halen en was ook al behoorlijk gevuld. Ik zit als ik mijn trolleytas meeheb het liefst dicht bij de deur..... want via trappetjes en een smal looppad naar een zitplaats zoeken en ondertussen met die roltas overal achter blijven haken is niet handig. Bij de deur was één zitplaats vrij bij het raam bij twee banken die tegenover elkaar staan.... ik had geen zin om mij daar doorheen te wurmen en al snel weer ertussenuit zien te komen, want bij het tweede station moest ik er al uit...... aan de overkant een rij klapstoelen.....eentje vrij, maar die dingen hangen dicht bij elkaar en dat kan krap zijn als iemand wat breeduit zit..... had ik ook geen zin in, ik blijf wel staan.... zo'n klein stukje. Er was nog één klapstoel heel dicht bij de deur..... daar zat een jonge jongen op die keurig voor mij opstond..... ik zei heel eerlijk dat er wel plaats was, maar dat ik zijn plaatsje wel erg prettig vond. Hij lachte en zei dat het voor hem geen enkel probleem was. Netjes...... de jeugd van tegenwoordig is zo slecht nog niet! De slechten vallen alleen meer op! Ik verwacht niet dat ze allemaal maar meteen overeind springen als ik er aan kom..... iemand die jong is kan ook een reden hebben om te blijven zitten, ik kan aan de buitenkant niet zien of er gezondheidsproblemen zijn, rugpijn, gekneusde enkel of wat dan ook. Het overkomt mij regelmatig dat iemand voor mij opstaat of een plekje voor mij vrijhoudt.... ik heb niks te mopperen. Ik wordt regelmatig geholpen om mijn bagage in en uit de trein te krijgen of als er geen roltrap of lift is dat iemand mijn bagage even naar boven (of beneden) brengt.... super! Het gebeurt niet altijd, maar vaak wel! En nu dus ook weer en deze was van een leeftijd waar je het het minst van verwacht. ..... maar ook die doen het wel vaker!

Ik was lang niet in Zaandam geweest, er was veel veranderd sinds die laatste keer. Het "gestapeldehuisjeshotel" was er wel al een tijdje, die ken ik al lang, maar verder was er veel nieuw voor mij. Ah.... de Primark, dan moet daarnaast Flying Tiger zijn........ ik liep door en zag het niet..... het bleek een etage lager te zijn, ik had eerder een roltrap gezien, maar dat was een stukje terug (verderop liep de straat gewoon naar beneden, maar dat had ik nog niet door)..... dan maar eerst naar de Primark..... daar kan ik natuurlijk naar beneden en ik wilde daar toch ook even rondkijken.  Dat lukte allemaal en daarna lekker naar de Tiger.....

******.eerst heette het Tiger en dan op z'n Deens uitgesproken, maar bijna iedereen sprak ik op z'n Engels uit..... ik vermoed dat het daarom Flying tiger is geworden, dan spreekt iedereen het hetzelfde uit.....
Dat heb je met buitenlandse winkels... Primark wordt ook verschillend uitgesproken. Dat is Iers en daar spreken ze het uit zoals het er staat (voor ons dan, dus de i is een i)..... maar de meeste mensen zeggen Praimark.... op z'n Engels.... vinden ze prima daar, als je maar langskomt!****** 

Wat een leuke dingen allemaal weer bij Flying Tiger..... zo'n heerlijke winkel. 


Ik gooide wat Halloweenspulletjes in het mandje, te leuk om niet te kopen...... vooral spullen voor als ik mij verkleden wil..... zoals een ring met een spin bijvoorbeeld en skeletbretels. Ik vind het handig als ik met dat soort dingen gewone kleding speciaal kan maken! Schappelijke prijzen..... ook nog wat andere dingen gekocht en bij de kassa zag ik een bord dat veel Halloweenspullen afgeprijsd waren...... scheelt weer.... ik wist niet hoeveel korting, maar alles is meegenomen. Het meisje bij de kassa zei het ook nog en inderdaad was alles goedkoper..... super!



 
Ik vertelde dat via de site het betalen lastig was..... dat was haar ook opgevallen en ze zei nog dat op de site de Halloweenspullen niet afgeprijsd waren.
Ze hadden ook heel veel leuke versiering, maar ik heb al veel, dus ik had mij beperkt tot de kleding-accessoires.
Op hun site (en ook in de winkel) hebben ze voor sommige artikelen een wonderlijke vertaling. Het is een Deense winkel en ik vermoed dat ze het van Deens naar Engels naar Nederlands vertaald hebben en dan heet een waaier ineens een opvouwbare ventilator. Kartonnen gekke Kerstbrillen heten daar feestglazen.
Natuurlijk winkelde ik nog verder en het werd etenstijd...... ah..... daar zat Backwerk...... altijd goed en niet duur.... een heerlijk broodje kip en een royale beker cappuccino samen voor 5,90 vind ik goed te doen. 

Ik heb veel gelopen, maar het was heerlijk! Moe maar voldaan liep ik terug naar het station.
Vlakbij het station nog even lekker in het zonnetje op één van deze zeer royale stoelen gezeten
....



en toch maar vanaf dat plekje het gestapeldehuisjeshotel gefotografeerd ..... dat doet elke toerist! Dat moet een fantasierijke architect geweest zijn die dit bedacht heeft. Er is daar veel nieuws in oude Zaanse stijl..... maar dan net even anders. Het valt in elk geval wel op! 


In Amsterdam-Noord moest ik net de bus kunnen halen.......  hij was iets vertraagd.
Verderop stond aan de kant een bus..... de 301 naar Amsterdam-Noord.... tsja, hij was al in Noord. 
Even later reed hij naar ons perron, nog steeds 301 Amsterdam-Noord i.p.v. 315 Monnickendam-Marken. We stapten in...... hé..... inchecken ging niet....... dat is een goedkoop ritje dus...... het scherm met reisinformatie deed het ook niet, gaf alleen af en toe aan dat er geen reisinformatie beschikbaar was. Ik denk dat deze bus wat storingen had.... maar als hij rijd vind ik het prima! Dat ging goed!
Ik vermoed dat de bus daarom eerder aan de kant stond.... om te overleggen of hij verder kon met deze bus. 

Het was te warm voor mijn jas, uit was net even te koud .........  wat een weer voor eind oktober! Mijn verwarming is nog steeds niet aan geweest, vandaag kon het in het zuiden 23 graden worden...... en het kan vrijdag daar zelfs 25 graden worden. Het ziet er naar uit dat mijn verwarming pas in november voor het eerst aangaat!

Zaterdagmiddag heb ik een concert......in ons clubgebouw. Het is een 'Patatje met... concert'. Na afloop gaan we (met publiek) patat eten..... moest wel eerst opgegeven worden natuurlijk, want we hebben niet onbeperkt plaats en het is wel handig om te weten hoeveel eters er zijn. 
Nou ben ik gek op patat, dus ik gaf mij op....... ik blijf na afloop mee-eten!





2 opmerkingen:

  1. Geslaagd en klaar voor Halloween. Zeker alles in Zaans groen met witte lijsten? 🎃😏
    Je moet er maar zin in hebben, het feest heeft ons nooit aangesproken maar je zag er ook niet veel van. Het komt hier ook niet echt los.
    Wel een korte optocht van verklede kinderen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hadden voor corona altijd een Halloweentocht die door heel Monnickendam liep....... allemaal enge dingen onderweg, over achterpaden, soms door tuinen..... we hebben al van alles gehad. Groot succes, de hele omgeving kwam er op af en ze moesten de mensen gedoseerd gaan binnenlaten, anders liep het vast.... dus lange wachtrijen. Door corona een paar jaar niet en nu zijn er niet genoeg vrijwilligers. Maar er is wel iemand die iedereen uitnodigt om in haar tuin te komen kijken.
    Ik vind het leuk om het te versieren en verkleden hou ik ook van (al doe ik dat niet altijd)...... geen dure kleding koop ik ervoor, maar met wat kleine aanpassingen en accessoires valt er snel iets van te maken. Zo deed ik dat vroeger met Edwin ook als hij verkleed op school moest komen..... eigen kleding met iets extra's waardoor het heel anders leek.
    Ja veel Zaans groen met wit....... wel leuk gedaan..... het is overduidelijk dat het niet echt oud is en dat is leuker dan het oud laten lijken maar het net niet is.

    BeantwoordenVerwijderen