Zoeken in deze blog

zondag 19 maart 2023

Poepoehhhh, opoe zit weer.... aan een kop koffie!


 Zo, ik ben een beetje bijgekomen! Ik heb besloten dat ik niet ga tekenen voor de hybridepomp met zonnepanelen. Met mijn energieverbruik en de dan hogere huur denk ik dat het voor mij weinig zin heeft en dat is mij de werkzaamheden (waar ik als een berg tegenop zie) niet waard. Bovendien ben ik er nog niet van overtuigd dat een hybridepomp de perfecte oplossing is..... ik denk dat de  beste oplossing nog moet komen.... gasvrij, goedkoop in het gebruik en een warm huis en warm water met weinig kans op storingen...... en natuurlijk gemaakt met milieuvriendelijke producten. Zonnepanelen...... als ze het salderen afbouwen zou er toch een soort accu voor in de plaats moeten komen.... die is er wel al, maar dat schijnt nog niet perfect te zijn. Hij moet natuurlijk veel kunnen opslaan voor lange tijd, anders heeft het weinig zin! Ik wil in de winter dan alles kunnen gebruiken wat ik in de zomer over had! Ja, als het salderen afgebouwd wordt zou dat de oplossing zijn. Als ik in de zomer veel stroom opwek die ik niet gebruik en in de winter weinig stroom opwek, maar veel nodig heb vanwege de hybridepomp dan wil ik wel (blijvend) voldoende uitbetaald worden voor wat ik in de zomer overhoud, anders heeft het weinig zin!
Ik heb even uitgerekend waar ik dit jaar waarschijnlijk op uitkom met gasverbruik..... het loopt bij mij van juli tot juli, dus ik ga nu de warmere periode tegemoet waarin ik weinig gebruik en ik weet wat ik tot nu toe gebruikt heb..... ik kan redelijk nauwkeurig schatten dat ik waarschijnlijk onder de 400 m3 gas blijf. Zaterdag heb ik voor de verwarming al geen gas gebruikt, want het was buiten zo lekker dat het binnen ook warmer werd .... 2 graden warmer dan de temperatuur waar ik mijn thermostaat op had gezet! Vorig jaar was het met 608 ook al laag.
Ik wil natuurlijk proberen om de hele afspraak niet door te laten gaan (ik moet eerst bellen voor een afspraak en dan komen ze de boel bekijken) ..... misschien moet ik praten als Brugman ..... misschien wordt mijn ketel afgekeurd over 2 weken bij de controlebeurt, het kan allemaal en dan kom ik er misschien niet onderuit, maar ik ga het wel proberen! Maar ik zal blij zijn als ik het achter de rug heb.

Natuurlijk zou gasvrij mooi zijn, maar met een hybridepomp ben ik nog niet zo ver...... aan de andere kant geeft het wel extra zekerheid voor een verwarmd huis.... als de warmtepomp het niet redt zorgt het gas voor de rest. 
Het zou mooi zijn als er een andere oplossing was waardoor niet iedereen met grote veranderingen te maken krijgt..... een ander soort gas wat wel met de huidige apparatuur te gebruiken is. Ik herinner mij nog de overgang op aardgas....... in mijn herinnering was er een tussenfase, een ander soort gas.... ik kan er niks over vinden, ik kom steeds stadsgas tegen, maar in mijn herinnering was dat nou juist de tussenfase..... waar oude en nieuwe apparatuur op kon, zodat er tijd was om oude apparatuur om te bouwen of te vervangen. Misschien klopt mijn herinnering niet helemaal..... het was in de jaren 60 en ik was nog jong. Wij zijn toen op elektrisch koken overgegaan. Volgens mij hadden wij toen nog een kolenkachel, maar misschien was het al 'oliestook' .... dat weet ik niet meer.
Misschien kan er uit (een bepaald soort) afval een soort gas gemaakt worden dat geschikt is.... ik noem maar wat. Net als stikstof e.d. ..... als dat ergens voor gebruikt zou kunnen worden zou dat mooi zijn.... beter dan fabrieken sluiten, boeren weg etc. Als alles wat vervuilt en al het afval omgezet kan worden in iets waar we wel wat aan hebben zou dat mooi zijn. Met afval wordt al veel gedaan, maar misschien kan er nog meer voordeel uit gehaald worden. Boeren, fabrieken en Schiphol weg of halveren..... liever niet...... liever alles in het werk stellen om uitstoot te verminderen en zoeken naar betere oplossingen. 
Minder vliegen scheelt al veel....... niet meer vliegen zal niet gebeuren. Vrachtvliegtuigen blijven belangrijk en er moeten mogelijkheden blijven om naar de andere kant van de wereld te vliegen..... maar wat minder verre vakantiereizen die eigenlijk alleen per vliegtuig kunnen zou wel fijn zijn. 
Bij sommige mensen is een vakantie alleen vakantie als het ver is..... en dan een paar keer per jaar! Ga dan 1x wat langer. En kijk eens of er dichterbij een leuke vakantiebestemming is die per trein te bereiken is. En geloof mij...... thuis kan een vakantie ook leuk zijn, als je er maar iets van maakt! 
Natuurlijk snap ik best dat mensen graag de zon opzoeken..... zelf heb ik dat niet, ik kan slecht tegen hitte en als ik met vakantie ben wil ik wat zien en niet alleen aan het strand liggen (hou ik toch  al niet van, te warm en ik verbrand snel, maar ook vind ik dat geen vakantie..... ver weg geweest, maar alleen zand en zee gezien!). Natuurlijk zijn we niet allemaal hetzelfde, maar het kan geen kwaad om een beetje na te denken en dat geldt ook voor het autogebruik. Sommige mensen gaan al met de auto om 400 meter verderop bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan. Lopend of fietsend scheelt brandstof/stroom en je bent al sportief bezig. Ik snap dat als je 3 kratten pils nodig hebt dat je dat met de auto gaat halen, zelfs als het dichtbij is, maar vaak kunnen de boodschappen in een fietstas.... of trolleytas .... dan hoef je er niet mee te sjouwen! 



Vandaag veel gedaan wat opruimen betreft, maar weinig opgeschoten! Eindelijk ging ik dan de grote klus voltooien, het verwisselen van 2 kasten! 
Ik had ze al leeggemaakt, wat er voor zorgde dat ik nergens meer normaal kon lopen...... steeds had ik geprobeerd om meer ruimte te maken, maar nu moest het kunnen! Misschien het grote rek van de bouwmarkt deels uit elkaar halen. Nou,het ging ooit eenvoudig in elkaar, maar uit elkaar is minder simpel. De bovenste helft eraf.... het lukte niet. Nou, dan maar zo....... kantelen..... dan kon ik de hoek beter maken..... pats.... er viel een plank uit. Ineens vielen er allerlei onderdelen uit en wat over was zwieperde alle kanten op. De kans zat erin dat onderdelen verbogen..... toch maar proberen of de bovenkant los kon, voor de helft was dat al gebeurd, dan moet die andere kant toch ook wel lukken. 
Jawel, het lukte. Een deel stortte verder in en met het onderste deel ging ik naar de hoek...... ik had gemeten, het moest precies kunnen...... ja, als er geen verwarmingsbuizen liepen, daar had ik even niet aan gedacht (of niet goed gemeten, kan ook, het is al een tijdje geleden). 
Zucht..... he bureau kan nog een stukje opschuiven, maar nu even niet..... dat staat vol met van alles wat ik even kwijt moest en normaal zou ik er al veel uit moeten halen.... alle laden, vakken en het kastje is vol, het is een bureau  met opbouw..... en nu tijdelijk staat er van alles op en voor..... dat kan ik nu niet opzij schuiven. 




Dan maar verder met het kleine Ikea boekenkastje..... eerst even stofzuigen daar...... o jee..... ik kon niet meer bij het stopcontact.  Wij hebben hier alleen stopcontacten bij de ramen...... en tegenwoordig heb ik 2 stopcontacten in de badkamer, iets dichterbij de overloop (waar ik geen stopcontact heb)..... maar dat is aan de voorkant van het huis en ik was aan  de achterkant bezig. In die kamer kon ik er niet bij doordat die kast nog uit elkaar lag en ik er dus niets in kon zetten. De smalle overloop stond vol met kratten die in dat rek moesten...... nou.... die dan maar in die kamer zetten.... de chaos was erger dan voor ik begon, maar ik moest toch wat..... en het lukte mij bij de wandcontactdoos (zoals het eigenlijk heet) te komen. Ik kon stofzuigen! Kastje op z'n plaats....... planken lagen op en plek waar ik niet bij kon doordat het niet volgens plan verlopen was...... wat een toestand.....ik was een uur aan het sjouwen en zwoegen geweest..... en het was erger dan het was. Eerst maar koffie of thee...... en dan zien we wel verder, maar nu heeft de zolder even voorrang..... het was natuurlijk de bedoeling om juist ruimte te krijgen als dat rek op z'n plek stond..... en dat is niet gelukt. Maar het komt goed..... ooit! 
Eerst even lekker op de bank.... ik ben af! Vrijdag over een week moeten ze bij mijn ketel kunnen, een week later moet Edwin mij helpen met iets vlakbij die ketel...... als alles goed gaat kan ik dan weer ruimen, maar ook tijdelijk dingen op de zoldertrap zetten of op de overloop.... zolang ik er in elk geval op de overloop nog maar door kan. Dus dan kan ik die kamer waar ik vandaag bezig was voor een deel leeghalen om de klus te kunnen afmaken. Dubbel werk.... maar ja, het is niet anders. 




Verder konden de sneeuwschuivers, de rollator, de nieuwe droogmolen die ik in mijn tuin wil hebben als het opgehoogd wordt, een 'ramenstok' en nog veel meer weer terug in de schuur omdat de ladder opgehaald is! Daar werd ik blij van..... geen kans meer dat hij naar beneden valt nadat er 1 steun afgebroken is! Wat een ravage zou dat geworden zijn en misschien was de ladder dan ook wel onbruikbaar geworden.  Dus opgelucht dat dat opgelost is.... die klus is klaar! 

Mijn SMS doet het weer ..... het icoontje was ineens weg, ik zette het er weer op en het werkte weer gewoon, wonderlijk. Ik gebruik het niet vaak, maar omdat ik onderweg geen internet heb is het toch wel erg handig om te hebben. De vorige keer dat ik het icoontje terugzette (ik ben wel eens iets kwijt) werkte het niet meer...... het zou niet geïnstalleerd zijn, maar bij mijn instellingen stond het wel geïnstalleerd en op mijn laptop kwam het wel binnen! Bij een nieuw bericht bleek ik er via een omweg bij mij phone toch ook op te kunnen, maar dat werkte dus niet goed. En nu is het ineens weer goed. Dat scheelt Edwin weer een klusje als hij komt (hoewel hij dat geen vervelende klussen vind en het meestal snel gewoon even doet).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten