Zoeken in deze blog

vrijdag 27 januari 2023

Nog ziek.... en mijn voorbereidingen voor de herdenking 'Slag op de Zuiderzee'

Het begint steeds duidelijker op griep te lijken..... donderdagavond kwam er spierpijn bij en ik werd steeds meer verkouden.... eigenlijk heb ik nu zo ongeveer overal last van! Mijn hoofd kan elk moment exploderen...... maar goed, dat gaat allemaal wel weer over. De koorts valt mee. Niet gemeten, dat doe ik alleen als ik denk dat het erg hoog is en/of als ik een dokter moet bellen, want dan wordt er vaak naar gevraagd. Zolang ik het idee heb dat het wel meevalt meet ik niet. Ik heb altijd snel koorts gehad, dus ik weet echt wel hoe het voelt. 
De verwarming staat een paar graden hoger dan ik de laatste tijd gewend ben en over mijn pyjama heb ik de hele nacht mijn 'woontrui' gedragen..... die zit zo warm dat ik hem normaal niet langer dan 10 minuten aan kan hebben. En dan nog onder een dekbed. 
Ik heb nog genoeg eten in huis, dus dat is geen probleem als het langer duurt dan ik hoop.... en anders hebben we Picnic nog!



Voor alle zekerheid toch maar even getest, je weet maar nooit, maar niks aan de hand.... dus dan zal het wel griep zijn. Dat zal dan nog wel een paar dagen tot een week 'doorsudderen'..... zolang ik koorts heb hou ik mijn gemak. 


 Ik heb erg veel geslapen donderdag en tussen de bedrijven door was ik aan het webwinkelen. Het was het plan om gewoon te winkelen, ik zocht het één en ander en omdat ik niet weet wanneer het dan wel kan ben ik op webwinkels gaan rondneuzen. 

. Ook het één en ander besteld voor de feesten van van de zomer (6-16 juli)! We herdenken dan de slag op de Zuiderzee..... en net als 50 jaar geleden lopen we dan in kleding uit die tijd (1573). Er is al een modeshow geweest en er zijn patronen te krijgen, maar ik heb al moeite met een zoom, dus dat gaat het niet worden. Ik heb op naailes gezeten, want ik wilde graag dingen zelf maken, maar ik kan het gewoon niet, ik zie het niet, zet dingen verkeerd om in elkaar..... een drama! In 1973 droegen we vaak iets dat oud leek, maar of het uit de juiste tijd kwam wisten veel mensen niet, ik in elk geval niet. Met de muziek droegen we monnikspijen, dat is van (bijna) alle tijden .... en een monnik uit Monnickendam is niet zo gek. Een toerist vroeg een keer aan mijn vader wat die knopen in het koord dat hij om zijn pij droeg betekenden.... mijn vader wees aan: "Tip van Bootz, brandewijn, jenever..." de toerist kon het niet waarderen en werd nijdig.
De pijen zijn bij ons in huis geknipt en bij een ander thuis genaaid.... daar kwamen alle handige vrouwen met hun naaimachines bij elkaar om wonderen te verrichten. Mijn moeder en ik waren handiger met koffie zetten. 



Mijn vader en ik in 1973
Dit pas ik echt niet meer 😂


Edwin (als zwerver) en ik in 2005


In 2005 liepen we ook in oude kleding, toen vierden we 650 jaar stadrechten, maar ja, die kleding was uit 1355 en daar zit nog ruim 200 jaar tussen, dus ongetwijfeld was de kleding toen anders, al veranderde de mode toen niet zo snel als nu. Toen heb ik het voor een deel wel zelf gemaakt..... iemand anders knipte het en gaf aanwijzingen. Het was het meest simpele model dat er bestaat..... een voor en een achterkant tegen elkaar aan naaien, de mouwen zaten er dan al aan. Daar overheen een soort schort.... meer een overgooier die aan beide kanten met een strikje bij elkaar gehouden werd ...... zelfs mij lukte dat (met enige moeite, want het ging natuurlijk niet in één keer goed). 
De muziek liep in 2005 in een soort ridderhessen. 



