Zoeken in deze blog

zondag 12 maart 2023

Ratjetoe

 Mijn phone is gekoppeld aan mijn laptop.... heel handig. Het heet heel simpel 'telefoonkoppeling'..... maar voorheen heette het 'jouwtelefoon' en dat zorgde voor verwarring: "Ik heb jouwtelefoon op  mijn laptop" "MIJN telefoon?" "Nee.... jouwtelefoon" ...... "dat zeg ik, mijn telefoon" "Neeheeee, het is MIJN telefoon, maar het heet jouwtelefoon!" Dat moest soms nog een paar keer herhaald worden, want dit was echt te moeilijk om te snappen. Het was wel een leukere naam, maar erg lastig uit te leggen. 

Ik hoorde in een reclame dat bij een bepaalde winkel het brood elke dag warm uit de over komt..... nou dat mag ik hopen, anders is die oven stuk. Net zoiets als versgebakken..... ja, hoe wil je het anders bakken? 
Vers gesneden..... dat is mooi, maar wanneer is het vers gesneden, dat is minstens zo belangrijk. 
Veel van die reclametermen slaan nergens op, het zegt niets over de versheid van nu!




 Er is handige apparatuur te koop..... dingen die ons werk uit handen nemen of het eenvoudiger maken..... maar er zijn ook apparaten waar ik het nut niet van inzie of die ik niet handig vind. 
Zo heb ik nooit begrepen wat het voordeel van een bladblazer is...... bladeren verplaatsen die bij elk zuchtje wind weer ergens anders liggen. Een bladzuiger vind ik dan logischer.... hoewel ik die ook niet op mijn verlanglijstje heb staan. 
Een hogedrukreiniger....... het kan nuttig zijn, vooral als je weet hoe je hem gebruiken moet, maar ik heb mensen tegels zien schoonspuiten met een kracht waarbij het zand tussen de tegels ook wegspoot en de boel al snel verzakte. Bovendien is het het verplaatsen van vuil en in veel gevallen komt het bij de buren terecht. Nee, ik hoef echt geen hogedrukreiniger! En sommige dingen hoeven van mij ook niet blinkend schoon te zijn. Dat straattegels niet helemaal schoon zijn vind ik heel normaal....... als ze glad van het mos zijn kan het gevaarlijk worden, maar gewoon niet meer de kleur van toen ze nieuw waren..... geen enkel probleem en dat is met muren net zo..... het hoeft er van mij niet als nieuw uit te zien, maar soms kan het nodig zijn om er iets aan te doen. De meeste andere dingen zijn vaak net zo goed op een andere manier schoon te maken...... vooral omdat het vuil op een andere plek weer terecht komt wat dan ook weer schoongemaakt moet worden en met wat pech moet je ook bij de buren de ramen lappen of zoiets. 
Nee, ik heb zelfs een hekel aan hogedrukspuiten...... ik zie meer nadelen dan voordelen. Te vaak last van die dingen gehad..... te vaak door een vieze nevel moeten fietsen omdat iemand weer met zo'n ding bezig was (sommige mensen letten op of er iemand aankomt en stoppen netjes, maar dat doet niet iedereen), te vaak de vieze troep van anderen op mijn ramen gehad..... laat maar, ook dit komt niet op mijn verlanglijstje. 

Veel apparaten krijgen zoveel functies dat de gebruiksaanwijzingen voor mij steeds onduidelijker worden. 
Soms zijn die handleidingen ook echt moeilijk..... ik had laatst een papier dat ik tot een gigantisch formaat kon uitvouwen.... daarop in miniatuurletters in vele talen de gebruiksaanwijzing, waarbij bril, vergrootglas en een lampje nodig waren om het te kunnen lezen en het een eeuwigheid leek te duren voor mijn taal gevonden was en waar de beschrijving dan zo beknopt is dat ik er nog niks aan heb. Geen tekeningen erbij om het duidelijk te maken..... niks! Laat maar, ik heb het weggegooid! 
Veel functies van apparaten gebruik ik niet eens omdat ik niet eens weet wat ze bedoelen. In veel gevallen ga ik daarom voor een goedkope versie, zonder al die extra dingen die ik toch niet gebruik. 

Er zijn ook kleine dingen te koop, waar eigenlijk geen echte gebruiksaanwijzing voor nodig is. Dingen die ik handig vind maar die anderen onzin vinden. Ik heb bijvoorbeeld een aardbei-ontkroner..... veel mensen vinden het onzinnig, ik vind het handig! Voor een paar aardbeien gebruik ik hem niet, maar wel als ik er veel heb... en ook leg ik hem er wel eens bij als ik visite heb. Ik vind een aardbei met kroontje mooier.....  het kroontje eraf trekken is na de zoveelste aardbei vervelend aan het worden omdat het groen onder mijn nagels gaat zitten en iets pijnlijk wordt. Eraf snijden vind ik lelijk.... dan is zo'n simpel dingetje geweldig. 
Een kersenontpitter..... ook handig als ik de kersen op tafel zet als er visite is en vooral als er ook kleine kinderen bij zijn of als ik de kersen in een fruitsalade doe. Het spat wel erg, maar de kers blijft er als een kers uitzien, perfect... maar dus wel zorgen dat dingen afgedekt worden, kleding beschermd etc., want het geeft vervelende vlekken. 
Ik heb een notenkraker die steeds een stukje verder dicht gaat.... krachtzetten hoeft niet en de noot ligt niet in gruzelementen .... omdat het met kleine stapjes gaat! Vond ik ooit in een bak met afgeprijsde artikelen en ik kocht hem voor een habbekrats en ik ben nog steeds blij met die aankoop!
Ik heb een perforator voor 1 gat..... ideaal als je wel eens kaartjes maakt voor aan een cadeau of zo..... natuurlijk kan dat ook met een gewone, maar dit werkt prettiger. Die dingen kosten maar 1 euro en ik heb er al veel voor anderen moeten meenemen..... maar ik ken ook mensen die het een belachelijk ding vinden. Ik ben er blij mee.... hij kost maar 1 euro en is zijn geld zeker waard, daar ga ik niet voor zitten priegelen met een gewone perforator om het gaatje op de goede plek te krijgen. 
Juist met die kleine handige dingetje lijken de meningen nogal te verschillen. 
Jaren geleden kocht ik een gigantische puntenslijper..... en legde hem met mijn verjaardag op tafel om reacties uit te lokken. Jawel, het ding werd aan alle kanten bekeken en niemand snapte waarvoor het diende. Toen ik uitlegde dat het was om wortels te slijpen dachten ze volgens mij dat ik helemaal gek geworden was, want waarom zou je een wortel slijpen? Zelfs toen ik uitlegde dat dat slijpsel leuk is ter decoratie, om gerechten er wat leuker uit te laten zien werd ik nog voor gek versleten, want wie slijpt er nu wortels? Dan moet je toch echt niet sporen! Ondertussen zijn ze in meer winkels te koop en ook soortgelijke artikelen, maar toen was het nog nieuw! 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten