Zoeken in deze blog

donderdag 2 november 2023

Ciarán



 November nam een klein aanloopje om daarna te laten zien hoe heftig een novemberstorm kan zijn. 
Nou ja, storm...... het waren vooral de windstoten die voor problemen zorgden. 
In de voorspellingen 's morgens viel het nog mee hier, hooguit windkracht 7 ..... en 9 is pas storm, 8 is stormachtig..... maar ja, die windstoten kunnen veel heftiger zijn. Langs de kust is het altijd erger ... .... en dan bedoel ik niet de IJsselmeerkust natuurlijk. We zitten niet zo heel ver van de Noordzeekust af, maar ver genoeg om hier toch wat minder last te hebben. Eerst werd aangegeven dat heel Noord-Holland 's middags code oranje zou zijn, maar later werd de strook langs het IJsselmeer als geel voorspeld ..... dat is al beter..... en weer een uurtje later was toch weer heel Noord-Holland oranje..... nou ja, afwachten maar!! 
Veel bomen nog in blad, dus daar heeft de wind veel vat op. In Frankrijk windkracht 12 (en zelf ver daarboven, maar we gaan maar tot 12!)......  dat is echt heftig, orkaankracht. Dat heb ik hier ook wel meegemaakt ..... ik herinner mij de januaristorm van 1990..... die was heftig. Die dag was mijn vader overleden, daardoor heb ik er natuurlijk meer herinneringen aan. Ik reed naar Purmerend, daar was mijn vader in het verpleeghuis en mijn  moeder was bij hem. Ik had op school geregeld dat ze Edwin binnen zouden houden als ik niet op tijd terug was..... samen met een ouder meisje uit een hogere klas die toevallig die dag met mij mee zou gaan. 
Toen we naar Monnickendam terugreden stond er al een stevige wind. Toen ik bij mij n moeder was vloog het houten fietsenschuurtje dat mijn vader gemaakt had de lucht in. 
Het ging steeds harder waaien. Toen ik naar huis reed kwam ik rondvliegende schuttingen tegen. Binnen kreeg Edwin (toen net 5) van mij opdracht om zodra hij een geluid bij het raam hoorde onder tafel te duiken.... de ramen stonden bol, naar mijn idee was er niet veel voor nodig om ze te laten knappen. Gordijnen dicht..... ook al waaien die omhoog als het ruit stuk is, ze zullen toch eerst de snelheid van glasscherven iets tegenhouden. Die storm vergeet ik nooit meer. 





Noord-Holland zou  nu code oranje worden, later zag ik dat het veranderd was in een deel van Noord-Holland en hier in Monnickendam werd het geel, maar een uurtje later werd toch weer oranje voorspeld.
's Morgens klapte ik de tuinstoelen in en zette de tuintafel op z'n kop..... dan krijgt de wind er ook minder vat op.  Dat blijft bij mij het hele jaar buiten staan, ik zou niet weten waar ik dat binnen zou moeten zetten ..... dus dan maar op z'n kop. Verder staan er zoveel dingetjes...... daar is geen beginnen aan.
Ik bleef het nieuws over de storm volgen en las dit op RTL nieuws:

KNMI: vanaf vanavond 24 uur zware regenval in Noord-Holland

In Noord-Holland geldt vanaf 18.00 uur code geel. Niet vanwege de storm maar vanwege zware regenval. De buien kunnen tot wel 24 uur aanhouden, meldt het KNMI. Plaatselijk kan in die periode meer dan 50 millimeter regen vallen.


Tussen 14.00 uur en 20.00 geldt ook code oranje in Noord-Holland voor zware windstoten. Die worden veroorzaakt door storm Ciarán.



Na de te warme zomer is in de loop van oktober dan toch de herfst begonnen, ineens kelderde de temperatuur en viel er veel regen. 

Dinsdag kreeg ik een flinke regenbui over mij heen (als afscheid van oktober)...... ik kon een paraplu lenen, maar ach.... met 10 minuutjes lopen vond ik dat niet nodig...... ik was drijfnat! Maar..... die plu zou ik toch nauwelijks gebruikt hebben, want ik was net buiten toen het begon te onweren.... nou ja, ik heb maar 1 keer weerlicht gezien en de bijbehorende donder gehoord, maar dat het daarbij bleef wist ik natuurlijk ook niet van tevoren. 
Met onweer steek ik geen paraplu op, zeker niet één met zo'n metalen punt bovenop! 
Thuis kon ik mij meteen verkleden en mijn jas was 's avonds nog nat. 

Woensdag zou ik eigenlijk naar de saxofoonreparateur, maar ja.... ik ben op woensdag altijd wat gammel.... en er kwam nog het één en ander tussen en dan is ineens de dag bijna voorbij. Dan later deze week maar. Ze hadden nog steeds niet gebeld, ook niet nadat ik zelf belde een week eerder en teruggebeld zou worden. Steeds kijk ik of ik een oproep gemist heb. Waarschijnlijk hebben ze het druk.... maar ik ben niet gewend dat het daar zo lang duurt en omdat zelf bellen ook niet hielp wilde ik gewoon zelf even langsgaan..... dan zullen ze toch echt een antwoord moeten geven. Er zal ongetwijfeld een reden voor zijn, maar na ruim 3 weken wil ik het weten! Ze hebben mijn vaste nummer en mijn mobiele nummer .... ik neem aan dat niet beide telefoons mijn in de steek lieten. Nog nooit problemen gehad daar,dus er zal vast een goede reden zijn dat het zo lang duurt, maar ik word wat ongeduldig. 

Donderdag was geen optie....... met die weersvoorspellingen leek het mij niet verstandig om in de auto te stappen (dan vrijdag of zaterdag maar!)
Ik hoorde op het journaal dat in Hoorn wat scholen hun deuren dicht hielden (later volgden meer scholen),  KLM annuleerde op Schiphol vanaf begin van de middag alle vluchten, hier in Monnickendam was voor 's avonds de dodendans KLIK (artikel van vorig jaar) afgelast. En in Zeeland zou het NK tegen de wind fietsen van start gaan..... maar later werd het afgelast omdat het te gevaarlijk was. NS paste zijn dienstregeling in Zeeland aan, veerboten gingen uit de vaart en al een dag eerder werd aangeraden om thuis te werken als dat mogelijk was.  Heel veel dingen werden afgelast.... het was te gevaarlijk buiten om alles door te laten gaan, veel dingen zijn daar niet belangrijk genoeg voor of kunnen eenvoudig uitgesteld worden. Als ik het goed zag lagen zelfs de graafwerkzaamheden in mijn straat stil! Deze keer weer graafwerkzaamheden met een grondwaterpomp.... nou, met de regen die verwacht wordt heeft dat denk ik niet heel veel zin. Ik kan het niet meer volgen waar die werkzaamheden voor zijn.... er is steeds weer wat anders. Veel glasvezel, maar voor en door verschillende bedrijven...... en wij kregen nieuwe gas- en elektra-aansluitingen. Dat glasvezel is door heel Monnickendam.....  de één gooit het gat dicht en een paar dagen later graaft de volgende er weer een nieuw gat..... vooral vaak op fietspaden en in elk geval op de routes waar ik vaak fiets. Elke dag is het weer een verrassing. 

Ik verwachtte een pakje.... tussen 10 en 15. Ik hoorde de schuurdeur dichtgaan.... mijn schuurdeur was los..... hij had het op mijn fiets gelegd,  dit was voor hem natuurlijk sneller, als ik niet thuis ben mag het daar ook neergelegd worden dus nu hij voor de storm thuis wilde zijn (nam ik aan) was dit een snellere manier. 
Pas later had ik door dat dit een ander pakje was.... en een andere bezorger. Mijn bestelling bleek gesplitst te zijn en van dit pakje had ik geen bericht gehad dat het deze dag zou komen. 
Meestal is mijn schuur op slot, ik doe de deur vaak los als ik weet dat er een pakje kan komen, dan kan ik evt. even weg voor een boodschap of naar boven (waar ik de bel niet hoor).... dat had deze chauffeur dus onthouden! Als ik weet dat ik mogelijk niet thuis ben geef ik het vaak aan op de site dat ze het daar mogen leggen. Ik had de deur nadat ik het pakje gepakt had op slot gedaan..... dan maar weer los voor de volgende bezorger..... waarvan ik ondertussen bericht had dat hij tussen 11.55 en 13.55 zou komen. 

Een paar jaar geleden hadden ze een chauffeur die altijd veel te laat was en dan stond er al dat het bezorgd was terwijl dat niet het geval was
Dan vraag je je af waar het pakje is.... want dat is raar. Hij verzon ook vreemde verstopplekken..... ook als je gewoon thuis was. Hij kwam 's middags als je extra betaald had om het 's avonds te laten bezorgen en 's avonds als je het overdag verwachtte..... ik denk dat hij dat te lastig vond. Als hij bij een paar mensen in 1 straat moest zijn gaf hij op één adres vaak alles af.... snel klaar!
Sinds hij weg is gaat het prima. Natuurlijk kunnen ze wel eens te laat zijn, maar dat loopt nu nooit meer erg uit de hand. 

Het pakje kwam op tijd.... lekker, hoefde ik niet meer op de bel te letten. Voor de komende tijd heb ik nu veel cadeautjes al binnen!
Ik vond het echt een dag voor kleine opruimklusjes, van die dingen die niet opschieten maar wel moeten gebeuren. Zo sorteerde ik vandaag o.a. oorbellen, soort bij soort. Oorbellen met een thema (Kerst, Pasen, Muziek etc.) ....kleine oorbellen met 'diamantjes' met 'parels' etc. Ja, ik kan een winkeltje beginnen, echt, maar ik ben gek op oorbellen. Mooie en gekke, groot en klein .... afhankelijk van de situatie en mijn bui en welke kleding ik aanheb. Ook maakt het uit hoe mijn haar zit.... als het te lang wordt vind ik de meeste grote oorbellen er niet bij passen.... dus steeds wat anders. Ik moet af en toe opnieuw sorteren, ik leg wel eens ergens wat neer en vergeet het, ik krijg of koop wel eens wat nieuws wat ik zolang in een bakje leg..... en ik had nu nieuwe doosjes met vakjes om het nog beter te kunnen sorteren. Ik heb niet elke oorbel in mijn handen gehad, maar in elk geval heb ik veel uitgezocht.... de rest ligt niet door elkaar maar kan nog weer verder gesorteerd worden, nog overzichtelijker..... maar dat komt een andere keer wel. 
Ik even lekker op de bank zitten voor een kop koffie...... en viel in slaap. Ik werd om 7 uur pas wakker..... alles was donker..... was het hoogtepunt van de storm al geweest???



Eerst maar snel iets in de oven zetten..... gelukkig heb ik altijd wel iets in huis waar ik weinig werk aan heb, zoals een blik soep of patat .... voor een keertje is dat prima. Deze keer had ik nog een quiche en daar ben ik gek op.... hoeft alleen  maar in de oven. Dan kon ik ondertussen kijken hoe het met het weer stond.... in het donker is dat niet zo goed te zien, maar we hebben ook nog internet en tv. Het hoogtepunt was inderdaad voorbij, code oranje was opgeheven, maar het was zeker nog niet over allemaal. Die regen wordt nog steeds verwacht in Noord-Holland...... ik ben benieuwd. Nog niet gewandeld vandaag.... ik weet niet of het er nog van komt. In het donker zie ik geen loshangende takken die op mijn kop kunnen vallen.....  en ook zie ik niet overal de takken op de grond waar ik over kan struikelen ...... het hangt er vanaf of er licht op schijnt. Als ik nog wandel blijf ik in de buurt..... maar dat doe ik in het donker meestal..... er zijn hier vele mogelijkheden voor een klein rondje en veel van die rondjes samen maken toch een flinke wandeling!



 

Ja, ik ben echt wel opgeknapt, maar snel moe ben ik altijd geweest en af en toe heb ik ook als ik niet ziek ben zo'n dagje..... en nu nog wat vaker!  Dit soort dingen zijn niet van de ene op de andere dag over, het suddert altijd wat na. 

Ondertussen is mijn eten klaar...... iedereen nog een fijne avond!




2 opmerkingen:

  1. Hier in het noorden hadden we geen grote problemen met de wind. Meer dan zes bejaarden, twee kinderen en een konijn (!) zijn er niet weggewaaid. De bejaarden zijn teruggevonden in Delfzijl, vijf ervan, de zesde is nog zoek, evenals het konijn. Als je ramen destijds bol stonden kan ik me de zorgen goed voorstellen! Het is wel stom dat áls ze een keer een fijne tegenwind hebben, de wedstrijd tegen de wind in fietsen annuleren! In het algemeen vind ik dat dat gedoe met die codes en waarschuwingen teveel van het goede. Een mens kan toch ook nog wel een beetje zelf uit de doppen kijken en het verstand gebruiken. Als de bomen door je straat suizen kan je beter even binnen blijven en wanneer het IJsselmeer ineens je achtertuin overspoelt zou ik óók mijn rubberbootje van zolder halen. Maar dat zeg ik nou wel zo luchtig.... tot gisteren toen ik naar de supermarkt liep een van die kinderen tegen mijn kop woei. Ik kon nog net op tijd bukken voor de tweede. (Wel in het voorbijgaan in de kladden gegrepen hoor.) :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soms is het best wel handig om van tevoren te weten dat de kans groot is dat het heftig wordt.....dan kan je je plannen daarop aanpassen. Soms blijkt het minder erg te zijn dan ze dachten, maar ja.... zoals Helga van Leur zei: "Als je een waarschuwing ziet voor zakkenrollers dan reageer je toch ook niet achteraf nijdig omdat je zakken niet gerold zijn?"
    Zit wat in!
    Als het al bezig is dan kan je het zelf wel zien, maar als je nog weg moet is het wel handig om te weten hoe het is waar je naartoe wil. ..... als het daar nog erger is is thuisblijven misschien een optie. 😂🤣👍
    Maar hier zijn volgens mij geen rare dingen gebeurd..... elke zwakke boom is bij de vorige storm al omgegaan!

    BeantwoordenVerwijderen