Zoeken in deze blog

dinsdag 4 oktober 2022

Het huis is weer van mij!

 Zondag was ik veel van plan, maar het werd wat minder. Ik was nog gaar van de vorige dag, maar ik heb 's middags toch nog wel wat gedaan. Eerst eindelijk maar eens de glazen kap op de keukenlamp, de grote, zware keukentrap stond nog beneden, dus een goed moment voor deze klus. Ik merkte dat ik niet meer met 2 losse handen op de trap durfde te staan (ik stond ook wat hoger dan ik gewend ben en prettig vind).... en dat moest toch heel even. Ik zocht een manier waarop ik toch extra steun had..... en dat lukte. Maar de kap lukte niet! het lampje dat erin zat bleek te dik te zijn, dus even naar zolder een andere pakken en dat lukte wel. Het metaal van de lamp roest..... hij hangt er ook al lang, al toen ik nog een geiser had die de nodige warme vochtige lucht naar boven stuurde. Nou ja, met de kap erop ziet het er in elk geval van een afstandje weer beter uit. 
Die klus is ook weer geklaard. En weer dingen naar boven gebracht..... alle bakken die ik nog moet uitzoeken gaan nu naar boven, dan is het met mijn verjaardag ruim. En nog zo wat klusjes, dus ik heb echt wel wat gedaan, maar minder dan ik van plan was.

Maandag natuurlijk weer vroeg op voor de schilders. Ze werken ook wel als ik nog slaap, maar misschien moeten de ramen open en ik wil graag eerst douchen..... ik vind dat minder geslaagd als ze bij het badkamerraam bezig zijn. Ik verwacht wel dat ze daar nog niet zo vroeg aan toe zijn, maar je wee maar nooit en ik wil ze niet laten schrikken door onder de douche te staan als zij toevallig naar binnen kijken..... stel je voor dat ze van schrik van de steiger kukelen.... moet ik nog EHBO verlenen ook (eerst aankleden maar). 
Nee, ik ben liever klaar als ze komen.... ramen al op een kier, koffie klaar..... dat vind ik toch prettiger! 
Rustig aan.... liever wat eerder opstaan en langzaam starten dan later opstaan en mij moeten haasten.
En deze keer begonnen ze vroeger dan alle andere keren, goed dat ik er dus klaar voor was.
Er werd mij verteld wat ze gingen doen en wat al klaar was, wel zo handig. Om een uur of 11 werd de steiger afgebroken en naar de volgende (de voorlaatste) gebracht. Die laatste 2 zijn in de andere straat, helemaal aan de andere kant.... lekker handig. een hoop gesleep steeds met die steigers. Dat deden de glaszetters ook, maar doordat die van de ene kant naar de andere gingen moeten de schilders dat ook, die konden pas schilderen als de glaszetters geweest zijn. Ze houden niet precies dezelfde volgorde aan, ze proberen de huizen die het glas al hebben in een zo logisch mogelijke volgorde te doen, dus nu eerst alles aan deze kant afhandelen en dan pas naar de andere kant. 
Hij kwam nog even zeggen dat ze beneden nog niet begonnen, eerst boven klaar dan kan die steiger ook weg. Goed idee. Ik vind het wel prettig als de deuren gedaan zijn zodat ik wat eenvoudiger weg kan voor een boodschap of zo, maar de steiger aan de voorkant staat gewoon onhandig, dus hoe sneller weg hoe beter en dan kan mijn auto ook weer gewoon op mijn erf (zou nu wel kunnen 's nachts, maar is naar mijn idee niet handig)
Ze schoten flink op, er werd beneden al geschilderd en morgen gaat het boven nog even verder.  Er is dan maar één schilder en daarom vroegen ze of de steiger voor mijn deur mocht staan vannacht, letterlijk voor mijn deur, zodat ik er tegenop loop als ik deur open doe. De één (die er dinsdag is) dacht al dat het niet kon, hij was er vrijdag ook bij toen ik vroeg of hij anders kon staan, maar het was mij duidelijk dat die ander het wilde proberen. Die andere kan de steiger in zijn eentje niet verzetten, dus waarschijnlijk komt het boven nog niet af, want zoals hij nu staat kan hij niet overal bij. Nou ja, het is niet anders. Voor hem ook niet leuk om het alleen te moeten doen. Zoals het nu staat kan mijn fiets er niet door, maar daar verzin ik wel wat op, geen probleem voor een keertje..... zolang ik er zelf maar door kan!  

Ik moest ook nog naar de apotheek, mijn medicijnen waren er, die moest ik ophalen..... vervanging voor het medicijn dat pas in het nieuwe jaar er weer is. Hopen dat dit net zo goed werkt! Het innemen ervan wordt wel een heel ritueel..... op een nuchtere maag, er staat een maximum bij hoeveel water ik dan moet drinken en ik mag daarna een half uur niks nemen..... daar moet ik dus bij nadenken en op de klok kijken. Niet meer gedachtenloos 's morgens een flinke bak thee om wakker te worden of een koffie met warme melk. 

Daarna kwam ik mijn "neeffie" tegen die ik al lang niet gezien had, dus even gekletst.
Gelijk even naar de winkel voor een plant, ik had een paar weken geleden al een grote groene plant gekocht voor op de vensterbank en daar ben ik heel blij mee, maar nu ik het poppenhuis weggehaald heb vind ik dat daar ook een hoge plant moet staan..... en ik wilde er net als bij die vorige plant niet teveel geld aan uitgeven. Nu heb ik een grote dracaena met een stenen witte pot erbij voor 9,99 .... nou, dat mocht! Ik ga geen heel dure planten kopen, zo zonde als ze het loodje leggen! Ik ben soms heel trouw met water geven, maar soms vergeet ik het gewoon een tijdje..... daar kunnen ze niet allemaal tegen. 

Verder de normale werkzaamheden met altijd wat extra klusjes. s morgens doe ik niet zoveel, ik kom 's middags altijd beter op gang. 
Ik had een beetje last van mijn rug en ik viel toch weer in slaap op de bank, maar niet zo lang. 
En vanaf 6 uur 's avonds zoals altijd luisteren naar Berts Maandagavond Themashow via internet en ondertussen op facebook chatten met Bert en wat vaste luisteraars. 

Dinsdag, de schilder was er weer vroeg, hij had toch een tweede schilder gevonden..... samen kregen ze de steiger op de juiste plek. "Laatste dag" riep hij, maar ik weet niet of dat alleen voor de steiger gold of voor alles. "Uhhhh, waar willen jullie de koffie?" vroeg ik terwijl ik tegen een soort tralies voor mijn deur stond te kijken...."Geef het maar aan" en even later klauterde hij behendig door een kleine opening.....  ja, een slanke man en niet zo groot, die redt dat wel, maar ik zie mij dat niet doen. 



"Ja, ik ben blij als jullie komen, maar nog blijer als jullie weggaan! Maar dat ligt niet aan jullie hoor." 
Ze begrepen het. Het valt mij steeds op hoe goed Nederlands die ene spreekt...... ik hoor wel duidelijk dat hij niet van Nederlandse afkomst is, maar hij spreekt het vloeiend. Ik weet niet hoe lang hij hier al woont, maar ik vind het altijd knap als iemand een andere taal zo goed spreekt......... nooit zoeken naar een woord (dat heb ik al gewoon in mijn eigen taal, maar dat zal de leeftijd wel zijn), alleen een licht accent. 
Hij klom na de koffie de steiger weer op en de andere ging beneden achter verder. "Moet alles open?" 
Oké. doe ik even..... op het raam zitten ook sloten, de één had ik al los, de tweede lukte niet.... het slot leek wel los, maar verder niet! De schilder was er handiger mee..... gelijk zette hij de bovenlichten open, dan hoefde ik niet op een stoel te staan. 
De eerste schilder kwam tussen de middag met de lege koffiepot: "Lieve dame, mogen we misschien nog wat koffie?" Ja, ik had steeds gezegd, 'als je wat nodig hebt dan kom je maar'..... prima! 



Zoals ik wel vaker doe als het om aardige mensen gaat zei ik: "Als je verderop geen koffie krijgt kan je altijd kijken of ik thuis ben, dan zet ik wel een pot". Nou, dat vond hij een goed idee en toen hij even later klaar was met schilderen kwam hij nog even langs: "Ik kom morgen met de bezem, dan veeg ik het even allemaal aan. Dat kan nu niet omdat de verf nog nat is." Nou zeg, dat is mooi.... zouden ze dat overal gedaan hebben? 
Even later riep hij dat er een kat naar binnen ging die door de verf gelopen had "Anders krijg je overal witte pootjes".  Mijn kat was het niet dus hij moest weer naar buiten..... daarna toch maar de gangdeur dicht gedaan! De steiger werd uit elkaar gehaald en weggebracht, dat ruimt!
Om 1 uur waren de schilders klaar, ze zetten het blad met de kopjes e.d. in de gang en het huis was weer van mij! Oké, wel een open huis en dat waait lekker door, maar dit is al een hele vooruitgang. Ja, als het goed weer is gaat het sneller. Vorige week regen en mistig..... dat werkt niet, maar nu ging het als een speer! 


2 opmerkingen:

  1. Het huis weer van jezelf, dat doet deugd al zijn ze nog zo schappelijk. Van schilderen knapt een huis altijd op, de binnenkant trouwens ook. 😏
    Het is te hopen dat ze nu klaar zijn met onderhoudswerk? Want, hoe nuttig ook, het is toch een inbreuk op je gewone doen.

    Er weer krijgt ik geen volgmailtjes, ik geef het op en kom af en toe effe kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop echt dat ze nu klaar zijn, want ik vind het nu wel genoeg!
    Het is mooi dat ze veel doen, maar wat een toestand....ik heb nou eenmaal geen huis waar alleen maar 3 dingen opzij gezet moeten worden. Bovendien vind ik het een onvrij gevoel.
    Wonderlijk..... ik snap het ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen