Zoeken in deze blog

woensdag 11 januari 2023

De terugtocht duurde wat langer


Mijn dagen in Arnhem zaten er weer op, maandag ging ik naar huis. Ik moest uiterlijk dinsdag thuis zijn (vanwege de generale repetitie van de fanfare.... ik had de vorige repetitie al gemist, nu moest ik aanwezig zijn!) en zou eerst op dinsdag naar huis gaan..... maar dat wordt dan wel een drukke dag. Ik had wel vriendin al afgezegd voor alle zekerheid.... en dat heb ik maar zo gelaten.... ik besloot pas laat dat ik op maandag al ging en moet thuis nog wat dingen regelen.... moet nog wat afspraken maken ..... als ik maandag thuiskom is dat wat rustiger en kan ik dat allemaal zonder haast doen. Bovendien heb ik kans dat als ik op maandag nog ga winkelen in Arnhem dat veel winkels dicht zijn i.v.m. balansen, dus voegt de maandag dan niet veel toe.... kan ik beter naar huis gaan en daar de dingen doen die ik moet doen dan is het dinsdag niet zo haasten. 

Ik deed rustig aan..... Edwin zorgde weer voor een lekker ontbijt voor hij naar zijn werk ging (dat zal ik missen... ontbijt op bed!)..... en ik sliep daarna nog even, ik had hoofdpijn.... maar die was gelukkig snel over nadat ik weer even geslapen had. 
Douchen, Laila uitlaten..... alles rustig aan, ik had geen haast. In de bus kon ik wel inchecken, maar niet uitchecken, want toen was er een storing, alle apparaten hadden een rood kruis... dus dat wordt geld terugvragen.


Ik weet niet hoe laat ik bij Edwin vertrok, maar ik was om 13.10  in het station Arnhem Centraal....... en om 13.55 'al'  bij Ede/Wageningen (het volgende station). 
Dat zat zo.... ik neem altijd de trein naar Den Helder... perron 11. Ik liep er naartoe.... beneden stond al dat hij om 13.32 inderdaad van perron 11 zou vertrekken.... boven stond hetzelfde, ik had dus alle tijd. 
De trein kwam deze keer wel erg vroeg... vreemd..... ik keek nog even op het bord of het echt de trein naar Den Helder was, maar het stond er nog steeds. Op de trein zelf stond nog Arnhem Centraal, daar had ik niks aan.... nou ja, misschien dat door een eerdere storing hij er al is// is het eigenlijk een eerdere trein .... dus instappen maar (nadat ik toch nog een keer op het bord keek of het klopte). 

Er kwam iemand bij mij zitten met een kind dat af en toe goed van zich liet horen.... maar moeder kon veel harder. Daarbij haar telefoon op luidspreker.... dus genoeg geluid. In de trein hoor je de geluiden van de stationsberichten vaak niet of niet goed, maar tussen het geluid van moeder en kind door ving ik toch iets op..... 'zei ze nou dat mijn trein van perron 7 vertrekt?' Ik liet mijn bagage staan en liep even naar de deur om op een bord op het perron te kijken. Ik bleek ineens in de trein naar Schiphol te zitten  bij perron 11. Mijn trein zou binnen 2 minuten van perron 7 vertrekken.... dat haal ik nooit met al mijn bagage! Een zware en overvolle trolleytas en een minder zware maar volle shopper (die ook niet echt licht was)..... de in- en uitstap van de trein vind ik altijd wat lastig met mijn korte pootjes, dus alleen al het in- en uitstappen kost extra tijd als ik bagage mee heb.... nee, dat zou niet lukken. Ik wist dat deze trein ook naar Utrecht ging.... dan daar maar overstappen. Maar deze trein vertrok nog niet..... ik heb een half uur in die stilstaande trein gezeten!!! Vandaar dat ik pas om 13.55 bij het volgende station was!
Ik hoorde het treinbericht ook weer niet goed, maar volgens mij zei hij dat hij stopte in Amsterdam-Zuid..... hm.... dan kan ik beter daar uitstappen en verder gaan met de metro. 
Dat lukte..... ik maakte nu eens het hele traject van de Noord/Zuidlijn mee...... en stapte in Noord uit.... naar de bus..... uhhhh.... nou dacht ik echt te weten aan welke kant de bus stopte, maar ik was toch weer verkeerd.......het is een paar keer veranderd waardoor ik mij steeds vergis..... had ik het deze keer weer mis of is het echt weer veranderd? In elk geval hoorde ik dat er andere bussen ook naar de andere kant waren verplaatst, dus misschien hebben ze alles weer omgegooid. Zo leer ik het nooit! Gelukkig is er een scherm waar alles opstaat! 
Ik hoefde niet lang te wachten en was ongeveer 15.50 in huis. 
Ach... ik had geen haast.... en ik hoefde niet te staan, niet erg als het dan wat langer duurt......  het was niet helemaal volgens plan, maar ja....... het gaat de laatste tijd vaak fout bij de NS. 

In de loop der jaren heb ik al vreemde dingen meegemaakt.... allerlei vertragingen om allerlei redenen, maar de laatste tijd gaat er bijna geen rit normaal.... de heenweg ging ook al niet normaal (een storing waarbij geen melding was wat het gevolg daarvan was en hij reed een station voorbij waar hij had moeten stoppen).
Natuurlijk kan je niet elke fout de NS aanrekenen..... een aanrijding die een trein voor mij had zorgde ooit voor een urenlange vertraging, maar dat is erg genoeg en kan de NS ook niet helpen. Net als de storm jaren geleden op 5 december..... de informatie had beter gekund, maar ja...... ze wisten het misschien zelf ook niet meer. 
Ik ga al jaren graag met de trein en dat doe ik nog steeds..... in al die jaren kan het natuurlijk wel voorkomen dat ik meerdere keren vertragingen heb gehad. Er was een keer een bovenleiding gebroken..... één keer voordat ik instapte, dus kon ik meteen omrijden en een keer toen ik al reed.... dus toen moesten we er eerder uit en omrijden (maar tijdens het wachten op het perron kregen we gratis koffie of thee met een houten lepeltje waar op stond 'excuses voor het ongemak' (of zoiets), die hadden ze blijkbaar al in voorraad). Ik heb 2 keer gehad dat we nog niet konden vertrekken omdat er geen machinist was. Ook een keer werd er omgeroepen dat we niet konden vertrekken omdat ze een lid misten..... dat zorgde voor hilariteit in de trein, maar toen we vertrokken met de mededeling dat het personeelslid niet op was komen dagen werd het wat duidelijker. 
Ook heb ik meegemaakt dat er iemand aan de noodrem trok zonder reden. Soms staat de trein een tijdje stil zonder dat er gezegd wordt waarom, maar meestal zeggen ze het wel.... bijvoorbeeld dat ze moeten wachten op een andere trein die voorrang heeft. Ook moesten we eens langzaam rijden omdat er mensen op het spoor liepen.... komt ook wel eens voor met dieren.   Een keer moesten we op een eerder station overstappen vaanwege een andere aanrijding.... net gebeurd.... en de mensen mopperden al dat er geen bussen stonden..... ik heb maat even uitgelegd dat die bussen niet al uit voorzorg bij elk station klaarstaan voor het geval dat! Mensen mopperen wel eens te snel. Vooral in het weekend zijn er vaak werkzaamheden en moet ik (een deel van) de rit met de bus maken. Ook wel eens als er iets gebeurd is, maar daar hebben ze dus tijd voor nodig. Meestal is het goed aangegeven, vooral als het al in de planning zat, maar soms is het onduidelijk, maar er zijn altijd genoeg medewerkerss om het aan te vragen. 
Ik ben ook een keer thuisgebleven..... op Edwin zijn verjaardag! Toen werd het zo ingewikkeld met veel overstappen en onzekerheden..... mijn vertrekstation hing af van welke tijd ik vertrok en waar ik moest overstappen hing dan weer van het vertrekstation af...... er waren zoveel verschillende mogelijkheden en veel vertraging en elke keer als ik het opzocht op internet wad het weer anders........ ik vroeg mij af of ik dan 's avonds nog wel thuis kon komen en ik zou zeker pas laat arriveren.... dus heb ik een gebakje gekocht, kaarsjes erop gezet en daarvan een foto naar Edwin gestuurd met de mededeling dat ik zijn verjaardag thuis vierde! Er waren toen geplande werkzaamheden, er kwamen zieke verkeersleiders bij en dat in combinatie met toch al een personeelstekort zorgde voor die ingewikkelde reis die ik besloot NIET te maken. 
Ik moest ook een keer omrijden via Schiphol i.v.m. brand in een andere trein..... die informatie was toen heel slecht herinner ik mij.... maar.... ook toen ben ik thuisgekomen! 
Als je vaak met de trein reist heb je natuurlijk ook vaker met dit soort vertragingen te maken. Meestal heb ik geen haast en is het dus geen enkel probleem. Soms is het wat lastig en als ik een afspraak heb is het heel vervelend, maar meestal is het voor mij alleen maar weer een bijzondere ervaring..... want ik zeg altijd: "Als alles normaal gaat is het zo saai en heb je niks te vertellen!" 
Ik heb ook keer keer gehad dat er veel controleurs waren..... en dat we allemaal meerdere keren gecontroleerd werden met 3 controleurs tegelijk.....of meerdere plekken in de trein. Geen NS-kleding, handboeien e.d. mee..... anders dan normaal, in alle opzichten.  Er was duidelijk iets anders aan de hand, maar dat zeggen ze natuurlijk niet. Het zorgde niet voor vertraging, maar was wel opvallend. 
En heel lang geleden (een jaar of 40)was in mijn trein een conducteur aangevallen. Het hoe en wat weet ik niet precies, maar het was vechten geworden. Zo liep hij ongeschonden langs en even later vol met pleisters.... duidelijk gewond. 

Geplande werkzaamheden zijn van tevoren al te vinden op internet en ook welk traject dan met de bus gereden moet worden of hoe je met de trein moet omrijden...... en werkzaamheden zijn nou eenmaal wel eens nodig, lastig, maar het is niet anders. Kabelbreuken e.d. zijn onverwachts, maar daar kunnen ze ook niks aan doen, ze proberen altijd een oplossing te vinden, welke andere route je kan nemen is vaak snel bekend, maar zorgt gewoonlijk wel voor vertragingen, bussen komen er alleen als ze verwachten dat het wel even gaat duren, maar die zijn er natuurlijk niet meteen..... vaak zijn er veel bussen nodig, die moeten ergens vandaag komen.... met chauffeurs die opgeroepen moeten worden.... niet elk touringcarbedrijf heeft voldoende bussen en personeel klaarstaan, dus voordat alles voldoende geregeld is zal bij een korte storing/aanrijding/ het niet meer nodig zijn, dus is het echt wel belangrijk dat ze weten of het lang gaat duren voordat ze bussen laten rijden.  

Maar ik ben nog steeds blij met de trein...... in de coronajaren ging ik niet/nauwelijks met de trein en eigenlijk is het nog steeds wat minder, maar zeker als het wat beter weer wordt en wat langer licht is wil ik weer leuke ritjes gaan maken! 




2 opmerkingen:

  1. Een hindernissentocht. :-) Je maakt wat mee met de trein, vooral de laatste paar jaar. Je leest er regelmatig over.
    Ik vond de trein altijd geweldig, ook in drukkere tijden maar toen was ik veel jonger en kon overal tegen
    . Vaak genoeg reisde ik van Cuijk naar Wormerveer v.v, of naar Arnhem. In vakanties met de kinderen overal naar toe.
    Ook van bussen maakte ik graag gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De trein vind ik prettiger dan de bus.... in de bus kan ik niet lezen, dan word ik duizelig. In de trein kan je ook wat makkelijker even lopen. Maar ik reis graag met het ov en de lange stukken liefst per trein.... nog steeds. Als ik niet op tijd hoef te zijn maakt het niet uit als er vertraging is, alleen vaak overstappen vind ik vervelend, vooral met bagage. Dit was eigenlijk een ontspannen rit hahaha..... een half uur zitten terwijl de trein stilstaat.... hoe rustig wil je het hebben? 🤣

    BeantwoordenVerwijderen