Zoeken in deze blog

zaterdag 15 april 2023

De boerderij

 


Hij stond er al toen ik kind was ..... in de jaren 50 van de vorige eeuw is hij daar gebouwd toen de vorige boerderij van boer Poel moest wijken voor een nieuwbouwwijk.... de Oranjewijk (toen nog 'plan zuid' genoemd). Aan het eind van die wijk kwam een mooie nieuwe boerderij.....de  Carpe Diem', maar bijna iedereen noemde het de Boerderij van (boer) Poel. 
Later kwam er nog een wijk naast..... de wijk waar ik woon en die ook wel Poelwijk wordt genoemd (maar eigenlijk Ringshemmen heet)..... maar dat is genoemd naar gemaal de Poel en niet de boer.
 De boerderij stond toen tussen beide wijken in en bleef daar staan ..... niet meer met weilanden, maar hij stond er nog wel. Duidelijk zichtbaar vanaf de weg..... bijna thuis. De grote Kerk,





de Speeltoren



en de boerderij van Poel



..... dat zijn de dingen die het eerst opvallen als ik aan kom rijden en die mij een thuisgevoel geven. De Speeltoren wel wat meer verborgen, maar toch..... als ik hem niet zie kan ik hem soms wel horen..... heerlijk.... ik ben vlakbij die speeltoren geboren!





Boer Poel bleef er wonen, tot op zeer hoge leeftijd. Hij wandelde vrijwel dagelijks, ook toen het al wat moeilijker ging. Altijd vriendelijk, altijd in voor een praatje: "Weet je dat ik al bijna 100 jaar op deze aardbol rondloop?"  Hij zwaaide nog eens met zijn stok en liep weer verder. 
Hij ging regelmatig nog naar de veemarkt in Purmerend op dinsdag....... toen hij niet meer zelf reed ging hij met de bus vertelde hij mij eens. Hij heeft heel lang zijn boodschappen nog met de fiets gehaald. Altijd zag ik hem onkruid weghalen tussen het grind, het zag er netjes uit. Maar er kwam toch een tijd dat hij dat niet meer kon en er kwam langzaam aan een groen waas over de steentjes. Hij kon ook niet meer thuisblijven. en dat was al raar..... het klopte niet meer.... hij hoorde op de boerderij te zijn!
Hij leeft niet meer, de boerderij heeft een tijd te koop gestaan en moet nu plaats maken voor woningen. Die woningen zijn hard nodig, ik begrijp het, maar toch...... het was een beetje "mijn" boerderij!
 Ik droomde er altijd van dat als ik eens een heel grote prijs zou winnen .... dan wilde ik daar wonen.... die boerderij, die plek! Heel vrij, maar toch dichtbij alles. Er zou een hoop aan gedaan moeten worden om het helemaal naar mijn zin te maken, maar ik heb het ook over een heel grote prijs.... dan zou het moeten kunnen. Niet realistisch natuurlijk en dat wist ik ook wel..... de kans op die prijs was al heel klein en dan moeten ze hem ook nog verkopen willen......maar dromen over iets dat onwaarschijnlijk is maar niet 100% onmogelijk is heerlijk.... stel dat .... 
Toen de boerderij te koop was dacht ik toch stiekem...'jammer, ik heb nog niet genoeg geld'. Maar toen ik hoorde dat hij afgebroken zou worden had ik daar toch wel wat moeite mee.  Mijn boerderij..... kans verkeken om er ooit nog te kunnen wonen...... er komen wel woningen voor in de plaats, maar dat is niet hetzelfde als die boerderij. Ik weet dat ik niet de enige ben met deze droom over de boerderij. 

Het ging er verwaarloosder uitzien, er werd nu echt niks meer aan gedaan, er woonde ook al lang niemand meer ..... en nu is dan de sloop echt begonnen. Het doet toch een beetje pijn! Ik weet het, niet alles kan eeuwig blijven bestaan.....en er zijn huizen nodig..... vooruitgang.... ik weet het allemaal, maar eerst boer Poel weg en nu zijn boerderij..... ik zal het missen!
De grote boom die voor de bouw in de weg stond is verplaatst naar een plek voor het gemeentehuis.... die is bewaard gebleven (ik hoop tenminste dat hij het redt op zijn nieuwe plek)..... maar verder is er straks niks meer.



De bewoner is ouder geworden dan zijn boerderij. 

Ik vraag mij af of de gevelsteen met de naam van de boerderij (Carpe Diem) bewaard blijft. Het was een eenvoudige steen, niks bijzonders, maar toch..... voor mij wel bijzonder.... toch een stukje van die boerderij.... ik hoop dat die steen niet tussen het puin afgevoerd wordt.

Gelukkig hebben we de beelden nog en op de site van 'verhalen van vroeger' staan veel interviews met Monnickendammers waarvan er veel al niet meer leven..... en ook een interview met Boer Poel..... dus ik kan zelfs zijn stem nog horen: 

Boer Poel en zijn boerderij hoorden bij Monnickendam...... link naar verhalen van vroeger/boer Poel ....










7 opmerkingen:

  1. Mooie herkenningspunten.
    Jammer, de slopershamer gaat maar door en door, er valt niet aan te ontkomen: mensen moeten wonen.
    Ouderen vertelden dat voor onze wijk een stuk bos werd geruimd, viel ook niet in goede aarde. Begrijpelijk maar ja....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat was Bertie. 😉

      Verwijderen
    2. Het zijn inderdaad mooie punten. Iedereen ziet vanuit de verte de grote Kerk, ik heb er nog een aantal jaren tegenover gewoond en mijn moeder is daar nog heel lang blijven wonen.... de kerkklokken op zondag, ik vond het heerlijk! De speeltoren wat lager en daardoor minder opvallend op afstand, maar een troeter kan niet zonder Speeltoren, ze zeggen wel eens dat we een foto van de Speeltoren meenemen op vakantie. (Troet is een soort pap die aan arme mensen hier werd uitgedeeld eeuwen geleden. Dat waren dus troeteters.... troeters)
      Ik ben geboren vlakbij die toren, ik hoorde hem elk kwartier, ik zag hem vanuit ons raam.... toeristen fotografeerden hem vaak vanaf ons huis.
      De boerderij....... iedereen die vanaf de kant van Amsterdam kwam kwam er langs en altijd viel hij op. Dat is bijna thuis..... ik moet er zelfs nog een keer aan de andere kant langs op weg naar huis. Hier heel dichtbij, dus ik kom er vaak langs.... met de auto, fiets of lopend.
      Er kunnen over een tijdje veel meer mensen wonen, ik snap het, maar zal hem missen!
      Slopen is vaak jammer..... een stuk bos kappen ook en ik snap dat niet iedereen er blij mee was, maar ook daar wonen nu veel mensen...... dus ook te begrijpen!

      Verwijderen
  2. Betekenis van troet, nooit geweten. Heeft het te maken met jouw keus van die naam?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik nam aan dat het een naam was voor Monnickendammers.

      Verwijderen
  3. Ja, daar komt mijn 'alias' vandaan..... klein en een troeter, dus dat wordt troetertje (en ik speel op een toetertje 🤣)
    We noemen Monnickendam soms ook wel Troet.

    BeantwoordenVerwijderen