Ik was niet bij de modeshow, maar heb wel veel foto's gezien..... en ik heb iets gevonden dat daar aardig in de buurt komt. Als reserve kleding wil ik 'gewone' kleding aanpassen.....  dan kan ik wat afwisselen. Daar moest wel een blouse bij in een model dat ik niet heb, maar dat heb ik ook gevonden. Het aanpassen is niet zo heel moeilijk, ik heb dan een lange rok (heb ik al) met een blouse en een lang schort (heb ik besteld). Dan moet er nog een soort lijfje bij, liefst met een kruislingse vetersluiting. Ik had vorige week al gekeken of ik een gilet heb dat ik aan kan passen, maar ik had niks wat ik verpesten mocht. Nu heb ik een heel goedkope spencer besteld...... die knip ik aan de voorkant door en dan rijg ik er een veter/touwtje doorheen ......  klaar! Mutsje erbij..... dat soort is ook kant en klaar te koop! 
Met een beetje fantasie is het allemaal niet zo moeilijk...... en erg duur hoeft het ook niet te zijn.... als je maar goed genoeg zoekt. 
Ik had vorige week al gezocht op internet maar kon toen nog niet beslissen, nu ik even niet winkelen kan besloot ik niet langer te wachten.  Ik had wat links opgeslagen en had  het daardoor snel gevonden en hakte de knoop door! Het is zo juli, ik wil het wel op tijd in orde hebben. 

Als het goed is zou er vandaag al het één en ander binnen kunnen komen, dat beloofden ze tenminste, maar ik kreeg nog geen bericht dat het onderweg is. Nou ja..... om kwart voor 11 pas (had ik niet gezien) en toen kwam het een half uur later al. En er stond een vrij nauwkeurige tijd in die mail.... zouden ze het stukje over DHL op mijn weblog gelezen hebben? Dit was TOP!
Het was de complete set kleding die ik bestelde...... precies wat ik ervan verwachtte. Ik wist dat het van een stof was waar ik normaal geen kleding van wil hebben omdat het mij niet lekker zit, maar voor die 10 dagen moet het maar! Daarom is het fijn als ik reservekleding heb.... de blouse die ik daarbij besteld heb is van 100% katoen, dus als het erg warm is kan ik die aantrekken. 
Natuurlijk is de jurk te lang, maar ik had al gezien dat er onderaan een strook zit en ik vermoedde dat als ik die eraf haal (die vond ik toch niet mooi) dat de lengte dan goed is. Ik heb hem even voor mij gehouden, maar ik denk dat dat aardig klopt. Gepast heb ik hem nog niet, daar had ik geen fut voor!
Maar blij dat dit al binnen is...... nu de rest nog, ik ben benieuwd wanneer dat komt. 

50 jaar geleden(in 1973)  maakte ik het dus ook mee ..... en de stadsfeesten van 1955 maakte ik ook mee.... al heb ik daar geen herinneringen aan, want ik was nog geen jaar. Er is een film van die feesten waarbij ik mijn luiers aan de lijn zag wapperen 😃 Als ik 101 word kan ik het dus 3x meemaken! 
In 1973 logeerden een oom en tante bij ons, die tante had de herdenking 'slag op de Zuiderzee' in 1923 meegemaakt en wilde er in 1973 graag weer bij zijn.... bij de Cornelis Dirkszoonfeesten (zoals ze ook wel werden genoemd) 

We houden hier wel van een feestje en van verkleden. Deze keer kwam het allemaal wel laat op gang, maar het gaat door als er niks raars gebeurt (ik verwacht geen lockdowns meer) .

Nou, ik ga weer even slapen...... het is voorlopig weer genoeg geweest voor vandaag. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten